Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
Olat pisze:zabers pisze:Żyję i przepraszam, że nic nie napisałam
Otóż, pierogi wyszły (zapobiegliwie zrobiłam obie wersje), zostały pochłonięte i ... zdania są podzielone. Mnie bardzo smakowała wersja wzbogacona o "magiczny płyn", TZ stwierdził, że jednak pozostanie przy klasykach. Szczerze mówiąc, nie zdziwiło mnie to, bo on ma bardzo długi zęby na maggi.
Wniosek: będę robiła pół na pół, bo jednak ja zasmakowałam w "magicznych"
Uff, odetchnęłam. A zachęciłaś mnie, cholibka. Chyba skoczę dziś po twaróg
Anulka, ciasto naleśnikowe to tak, jak zabers pisze. Wbijasz jajco albo i dwa do miski, szczypta soli, roztrzepujesz to mikserem i potem już na zmianę dodajesz: mąkę i płyn (ja daję pół na pół: mleko i wodę gazowaną), cały czas miksując. Pod koniec miksowania dodaję łyżkę oleju albo roztopionego masła, żeby naleśniki były bardziej elastyczne. Konsystencja gotowego ciasta mniej więcej taka jak kwaśnej śmietany. Im rzadsze zrobisz ciasto- tym cieńsze wyjdą naleśniki. Po zmiksowaniu dobrze jest odstawić ciasto na 15-20 minut i dopiero potem smażyć.
Aha, no i przy naleśnikach ze słodkim farszem- możesz dodać do ciasta trochę cukru albo i wanilii.
zabers pisze:pogwizd pisze:...
Co się jada mając trzy zęby? Tylko na miękko, czy suchą karmę „na połyk”?
W mnie wiosna, tzn Ruda ma nowe wykwity wydrapania, zima na karmie alergicznej jakoś przeszła, ale teraz chyba steryd się trafi :/
A potem odrobaczanko, a niedługo potem szczepienie. Kicia już się cieszy na odwiedziny u vetki.
Będąc dumną posiadaczką trzech zębów (a właściwie dwóch i pół, biorąc pod uwagę gabaryty) Zmrol jada suche "na połyk", a wieczorem budyń. Tyle się zabersu udało osiągnąć po ... Jezuu, ile Zmrol u nas jest???... Po 5? 6? latach. Reasumując, można powiedzieć, że "plan A poniósł zwycięstwo" , więc wdrożyliśmy plan B, czyli cokolwiek mokrego, byleby nie było chrupkiem. Budyń? Skoro je, niech będzie i budyń. Efekt? Podczas ostatniej zooplusowej akcji nagabująco-podjudzającej zabers postanowił się nie pierniczyć, tylko kupić tych budyni karton. Drugi karton przytaszczono z Rossmana i tym oto sposobem osiągnięto względny stan równowagi psychicznej Zmrola i zabersa. A potem się zobaczy
anulka111 pisze:Ekhm czy szacowny zabers nie zamysla czasem jakiegos bazarku tajniackiego poduchowego? - tak tylko pytam na wypadek nieodpartej checi szalenstwa z igła w reku i maszyną
tosiula pisze:Grzecznie doradzam miksowanie jedzenia wszelakiego, nawet mięskowego (ten z dodatkiem nawet rosmanowskiej saszetki lub śmietanki 18-nastki dla lepszej papkowości) Moja kotulka już 3 rok tak się posila, boi się jedzenia po chorobie pyszczka wewnętrznego. Świetnie się to sprawdza, tylko przed resztą bandy trzeba pilnować bo najpyszniejsze
zabers pisze:anulka111 pisze:Ekhm czy szacowny zabers nie zamysla czasem jakiegos bazarku tajniackiego poduchowego? - tak tylko pytam na wypadek nieodpartej checi szalenstwa z igła w reku i maszyną
Niestety, nie. Sorrytosiula pisze:Grzecznie doradzam miksowanie jedzenia wszelakiego, nawet mięskowego (ten z dodatkiem nawet rosmanowskiej saszetki lub śmietanki 18-nastki dla lepszej papkowości) Moja kotulka już 3 rok tak się posila, boi się jedzenia po chorobie pyszczka wewnętrznego. Świetnie się to sprawdza, tylko przed resztą bandy trzeba pilnować bo najpyszniejsze
Wprawdzie etap miksowania mamy już za sobą, ale (!) to było dość dawno temu, więc może czas "zaordynować" drugie podejście? I zobaczymy co się stanie (śmietanka, niestety, odpada <fuj, chcesz mnie otruć!> , ale coś się znajdzie ).
Dzięki za przypomnienie "metody zamierzchłej"
tosiula pisze:Zamierzchle się poczułam ...
zabers pisze:tosiula pisze:Zamierzchle się poczułam ...
W sensie?
Przypis:
"Metoda zamierzchła", czyli sposób na oszwabienie przeciwnika (tu: nakłonienie Zmrola do "mokrego") stosowany przez nas dawno temu, w naszym przypadku zapomniany, bo nieskuteczny (wówczas, kilka lat temu).
anulka111 pisze:Tosiula moj od 67 czyli czuj sie super smarkulo
evanka pisze:ja do licytacji nie przystąpie
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 273 gości