Bytomskie Łobuzy :) cz. 15

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt sie 09, 2019 11:42 Re: Bytomskie Łobuzy :) cz. 15

nie wiem
nie jestem biologiem ani chemikiem, a opinii w necie jest naprawdę tak wiele rożnych i skrajnych - że trudno coś powiedzieć na pewno

w kazdym razie mięso bez mrożenia i rozmrażania wygląda lepiej
moje koty zjedzą i świeże i przemrożone
jeden pies zje wszystko co nie jest podrobem/surowymi podrobami sie brzydzi;ale porządnie ugotowane zje
a drugiemu psu czasem gotuję -on ma takie okresy, że chce surowe, a potem chce podgotowane, i znowu wracamy do surowego

Patmol

Avatar użytkownika
 
Posty: 23475
Od: Śro gru 30, 2009 14:03
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Post » Pt sie 09, 2019 12:13 Re: Bytomskie Łobuzy :) cz. 15

U nas np Marysia zaczęła wymiotować po wątróbce, którą zawsze lubiła. Kubi też. Podaję wątróbki tylko i wyłącznie przemrożone, nigdy nie takie przyniesione ze sklepu. Ale nie o to chodzi. Po prostu nagle coś przestało im pasować. Ale jak ugotuję całkiem to jest równie pyszne dla nich, a wymiotów już nie ma. Sprawdziłam to już parokrotnie i więcej nie podam surowej wątróbki. Innych podrobów nie daję, bo to już i tak dla mnie duży kompromis.
Skarby: Obrazek

klaudiafj

Avatar użytkownika
 
Posty: 22979
Od: Czw cze 05, 2014 21:02
Lokalizacja: Bytom

Post » Pt sie 09, 2019 12:26 Re: Bytomskie Łobuzy :) cz. 15

Moje koty uwielbiają surową wątróbkę. Nie ma żadnych rewelacji. Daje rzadko,bo nie powinno sie dawac jej zbyt czesto.
Psy wątróbki nie ruszą -ani surowej ani ugotowanej.

u mnie z podrobów wielkim hitem są żołądki z kaczki albo z indyka, i serca z indyka -bardzo koty lubią

Patmol

Avatar użytkownika
 
Posty: 23475
Od: Śro gru 30, 2009 14:03
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Post » Pt sie 09, 2019 13:01 Re: Bytomskie Łobuzy :) cz. 15

Za wyniki i za zdrowie Mani :ok: :ok: :ok:

jolabuk5

 
Posty: 18070
Od: Nie paź 16, 2005 14:56
Lokalizacja: Łódź

Post » Pt sie 09, 2019 13:36 Re: Bytomskie Łobuzy :) cz. 15

jolabuk5 pisze:Za wyniki i za zdrowie Mani :ok: :ok: :ok:

Dziękuję :1luvu:

Wyników jeszcze nie mam :/
Skarby: Obrazek

klaudiafj

Avatar użytkownika
 
Posty: 22979
Od: Czw cze 05, 2014 21:02
Lokalizacja: Bytom

Post » Pt sie 09, 2019 20:08 Re: Bytomskie Łobuzy :) cz. 15

Dostałam wyniki. :(

"Parametry, które są podwyższone mogą sugerować problemy z krążeniem -ciśnieniem.Wskazanie jest badanie USG serca"

Nic mi to nie mówi. Teraz będę kolejną chorobę przechodzić u kota?

Dostałam namiary na wetkę, która się tym zajmuje.
Skarby: Obrazek

klaudiafj

Avatar użytkownika
 
Posty: 22979
Od: Czw cze 05, 2014 21:02
Lokalizacja: Bytom

Post » Pt sie 09, 2019 20:11 Re: Bytomskie Łobuzy :) cz. 15

klaudiafj pisze:Dostałam wyniki. :(

"Parametry, które są podwyższone mogą sugerować problemy z krążeniem -ciśnieniem.Wskazanie jest badanie USG serca"

Nic mi to nie mówi. Teraz będę kolejną chorobę przechodzić u kota?

Dostałam namiary na wetkę, która się tym zajmuje.

O to nie dobrze :cry:
Czyli co konkretnie jest podwyższone CRP?

Gosiagosia

Avatar użytkownika
 
Posty: 11444
Od: Wto kwi 23, 2013 11:47
Lokalizacja: Warszawa

Post » Pt sie 09, 2019 20:21 Re: Bytomskie Łobuzy :) cz. 15

Nie mam w badaniu czegoś takiego jak CRP, albo mam to jakoś inaczej oznaczone.

EOS% 9,10 a górna norma do 6,00
MCH 16,3 a górna norma do 16
ALT (GPT) 106,3 górna norma 91
GLDH 7,5 a górna norma do 6
i obniżone LDH 81,7 a norma 160-1050

i T4 2,9 a norma do 2,5 i pisze, że hipertyreoza mało prawdopodobna (zakres wątpliwy) - nie wiem co to znaczy.
Skarby: Obrazek

klaudiafj

Avatar użytkownika
 
Posty: 22979
Od: Czw cze 05, 2014 21:02
Lokalizacja: Bytom

Post » Pt sie 09, 2019 20:38 Re: Bytomskie Łobuzy :) cz. 15

Ojej, nie umiem czytać wyników, potrzymam :ok: za Maniusię

kwiryna

Avatar użytkownika
 
Posty: 2644
Od: Sob lip 23, 2016 9:36
Lokalizacja: Warszawa mokotów

Post » Pt sie 09, 2019 20:40 Re: Bytomskie Łobuzy :) cz. 15

klaudiafj pisze:Nie mam w badaniu czegoś takiego jak CRP, albo mam to jakoś inaczej oznaczone.

EOS% 9,10 a górna norma do 6,00
MCH 16,3 a górna norma do 16
ALT (GPT) 106,3 górna norma 91
GLDH 7,5 a górna norma do 6
i obniżone LDH 81,7 a norma 160-1050

i T4 2,9 a norma do 2,5 i pisze, że hipertyreoza mało prawdopodobna (zakres wątpliwy) - nie wiem co to znaczy.

CRP to tzw białko ultra czułe którego podwyższona norma wskazuje stan zapalny w organizmie i mogą to być problemy krążeniowe , u Marysi podwyższone są próby wątrobowe i obniżoną odporność organizmu

Gosiagosia

Avatar użytkownika
 
Posty: 11444
Od: Wto kwi 23, 2013 11:47
Lokalizacja: Warszawa

Post » Pt sie 09, 2019 20:43 Re: Bytomskie Łobuzy :) cz. 15

kwiryna pisze:Ojej, nie umiem czytać wyników, potrzymam :ok: za Maniusię

Dziękuję :201461 zaczynam wpadać w panikę :( nie wiem nawet ile Marysia ma lat :( może mieć i 9 i 10 i nawet 13 :(

Gosiagosia pisze:
klaudiafj pisze:Nie mam w badaniu czegoś takiego jak CRP, albo mam to jakoś inaczej oznaczone.

EOS% 9,10 a górna norma do 6,00
MCH 16,3 a górna norma do 16
ALT (GPT) 106,3 górna norma 91
GLDH 7,5 a górna norma do 6
i obniżone LDH 81,7 a norma 160-1050

i T4 2,9 a norma do 2,5 i pisze, że hipertyreoza mało prawdopodobna (zakres wątpliwy) - nie wiem co to znaczy.

CRP to tzw białko ultra czułe którego podwyższona norma wskazuje stan zapalny w organizmie i mogą to być problemy krążeniowe , u Marysi podwyższone są próby wątrobowe i obniżoną odporność organizmu

Marysia ma zawsze obniżoną odporność, taki kot. Kitusia też tak miała. a o wątrobie nic wetka nie napisała. Pójdę do niej z Kubusławem, kiedy wetka wróci z urlopu to dowiem się szczegłów.

Usg serca i tak musi poczekać do następnego miesiąca.


ps. nie piszcie mi nic złego.
Skarby: Obrazek

klaudiafj

Avatar użytkownika
 
Posty: 22979
Od: Czw cze 05, 2014 21:02
Lokalizacja: Bytom

Post » Pt sie 09, 2019 20:58 Re: Bytomskie Łobuzy :) cz. 15

Sprawdziłam poprzednie wyniki badań, bo miałam w tym samym labie robiony dla Marysi ciut inny profil, ale cztery parametry są identycznie i Marysi te parametry się poprawiły przez rok.

data 19.02.2018 r, czyli 1,5 roku różnicy i wyniki:

EOS% 7,53 norma 0,10-6 - to się podwyższyło
MCH 17,2 norma 13-16 teraz się obniżyło
ALT(GPT) 163,8 norma 1-91 teraz też jest niższe
GLDH 15,1 norma 0,010-6 i to też jest niższe

To może nie będzie źle skoro te parametry się poprawiły po 1,5 roku.
Ostatnio edytowano Pt sie 09, 2019 21:01 przez klaudiafj, łącznie edytowano 2 razy
Skarby: Obrazek

klaudiafj

Avatar użytkownika
 
Posty: 22979
Od: Czw cze 05, 2014 21:02
Lokalizacja: Bytom

Post » Pt sie 09, 2019 20:59 Re: Bytomskie Łobuzy :) cz. 15

Klaudia to nic złego, tylko troszeczkę podwyższone jak to mówią związane z wiekiem. Moja Migotka jest dość młoda i też miała podwyższone próby watrobowe. Dostała leki i jest dobrze. Nie martw się na zapas. Wszystko będzie dobrze :ok: :ok:

Gosiagosia

Avatar użytkownika
 
Posty: 11444
Od: Wto kwi 23, 2013 11:47
Lokalizacja: Warszawa

Post » Pt sie 09, 2019 21:00 Re: Bytomskie Łobuzy :) cz. 15

Gosiagosia pisze:Klaudia to nic złego, tylko troszeczkę podwyższone jak to mówią związane z wiekiem. Moja Migotka jest dość młoda i też miała podwyższone próby watrobowe. Dostała leki i jest dobrze. Nie martw się na zapas. Wszystko będzie dobrze :ok: :ok:

Dziękuję :1luvu: :1luvu: :1luvu: :201461 :201461 :201461 teraz podałam wyniki poprzedniego badania i wczesniej bylo gorzej w trzech parametrach.


Kreatynina i mocznik też rosną :( Kreatynina przekroczyła górną granicę o ułamek, a mocznik w normie, ale wyzszy niż poprzednio :(
Skarby: Obrazek

klaudiafj

Avatar użytkownika
 
Posty: 22979
Od: Czw cze 05, 2014 21:02
Lokalizacja: Bytom

Post » Sob sie 10, 2019 7:12 Re: Bytomskie Łobuzy :) cz. 15

Może to związane z wiekiem? Musi Ci to wyjaśnić wet, który się zna. Ale Mani póki co ma się nieźle i tego sie trzymaj bo po wdrożeniu kuracji (jeśli trzeba bedzie oczywiście) jeszcze ładnych parę lat razem pobedziecie. A twoja wetka co na to?

aga66

 
Posty: 2463
Od: Nie mar 05, 2017 18:46

[poprzednia][następna]



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Hanig, persik_ns i 32 gości