Tymek i Nela 5-cio miesięczne problemy wątrobowe

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt paź 26, 2018 14:52 Tymek i Nela 5-cio miesięczne problemy wątrobowe

Cześć,
4 tygodnie temu zdecydowałam się zrobić moim (obecnie) 5-miesięcznym kociakom - Tymkowi i Neli - pełną diagnostykę - morfologia, biochemia wątrobowa, nerkowa oraz jonogram. Wyniki, jakie otrzymałam nieco mnie załamały, bowiem parametry wątrobowe były wywalone w kosmos. Mocznik też podwyższony, ale przy prawidłowej kreatyninie.

Wyniki Tymka:
WBC 6,54 G/l 6,00-11,0
NEU 2,84 G/l 3,00-11,0
NEU % 43,5 % 60,0-78,0
LYM 2,88 G/l 1,00-4,00
LYM % 44,1 % 15,0-38,0
MONO 0,233 G/l 0,040-0,500
MONO % 3,57 % 0,010-4,00
EOS 0,521 G/l 0,040-0,600
EOS % 7,98 % 0,010-6,00
BASO 0,059 G/l 0,001-0,100
BASO % 0,902 % 0,001-1,00
RBC 6,92 T/l 5,00-10,0
HGB 105,0 g/l 90,0-150,0
HCT 0,336 l/l 0,300-0,440
MCV 48,5 fl 40,0-55,0
MCH 15,2 pg 13,0-16,0
MCHC 314,0 g/l 310,0-360,0
PLT 338,0 G/l 180,0-550,0
Albuminy 32,5 g/l 26,0-46,0
ALT (GPT) 968,3 U/l 1,00-91,0 X
alfa-Amylaza 948,0 U/l 10,0-1850,0
AP - fosfataza alkaliczna 98,0 U/l 1,00-140,0
AST (GOT) 621,6 U/l 1,00-59,0 X
Białko całkowite 64,4 g/l 57,0-94,0
Bilirubina całkowita 5,87 µmol/l 0,010-5,50
Cholesterol 5,84 mmol/l 1,80-6,50
CK - kinaza kreatynowa 196,0 U/l 50,0-690,0
Fruktozamina 251,9 µmol/l 190,0-365,0
350-450 µmol/l.
GLDH 561,8 U/l 0,010-6,00 X
Glukoza 5,84 mmol/l 3,05-6,10
GGTP 2,14 U/l 0,010-5,00
Kreatynina 97,5 µmol/l 1,00-168,0
LDH 658,1 U/l 160,0-1050,0
Lipaza (DGGR) 20,8 U/l 0,100-26,0
Mocznik 39,5 mmol/l 5,00-11,3 X
Trójglicerydy 0,430 mmol/l 0,060-1,14
Chlorki 114,9 mmol/l 110,0-130,0
Fosfor nieorganiczny 2,79 mmol/l 0,800-1,90
Magnez 0,920 mmol/l 0,600-1,30
Potas 4,70 mmol/l 3,00-4,80
Sód 150,3 mmol/l 145,0-158,0
Wapń 2,65 mmol/l 2,30-3,00
Stosunek albuminy/globuliny 1,02 0,500-1,10
Globuliny 31,9 g/l 19,0-66,0

Lekarz zadecydował o włączeniu leków wspomagających wątrobę - Hepatiale Forte dla małych zwierząt (1 kaps/dziennie) oraz Rubenal 75 (2tabl/dziennie). Po 3,5 tygodniach zrobione badania kontrolne. Podwyższone parametry nieco zmalały, jednak w dalszym ciągu są kosmiczne. Ponad to, u Neli stwierdzono giardię w kale, na którą wcześniej oba koty były już leczone aniprazolem i metronidazolem.

drugie wyniki Tymka:
WBC 10,5 G/l 6,00-11,0
NEU 1,82 G/l 3,00-11,0
NEU % 17,4 % 60,0-78,0 X
LYM 7,83 G/l 1,00-4,00 X
LYM % 74,6 % 15,0-38,0 X

MONO 0,345 G/l 0,040-0,500
MONO % 3,29 % 0,010-4,00
EOS 0,449 G/l 0,040-0,600
EOS % 4,29 % 0,010-6,00
BASO 0,044 G/l 0,001-0,100
BASO % 0,419 % 0,001-1,00
RBC 8,81 T/l 5,00-10,0
HGB 137,0 g/l 90,0-150,0
HCT 0,446 l/l 0,300-0,440
MCV 50,6 fl 40,0-55,0
MCH 15,5 pg 13,0-16,0
MCHC 307,0 g/l 310,0-360,0
PLT 394,0 G/l 180,0-550,0
Albuminy 34,3 g/l 26,0-46,0
ALT (GPT) 897,1 U/l 1,00-91,0 X
AP - fosfataza alkaliczna 111,0 U/l 1,00-140,0
AST (GOT) 280,7 U/l 1,00-59,0 X
Białko całkowite 71,8 g/l 57,0-94,0
Glukoza 5,54 mmol/l 3,05-6,10
Kreatynina 118,9 µmol/l 1,00-168,0
Mocznik 34,8 mmol/l 5,00-11,3 X
Stosunek albuminy/globuliny 0,915 0,500-1,10
Globuliny 37,5 g/l 19,0-66,0
GLDH 292,7 U/l 0,010-6,00

U Neli parametry wątrobowe są po leczeniu w normie. Jedyne co pozostało to wysoki mocznik, podobnie jak u Tymka poza normą limfocyty (podwyższone), neutrofile (za mało).

Miał ktoś podobne przygody? We wtorek idziemy z Tymkiem na USG, zobaczyć, jak ta wątroba tak naprawdę wygląda.
Koty zachowują się normalnie - mają apetyt, bawią się, tulą, mruczą. Dosyć dużo piją, ale nie są to zatrważające ilości.

Może jest ktoś w stanie coś zaproponować?

anncze

Avatar użytkownika
 
Posty: 5
Od: Czw sie 02, 2018 11:26



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 27 gości