prośba o pomoc w interpretacji wyników badań krwi kociaka

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt mar 24, 2017 10:33 prośba o pomoc w interpretacji wyników badań krwi kociaka

Witam.
Kotek 6 - 8 miesięcznym żyjący na dworze, typowy dzikusek, dokarmiany ale i polujący na myszy.
od kilku dni osowiały, nie je, mało pije, zasmarkany, z biegunką.
wczoraj byłam z nim u weta, wstępna diagnoza koci katar. oddech chrapoczący.
Dzisiaj miał badania krwi:
MCV 46,7 39 -52
MCH 14,4 13 - 17
MCHC 30,9 30 - 38

erytrocyty 9,34 6,5 - 10
hematokryt 43,6 24 - 45
hemoglobina 13,5 8 -15
leukocyty 3,8 G/l
trombocyty 27 G/l 200 - 600 (!)

Biochemia
glukoza 104 mg/dl 100 - 130
kreatynina 2,15 mg/dl 1 - 1,8 (!)
mocznik 300 mg/dl 20 - 70 (!)

diagnoza po badaniach:zapalenie górnych dróg oddechowych, ostra niewydolność nerek.
Wet zaleca testy na FIV, FeLV, FIP, toksoplazmozę, badanie moczu oraz usg jamy brzusznej.

Do tej pory miał podane:
reflotron urea
reflotron creatinin
reflotron glucose
synulox iniekcja 0,3 ml
metacam 0,1 ml
nacl+ glukoza 100 ml
Dobrze?

czy badania wskazane przez weta pomogą wskazać co kotu dolega?
Czy możliwe jest, że takie wyniki są następstwem podtrucia się kota? Na terenie, na którym przebywa rozsypana była trutka na myszy, może on taką podtrutą myszę złapał?
-salsa-


Posty: 1
Od: Pt mar 24, 2017 0:17

-salsa-

 
Posty: 2
Od: Pt mar 24, 2017 0:17



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: 4łapyx5, baxie, ewar, ewkkrem, Rowan, smartfortwo i 20 gości