Jak nauczyć kota korzystania z drapaka?

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie mar 16, 2014 20:26 Jak nauczyć kota korzystania z drapaka?

Witam, od ponad tygodnia jestem posiadaczką kota brytyjskiego, samca. Ma ok. 10-11 tygodni. Mam drapak jednopoziomowy; z podkładką i tym słupkiem. Popsikałam mu go kocimiętką w spray'u (firmy Over Zoo), ale nie chce go używać. Powącha tylko i odejdzie, nie reaguje na kocimiętkę wcale. Próbowałam go zachęcić drapiąc, kładąc na niego jego ulubioną zabawkę (wędkę z myszką) i nic. Ogólnie drapie fotele, pościel i różne materiały. Boję się, że ucierpią niedługo moje nowe meble.
Co mam zrobić w takiej sytuacji? Proszę o pomoc. :cry: :cry: :cry:

Shaerray

Od: Pt mar 14, 2014 13:14

Post » Nie mar 16, 2014 21:33 Re: Jak nauczyć kota korzystania z drapaka?

Z jakiej hodowli masz kota? Jeżeli ma 10 tygodni, to nie była to hodowla a pseudohodowla i nie został nauczony tam drapać drapaka.
Moje kociaki szybciej korzystają z drapaka, niż z kuwety (jak mają 4 tygodnie)

Co do nauki, to jedynie cierpliwość, ale zdarzają się koty, które się tego nie nauczą. To co, kot wyleci, jak podrapie Ci nowe meble? ;)
03.07.2010 ['] Prezes. Kocham Cię.
26.11.2020 ['] Murziłka
12.05.2022 ['] Tiger
22.03.2024 ['] NW SP Dongalas Glitne DSM

Dom bez kota jest jak człowiek bez duszy... Nie ma w nim życia.

Prawdziwa miłość nie potrzebuje słów. Albo milczy. Albo MRUCZY!

wistra

Od: Nie paź 08, 2006 17:11

Post » Pon mar 17, 2014 12:33 Re: Jak nauczyć kota korzystania z drapaka?

Może kup inny drapak? Mój starszy kot korzystał z takiego klasycznego, z sizalowymi słupkami, natomiast młodsza w ogóle na niego nie zwracała uwagi. Kupiłam tekturowy i to było to :ok:. Gryzła, lizała i drapała, drapała, drapała... :D
"...nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem!"

http://diakrytyczne.pl/

dzika ruta

Od: Pon mar 17, 2014 12:03

Post » Pon mar 17, 2014 21:21 Re: Jak nauczyć kota korzystania z drapaka?

wistra pisze:Z jakiej hodowli masz kota? Jeżeli ma 10 tygodni, to nie była to hodowla a pseudohodowla i nie został nauczony tam drapać drapaka.
Moje kociaki szybciej korzystają z drapaka, niż z kuwety (jak mają 4 tygodnie)

Co do nauki, to jedynie cierpliwość, ale zdarzają się koty, które się tego nie nauczą. To co, kot wyleci, jak podrapie Ci nowe meble? ;)

Mam kota od osoby prywatnej, mamy do niej kontakt, rozmawialismy z nia osobiscie i mowila, ze koty normalnie uzywaly drapaka.
Oczywiscie, ze nie, ale zakupilam specjalnie drapak po to, by uniknac takich sytuacji. :(

Shaerray

Od: Pt mar 14, 2014 13:14

Post » Pon mar 17, 2014 21:45 Re: Jak nauczyć kota korzystania z drapaka?

Czy kot ma rodowod? Jezeli nie, to nie jest brytyjczykiem.
Zostal za wczesnie zabrany od matki.

Moze sprobuj z innym drapakiem. Drapak musi miec przynajmniej jeden bardzo dlugi slupek, bo koty lubia drapac wyciagniete
03.07.2010 ['] Prezes. Kocham Cię.
26.11.2020 ['] Murziłka
12.05.2022 ['] Tiger
22.03.2024 ['] NW SP Dongalas Glitne DSM

Dom bez kota jest jak człowiek bez duszy... Nie ma w nim życia.

Prawdziwa miłość nie potrzebuje słów. Albo milczy. Albo MRUCZY!

wistra

Od: Nie paź 08, 2006 17:11

Post » Pon mar 17, 2014 22:09 Re: Jak nauczyć kota korzystania z drapaka?

czyli masz niestety kota z pseudohodowli .... ehhh

zrob na wszelki wypadek kotu badania w kierunku FIV i FeLV bo pseudohodole o to nie dbaja i rozmnazaja koty bemyslnie czesto pomiedzy blisko spokrewnionymi kociakami :(

co do drapaka - moze miejsce jest nie ok ? najlepsze miejsce na postawienie drapaka to takie, ktore czesto kot mija na swojej drodze, zabawki tez pomagaja tylko trzeba z kotem sie tymi zabawkami bawic na drapaku

LunaKlara

Od: Czw paź 20, 2011 22:06

Post » Wto mar 18, 2014 19:43 Re: Jak nauczyć kota korzystania z drapaka?

Drapak musi być stabilny- jeśli się chwieje kot może nie chcieć go drapać.
Fajnie, żeby był atrakcyjny- tzn. żeby można było po nim biegać, skakać. Musi być ciekawszy i fajniejszy dla kota niż meble ;)
No i skoro masz kociaka za wcześnie zabranego od matki, która nie zdążyła malucha nauczyć korzystania- to musisz go sama uczyć.
Bawić się z kotem na drapaku, pokazywać, jak się go drapie.
Gdy kociak dobiera się do mebli- za każdym razem przenosić delikatnie na drapak, zachęcać do drapania i chwalić, chwalić, chwalić za każde wbicie pazurka we właściwe miejsce, nagradzać smakołykami.

Olat

Od: Sob mar 30, 2002 21:41

Post » Wto mar 18, 2014 19:56 Re: Jak nauczyć kota korzystania z drapaka?

Często najprostsze/najtańsze rozwiązania są najskuteczniejsze.
Proponuję wypróbować tekturowy drapak, np. firmy Trixie lub Omega Paw, cena niewielka, ok. 20 zł.
Może to właśnie będzie strzał w 10, czyli w gust kotka?
Druga rada brzmi: cierpliwości, na wszystko przyjdzie czas.
Wiem to z obserwacji własnego kociego duetu :wink:
"...nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem!"

http://diakrytyczne.pl/

dzika ruta

Od: Pon mar 17, 2014 12:03

Post » Śro mar 26, 2014 17:54 Re: Jak nauczyć kota korzystania z drapaka?

Mój ma wypasiony drapak i co z tego jak woli lampę z Ikei :ryk: :ryk: :ryk:
Na drapak wchodzi jak się Jaśnie Panu zachce raz na dwa tygodnie i z tą samą częstotliwością drapie.
A lampa wygląda jak wyposażenie wnętrz w Hiroszimie po wybuchu.
Diabelski Diabeł Lamar
vel Kozi Cyc
Prosimy pięknie w nasze skromne progi http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=46 ... #p10466019

ObrazekObrazek

Blodka

Od: Sob wrz 07, 2013 9:45

Post » Śro mar 26, 2014 18:58 Re: Jak nauczyć kota korzystania z drapaka?

Blodka padłam z opisu biednej lampy :lol:
Moje koty mają 3 drapaki, nie z przesady ale z wygody, jeden jest zwykłą deską owiniętą sizalowym sznurkiem firmy Trixie właśnie za niecałe 20 zł, drugi jest prostym drapakiem z podstawą i długim kołkiem sizalowym, a trzeci jest własnej konstrukcji, ma tralki i matę do drapania. Musisz wyłapać co kot lubi, jedne lubią drapać w pionie inne w poziomie... Niektóre nie lubią sizalu więc drapią tapicerkę, mój drapak pokryłam zwykłą tkaniną tapicerską i też teraz po niespełna roku jest w strzępach bo go kochają, ale i deska z sizalem świetnie się nadaje.
Jak nie kocimiętka to waleriana czyli spróbuj pokropić zwykłymi kroplami żołądkowymi, może na to zareaguje :) I za każdym razem jak drapie co nie trzeba to kota do góry i na właściwy drapak i tak do skutku, kot to mądre zwierze w końcu załapie :)
Nie istnieją koty zwyczajne.
Colette

fuma

Od: Pon mar 10, 2014 18:58