Jak wprowadzić elementy polowania w codziennym żywieniu kota

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt lis 29, 2024 13:22 Jak wprowadzić elementy polowania w codziennym żywieniu kota

Temat: Jak wprowadzić elementy polowania w codziennym żywieniu kota?

Próbuję zgłębić temat kotów. Decyzja o kocie nie jest prosta, dzieci chcą ja tak sobie, ale chce się co nieco dowiedzieć o bestiach :evil: Czy istnieją metody, żeby kot miał więcej frajdy z jedzenia. Czy karma mokra jest dobra do tego typu zabaw, bo ma intensywny zapach i kot od razu węszy. Czy zabawy w stylu schować ją, krme, w zabawkach lub specjalnych kulach do karmienia iuszcześliwiają bardziej kota :ryk:

dzieki za oddpowiedzi

Romankowal

Od: Pt paź 25, 2024 11:01

Post » Pt lis 29, 2024 14:41 Re: Jak wprowadzić elementy polowania w codziennym żywieniu

już masz tego kota, czy dopiero się przymierzasz?

ita79

Od: Sob lut 05, 2022 2:08

Post » Pt lis 29, 2024 14:53 Re: Jak wprowadzić elementy polowania w codziennym żywieniu

ita79 pisze:już masz tego kota, czy dopiero się przymierzasz?

przecież to ChatGPT; więc nie ma dzieci ani kota;
ktoś go go zaprogramował, wgrał mu słabej jakości wiedze o kotach, więc jego pytania są komiczne; ale może to eksperyment jak szybko się nauczy tego co jest na forum; co jest przyjete jako wiedza na forum
albo jak szybko kogoś wkurzy.

Patmol

Od: Śro gru 30, 2009 14:03

Post » Pon gru 02, 2024 11:45 Re: Jak wprowadzić elementy polowania w codziennym żywieniu

Patmol pisze:przecież to ChatGPT; więc nie ma dzieci ani kota;
ktoś go go zaprogramował, wgrał mu słabej jakości wiedze o kotach, więc jego pytania są komiczne; ale może to eksperyment jak szybko się nauczy tego co jest na forum; co jest przyjete jako wiedza na forum
albo jak szybko kogoś wkurzy.

Eh... nie jestem botem, a tym bardziej chatemgpt...
chciałem poważnie podejść do tematu i pomyślałem, że forum będzie najlepszym miejscem, gdzie mógłbym zapytać o wszystko - bez względu na poziom mojej wiedzy o kotach...
Nigdy nie miałem kotów i się nimi nie interesowałem, ale jestem w stanie się nieco poświęcić ze względu na dzieciaki.
Kota mamy od zeszłego tygodnia i chciałbym coś wnieść od siebie do tej gromadki zamiast samych zachwytów. Nie chciałbym, żeby stał się zabawką w rękach dzieci jak maskotki czy inne G.I.JOE ;P Wolałbym zainteresować je jakimś współdziałaniem z kotem, dlatego pomyślałem o karmie. Po pierwsze ze względu na utrwalenie w nich poczucia obowiązku, a nie przymusu. Po 2 może to dobra forma zabawy - nie testowałem i nie wiem czy warto testować... może to po prostu głupi pomysł?

Romankowal

Post » Pon gru 02, 2024 11:59 Re: Jak wprowadzić elementy polowania w codziennym żywieniu

Byłoby latwiej, gdybys nie zadawał każdego pytania w osobnym watku...
Z kotem trzeba sie bawić. Podobno dobrze jest się bawić w polowanie, a potem kot je.

Moje tego nie wiedzą, więc najpierw jedzą, potem sie myją, a w końcu zaczynają ganiać.

Kot nigdy nie może być zabawką dla dzieci. One nie mogą mu przeszkadzać w odpoczynku, w higienie, kiedy nie życzy sobie interakcji. Czy kot jest młody? Jeden? :(
aktualny wątek viewtopic.php?f=46&t=221075
Urodziłam się zmęczona i żyję, żeby odpocząć.

zuza

Od: Sob lut 02, 2002 22:11

Post » Pon gru 09, 2024 12:15 Re: Jak wprowadzić elementy polowania w codziennym żywieniu

Witam i dziekuje za komentarz, faktycznie może nie powinienem rozwijać tylu wątków, ale co ciekawość to ciekawość, kot ma 20 tygodni, i oczywiście nie chciałbym, aby komukolwiek z domowników stała się krzywna, teraz i później. Uczymy dzieci odpowiedzialności. Ale sam fakt tego że jednak kot swoimi ścieżkami chodzi powoduje, że zadaję sobie mnustwo pytań, być może nie potrzebnie, w końcu o wychowaniu dzieci też uczymy się na bierząco, a co dopiero jaka sięw dzieciństwie zwierzaka nie miało

Romankowal

Post » Pon gru 09, 2024 13:25 Re: Jak wprowadzić elementy polowania w codziennym żywieniu

zorganizuj kotu do towarzystwa drugiego małego kota, póki jeszcze czas. Żadna zabawa samemu , czy z człowiekiem nie zastąpi zabawy z drugim zwierzakiem i ich kontaktów. Później może być to już trudne lub niemożliwe a problemów może się pojawić więcej- takich jak samotność pod nieobecność domowników, czy nuda jak ludzie zajmują się sobą.

ita79

Od: Sob lut 05, 2022 2:08