Marysiu czy zauważyłaś że jesteśmy tutaj 12 lat....
Coraz mnie znajomych... na wszystkich forum a na Fb też albo nie poznaje albo zrezygnowali..
Czy pamiętacie może alus1 - prowadziła bloga kulinarnego i nie mogę Jej odszukać.... a może to właśnie ten, na który ostatnio często zaglądam - W ma fazę wegetariańską...
Pogubiłam wersje odręczne przepisów Jego starych ciast i potraw - widzę że nic nie przepisałam i nie ma wersji komputerowej....
Aha - przejadę się po raz pierwszy Pendolino - trafiłam na promocje w przedsprzedaży w pierwszy dzień oferty - bilet do Krakowa 49,- zł...
.....
Znalazłam zastępczo coś podobnego:
https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/ ... nskie-i-be1.
Ciasto marchewkowe bez cukru, jajek, mąki, mleka, wegańskie i bezglutenowe
•
W skład ciasta wchodzą same zdrowe i smaczne składniki tj. orzechy, suszone owoce czy marchewka, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Nie można pominąć tego, że ciasto smakuje wybornie, a nie ma w nim ani grama cukru, jajek, mąki pszennej czy mleka krowiego !
Dodany przez: AnkaFiranka
• Opublikowany: 29.11.2014
•
Składniki
Składniki (na keksówkę lub małą kwadratową formę)
ok. 500 g marchewki
1 szkl. mąki mąki gryczanej
ok. 1/2 szklanki oleju
1/3 szkl mleka sojowego
1 szkl. miksu rodzynek/daktyli/żurawiny/śliwek/moreli
1/4 szkl, wiórków kokosowych
1/2 szkl. dowolnych orzechów
2 łyżki sezamu (opcjonalnie)
2 łyżki pestek słonecznika/dyni
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka soku z cytryny
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 łyżka dowolnego octu
Sposób przygotowania przepisu:
Ciasto marchewkowe bez cukru, jajek, mąki, mleka, wegańskie i bezglutenowe
• 1. Rodzynki/daktyle/żurawinę itp. kroimy na mniejsze części i wrzucamy do mleka sojowego. Naczynie z bakaliami odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.
• 2. Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych skośnych oczkach, następnie dodajemy wiórkami, namoczone bakalie, sok z cytryny, olej, orzechy, sezam, pestki dyni i łyżkę octu.
• 3. Do miski przesiewamy mąkę z cynamonem, proszek do pieczenia, sodą, szczyptą soli. Wszystko mieszamy i łączymy z mokrymi składnikami.
• 4. Ciasto przelewamy do silikonowej formy lub do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C na 40 - 50 minut. Ciasto po tym czasie wyjmujemy, studzimy całkowicie i posypujemy cukrem pudrem.
Podobne przepisy są jeszcze tutaj:
http://slodkieniebo.blogspot.com/2014/1 ... -maki.htmlhttp://kreatorniazmian.pl/korzenne-ciasto-marchewkowe/