Cosia Czitka Balbi i dachowce. Walka z pchłami...

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy


Post » Nie paź 14, 2018 17:14 Re: Cosia Czitka Balbi i dachowce. Podwójne widzenie....

Ja uwielbiam dynię jako jarzynę. Kroję w plastry, tak około 1 cm grube smaruję oliwą i sypię ziołami lub ziołem, i od piekarnika. Nagrzanego do 180 stopni na 20 min. Zupę tez lubię z imbirem, uwielbiam w chłodne dni zjeść przed wyjście z pracy.

Hannah12

 
Posty: 22926
Od: Czw sie 11, 2005 11:57

Post » Nie paź 14, 2018 17:17 Re: Cosia Czitka Balbi i dachowce. Podwójne widzenie....

MB&Ofelia pisze:/../ Dynia w piekarniku - pierwsza porcja bo nie wszystko wlazło na raz. Jak się podpiecze, obiorę ze skóry i zmiksuję. Trochę soli i do słoików.
Robiłaś tak już kiedyś?
Jak to się przechowuje?
fckptn
Obrazek

ana

 
Posty: 23734
Od: Śro lut 20, 2002 21:56

Post » Nie paź 14, 2018 17:33 Re: Cosia Czitka Balbi i dachowce. Podwójne widzenie....

Hannah12 pisze:Ja uwielbiam dynię jako jarzynę. Kroję w plastry, tak około 1 cm grube smaruję oliwą i sypię ziołami lub ziołem, i od piekarnika. Nagrzanego do 180 stopni na 20 min. Zupę tez lubię z imbirem, uwielbiam w chłodne dni zjeść przed wyjście z pracy.

Wykorzystam przepis :)

MaryLux

 
Posty: 159318
Od: Pon paź 16, 2006 14:21
Lokalizacja: Wrocław

Post » Nie paź 14, 2018 18:00 Re: Cosia Czitka Balbi i dachowce. Podwójne widzenie....

ana pisze:
MB&Ofelia pisze:/../ Dynia w piekarniku - pierwsza porcja bo nie wszystko wlazło na raz. Jak się podpiecze, obiorę ze skóry i zmiksuję. Trochę soli i do słoików.
Robiłaś tak już kiedyś?
Jak to się przechowuje?

Jeszcze nie robiłam. To mój debiut.
Przeczytałam że mus dyniowy mimo pasteryacji lubi się zepsuć, dlatego dodałam troszkę soli (pół łyżeczki na jeden wsad do miksera). Właśnie się pasteryzuje - wg przepisu z internetu trzeba pasteryzować pół godziny. Zobaczymy co z tego wyjdzie.

PS. Pewnie zamiast pasteryzować w słoikach bym zamroziła, ale zamrażarkę mam tak pełną że gołąbki chyba będę kolanem upychać.
wątek Księżniczki Ofelii i Małej Czarnej Carmen
viewtopic.php?f=46&t=213181 - cz. IX
Obrazek

MB&Ofelia

 
Posty: 33052
Od: Pt gru 09, 2011 9:20
Lokalizacja: Koszalin

Post » Nie paź 14, 2018 18:19 Re: Cosia Czitka Balbi i dachowce. Podwójne widzenie....

Mnie się swego czasu popsuła połowa słoików, mimo tyndalizacji, czyli trzykrotnej godzinnej pasteryzacji w odstępie doby.
Niestety podobno z dynią tak jest.
W tym roku próbuję pasteryzować pod zwiększonym ciśnieniem, czyli w szybkowarze. I nie mus (przed tym przestrzegają), ale małe kosteczki w niedoprawionej wodzie.
fckptn
Obrazek

ana

 
Posty: 23734
Od: Śro lut 20, 2002 21:56

Post » Nie paź 14, 2018 18:52 Re: Cosia Czitka Balbi i dachowce. Podwójne widzenie....

Dziewczyny, ale macie zdrowie 8O :P
Szybkowary, pasteryzacje, godziny mieszania i pilnowania na gazie, łomatko.... :wink:
Z wynalazków to jeszcze znam jarski bigos, super sprawa :smokin:
Jak komu co wyjdzie, to zróbcie fotkę i pokażcie, będzie kolorowo!
A Brata nie ma już trzeci dzień :( Ja tu serduszka jego ulubione przygotowałam, a tu nie ma :(
Obrazek

czitka

Avatar użytkownika
 
Posty: 17831
Od: Sob lut 12, 2005 10:03
Lokalizacja: wrocław

Post » Nie paź 14, 2018 19:08 Re: Cosia Czitka Balbi i dachowce. Podwójne widzenie....

Eee, jakie godziny mieszania? Piecze się mięso - przy okazji piecze się dynia. Pół minuty na oddzielenie skórki, parę minut miksowania, do słoików i do garnka. Słoiki się pasteryzują, a ja robię co innego. Tak na marginesie, już się zapasteryzowały :wink: Mięsko też już się upiekło. Teraz tylko pozostaje czekać na mecz.
wątek Księżniczki Ofelii i Małej Czarnej Carmen
viewtopic.php?f=46&t=213181 - cz. IX
Obrazek

MB&Ofelia

 
Posty: 33052
Od: Pt gru 09, 2011 9:20
Lokalizacja: Koszalin

Post » Nie paź 14, 2018 21:17 Re: Cosia Czitka Balbi i dachowce. Podwójne widzenie....

Jak się robi jarski bigos?

MaryLux

 
Posty: 159318
Od: Pon paź 16, 2006 14:21
Lokalizacja: Wrocław

Post » Nie paź 14, 2018 21:28 Re: Cosia Czitka Balbi i dachowce. Podwójne widzenie....

MaryLux pisze:Jak się robi jarski bigos?

Pewnie zamiast mięsa dodaje się tofu.

Hannah12

 
Posty: 22926
Od: Czw sie 11, 2005 11:57

Post » Nie paź 14, 2018 21:29 Re: Cosia Czitka Balbi i dachowce. Podwójne widzenie....

Hannah12 pisze:
MaryLux pisze:Jak się robi jarski bigos?

Pewnie zamiast mięsa dodaje się tofu.

:strach: :strach: :strach:

MaryLux

 
Posty: 159318
Od: Pon paź 16, 2006 14:21
Lokalizacja: Wrocław

Post » Nie paź 14, 2018 22:08 Re: Cosia Czitka Balbi i dachowce. Podwójne widzenie....

A ja bym poszła spać, ale nie mogę pościelić łóżka, bo bym musiała wyrzucić koty.
Obrazek
Znowu podwójnie widzę, tylko kolory się zmieniły :roll:
To sobie postoję :evil:
Obrazek

czitka

Avatar użytkownika
 
Posty: 17831
Od: Sob lut 12, 2005 10:03
Lokalizacja: wrocław

Post » Nie paź 14, 2018 22:11 Re: Cosia Czitka Balbi i dachowce. Podwójne widzenie....

Ja jadłam taki po prostu bez mięsa, kapusta, grzyby, śliwki, czerwone wino, pewnie coś jeszcze ale ja niekuchenna, a zaufana znajoma robiła. Było rewelacyjne, także nie bacząc na czas (tuż przed 3-godzinną podróżą PKP) obżarłam się po uszy :D

Kotów się nie wyrzuca z łóżka, no nie wolno!! :roll:
Obrazek

Malk

Avatar użytkownika
 
Posty: 9961
Od: Pon paź 01, 2007 18:30
Lokalizacja: Oslo, NO

Post » Nie paź 14, 2018 22:15 Re: Cosia Czitka Balbi i dachowce. Podwójne widzenie....

Nie, absolutnie, ale ja mam pod kotami pościel, dostać się do niej nie mogę :P
Jeszcze Balbisia była przed chwilą, ale sobie poszła gdzieś. A te w zaparte.
Tylko Cosia grzeczna, w drugim pokoju, bo ona przy kominku się grzeje.
:201461
Obrazek

czitka

Avatar użytkownika
 
Posty: 17831
Od: Sob lut 12, 2005 10:03
Lokalizacja: wrocław

Post » Pon paź 15, 2018 6:14 Re: Cosia Czitka Balbi i dachowce. Podwójne widzenie....

Kochaniutka, ja tu widzę, że za mało jogi ćwiczysz.
Miejsca na łóżku dużo, wystarczy się odpowiednio wygiąć. :mrgreen:
Po co Ci pościel? Futra byś nie usuwała, to by było Ci ciepło. :ryk: :ryk: :ryk:

Dyktatura

 
Posty: 11911
Od: Pon paź 12, 2009 8:40
Lokalizacja: Wrocław

[poprzednia][następna]



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Silverblue i 126 gości