FURMINATOR - TERMINATOR

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro kwi 27, 2016 19:08 FURMINATOR - TERMINATOR

Witam Was!
Jestem tu nowa, choć KociąMamą od dwóch lat.
Mam dwa 'przybłądziaki' schroniskowe.
Czarnuch - Lizak, I białas- Cudak. Ten drugi dokacany miesiąc temu. Dokacanie zakończone sukcesem!

Mam z nim niestety pewien problem.
Bardzo, ale to bardzo, bardzo gubi sierść. Już w schronisku powiedziano nam, że tak ma, i, że wyczesywanie go powinno pomóc. Czeszę go codziennie (od miesiąca), nawet czasem dwa razy dziennie, i nic. Jak gubił tak gubi. Ni mniej ni więcej.
Czytałam o przyczynach wypadania, zdaje się, że wszystkie wyeliminowałam. Karmę jedzą najwyższej jakości, żadnych chorób nie stwierdzono, no i na stres nie są narażone. Mają się naprawdę nieźle psychicznie.

Oświeciło mnie, że jest coś takiego jak FURminator. Czy myślicie , że to pomoże?
Jaki polecacie? Koszta nie grają roli, chcę po prostu mieć zadbane koty i zadbane mieszkanie.... :)

Pozdrawiam!

KociaMamaa

Od: Śro kwi 27, 2016 18:47

Post » Śro kwi 27, 2016 19:38 Re: FURMINATOR - TERMINATOR

Witam na forum :)
Po pierwsze w miesiąc sierści nie uleczysz. Kotek jest po ciężkich stresach, u Was jest bardzo krótko. Zapewne ma niedobory różnych rzeczy. Moja wetka mówi, że na uleczenie sierści trzeba dać co najmniej trzy miesiące. Dodatkowo w ogóle koty teraz gubią sierść zimową i przygotowują się na lato.
Nic nie kupuj dodatkowo. Skoro ma karmę najwyższej jakości to to się ułoży samo (a jaką?)
Możesz kupić dodatkowo witaminy na sierść w zooplusie na przykład.
Jak sierść już się unormuje to kotek też może mieć taki gatunek puszystego futra, że będzie wymagał czesania codziennie i będzie gubił sierść (nie tak jak teraz to na pewno). Mój Maciuś był takim puchatkiem.
Aa i warto do mokrego jedzenia dodawać też oleju z łososia, oleju rzepakowego czy oliwy z oliwek. Najsmaczniejszy dla kotów jest olej rzepakowy, bo neutralny ;) i oczywiście troszkę, pół łyżeczki na saszetkę, żeby kotki nie dostały biegunki. Jest bogaty w omega 3 i 6 i wiele innych cudów i wpływa super na sierściuchę - poleciła mi go wetka :)
Niech się kotki zdrowo chowają :) Pozdrawiam :)
Skarby: Obrazek

klaudiafj

Od: Czw cze 05, 2014 21:02

Post » Czw kwi 28, 2016 8:18 Re: FURMINATOR - TERMINATOR

Witam!
Dziękuję za odpowiedź! :) Mam świadomość, że w miesiąc mego serściucha nie wyleczę, ale liczyłam na jakąkolwiek zmianę po codziennym wyczesywaniu.
Wiem też że może to być zrzucanie sierści 'sezonowe'.
Co do karmy, to bardzo polecano mi Power of Nature. No i WildCat. Obydwie albo hipoalergiczne, albo bezmięsne, bo Lizak to uczuleniowiec - kurczak.
Olej rzepakowy popijają z wielką przyjemnością! :) To już wypróbowałam na Lizaku, ma przepiękną sierść. Polecano mi też tran, ale za tym nie przepada żaden z moich czworonogów.

KociaMama

KociaMamaa

Od: Śro kwi 27, 2016 18:47

Post » Czw kwi 28, 2016 10:51 Re: FURMINATOR - TERMINATOR

Na pewno sytuacja się poprawi. Dietę mają dobrą to teraz tylko potrzeba czasu na odbudowę futra i poprawę tez różnych braków w organizmie, które kotek może miec. To może jeszcze tylko spróbuj witaminy na sierść podawać.
A jak już dieta zadziała to wiesz, że są takie rodzaje futra które i tak trzeba czesac codziennie? ;)
:)
Skarby: Obrazek

klaudiafj

Od: Czw cze 05, 2014 21:02

Post » Czw kwi 28, 2016 12:24 Re: FURMINATOR - TERMINATOR

Z używaniem Furminatora trzeba uważać. Można przesadzić i "wyłysić" kota niemal do zera. Furminator nie tylko wyczesuje ale i wycina futro.
Obrazek

MariaD

Od: Pt mar 19, 2004 18:31

Post » Czw kwi 28, 2016 12:34 Re: FURMINATOR - TERMINATOR

MariaD pisze:Z używaniem Furminatora trzeba uważać. Można przesadzić i "wyłysić" kota niemal do zera. Furminator nie tylko wyczesuje ale i wycina futro.

Zgadzam się, na pewno trzeba uważać przy czesaniu za pierwszym razem - to jednak nie grzebień, bardzo łatwo "oskubać" kota, szczególnie na linii kręgosłupa. W tym miejscu sierść jest często dłuższa i ostrzejsza, dlatego aż kusi, żeby porządnie ją wyczesać. I można to robić, ale z umiarem, tzn. na pewno delikatniej, nie przyciskając tak mocno Furminatora, jak robimy to grzebieniem.
smil
[Obrazek

smil

Od: Czw lip 14, 2005 20:48

Post » Czw kwi 28, 2016 15:07 Re: FURMINATOR - TERMINATOR

Moja kotka miała podobnie po adopcji.
Jest norweską o bujnej sierści, liniała nam na potęgę, bo raz, że sezonowo zmieniała futro, a dwa żyła w ogromnym stresie. Ja wówczas zdecydowałam się na groomera, zwłaszcza że wypadająca sierść bardzo, bardzo się kołtuniła. Codzienne czesanie nic nie dawało. Groomerka na moją prośbę potraktowała Zdrapkę fuminatorem, wyglądało to podczas zabiegu tak: https://www.facebook.com/centrumlapa/vi ... 894985031/ - po zabiegu dostałam 1/3 kota, ale jestem zadowolona. Kotka od razu stała się żwawsza, a sierść odrasta jej zdrowa. Owszem dalej linieje i dalej ta sierść jest wszędzie, ale nie jest to aż takie uciążliwe jak na początku. Do tego suplementy na poprawę sierści i naprawdę jest dobrze.

Sama na zakup furminatora bym się nie zdecydowała, bałabym się że ogołocę kota na łyso. A jedna wizyta u groomerki nie kosztowała dużo ;).

Ty$ka

Od: Nie mar 11, 2012 19:57

Post » Pt kwi 29, 2016 10:10 Re: FURMINATOR - TERMINATOR

Też nie polecam furminatora...Kupiłam, wydałam kupę kasy i nie używam. Jest cięzki, twardy, szarpie włosy. Koty go nienawidzą, ja też.
Z pełną odpowiedzialnością polecam natomiast szczotkę, którą kupiłam dla siebie i którą używamy wspólnie z kotami :oops:
Chodzi mi o tangle teezer. Pięknie wyczesuje podszerstek, koty mruczą i się wyciągają. Zapłaciłam ok 30 zł :ok: , a furminator kosztował 3 razy tyle.

rysiowaasia

Od: Nie sty 30, 2011 17:47