Dokociłam się i... mam problem

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto lip 21, 2015 9:00 Dokociłam się i... mam problem

Witajcie Kochani.
Założyłam ten wątek, bo potrzebuję pomocy. od czterech lat mam w domu Dusię - wysterylizowaną pięcioletnią kotkę. Dusia to pod pewnymi względami kot ideał: nie niszczy, nie brudzi, nie wyjada z talerzy. Niestety nie przychodzi na kolana, nie domaga się ciągłych pieszczot. Po prostu żyje sobie obok nas: je, śpi i kuwetkuje i to cały jej świat.
Kilka tygodni temu pod moim zakładem pracy pojawił się mały kociak. Był dokarmiany przez współpracowników, ale żył pod krzakami i często był przeganiany przez inne (dokarmiane przeze mnie) koty. Mały okazał się być całkiem fajnym przytulaskiem - mruczącym i łaszącym się - czym mnie ujął, bo był zupełnym przeciwieństwem Dusi. Po wielu wewnętrznych bitwach ze sobą (mam małe mieszkanie: 38 m2, w którym mieszkamy z mężem i trójką dzieci i kotem, finansowo nie jest najlepiej, a poza tym najmłodszy syn ma dopiero 2 lata i bałam się, żeby nie zrobił krzywdy kotkowi - całkowicie niechcący, niechętny dokoceniu mąż) - postanowiłam wziąć małego do domu. Zorganizowałam transporter, drugą kuwetę, karmę, wizytę u weterynarza i mały zamieszkał z nami. To było 10 lipca 2015r.
Dusia wbrew mojej woli od razu została zapoznana z Mał (tak nazwał go mąż). Przez 3 dni prawie nie ruszała się z łóżka piętrowego - donosiłam jej wodę i jedzenie, znosiłam do kuwety. Ale już 11 lipca leżała obok Mał na balkonie w odległości 40 cm, od początku nie wykazywała do niego agresji - tylko syczała i ostrzegawczo warczała. Teraz (po 11 dniach) już się mijają, wąchają, a nawet gonią, więc czekam tylko aż zaczną się wylizywać.
Ale...
Teraz dochodzę do meritum.
Mał zaczął sikać nam na łóżko. Pierwszy raz zsikał mi się do pralki (kuwetę miał pół metra dalej), a wczoraj wieczorem obsikał matę, którą kładziemy na sofę, na której śpimy i dzisiaj rano na pościel męża :strach: (Mąż jeszcze o niczym nie wie, bo jest w pracy).
Domyślam się, że ma to związek z tym, że zlikwidowałam drugą kuwetę, bo Mał chodził załatwiać się prawie wyłącznie do kuwety Duśki, która jest w łazience, a której drzwi są zawsze tylko przymknięte. Dusia umie je sobie otwierać, a mały - chyba jeszcze nie, ale to nie tłumaczyłoby jego zsikania do pralki...
Od razu postawiłam drugą kuwetę i obserwowałam małego jak tylko przysiadał czy nie popuszcza. Po dzisiejszym zsikaniu się na pościel - dwie godziny później poszedł do kuwety Duśki i tam zrobił kupkę i siusiu. 8O
Martwić się, że jest chory? (nic na to nie wskazuje), znaczy teren (w wieku 2-3 miesięcy?) czy to tylko jednorazowe (związane z brakiem kuwety?)
Poradźcie coś, proszę.

kasiagrz

Od: Nie lip 29, 2012 12:28

Post » Wto lip 21, 2015 10:15 Re: Dokociłam się i... mam problem

Ja bym wziela malca na badanie moczu. Siedzial pod tym krzakiem, moze dorwal jakies zapalenie pecherza.
Druga sprawa, moze mu zwirek nie pasuje? Miejsce kuwety? Sama kuweta - kryta/otwarta?
To tez jeszcze malec, jezeli zdrowotnie bedzie OK, to po prostu... Moga mu sie jeszcze zdarzyc wpadki. Cierpliwie zanosic do kuwety po kazdym jedzeniu i spaniu :)
03.07.2010 ['] Prezes. Kocham Cię.
26.11.2020 ['] Murziłka
12.05.2022 ['] Tiger
22.03.2024 ['] NW SP Dongalas Glitne DSM

Dom bez kota jest jak człowiek bez duszy... Nie ma w nim życia.

Prawdziwa miłość nie potrzebuje słów. Albo milczy. Albo MRUCZY!

wistra

Od: Nie paź 08, 2006 17:11

Post » Wto lip 21, 2015 11:03 Re: Dokociłam się i... mam problem

Ma 2-3 miesiące?
To jeszcze maleństwo i wpadki mogą mu się zdarzać. Może nie zdążyć, zapomnieć, zatracić sie w zabawie i nagle oooopss ;)
Koniecznie druga kuweta, najlepiej nie obok pierwszej, gdzieś w innym miejscu.
Jaki masz żwirek? Kociaki mają malutkie, delikane łapki, jeśli masz za gruby żwirek, może mu urażać poduszeczki łapek. Jeśli tak jest, wsyp do drugiej kuwety drobniutki i obserwuj, czy mały nie będzie wybierał chętniej własnie tej kuwety.

U tak malutkich kociąt rzadkie sa problemy behawioralne, raczej trzeba szukać najprostszych rozwiązań. A pościel i ludzkie ciuchy takie maluszki dośc często mylą z kuwetą ;)
Obrazek

Avian

Od: Śro lip 05, 2006 13:15

Post » Wto lip 21, 2015 11:53 Re: Dokociłam się i... mam problem

Używam żwirku Eco Best Plus (czy jakoś) i przez pierwszy tydzień nie miałam żadnych problemów z Mał. Jedynie Dusi nie podobało się, że obcy kot używa JEJ kuwety, ale po kilku dniach korzystały z niej na zmianę. Mam nadzieję, że sama sobie jestem winna, bo zabrałam małemu jego kuwetkę, którą zaczął użytkować sporadycznie. Zrobiłam to w sobotę. Dzisiaj rano po "akcji" zaraz ją dostał z powrotem, ale czy jej używa i nie sika nigdzie indziej dowiem się jak wrócę z pracy...
Trzymajcie kciuki. :ok:
Zastanawiam się nad zmianą kuwety, bo Mał kupiłam taką dla kociąt (płaską prawie), a widzę, że chłopak lubi pogrzebać i mieć dużo żwirku (Dusia ma dość dużą i całkiem wysoką) i w niej się "odnajduje".
Dzięki za odzew. :)

kasiagrz

Post » Wto lip 21, 2015 11:59 Re: Dokociłam się i... mam problem

Zadne z moich kociat (odchowalam 5 miotow) nie korzystalo z kuwety, gdzie byl cats best eko plus.
03.07.2010 ['] Prezes. Kocham Cię.
26.11.2020 ['] Murziłka
12.05.2022 ['] Tiger
22.03.2024 ['] NW SP Dongalas Glitne DSM

Dom bez kota jest jak człowiek bez duszy... Nie ma w nim życia.

Prawdziwa miłość nie potrzebuje słów. Albo milczy. Albo MRUCZY!

wistra

Od: Nie paź 08, 2006 17:11

Post » Wto lip 21, 2015 12:01 Re: Dokociłam się i... mam problem

Ja też miałam problem z zestawem kociak + cat's best.
Obrazek

Avian

Od: Śro lip 05, 2006 13:15

Post » Wto lip 21, 2015 12:50 Re: Dokociłam się i... mam problem

A ja w innej sprawie: kot zsikał się do pralki, czyli mógł do niej wejść. Lepiej odciąć mu tę możliwość, bo zamknięcie niechcący kota w pralce może się skończyć śmiercią przez uduszenie.

Wasylisa

Od: Sob lis 02, 2013 14:43

Post » Wto lip 21, 2015 13:07 Re: Dokociłam się i... mam problem

Kot używa chętnie kuwety stojącej w przymknietym pomieszczeniu, czyli pierwszy sygnał -preferuje zaciszne miejsce. Drugi sygnał - lubi kopać więc powinien mieć głębszą kuwete i dużo zwirku.
Wbrew pozorom sporo kotów nie lubi cats Best bo granulki spore wchodzą im między palce i to boli.
ObrazekObrazekObrazek"Nigdy nie wiemy, kiedy widzimy kogoś PO RAZ OSTATNI..."
"Kiedy się kogoś kocha to ten drugi ktoś nigdy nie znika"
Moja Rodzina w Niebie:Tata(*),Mika(*),Mama(*),DeeDee(*), Adas(*), Lapcio(*),Kosiniak(*),Milenka(*), Nusia (*)Miluś(*)NUTKA!!(*)..Nie wierzę...

Marzenia11

Od: Sob lut 28, 2009 21:24

Post » Wto lip 21, 2015 13:27 Re: Dokociłam się i... mam problem

Gdy u mnie w domu pojawił się żwirek cats best eko plus, nastąpił koci strajk. Najpierw siki w wannie i na podłodze w kuchni. Myślałam, że trzeba przetrzymać.
I to był błąd. Później pojawiło się też "grubsze".
Zastrajkowały dwa z pięciu kotów. Jeden zaczął lać na podłogę i patrzył się mi prosto w oczy.
Po powrocie do żwirka bentonitowego problem natychmiast zniknął.

Nasyp do drugiej kuwety drobnego żwirku bentonitowego.

MaybeXX

Od: Pon sie 13, 2007 17:18

Post » Wto lip 21, 2015 13:37 Re: Dokociłam się i... mam problem

Jeżeli chodzi o żwirek: to jaki polecacie? Najlepiej taki do spłukiwania w toalecie. Dusię dostałam z wyprawką żwirku Best Eco i tak stosuję. Skoro jej nie przeszkadza... Oczywiście małemu mogę zmienić, tylko na jaki? Gdzieś słyszałam, że silikonowy jest niewskazany, bo kociaki mogą go zjeść i się zatruć...
A jeśli chodzi o pralkę: nigdy nie zamykam pralki. Z prozaicznego powodu: nie lubię gdy mi szyba paruje, a wtedy, gdy Mał wlazł do pralki to ta akurat była otwarta i były w niej rzeczy do prania, a ja byłam w łazience. Pewnie nie wiedziałabym, że używa jej jako toalety, gdybym nie usłyszała odgłosu moczu na bębnie. Nie przechowuję też rzeczy w pralce - mam na to kosz na brudną bieliznę, a pranie włączam zaraz po załadowaniu pralki, więc chyba pod tym względem Mał jest bezpieczny...

kasiagrz

Post » Wto lip 21, 2015 13:42 Re: Dokociłam się i... mam problem

Ja uzywam drzewny (pigwa) niby jest gruby ale do łap sie nie przylepia i można wrzucac do sedesu. W Bricomanie mozna kupic wielki wór za 20 zł. Kociakowi też sie podoba.
Obrazek

Ewa.KM

Od: Śro mar 20, 2013 23:32

Post » Wto lip 21, 2015 13:44 Re: Dokociłam się i... mam problem

Spróbuj Benka kukurydzianego np. Wprawdzie nosi się i pyli, ale jest drobniejszy niż drewniany.
Jak maluch podrośnie, możesz zacząć dosypywać czegoś innego i sprawdzić jaki będzie efekt.

Btw, u mnie przy CBE+ też był strajk.

Pralkę i tak sprawdzaj na "zawartość kota" przed włączeniem :!:

felin

Od: Wto sty 06, 2009 0:04

Post » Wto lip 21, 2015 15:30 Re: Dokociłam się i... mam problem

My używamy cat's best :ok: wydajny, spuszczamy wszystko do wc i koty od razu go zaakceptowały :kotek:
"Dom należy do kotów. My tylko spłacamy kredyt"
Obrazek

Moli25

Od: Pon gru 22, 2014 21:40

Post » Wto lip 21, 2015 17:02 Re: Dokociłam się i... mam problem

Moli25 pisze:My używamy cat's best :ok: wydajny, spuszczamy wszystko do wc i koty od razu go zaakceptowały :kotek:

Ale dla malucha za duży - w łapki uwiera.

felin

Od: Wto sty 06, 2009 0:04

Post » Wto lip 21, 2015 17:21 Re: Dokociłam się i... mam problem

Pamiętam historię dwóch burasów uduszonych w pralce przez zaniedbanie petsitterki. Weszły do bębna, a ona prawdopodobnie domknęła drzwiczki nogami sięgając do szafki nad pralką (była w niej karma; pralka była w kuchni). Petsitterka sypnęła stadu do misek, sprzątnęła kuwety i wyszła, uznając, że "brakujące" burasy chowają się po kątach.

Od czasu przeczytania tej historii pralka u mnie jest zawsze zamknięta, choć ze względów higienicznych wolałabym, by była otwarta. Ale bezpieczeństwo kotòw ważniejsze. Bohater tego wątku to maleństwo, łatwo byłoby przeoczyć jego obecność w bębnie...

Co do żwirku: używam zwykłego, bentonitowego Super Benka. Reklamacji nie było :)

Wasylisa

Od: Sob lis 02, 2013 14:43

[następna]