Czas ładowania stron

Tu można zgłaszać problemy techniczne i ćwiczyć swoje umiejętności.

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt kwi 25, 2003 20:47 Czas ładowania stron

Zajrzałam chyłkiem na koty.pl i przeczytałam, że cięzko czytać nasze forum, bo duże podpisy graficzne wydłużają czas ładowania. Zgadzam sie z tym stwierdzeniem. Sama używam podpisu ze zdjeciem tylko, wtedy kiedy witam nowych. Chciałabym się dowiedzieć, czy zauważacie różnicę w ładowaniu forum z grafiką i bez - szczególnie chodzi mi o opinie osób, które łącza się przez modem i np. tepsę.

Szybkość ładowania strony można porównać tak na oko poprzez załadowanie strony z grafiką a potem wyjście z tej strony i:

1. -> usunięcie temporary files (Narzędzia ->Opcje internetowe -> Tymczasowe pliki internetowe -> Usuń pliki)
2. wyłączenie ładowanie grafiki (Narzędzia -> Opcje internetowe -> Zaawansowane -> Odznaczenie opcji "Pokaż obrazy".
3. Ponowne załadowanie tej samej strony forum

Będę wdzięczna za opinie na ten temat.
Ostatnio edytowano Śro kwi 30, 2003 13:59 przez Falka, łącznie edytowano 2 razy

Falka

Od: Pon lut 04, 2002 17:01

Post » Pt kwi 25, 2003 23:51 Re: Czas ładowania stron

Falka pisze:Chciałabym się dowiedzieć, czy zauważacie różnicę w ładowaniu forum z grafiką i bez - szczególnie chodzi mi o opinie osób, które łącza się przez modem i np. tepsę.

Wole sie nie wypowiadac bo mam w pracy 100Mb/s (niestety tylko http - blokowanie na proxy :/ ), wiec nijak zadne strony mi sie wolno nie laduja (chyba ze serwer danej strony sam z siebie ma problemy z polaczeniem/dzialaneim).
Zdjęcia kotów, z wystaw kotów i nie tylko... :arrow: http://vitez.pl

vitez

Od: Wto mar 04, 2003 10:44

Post » Sob kwi 26, 2003 0:02

z czasów tepsy pamiętam, że problemem były te strony, na których umieszczono zdjęcia w treści postu. To co w podpisach, jak kiedyś tłumaczył Estraven, ładuje się jednorazowo i zostaje w Temporary files.
(dobrze pamiętam?)

Trudno zadecydować w sumie..
Sama np. nie używam podpisu, ale z drugiej strony indywidualizują one rozmówców i jednak przyczyniają się do ubarwienia forum. Inna sprawa, że jeśli są ogromne to posty wyglądają czasem głupawo: linijka tekstu i ogromny, barokowy wręcz podpis + obrazek. :roll:

Lepiej wyglądają te posty, w których ilustracja stanowi "jednolinijkowy" ciąg, nie rozpadający się na pojedyncze elementy, przeskakujące w pionie (gdy forum robi się "węższe"). BTW czy szerokości wyświetlania nie da się jakoś zablokować?

ana

Od: Śro lut 20, 2002 21:56

Post » Sob kwi 26, 2003 0:06

Dobrze pamiętasz. Duże podpisy przede wszystkim utrudniają odbiór wizualny. Jestem "modemowy" i nie mam kłopotów z czasem ładowania się typowej strony (ani w IE ani w NetS), również po czyszczeniu TIF.

Szerokość wyświetlania wiąże się chyba z właściwościami ekranu "odbiorcy".

Estraven

Od: Pon lut 04, 2002 15:30

Post » Sob kwi 26, 2003 0:22

Tak offtopic: mi moj podpis przydatny jest do przegladania topikow w ktorych sie wypowiedzialem czy i ile odpowiedzi pod moim postem sie pojawilo :) .... po prostu przewijam ekran i czytam wypowiedzi "pod Garfieldem" :D
Zdjęcia kotów, z wystaw kotów i nie tylko... :arrow: http://vitez.pl

vitez

Od: Wto mar 04, 2003 10:44

Post » Śro kwi 30, 2003 12:18

vitez pisze:Tak offtopic: mi moj podpis przydatny jest do przegladania topikow w ktorych sie wypowiedzialem czy i ile odpowiedzi pod moim postem sie pojawilo :) .... po prostu przewijam ekran i czytam wypowiedzi "pod Garfieldem" :D

Jo tyż, ale jak tak mówicie, to chyba się pożegnam z moimi oczkami

kociamatka

Od: Śro mar 20, 2002 13:44

Post » Śro kwi 30, 2003 13:58

Nie - no z wypowiedzi wynika, że podpisy nie przeszkadzają w korzystaniu z forum. Chyba, że są wielkie i rozciągają posty w pionie lub poziomie. Nikt nie zgłosił stanowczego sprzeciwu.

Dzięki za wypowiedzi :D

Falka

Od: Pon lut 04, 2002 17:01

Post » Śro kwi 30, 2003 14:27

Jeszcze do niedawna korzystalam z modemowego lacza Netii, wtedy tylko 'obserwowalam' rokcafe - podpisy wgrywaly sie szybko, a lacze samo w sobie szybkie nie bylo. Skadinad serwer koty.pl wgrywal mi sie jeszcze wolniej, mimo ze bez podpisów :? . Sama strona wgrywala sie, hmmm, nieporownywalnie wolniej niz na stalym laczu, ktorym dysponuje teraz, ale nie sadze, zeby mialy na to wplyw czynniki takie jak podpisy...
Ewelina i...
Obrazek

Kiara

Od: Nie mar 02, 2003 13:18

Post » Śro kwi 30, 2003 18:29

W domu dzielimy łącze modemowe na dwa komputery i raczej nie ma problemów z wyświetlaniem forum (obojętnie czy jest to IE u Megi czy Opera u mnie), nawet równocześnie na dwóch komputerach. Lekka czkawka i owszem następuje po wyczyszczeniu cache'a internetowego, ale szybko wraca do normy.

Podejrzewam, że dużo zależy od tego ile miejsca jest przeznaczone na 'tymczasowe pliki internetowe', bo po przekroczeniu tego limitu pewne elementy zaczną być usuwane i wtedy nie ma zmiłuj - będą dociągane z sieci. W IE jest jeszcze chyba kilka ustawień, które regulują kiedy coś jest ładowane z bufora a kiedy z sieci, ale ich nie pamiętam (przesiadka na Operę zaowocowała amnezją, jeśli chodzi o ustawienia w IE).

A poza tym każda pliszka swój ogonek chwali. Ja wolę phpBB (bo chyba ten engine tu jest używany) od tego co widziałem na koty.pl (zaglądając Megi przez ramię.

Pozdrówka,
Our survey of households in seven U. S. regions demonstrated that few citizens have bothered to equip themselves with fireproof suits and extinguishers to deal with volcanic upheaval, solar flares, or the Lord's purifying flame.

TŻ Oberhexe

Od: Nie kwi 13, 2003 0:05

Post » Pt maja 09, 2003 16:55

Co bardzo mnie rozbawilo, na forum koty.pl o dlugim czasie ladowania rokcafe pisaly glownie osoby z forum zwierzaki.prv.pl - gdzie wiele osob rowniez ma podpisy, kazda jakis emblemat pod loginem... i gdzie sama strona dlugo sie wgrywa...

No coż 8)
Ewelina i...
Obrazek

Kiara

Od: Nie mar 02, 2003 13:18