Problem ze Śnieżką

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro sty 06, 2016 10:54 Problem ze Śnieżką

Witam wszystkich serdecznie :)

Jestem nowa na forum, mam nadzieję, że nie zdublowałam tematu ale potrzebuję Waszej pomocy i porady.

Otóż razem z mężem przygarnęliśmy kocicę, od dłuższego czasu rozglądaliśmy się za kotkiem aż pewnego dnia w te okropne mrozy mąż wypatrzył ją jak siedziała pod sklepem.
Kicia jest z nami dopiero kilka dni, była u weterynarza, poza świerzbem w uszach wszystko jest w porządku. Kicia ma 8 miesięcy, ładnie załatwia się do kuwety, jest bardzo grzeczna.

Wszystko było by w porządku gdyby nie to, że mój mąż chyba ma alergię na kicie, co nas martwi i dziwi bo wychowywał się w domu gdzie było mnóstwo kotów, a przejawia się to obrzękiem ust, katarem i lekkim zaczerwieniem oczu.

Tak samo jest z każdym kto nas odwiedzi :( Ja mam alergię na koty już kilka lat, ale biorę tabletki, odczulam się więc u mnie jest wszystko pod kontrolą.

Napiszcie co o tym sądzicie, za nic w świecie nie chcę się rozstawać ze Śnieżką, jest u nas kilka dni a ja już się do niej przywiązałam.

Pozdrawiam
Agnieszka

annacristinaq

Od: Śro sty 06, 2016 10:26

Post » Śro sty 06, 2016 12:21 Re: Problem ze Śnieżką

Nie powiesz mi ,że każdy kto was odwiedza od razu ma alergię 8O

Mam DT i trudno mi tak powiedzieć.
Ale do rzeczy.
Mam córkę astmatyka i alergiga. Swego czasu ulegliśmy presji lekarzy i wszystko w domu poszło precz. Kot do babci, zasłony i dywany i takie tam Zostały puste ściany. NIC się nie zmieniło. Dziecko dusiło się ciągle. Lekarze, usłyszawsz ,że mamy kota od razu znaleźli przyczynę alergii. Ot, presja kota.
Trafiliśmy na fajną alergolog i koty wróciły. Potem pies a potem staliśmy się DT.
Córka różnie reaguje na koty. Na niektóre bardziej a niektóre wcale nie działają na nią. Bierze histaminy wtedy, gdy nasila się "atak" . Wapno też pomaga. Po pewnym czasie jej organizm nawyka do nowego. W domu sprzątanie odchodzi cały czas.
Zastanów sie jednak czy na pewno kot jest powodem złego samopoczucia TZ-ta. Nasze dziecko jak grzeją kaloryfery gorzej się czuje. Odżywają grzyby i pleśnie. Teraz kwitną zdaje się brzozy? leszczyna? ,które uczulają może nałożyć się na złe samopoczucie.

Fajnie ,że kocia was urzekła.
Obrazek

Dla naszych Słoneczek [*] Kochamy i tęsknimy.

ASK@

Od: Czw gru 04, 2008 12:45

Adopcje: 12 >>

Post » Śro sty 06, 2016 13:33 Re: Problem ze Śnieżką

Oczywiście nie ma mowy, że Kicie oddamy, chcemy zrobić wszystko żeby i jej i nam było dobrze. A z ta alergią jest tak, że te osoby które u nas były odczuwały drapanie w gardle i wspomniany obrzęk ust. Tak się zastanawiam może to reakcja na żwirek ... Będziemy coś kombinować. Niedługo idziemy Kicię wysterylizować.

annacristinaq

Post » Śro sty 06, 2016 22:19 Re: Problem ze Śnieżką

Coś podobnego zdarzyło mi się raz - mój pies bardzo lubi koty i często jest tak, że jakieś osiedlowe(właścicielskie, ale wychodzące) kocisko przyjdzie z nami do domu, pies sie dzieli michą, ja miętoszę koteczka, a potem idę go odnieść.

Pewnego dnia przyszło kocisko z klatki obok- jego właścicielka stosowała taktykę, ona do pracy a kot out, a wtedy było dosyć zimno- więc kocisko zostało na parę h , przysnęło mu się. Alergii na sierść nie mam, ale wtedy miałam uczucie gardła zapchanego watą, zaczerwienione oczy i obrzęk... nosa. Kot do zadbanych się nie zaliczał, raczej taki "zakurzony" doszłam do wniosku, że' coś' w tej sierści musiał mieć, bo nigdy żaden kot tak na mnie nie zadziałał, przez kilka tygodni w roku mieszka u mnie kotka mojej siostry i jest dobrze. Więc na wspomnienie mojej sytuacji pytanie - kąpaliście kota? ;)
Trzy koty moje. Czwarty tylko ze mną mieszka.

Fatka

Od: Pt sty 01, 2016 19:36

Post » Czw sty 07, 2016 18:38 Re: Problem ze Śnieżką

Tak, Kicia została dokładnie wykąpana, jest odrobaczona itp. może to jakaś reakcja organizmu na nowe bakterie czy cuś ...

annacristinaq