Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
100 gram masła 82%
ziemniaki na dwie osoby (zależy ile zjecie)
100 gram dobrego żółtego sera
odrobinka mleka
2 jajka
1 cukinia
figi w zalewie (mam z Albanii, nie wiem czy są dostępne w Pl)
odrobinka ketchupu
świeże listki bazylii
kapka oliwy
sok z cytryny
ostra papryka
czosnek
trawa cytrynowa suszona
Pierś z kurczaka kroimy na kawałki w poprzek. Marynujemy je w przyprawach przez 6h minimum. Następnie smażymy na maśle. Figi rozkrawamy i pod koniec smażenia mięsa dorzucamy na patelnię, smażymy aż się skarmelizują. Cukinię kroimy na plasterki, blanszujemy, w osolonej wodzie. Następnie robimy vinegret z oliwy, soku z cytryny i ulubionych ziół, zalewamy cukinię. W wodzie po blanszowaniu robimy jajko w koszulce. Ziemniaki gotujemy, ubijamy na puree dodajemy mleko, kawalek masła i starty ser. Całość układamy na talerzu i podajemy ze świeżą bazylią
Usmażone kawałki mięska, delikatnie smarujemy ketchupem dosłownie kapką.
Cieszę się, że fotki się podobają