Bożenka

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw lis 21, 2013 22:43 Bożenka

Witajcie drogie Kociary :)

Jestem tutaj nowa ... także proszę o wyrozumiałość.

Nie znalazłam na forum podobnego tematu więc ośmieliłam się napisać.

Mam problem z moją kotką.

Kotka ma 9 miesięcy i jest u nas od 7 miesięcy. Nie jest wysterylizowana - jeszcze nie miała ruji.

Ostatnio kot zaczął mnie mocno drapać i gryźć ... nie ukrywam, że jestem już na skraju wytrzymałości.

Wczoraj rzuciła mi się na twarz. Pomyślałam, że może w ten sposób chce zwrócić naszą uwagę. Dzisiaj w sumie wszystko było w porządku - pobawiłyśmy się. Przyszła na kolanka na pieszczuchy ... ale jak położyłam ją na fotelu bo chciałam pójść do kuchni to mocno mnie chwyciła zębami, pogryzła i podrapała do krwi.

Macie sprawdzone sposoby jak oduczyć kota takiego zachowania ... czy może coś dzieje się z tym moim kotem? A może kotka zachowuje się tak bo nie jest wykastrowana i uważa mnie na "konkurentkę"...

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam

sanque

Od: Nie kwi 07, 2013 16:46

Post » Pt lis 22, 2013 0:09 Re: Bożenka

Zawsze, gdy któryś z moich kotów zaczyna się zachowywać inaczej niż zwykle, szukam przyczyn poza nim samym. Przede wszystkim obserwuję, czy przypadkiem coś go nie boli, czy coś się w domu nie zmieniło, czy może próbuje mi coś pokazać (np. chce czegoś, czego mu odmawiam).
Za mało mam doświadczeń z dorastającymi kociakami, nie wiem, czy może to wynikać właśnie z faktu dojrzewania. Ale ponieważ 9 miesięcy to już dobry czas na sterylkę, może rozważ zabieg już teraz? Nie trzeba czekać do pierwszej rui.
Obrazek

Femka

Od: Sob mar 24, 2007 19:56

Post » Pt lis 22, 2013 14:37 Re: Bożenka

Sterylizacja to dobra rada.
Postaraj się to zrobić jak najszybciej, bo już czas. A lepiej nie czekać na pierwszą rujkę.
Przed zabiegiem zrób koniecznie kotce badania krwi, tak jest bezpieczniej.

A skąd jesteś? I czy kotka jest pod opieką weta?
Dedykacja specjalna - kto się tłumokiem urodził, walizką nigdy nie będzie!

casica

Od: Pt mar 30, 2007 22:12

Post » Pt lis 22, 2013 19:21 Re: Bożenka

Jestem z Krakowa. Kot jest pod stałą opieką weterynarza. Jest zaszczepiony i odrobaczony.

Ja już nie wiem jak to jest z tą sterylizacją. Jedni mówią, że przed rują, drudzy, że po ... ile ludzi tyle opinii.

Ja ten atak odebrałam jako ukaranie mnie za to, że ją położyłam na fotelu zamiast trzymać ją na kolanach ... ale tak nie może być.

Owszem były ostatnio zmiany dotyczące miejsca zamieszkania. Na dwa miesiące wyprowadziliśmy się do innego mieszkania i teraz wróciliśmy. Wydaje mi się, że kot to dobrze zniósł...

sanque

Post » Pt lis 22, 2013 21:04 Re: Bożenka

Z Twojego pierwszego posta zrozumiałam, że ataki, od momentu pierwszego z nich, są powtarzalne, więc przełożenie z kolan raczej bym wykluczyła. Ale już przeprowadzka może mieć jakiś wpływ. I jeśli wróciłaś do własnego domu, trochę czasu upłynie, żeby kotka się uspokoiła. Pod warunkiem, że zmiana miejsca była przyczyną.
Natomiast ponieważ dojrzewanie to hormony, mnie to najbardziej pasuje na przyczynę. Z tym, że opieram się raczej na intuicji niż rzetelnej wiedzy.

Są sposoby na uspokojenie kota, ale jeśli to jeszcze dzieciak, najpierw spróbowałabym bez ingerencji preparatów, karm itp. I szukałabym do bólu przyczyn.

Natomiast 5-7 miesięcy to świetny wiek na sterylkę. I tu już podpieram się wiedzą autorytetów, czyli lekarzy weterynarii.
Obrazek

Femka

Post » Pt lis 22, 2013 21:55 Re: Bożenka

Czy po sterylizacji kot może zostać sam w domu? Nic mu się nie stanie? Czy lepiej zaplanować sobie jakieś wolne w tym czasie?

sanque

Post » Pt lis 22, 2013 22:10 Re: Bożenka

Kotka po sterylce dostanie specjalny kaftanik, który musi nosić. Wystarczy przejrzeć dom i zabezpieczyć miejsca, gdzie mogłaby sobie poskakać na duże wysokości. Nie trzeba być przez cały czas z nią.
Obrazek

Femka

Post » Pt lis 22, 2013 22:23 Re: Bożenka

Wszystko zależy od kota.
Moja po sterylce przez tydzień nie odstępowała mnie na krok.
Jak próbowałam wyjść do drugiego pomieszczenia, bo akurat spała to szła za mną i padała na ziemię, coś na zasadzie umieram ratuj mnie.
Miałam wtedy urlop, więc cały czas byłam blisko.

Sterylka przed pierwszą rujką daje 99% ochronę przed rakiem listwy mlecznej, ryzyko wzrasta z każda rują.
Obrazek Obrazek
Klarunia [*] 06.2004 - 10.02.2013 czekaj na mnie za TM BARF-ujemy od września 2013r.

ab.

Od: Pt kwi 12, 2013 21:10