Mleczyk- mały asystent

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw sty 21, 2016 15:41 Mleczyk- mały asystent

Witajcie :) Wiele ludzi polecało mi to forum, często czytam porady. Teraz przyszła pora na pochwalenie się swoim szkrabem.

Historia zaczęła się smutno. Po ponad 5 latach razem musiałam z powodu zatoru ulżyć mojemu najukochańszemu kotu- Farcikowi dwa dni przed Wigilią. Kocur ze mną spał, przytulak był niemożliwy, w chorobie mnie dogrzewał, uwielbiałam wracać do domu do niego. Przeżyłam to strasznie, przez tydzień nie spałam w swoim mieszkaniu, tylko u partnera. Nie mogłam znaleźć sobie miejsca.
Zaczęliśmy przeszukiwać powoli kotki do adopcji, a ponieważ Farcik był przybłędą nie miałam żadnego doświadczenia z szukaniem kota przez internet. Zastanawiałam się nad kilkoma opcjami, czy dwa koty, jak nie dwa to czy kot czy kotka. W końcu kilka razy natknęliśmy się z partnerem na jednego kota. Tknęło nas, i w 1 dzień świąt napisałam do Pani sms z prośbą o spotkanie z kotkiem. Pani oddzwoniła i po krótkiej rozmowie i przedstawieniu sytuacji Pani przyjechała do nas z kociem w niedzielę, tuż po świętach.
I tak oto zaadoptowałam Mleczyka. 11 tygodniowe kocie, które ma więcej miłości w sobie niż jakiekolwiek zwierzę jakie spotkałam do tej pory. Przez pierwszy tydzień non stop się bawił (choć robi to do tej pory) albo spał jak najbliżej twarzy,szyi. W nocy śpi mi pod brodą. Jesteśmy w nim zakochani, bardzo dużo się uczy, jest bardzo bystry, już wie, że na stół się nie wchodzi, że gryzie się delitkanie (bo mu wychodzą mleczaki). W niedziele mija miesiąc jak jest u mnie. Rośnie w oczach :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

mała425

Od: Czw sty 21, 2016 15:12

Post » Czw sty 21, 2016 16:38 Re: Mleczyk- mały asystent

Ma bardzo mądre spojrzenie :)

Kierei

Od: Pon sty 18, 2016 9:51

Post » Czw sty 21, 2016 16:46 Re: Mleczyk- mały asystent

Witamy Mleczyka :)
Jest uroczy, a jego imię - genialne :ok:

Ty$ka

Od: Nie mar 11, 2012 19:57

Post » Czw sty 21, 2016 16:50 Re: Mleczyk- mały asystent

Piękny i wspaniały, przypomina mojego Gucia za młodu.

bea3

Od: Śro cze 26, 2013 12:23

Post » Pt sty 22, 2016 10:51 Re: Mleczyk- mały asystent

dziękuje za tak ciepłe przyjęcie :) Jest przeokrutnie bystry, asystuje nam absolutnie przy wszystkim, wie jak zwrócić na siebie uwagę jak jestem zajęta- jak nie działa ogólny wściekodupiec to zaczyna się przytulać i mruczeć...

zbliża się drugie szczepienie i odrobaczenie. Ogólnie stan jest bardzo dobry, jedyne co, to walczyliśmy ze świeżbem, ale wydaje się, że się udało :)

mała425

Post » Czw lut 04, 2016 19:30 Re: Mleczyk- mały asystent

Co tam u Mleczyka?? ;> Poopowiadaj nam coś o nim :)

Kierei

Od: Pon sty 18, 2016 9:51

Post » Czw lut 04, 2016 19:40 Re: Mleczyk- mały asystent

Witamy, śliczny Mieczyk, ale szkoda, że nie wzięliście od razu dwóch. Bo prędzej czy później Was dopadnie dokocenie, a teraz byłoby łatwiej. :mrgreen: A widzę, ze rozważaliście taką możliwość. :ok: :ok:
Obrazek
Obrazek

kalair

Od: Czw maja 24, 2007 21:07

Post » Czw lut 04, 2016 20:17 Re: Mleczyk- mały asystent

kalair pisze:Bo prędzej czy później Was dopadnie dokocenie, a teraz byłoby łatwiej. :mrgreen:

Potwierdzam. Kurz miał być jedynakiem. :twisted:

Ty$ka

Od: Nie mar 11, 2012 19:57

Post » Czw lut 04, 2016 22:41 Re: Mleczyk- mały asystent

Burasy są najpiękniejsze! :ok:

rysiowaasia

Od: Nie sty 30, 2011 17:47

Post » Pon lut 22, 2016 9:12 Re: Mleczyk- mały asystent

Oj dawno nie pisałam, ale urwanie głowy z różnymi sprawami i mało po drodze mi było :)
Na dwójkę nie mogę sobie pozwolić, staramy się mu dać jak najwięcej zabawy i szaleństwa zamiast drugiego kotka :)
Mleczyk kończy 5 miesięcy, zbliża się termin kastracji. Będę chciała załapać się na dofinansowanie z urzędu miasta- podobno będą zapisy już w marcu :)

Powiem Wam, że to dla mnie wielka szkoła, takie małe kicie. Poprzedniego wzięłam jak już miał 6 miesięcy. Mleczyk jest jak dziecko. Gorzej, że czasem czuje się bezsilna, nie wiem co mu się dzieje, co chce. Wczoraj też był taki dzień. Całą niedzielę wariował, gryzł, drapał, łaził po meblach, właził do szuflad, przeszkadzał, szalał, jakby go co ugryzło w tyłek. Najgorsze jest też to, że troszkę zanieczyszcza powietrze, ale to zazwyczaj jak zje i zacznie szaleć... :D
Tłumaczymy sobie tym, ze pogoda kiepska, tym, że przestawialiśmy meble i sprzątaliśmy, ale boje się czy czegoś nie zauważamy (nie mamy kompletnie doświadczenia w tej materii). Na pewno jest zdrowy, przy ostatniej wizycie u weterynarza był robiony przegląd... dziś bądź jutro znów idziemy na kontrolę uszków, może podpytam?

Jest możliwość, że może mieć robaczki, ale nie widać ich w kuwecie ?

mała425

Post » Pon lut 22, 2016 12:08 Re: Mleczyk- mały asystent

To ,że tak szaleje, to m.in. z powodu braku towarzysza. :wink: Wy mu jednak nie zastąpicie drugiego kota. Poza tym, gorzej, jakby nie szalał, i to bylby powód do niepokoju, to dziecko jest przecież. :lol:
A czym go karmicie??
Obrazek
Obrazek

kalair

Post » Pon lut 22, 2016 12:10 Re: Mleczyk- mały asystent

Zdaje sobie sprawę, że w 100% mu nie zastąpimy, jednak ostatnim czasem jego wściekodupiec jest nie do opanowania, i to mnie martwi odrobinę.

Dostaje na zmianę suche Cat Chow dla maluchów, mokre puszki z Rossmana na zmianę z Animoda dla kociąt. Do tego wodę. Czasem dostanie surowe jajko albo surowego kurczaka odrobinę

mała425

Post » Pon lut 22, 2016 13:20 Re: Mleczyk- mały asystent

Proponuję zmienić karmę. Cat Chow to trudno nazwać nawet karmą. 8)
Jak dajesz jajko, nie w nadmiarze, raczej jako przekąskę, i bez białka, aczkolwiek zdania są podzielone.
Jeśli chodzi o suche karmy-poszukaj karm bezzbożowych i z dużą zawartością miesa- Orijen, Acana, TOTW [Tast of the Wild], Felina Porte, Applaws..
Obrazek
Obrazek

kalair

Post » Pon lut 22, 2016 13:39 Re: Mleczyk- mały asystent

Zgodziłabym się z teorią zmiany karmy, gdyby nie był na niej od początku. A zmiana zachowania nastąpiła w ostatnich kilku dniach :) Na razie mogę pozwolić sobie na to co je, jestem w stałym kontakcie z moim weterynarzem i są to karmy akceptowalne :)
jajko dostaje od tzw wielkiego dzwonu :)

mała425

Post » Pon lut 22, 2016 18:53 Re: Mleczyk- mały asystent

Ale białka nie podawaj, tutaj masz trochę na ten temat (m.in.) http://www.e-lecznica.pl/artykul/czego- ... e-jesc-kot
Żółtko jak najbradziej, niech się dowitaminizuje :)

Karma to raczej do zmiany nie dlatego, że wpływa na zachowanie, tylko dlatego, żeby dostawał cos dobrej jakosci... wiem że ceny tych lepszych karm mogą odstraszać, ale naprawdę są znacznie wydajniejsze. Takich karm pełnych zbóż i wypełniaczy kot je dużo więcej i szybko głodnieje - dobrą karmą naje się prędzej i na dłużej wystarcza, a to już zmniejsza różnicę w cenie. W tych lepszych karmach można też znaleźć cenowo bardziej przystępne, nie musi to być od razu orijen, który jest faktycznie bardzo drogi. Kotek jest mały, więc mu to wyjdzie na dobre, to co je teraz to inwestycja w jego zdrowie na przyszłosć. Zanieczyszczanie powietrza też jak najbardziej się wiąże z karmą, moja Ciri (4 miesiące) strasznie nam psuła powietrze na początku, przestawilismy ją na dobrą karmę i problem zniknął.

A czy w ciągu tych kilku dni, od kiedy kotek wariuje bardziej, cos się zmieniło w domu kotka? No nie wiem, nowa osoba, ktos zachorował, kogos nie było długo, zmiana rytmu dnia itp? Czasem byle co może wpłynąć na zachowanie. A może poczuł się pewniej i dlatego szaleje? Bo wie, że jest u siebie i może sobie pozwolić :)

KatS

Od: Pt wrz 25, 2015 14:59

[następna]