mały Zdziś nadal sika na ubrania i buty - pomóżcie Łódź

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto wrz 10, 2013 9:18 mały Zdziś nadal sika na ubrania i buty - pomóżcie Łódź

Witam,

Pokrótce przedstawię nasz problem. Otóż małego Zdzisia, wiek około 6 miesięcy znaleziono w parku, w niekrótkim czasie ( kilku dni ) często zmieniał miejsce zamieszkania, był m. in u pani, gdzie załatwiał się do kuwety, ale tam był jedynakiem. Trafił do nas (do mnie i 2 letniego kocura kastrata Bronka). Mały Zdziś pierwsze dni był bardzo płochliwy, często zaczynał z Bronkiem walki, dość agresywne walki choć bez ran, miauczał kiedy tylko nie trzymałam go na rekach lub kolanach. Po kilku dniach nasikał mi do łózka, w następnych dniach ofiara padły moje ubrania pozostawione na fotelach, oraz sam fotel... Zdecydowałam się na druga kuwetę, osobna dla Zdzisia. W tym czasie zdarzyło mu się kilka incydentów sikania poza nią, w tym do mojej szafy czy do torby treningowej. Mały trafił do kastracji, gdyż pomyślałam, ze to może być przyczyna jego zachowania. Chwilowo mały Zdziś się uspokoił (dodam, ze nie zostawiałam ubrań już na wierzchu, a szafa z ubraniami zawsze zamknięta). Zachowanie kotów nie uległo zmianie nadal często walczą, ze sobą, choć wydaje mi się, że mniej agresywnie. Mały nadal jest płochliwy choć wydaje mi się, że już mniej, ale nadal chodzi za mną i " płacze " czyli miauczy, lub w nocy wchodzi na mnie i mnie budzi. Mały Zdziś jest u mnie około 3 tygodni, mieszkam z moja kociarnią sama i dużo pracuje. Dodam, że Zdziś nie był badany na mocz. Proszę o pomoc, co może być przyczyną jego zachowania, czy jest to obecność drugiego kota, czy moja nieobecność, dodam, że poświęcam kotom tyle czasu ile tylko mogę. Chciałabym, żeby mały został u mnie. :roll:

Pozdrawiam.

nosfe

Od: Wto wrz 10, 2013 8:51

Post » Wto wrz 10, 2013 10:28 Re: mały Zdziś nadal sika na ubrania i buty - pomóżcie Łódź

W stresie koty tak robia,sikaja gdzie tylko chcą.Zbadaj mu mocz to pewne,bo może nabawić się zapalenia pecherza na tle stresowym...Mój kocur tak ma jak wrócił z adopcji i stado go nie przyjeło.
S a rózne sposoby na "uspokojenie"kotów,ale jesli masz dwa koty to warto kupić im obroze feromonową(jednemu i drugiemu).Na pewno psikanie feromonami też się przyda...Kiedy wychodzisz z domu staraj sie ich nie zostawaic razem.Obserwuj bacznie co się dzieje i w jakich sytuacjach.
Moje koty zawsze jadły razem,ale teraz maja główna jadalnie +2-3 miejsca na szafkach gdzie maja zawsze suche i wodę...
Koty muszą ustalić hierarchie w domu,ale trzeba byc ostrożnym,żeby sobie czegoś nie uszkodziły,bo wygląda na to,że wlcza o terytorium.Kuwety to dwie minimum powinny być...
U mnie kocur jaki nabawił się IZP wcale do kuwety juz nie robi siku,leje na łózko :(
BOZENAZWISNIEWA

Post » Wto wrz 10, 2013 11:58 Re: mały Zdziś nadal sika na ubrania i buty - pomóżcie Łódź

Zdzisia znaleźli w poniedziałek 19 sierpnia moi sąsiedzi.
Było to przed burzą, około 20-tej, już było ciemno a ten mały czarny kotek wybiegł prosto do nich z parku Promienistych.
Miauczał i przytulał się. Wzięli go na ręce i przynieśli do naszego bloku, gdzie wspólnie z sąsiadami zastanawialiśmy się co zrobić.
Nikt z nas nie mógł go wziąć ale jedna sąsiadka przypomniała sobie, że w bloku obok mieszka przemiła dziewczyna z białym kotem,
która chciałaby drugiego kotka czarnego.
Ponieważ jej nie było więc kotek tymczasowo trafił do innej pani, u której był 2 dni
ale jej kotka była agresywna i nie wracała z ogrodu do domu więc nie mógł tam zostać.

Potem nosfe zgodziła się wziąć kotka do siebie :kotek:
Kot Bronek bardzo łagodnie przywitał młodszego kolegę ale kiciuś się go bał.
Mały podgryzał i zaczepiał Bronka.
Niedawno odwiedziliśmy nosfe i koty owszem walczą ale są to typowe kocie zapasy bez agresji.

też uważam że najważniejsze to wykluczenie choroby pęcherza czyli badanie moczu

dzisiaj nosfe napisała mi, że jednak musimy szukać dla Zdzisia nowego domu :(

proszę napiszcie może macie swoje doświadczenia co jeszcze można zrobić
jak pomóc nosfe i Zdzisiowi
Obrazek Obrazek Obrazek

wibryska

Od: Nie gru 17, 2006 18:41

Post » Wto wrz 10, 2013 12:07 Re: mały Zdziś nadal sika na ubrania i buty - pomóżcie Łódź

Ale o co chodzi z tym nowym domem? Dlaczego?

Podziwiam, jak szeregowy poseł ogrywa opozycję Obrazek
STOP HEJT! Nikt nie jest anonimowy w sieci.

Erin

Od: Pt cze 22, 2007 8:43

Post » Wto wrz 10, 2013 13:34 Re: mały Zdziś nadal sika na ubrania i buty - pomóżcie Łódź

Nosfe mi napisała, że już wyczerpały jej się pomysły co robić,
jest zmęczona ciągłym praniem i sprzątaniem po Zdzisiu,
który teraz już nie sika na ubrania ale sika na buty.
Do tego nie wiadomo co będzie dalej z jej pracą.

To bardzo miła i mądra dziewczyna ale załamała sie tym, że Zdzisio mimo kastracji nadal sika.
Obrazek Obrazek Obrazek

wibryska

Post » Wto wrz 10, 2013 13:48 Re: mały Zdziś nadal sika na ubrania i buty - pomóżcie Łódź

To trzeba spróbować mocz złapać, może ma zapalenie pęcherza.

Podziwiam, jak szeregowy poseł ogrywa opozycję Obrazek
STOP HEJT! Nikt nie jest anonimowy w sieci.

Erin

Od: Pt cze 22, 2007 8:43

Post » Wto wrz 10, 2013 15:59 Re: mały Zdziś nadal sika na ubrania i buty - pomóżcie Łódź

badanie moczu to w tej sytuacji podstawa
Obrazek Obrazek Obrazek

wibryska

Post » Wto wrz 10, 2013 16:29 Re: mały Zdziś nadal sika na ubrania i buty - pomóżcie Łódź

Badanie moczu i obróżka feromonowa,i nie od razu się wszystko naprawi.U mnie tez cudnie nie jest,już pisalam,kot mi leje na łozko,bo z nerwów dostał zap.pecherza i się zatkal.Teraz boi się kuwety :(Nigdzie go już nie oddam,bo zmienił kilka domów :(
BOZENAZWISNIEWA

Post » Śro wrz 11, 2013 7:22 Re: mały Zdziś nadal sika na ubrania i buty - pomóżcie Łódź

nosfe czyli Magda napisała mi, że zbada mocz Zdzisia ale w tym tygodniu nie da rady (pracuje)
Obrazek Obrazek Obrazek

wibryska

Post » Śro wrz 11, 2013 7:28 Re: mały Zdziś nadal sika na ubrania i buty - pomóżcie Łódź

wibryska pisze:nosfe czyli Magda napisała mi, że zbada mocz Zdzisia ale w tym tygodniu nie da rady (pracuje)

Badania i to koniecznie. Poza tym kastracja była dopiero co a hormony w kocie szaleją nawet ponad m-c od zabiegu. Czasu trzeba. Kastracja to nie złoty środek co z godziny na godzine problem rozwiąże.
Przede wszystkim spokój. Kot czuje ,że coś nie tak i może to również mieć wpływ na jego zachowanie. Jeśli opiekunka jest umęczona i zła to daje odczuć to kotom. Robi sie błędne koło.
Badania i spokój. Oraz czas jest potrzebny.
Obrazek

Dla naszych Słoneczek [*] Kochamy i tęsknimy.

ASK@

Od: Czw gru 04, 2008 12:45

Adopcje: 12 >>

Post » Śro wrz 11, 2013 8:24 Re: mały Zdziś nadal sika na ubrania i buty - pomóżcie Łódź

dodam jeszcze, że kastracja była w zeszłym tygodniu w czwartek
Obrazek Obrazek Obrazek

wibryska

Post » Śro wrz 11, 2013 21:53 Re: mały Zdziś nadal sika na ubrania i buty - pomóżcie Łódź

Do miesiąca po kastracji poziom hormonów może jeszcze powodować odruch znaczenia (i kocurzy zapach moczu).
Nowe miejsce i stres robią swoje.
Badanie moczu- to raz.
Obróżki feromonowe- to dwa.
Pod nieobecność opiekunki- izolowałabym koty, każdego z oddzielną kuwetą- to trzy.
I chowałabym buty, żeby nie stały i nie prowokowały sikania (pachną "zewnętrzem", kociak może chcieć je oznaczać swoim zapachem)- to cztery.

Czas i spokój.
3 tygodnie, w tym kastracja i nowy towarzysz, to dla kociaka trzęsienie ziemi.
Po 3 miesiącach będzie można coś powiedzieć na pewno...
W jakim wieku jest młody?

Olat

Od: Sob mar 30, 2002 21:41

Post » Śro wrz 11, 2013 22:02 Koty

Młody ma około 6 miesiecy.
Sprawa z oddzielnymi kuwetami jest zaltwiona, tyle, ze i tak robia albo razem do jedej, albo jeden kazdy do nie swojej... takie poplatanie.
Nie chcialabym ich izolowac od siebie, wkoncu maly zostal zaadoptowany, aby starszy nie czul sie samotny jak mnie nie ma.

nosfe

Od: Wto wrz 10, 2013 8:51

Post » Czw wrz 12, 2013 13:04 Re: mały Zdziś nadal sika na ubrania i buty - pomóżcie Łódź

podałam Magdzie też linki do takich artykułów dotyczących sikania na ubrania i buty :

1) Kot załatwia się poza kuwetą :
http://www.dlaczegokot.pl/dlaczego-kot-sika-poza-kuweta

2) Dlaczego kot sika poza kuwetą ?
http://kotdoskonaly.pl/2009/kot-zalatwi ... za-kuweta/

a jakie polecacie obróżki uspokajające ?
Obrazek Obrazek Obrazek

wibryska

Post » Pt wrz 13, 2013 10:45 Re: mały Zdziś nadal sika na ubrania i buty - pomóżcie Łódź

i jak Zdziś ? czy nadal sika poza kuwetą ?
może jak buty też będą pochowane to może nie będzie sikał
Obrazek Obrazek Obrazek

wibryska

[następna]