[...] ❤ Kara za posiadanie kota?

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon wrz 09, 2024 13:26 [...] ❤ Kara za posiadanie kota?

Moje Drogie Dziewczyny,
Czy powinnam pogodzić się z karą za posiadanie kota?
Łobuz miauczy po nocy chcąc siedzieć na balkonie zabezp.
Rasowy brytyjczyk, niewychodzący, wykastrowany, 1,5 roku.

Mam ciasną kawalerkę przy ulicy z dużym ruchem, dzień/noc
hałas. Podczas nocy chce kilka razy wyjść/zejść na balkon.
Miauczy w domu oraz sam na balkonie do księżyca. Nocą
przytulam jak zabieram z balkonu i karmię. W nocy boję się
że obudzi sąsiadów i będą zgłaszać administracji.
Przed snem zawsze bawię się z Drakusiem zabawkami.

Obrazek

Próbowałam wciągnąć w karę mojego partnera,
niby próbował pomóc poradami jak zostawał na noc
ale nie słuchałam i robiłam jak uważam za prawidłowe
bo kot ma swoje życie i własną przestrzeń.

Nie chcę też aby chodził się bawić z brytyjczykiem
sąsiadki na co nastawał facet, aby Drakuś się wyszalał.
Zazwyczaj jestem niedospana i często śpię po pracy
w dzień oraz miewam huśtawki nastroju.

----------------------
Ostatecznie On przestał do mnie przyjeżdżać na noc
bo wstawał niewyspany i nie funkcjonował poprawnie
nawet spiąc w stoperach i zakryciem oczu (twierdził:
hałas ulicy w nocy i zimno z uchylonego balkonu, moje
wstawania nocne, łózko pod balkonem na wysok.
rur wydechowych i silników aut).

On nie poczuwa się do odpowiedzialności aby przyjeżdżać
po mnie (nie mam auta) zabierać do siebie i odwozić,
dlatego moja relacja cierpi i rzadko się spotykamy,
jestem zmuszona jechać do niego autobusami/rowerem.
I wysłał mnie do psychologa a sam wymaga konsultacji.

----------------------
Zastanawiam się czy jak zmienię faceta to inny
zaakceptuje kota to dostosuje się lub najlepiej jak
uda się zamieszkać u niego w czymś dużym i wygodnym
- mój kot będzie miał dobre warunki, będą pokoje.

Składałam wnioski/ogłosz. o zamianę lokalu komunalnego
na lepsze, ale nikt nie chce się zamienić na gorsze,
droższe, ciasne i z dala od miasta. Na najem na wolnym
rynku szkoda mi kasy.

Czy dobrze zrobiłam że dałam kotu możliwość wychodzenia
na balkon? Przedtem tylko wyglądał przez okno, ale
partner kłócił się ze mną i na siłę zabezpieczył balkon
aby Drakuś wychodził, więc uważam że jest winny sytuacji.
Ostatnio edytowano Pon wrz 09, 2024 15:21 przez DRAKI_wampirkowa, łącznie edytowano 1 raz

DRAKI_wampirkowa

Od: Pon wrz 09, 2024 9:25

Post » Pon wrz 09, 2024 14:24 Re: [...] Kara za posiadanie kota?

:ryk: przepraszam.
Masz dwa wyjścia na mój gust.
1. Poczekać aż dorośnie i spoważnieje - bo to duża rasa, dojrzeje mniej więcej w wieku 3 lat
2. Wziąć drugiego kota, nie będzie się nudził (choć w kawalerce to może być trudne). Jeśli chodzisz do pracy i on spędza czas w domu sam to sie po prostu nudzi i przenosi wszelkie swoje aktywności na porę gdy nie jest sam.

A czemu nie pozwalasz mu wychodzić nocą na balkon skoro sie domaga? Nie masz zaufania do zabezpieczeń?
Jeśli chcesz powstrzymać zielony (nie)ład, podpisz petycję https://stopgreendeal.org/pl/

Katarzynka01

Od: Śro gru 28, 2022 17:36

Post » Pon wrz 09, 2024 14:28 Re: [...] Kara za posiadanie kota?

Dla kota fajna jest możliwość korzystania z zabezpieczonego balkonu.

Natomiast nie powinnaś ulegać kotu w kwestii robienia czegokolwiek w nocy. W nocy się śpi albo bawi cichymi zabawkami. Oczywiscie to Ty musisz na noc tylko takie zabawki zostawić.

Kot jest młody i chce się bawić. A że jest nocnym stworzeniem z natury to marudzi pewnie, że mu się nudzi.

Za kilka lat "się zestarzeje" i będzie więcej spał.

U mnie koty śpią całe noce. Najmłodsza (ma rok z kawałkiem) w nocy czasem sie bawi, ale zbieram wieczorem grzechoczące zabawki.

Z mojego doświadczenia wynika, że nie można ulegać. Ani razu. Korki w uszy i śpimy. Każde nasze złamanie się przedłuża proces, bo kot stwierdza, że miauczenie daje efekt.

No chyba że kotu coś jest. Zdrowotnie na pewno wszystko ok?
aktualny wątek viewtopic.php?f=46&t=221075
Urodziłam się zmęczona i żyję, żeby odpocząć.

zuza

Od: Sob lut 02, 2002 22:11

Post » Pon wrz 09, 2024 15:20 Re: [...] Kara za posiadanie kota?

Wet regularnie bada kota i odrobacza zdrowie OK
Noc - domaga się wyjścia na balkon - miauczy, drapie okno
Na balkonie siedzi, śpi, muchy łapie, ogląda trawę (niski balkon)
Jak miauczy tam, zabieram do domu nocą bo zbudzę sąsiadów

Ulegam zawsze bo żal w serducho, że kwęka a mały metraż
Kursuję w nocy kilka razy balkon<->mieszkanie
Wstawanie nocne mnie dobija, korków do uszu nie znoszę
Wychodzę do pracy, śpi 100%, widzę kamerka online.

Partner chciał zrobić małpi gaj na ścianach i sufitach,
nie pozwoliłam bo psuje design i wystrój. Meble zagrodziłam,
aby nie skakał po wysokościach nad głową. Ma drapak, zabawki

DRAKI_wampirkowa

Od: Pon wrz 09, 2024 9:25

Post » Pon wrz 09, 2024 17:26 Re: [...] ❤ Kara za posiadanie kota?

Jak to mówią skoro masz miękkie serce to musisz mieć twardą du...

Skoro ulegasz to miauczy, bo to daje efekt.

Pytanie brzmi czy bardziej Ci zależy na tym, żeby spać, czy nie lubisz korków.

Oduczenie kota wymuszania wypuszczenia nie będzie proste ani szybkie. Potrzebna jest konsekwencja i upór większy niż kota.

zuza

Post » Pon wrz 09, 2024 18:39 Re: [...] ❤ Kara za posiadanie kota?

Mlody kot, aktywny, zdrowy, nie ma innego towarzystwa, niz ludzkie, wiec angazuje i oczekuje interakcji.
Do tego partner mial sensowny pomysl, by kotu urozmaicic mala powierzchnie, zwiekszyc o rozne poziomy, pozwalajace na rozladowanie naturalnych potrzeb, to 'psuje design'.
Co ten biedny kot ma robic, jak po meblach nie moze, jedynie martwy drapak, zabawki i jedyne miejsce, gdzie cos sie dzieje, to balkon.
Usiadz na tydzien w tym samym mieszkaniu z jedna ksiazka, bez telefonu, netu, radia, telewizji, z kims przez pare godzin, kto da jesc, a potem zajmie sie swoimi sprawami/bedzie spal, a wejdziesz w skore zwierzaka i zobaczymy, jak dlugo wytrzymasz w dobrostanie ;)

FuterNiemyty

Od: Pt gru 01, 2017 11:58

Post » Wto wrz 10, 2024 12:39 Re: [...] ❤ Kara za posiadanie kota?

partner do psychologa bo ewidentnie zazdrosny o kota, dziewczyna dba o kota bo jest jej jedynym przyjacielem, kot kocha bezwarunkowo,partner szczępi ryja to kobieta woli kota... połowa rzeczy wymienionych jest przerysowana z uwagi na zazdrość ze strony partnera. Znam i wiem:
- nie prawda jest, ze kot nie może wychodzić na balkon ma do dyspozycji balkon w dzień i w nocy
- co dziennie kot ma możliwość zabawy z właścicielka, kot bardzo towarzyski, towarzyszy swojej Pani praktycznie w każdej czynności,
- kawalerka liczy 35 m kw.

Partner niech sobie kupi kota i przeorganizuje swoje mieszkanie a nie właścicielki, więcej czasu poświęci kotu a nie tylko krytykowaniem, że kobieta źle kota wychowuje.
Facet szuka ciepłego kąta na jesień i zimę bo sam nie może zaprosić kobiety do siebie, a kota ma w dupie :kotek:

Będę wdzięczna za stosowanie netykiety i wypowiedzi merytoryczne.
Moderatorka Asia

KociaraKociara

Od: Wto wrz 10, 2024 12:24

Post » Wto wrz 10, 2024 13:23 Re: [...] ❤ Kara za posiadanie kota?

biedne koty :( . Tak się właśnie męczą , takie mają życie bez wyboru i na dodatek nawet jak się skarżą na to to źle . Kot jest kotem i potrzebuje innych rzeczy niż człowiek. Siedzenie w domu, patrzenie w ściany, od czasu do czasu zabawa z człowiekiem i posiłki to nie życie. Koty chcą do innych kotów, chcą przestrzeni i bodźców , chcą żyć. Moim zdaniem powinno być zabronione trzymanie kotów wyłącznie w domu - właśnie przez to iż wiele z nich cierpi, tak jak opisany tu kot. Psy i dzieci jeśli ktoś by nie wypuszczał z czterech ścian określa się jako okrutnie traktowane. Tak samo powinno być z kotami.. i albo się ma miejsce gdzie można kota w miarę bezpiecznie wypuszczać/wychodzić z nim ( i wychować go do tego wychodzenia), albo szelki, smycz i codziennie chociaż kilka godzin na powietrzu. Te które nie zechcą , ok- bez zmuszania , ale takie jak ten opisany - koniecznie. To żywa istota i ma więcej potrzeb niż tylko jedzenie i spanie :( ...ludzie to powinni wreszcie zrozumieć. (ps. sama mam wychodzące bez opieki i wychodzące ze mną i nie wychodzące wcale- ale mające taki wybór)

Chłopaka jak najbardziej rozumiem. Jestem kociarą (psiarą też) , mam i kocham koty. Obecnie mam też maluchy, które przeszkadzają mi mocno w wypoczynku , niszczą dom, pakują w długi, ale to ja na siebie świadomie wzięłam (ratując kotkę w ciąży) i wiem, że to się zmieni wraz z ich dorastaniem (pójdą do adopcji, albo wychowam by respektowały też moje potrzeby, tak jak i dorosłe które mam) , dlatego to znoszę. W innym wypadku bym nie wytrzymała, a do tego jak ktoś odrzuca wszelkie pomysły na rozwiązanie problemu. Na nieszczęśliwego kota nie była bym w stanie patrzeć i już...

ita79

Od: Sob lut 05, 2022 2:08

Post » Wto wrz 10, 2024 14:13 Re: [...] ❤ Kara za posiadanie kota?

KociaraKociara pisze:partner do psychologa bo ewidentnie zazdrosny o kota, dziewczyna dba o kota bo jest jej jedynym przyjacielem, kot kocha bezwarunkowo,partner szczępi ryja to kobieta woli kota... połowa rzeczy wymienionych jest przerysowana z uwagi na zazdrość ze strony partnera. Znam i wiem:
- nie prawda jest, ze kot nie może wychodzić na balkon ma do dyspozycji balkon w dzień i w nocy
- co dziennie kot ma możliwość zabawy z właścicielka, kot bardzo towarzyski, towarzyszy swojej Pani praktycznie w każdej czynności,
- kawalerka liczy 35 m kw.

Partner niech sobie kupi kota i przeorganizuje swoje mieszkanie a nie właścicielki, więcej czasu poświęci kotu a nie tylko krytykowaniem, że kobieta źle kota wychowuje.
Facet szuka ciepłego kąta na jesień i zimę bo sam nie może zaprosić kobiety do siebie, a kota ma w dupie :kotek:

A skąd Ty wytrzasnęłaś tą zazdrość partnera? Bo wg mnie partner dba o potrzeby kota bardziej niż właścicielka. I to partner właśnie osiatkował kotu balkon żeby mógł na nim siedzieć. Szuka ciepłego kąta na zimę?? Przecież z tego co zrozumiałam to rzadko przyjeżdża, czyli chyba kąt akurat ma. Ma kota w dupie? Po pierwsze to nie jest jego kot, a po drugie wszystkie rzeczy dobre dla kota jakie proponował nie pasują do wystroju wnętrz. To trochę wygląda tak jakby sam kot miał być elementem wystroju bez uwzględnienia jego natury. Koty lubią chodzić po meblach, po różnych poziomach i wysokościach. U mnie design leży i kwiczy, mam wiecznie otwartą szafę, wszędzie kocie posłanka, pozbyłam się wielu przedmiotów żeby kot mógł chodzić po szafce, po półce. Tylko ze moja kotka już jest stara, nie potrzebuje atrakcji i wielu rozrywek. A młody, zdrowy, energiczny kot może być po prostu znudzony na maxa. Może odblokuj mu chociaż cześć tych mebli, może kup jakieś zabawki w stylu motylek czy Koci Łowca. Jeśli trochę uatrakcyjnisz mu pokój to łatwiej będzie nieco ograniczyć balkon, zwłaszcza zimą.

Silverblue

Od: Sob lut 10, 2024 18:51

Post » Wto wrz 10, 2024 20:46 Re: [...] ❤ Kara za posiadanie kota?

Słusznie Silverblue. Trzeba zadbać o kocie mojo!
Książka "Kocie mojo" bardzo pomaga w uszczęśliwieniu kota i... siebie :)

zuza

Post » Śro wrz 11, 2024 21:33 Re: [...] Kara za posiadanie kota?

DRAKI_wampirkowa pisze:Partner chciał zrobić małpi gaj na ścianach i sufitach,
nie pozwoliłam bo psuje design i wystrój. Meble zagrodziłam,
aby nie skakał po wysokościach nad głową. Ma drapak, zabawki

No to w sumie ten kot nic nie ma aby rozładować emocje. Posiadanie kota jedynaka to przymus zorganizowania mu rozrywek, półek na ścianach aby mógł wysoko skakać i obserwować świat z góry. Trzeba zapewnić kotu stymulację fizyczną i psychiczną, dawać multum nowych wyzwań aby sam ich sobie nie znalazł niszcząc na przykład meble.
Z tego co opisujesz to kot jest taką żywą durnostojką. Ładny Brytyjczyk, ma ładnie upiększyć mieszkanie, bo Brytyjczyki takie są. Żyją w swojej przestrzeni kosmicznej, ale to dalej koty które mają swoje potrzeby i które trzeba spełnić, a nie stawiać mieszkanie na pierwszym miejscu. Czy to kot czy pies czy świnka morska- mieszkanie zawsze na tym ucierpi. Uroki posiadania zwierzaka.
Mieszkanie, wystrój można zmienić tak aby nie zepsuć „dizajnu” , a jeszcze bardziej go poprawić. Teraz jest multum widowiskowych rzeczy które pasują do każdego wnętrza i które przy odrobinie samozaparcia można zrobić samemu. Ja nie mając zbytnio pomysłu jak to wszystko ugrać w mniejszym metrażu skorzystałam ówcześnie z pomocy projektanta wnętrz i zrobił cudo. Idealnie wszystko dopasował, zaprojektował mi świetną kotostradę która zamiast psuć wystrój- poprawiła go, a mi dała dodatkowy metraż o który w małych mieszkaniach jest ciężko.

Twój kot ma dwie opcje- może być nie do zniesienia i sfrustrowany co może skończyć się nawet agresją, silnym stresem który doprowadzi do chorób albo przyzwyczai się do swojej nudnej egzystencji i bedzie nieszczęśliwie snuł się z kąta w kąt. Chłopak miał świetny pomysł z małpim gajem. Niestety, ale to on bardziej chciał zadbać o kota niż Ty sama i myślę, że właśnie tu tkwi Wasz problem. On myśli o kocie, Ty wszystko negujesz, bo mieszkanie i wystrój, a skoro piszesz „jeśli zmienię chłopaka” to najwidoczniej tak jak kot nie jest Tobie bliski szczególnie, że już do nowego chłopaka z większym mieszkaniem chcesz się przeprowadzić.

Chikita

Od: Śro cze 28, 2017 18:05

Post » Śro wrz 11, 2024 22:24 Re: [...] ❤ Kara za posiadanie kota?

Bardzo smutny wątek. Nawet zastanawiam się, czy nie gościmy na forum trolla.
Kara spotkała tu kota, nikogo innego.
Za długo mam koty, za dużo o nich wiem, aby podejmować tutaj próbę dyskusji, udzielać rad itd.
Bo wiem, widzę, że tu się nic nie zmieni. Szkoda czasu.
Poszukaj dla kota nowego domu. Gdzie będzie szczęśliwy. Po prostu.
Obrazek

czitka

Od: Sob lut 12, 2005 10:03

Post » Czw wrz 12, 2024 5:29 Re: [...] ❤ Kara za posiadanie kota?

Czy kota kupiłaś z hodowli? Zadzwoń do hodowcy, poinformuj Go, że nie bardzo widzisz Wasze życie razem z Kotem. Moim zdaniem dobry hodowca powinien być zainteresowany dobrem swojego kota, być może będzie mógł Go zabrać do siebie, pomóc Mu szukać nowego domu.

gusiek1

Od: Nie sie 28, 2016 14:24

Post » Czw wrz 12, 2024 6:53 Re: [...] ❤ Kara za posiadanie kota?

kociostradę można zrobić z super wyglądających elementów, bardzo dobrej jakości, w świetnym wykonczeniu, w kolorach, jakie tylko sobie wymarzysz- to kosztuje, ale skoro zalezy Ci na designie, a stać Cię na zakup kota z hodowli, to i na to powinny się pieniądze znaleźć. U mnie podobnie, jak u Silverblue- design leży, balkon z bluszczowego zmienił się w drapakowy, wszedzie legowiska, kociostrada przez całe mieszkanie i koty są szczęśliwe mogąc z tego korzystać, żaden nie wybiera drogi po ziemi, jeśli może gdzieś dotrzec po półkach, zwiększa się w ten sposób kotu przestrzeń niemal dwukrotnie.
Szkoda, że facet nie ma więcej przebicia, bo ma super pomysły.
A z sąsiadami- przekonałabym sie, jeśli zyją przy ruchliwej ulicy, wsród samochodów, dzwięków miasta w nocy,to może sie okazać, że i kot miauczący przez chwilę w ogóle nie zostanie zauważony.
Tyle, że balkon jest sezonowy, a w zimie kotu zostanie kawałeczek podłogi i drapak bez dostepu do innych ciekawych miejsc, aż serce ściska :(
Obrazek

maczkowa

Od: Pon gru 03, 2018 16:47

Post » Czw wrz 12, 2024 11:10 Re: [...] ❤ Kara za posiadanie kota?

Nie chcę nic mówić, ale Alien miał lat 18 i dalej wył nocami na balkonie. Fakt, że tylko w marcu i kwietniu (kastrowany), ale do śmierci mu nie przeszło ;)

Sigrid

Od: Śro lip 30, 2003 16:54

[następna]