Regata pisze:casica pisze:Chyba mam zamkniętą listę.
Półmisek z wędlinami i zimnym mięsiwem:
Szynka, baleron, biała kiełbasa (pieczona i gotowana), dojrzewająca polędwica wołowa, pasztet, kurczak faszerowany, kaczka aromatyczna czyli prawie po pekińsku; zastanawiam się czy nie dołożyć czegoś włoskiego*
Jajka faszerowane w skorupkach, na ciepło
Jajka faszerowane na zimno. Waham się pomiędzy nadzieniem z krabów (ale tylko jeśli dostanę mięso dobrej jakości), a farszem na bazie wątróbki i czarnych trufli, z Porto - na podstawie przepisu na pasztet z wątróbek w galarecie.
Vitello tonnato
Galaretka cielęca
Majoneziki z łososia
Żurek
Masło ostre, jednak jedno bo maslo sardelowe ma zbyt agresywny smak
Sos tatarski
Ogórki, pomidory itp.
I chyba wystarczy. Planowałam też suflet i budyń, ale to już chyba nadmiar na 5 osób? Może więc zrobię słodki suflet w ramach deseru (pomarańczowy z cointreau?)? A budyń z sandacza podam gościom w poniedziałek?
.
Zastanawiam się właśnie, czy z Marek lub Tarchomina na Bielany nie mam przypadkiem Łodzi po drodze...?
Jak robisz jajka faszerowane nadzieniem z krabów?
Zapraszam w poniedziałek przychodzą koledzy na dożeranie, a więc jakiś batalion dodatkowy spokojnie się pożywi
Jeszcze nie robiłam takich jajek farsz jak do ogórków faszerowanych krabami, przepis w wyrafinowanym. Ale nie zrobię, bo zaspałam i nie mam odpowiednich krabów. Nie wszystkie się nadają. To nie mogą być kraby z puszki, tylko że szklanego słoika Nie podlinkuj ę tych właściwych, bo z tableta nie umiem