Chcę przygarnąć kocurka - jakie badania zrobić?

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon wrz 02, 2013 13:09 Chcę przygarnąć kocurka - jakie badania zrobić?

Witam,
od kilku miesięcy przy moim domu pomieszkuje kocurek - nie wiem, może dwu-trzyletni. Dokarmiam go i oswoił się bardzo, widać, że chyba wcześniej miał dom... Idzie zima, więc chciałabym go przygarnąć do domu. Mam już kotkę - wysterylizowaną. Planuję kocurka też wysterylizować. Poza tym chcę go odrobaczyć i dać mu opaskę przeciwpchielną. Czy coś jeszcze? Czy jakieś badania jeszcze zrobić? Martwić się tym, że kot i kotka pod jedym dachem? Dogadają się?
Mam dwuletniego synka, nie chcę go narażać. Nasza kotka jest kotem wychodzącym, kot pewnie też będzie.
Coś możecie poradzić?
Pozdrawiam serdecznie :)

nicka

Od: Pon lis 05, 2012 22:44

Post » Pon wrz 02, 2013 14:04 Re: Chcę przygarnąć kocurka - jakie badania zrobić?

badania: morfologia, test na nosicielstwo panleukopenii i FIV/FeLV
Koty na pewno się dogadają ;) Na początku może być syczenie, prychanie i inne formy pozbycia się intruza, ale z czasem to przejdzie i staną się kumplami. Każdy czuje się lepiej, gdy ma towarzystwo :)
pozdrawiam
kicikicimiauhau

Post » Pon wrz 02, 2013 14:06 Re: Chcę przygarnąć kocurka - jakie badania zrobić?

Można też zrobić test na lamblie i kokcydia, no i na pewno trzeba też odrobaczyć kota.
kicikicimiauhau

Post » Pon wrz 02, 2013 22:01 Re: Chcę przygarnąć kocurka - jakie badania zrobić?

kotka jest szczepiona?
jeśli nie zaszczepić jakieś 2-3 tygodnie przed przygarnięciem kocurka
badania kotka - morfologia, biochemia, test FIV / FeLV
wystarczy :wink:
Obrazek

dalia

Od: Nie maja 09, 2004 16:08

Post » Wto wrz 03, 2013 13:47 Re: Chcę przygarnąć kocurka - jakie badania zrobić?

dziękuję za odpowiedzi!
kurcze, chyba jestem ignorantką kompletną, moja kotka nawet szczepiona nie jest :oops: w takim razie oba zbadać? i szczepić - jakie szczepienie? :oops: sorki, ale mam chyba małą wiedzę na ten temat...

nicka

Od: Pon lis 05, 2012 22:44