Zawartosc kociej kuwety

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt wrz 20, 2024 15:23 Zawartosc kociej kuwety

Witam wszystkich, jestem poczarkujacym wlascielem 6miesiecznego ragdolla. Jest to moj poerwszy w zyciu kotek i nie wiem czy swiruje czy cos jest nie tak. Kot ma apetyt, jest zdrowy, karmie go mokra karma catz finefood i sucha orijen kitten, kotek pije wode, wyproznia sie raz dziennie ale kupa jest luzna (koncowka jest miekka slabo uformowana). Zostaje na siersci a kotek ma dluga i bujną. Balam sie ze to biegunka ale weterynarz powiedzial ze jezeli kot zalatwia sie raz dziennie, ma apetyt to nic z tych rzeczy. Karma dobrana pod niego droga elimancyjna. Czasem zalatwi sie normlanie. Czy mozliwe ze poprostu tak on ma?

Rocky2024

Od: Pt wrz 20, 2024 15:10

Post » Sob wrz 21, 2024 18:30 Re: Zawartosc kociej kuwety

Nie mam teraz pod ręką skali bristolskiej. Jeśli dwójeczka brushing futerko, to coś jest z nią nie tak. Skąd jesteś? Może polecimy lekarza, który w brudzeniu futerka dwójka zobaczy problem. Taka konsystncja dwójki może wynikać również z mieszania karmy suchej i mokrej. A co w.ogole mówi hodowca?

gusiek1

Od: Nie sie 28, 2016 14:24

Post » Sob wrz 21, 2024 18:41 Re: Zawartosc kociej kuwety

Mieszkam za granica. Wczoraj dostalam jeszcze od weterynarza Profender spot on, by odrobaczyc jeszcze raz i obserowac. (Kotek raczej nie ma robakow bo nie ma zadnych objawow-chyba ze to ta kupa). Zrobilam to wczoraj. Sprawdzalam skale bristolska, tak jak patrze to raczej zadne z nich. Bo poczatek polowa kupki jest ksiazkowa a koncowa miekka nieufomowana ktora brudzi futerko. Hodowca karmil kotka Royal Canin i to mi polecil, ale po zaczerpnieciu informacji z roznych fora, zmienilam karme na lepsza. Sucha karme raczej nie moge odstawic bo nie ma nas w domu w ciagu dnia od 9 do 18 wiec mokre by sie zepsulo by zostawic na tyle godzin. Juz sama nie wiem co robic.

Rocky2024

Post » Nie wrz 22, 2024 10:38 Re: Zawartosc kociej kuwety

Zaczelam robic zdjecia zawartosci kociej kuwety ktora mnie niepokoi, moze ktos moglby mi rzucic okiem, (wiem brzmi to moze obrzydliwie) ale naprawde juz nic nie wiem, zglupialam

Rocky2024

Post » Nie wrz 22, 2024 12:11 Re: Zawartosc kociej kuwety

Rocky2024 pisze:Mieszkam za granica. Wczoraj dostalam jeszcze od weterynarza Profender spot on, by odrobaczyc jeszcze raz i obserowac. (Kotek raczej nie ma robakow bo nie ma zadnych objawow-chyba ze to ta kupa). Zrobilam to wczoraj. Sprawdzalam skale bristolska, tak jak patrze to raczej zadne z nich. Bo poczatek polowa kupki jest ksiazkowa a koncowa miekka nieufomowana ktora brudzi futerko. Hodowca karmil kotka Royal Canin i to mi polecil, ale po zaczerpnieciu informacji z roznych fora, zmienilam karme na lepsza. Sucha karme raczej nie moge odstawic bo nie ma nas w domu w ciagu dnia od 9 do 18 wiec mokre by sie zepsulo by zostawic na tyle godzin. Juz sama nie wiem co robic.

Czy wet nie proponował badania kału (zbieranego z 3 dni) przed ponownym podaniem "odrobaczacza"? 8O

W przypadku mojej kotki, w ciągu ostatniego roku 2x wyszły lamblie w badaniach kału. Leczenie było iluś dniowe.
Lamblie można kotu przynieść z zewnątrz "na butach".

Twój kot może poza tym źle znosić obecną karmę (jakiś jej składnik). Karma "z górnej półki" nie gwarantuje, że każdy kot będzie ją dobrze tolerował.
Celinka >>>
Kitka [*]

Hana

Od: Pon lut 04, 2002 15:36

Post » Nie wrz 22, 2024 12:18 Re: Zawartosc kociej kuwety

Kotek byl 2 tyg temu kastrowany a przed tym mial robione badania. Po kastrowaniu rowniez mial wizyte kontrolna. Dlatego tez moze nie zapronowano mi tego, ale za Twa rada Zadzwonie zatem i sama unowie sie by oddac kał do badania. Jezeli chodzi o karmę, to wprowadzilam ja juz na stale (wprowadzalam pomalu) od lipca i bylo wszytsko wporzadku. Stad tez moje zaniepokojenie, bo nic nie zmienialam w jego zywieniu.

Rocky2024