Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
luledielli pisze:Od niedawna przebywa u nas kotek z adopcji.
Niestety mam problem z moim narzeczonym, który jest tak zestresowany pobytem kota u nas w domu, że nie chce jeść, spać i ogólnie nie może normalnie funkcjonować. Nie wiem co z tym fantem zrobić.
kicikicimiauhau pisze:Na stres u ludzi (jak i u zwierząt) dobre są krople dr. Bacha z winoroślą i ostrokrzewem.
Ailurofobia (od gr. ailouros - kot), felinofobia, gatofobia - jedna z odmian fobii, polegająca na anormalnym i długotrwałym lęku przed kotami[1].
Powoduje przesadne reakcje zaniepokojenia i trwogi, pomimo świadomości o irracjonalności własnego lęku i zapewnień, że obiekt strachu nie stanowi realnego zagrożenia. Co więcej powoduje to obsesyjną chęć ukrycia fobii i odkrycie, lub nawet samo myślenie o odkryciu przez kogoś ich przypadłości może prowadzić do ataków paniki.
Cierpiący na ailurofobię może nie tylko odczuwać lęk przed samymi zwierzętami, ale także zdjęciami i obrazkami przedstawiającymi koty, lub literaturą o podobnej tematyce i wszystkim co może kojarzyć im się z kotami.
Na ailurofobię cierpiał m.in. Napoleon Bonaparte[2], a innymi osobami prawdopodobnie dotkniętymi tą fobią byli Aleksander Wielki, Juliusz Cezar, Czyngis Chan, Mussolini i Hitler[3].
mziel52 pisze:Są ludzie, którzy cierpią na felinofobię.
luledielli pisze:...redaf - mam nadzieję, że Ci ulżyło po Twojej wypowiedzi (na prawdę, bardzo zabawna).
Dodam, że wcześniej miał kota ilka lat i nie było żadnych problemów.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 41 gości