Magnolia i znajomi...

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt lip 19, 2013 7:39 Magnolia i znajomi...

Zaczynamy już trzecią część wątku - miejmy nadzieję, że bardziej pozytywną.

Pierwsza część: zobacz
Druga część: zobacz

Na początku każdej części wpisana jest lista walczących, którzy choć poszli za TM, to w naszych sercach będą żyli na zawsze... ale tutaj już ich nie przepiszę - podobnie jak listy walczących... tak żeby zakląć los, by teraz już było jak należy - żyli długo i szczęśliwie... i mam nadzieję, że nie trzeba będzie edytować tego postu, żeby dopisać kolejnych, którzy odeszli - że teraz już będzie dobrze... i będzie o szczęśliwym życiu z kociakami; no oczywiście pewnie jakieś drobne zmartwienia będą, bo nie ma róży bez kolców, ale nikt ciężko nie zachoruje i nikt nie opuści... i to co najmniej przez kilkanaście, albo kilkadziesiąt następnych części...
Ostatnio edytowano Sob wrz 21, 2013 9:19 przez czarnekoty123, łącznie edytowano 1 raz
...

czarnekoty123

Od: Śro wrz 12, 2012 18:34

Post » Pt lip 19, 2013 11:36 Re: Dzielne KOTY (i nie tylko) 3

Jesteśmy. :D
Marcel <*>, Tygrys <*>

Słupek

Od: Nie lis 18, 2012 9:46

Post » Pt lip 19, 2013 11:55 Re: Dzielne KOTY (i nie tylko) 3

Super :D

Muszę się pochwalić, że Magnolcia kolejny dzień pochłania surowe mięsko z żółtkiem i zagryza sałatką produkcji własnej, tj. własnozębnie uszarpanymi źdźbłami jęczmienia. Papiruska używa w cięższych przypadkach kłaków, a tak to woli delikatniejszy jęczmień. Ale sosik Miamora na kłaki (bardzo łagodny) też dostaje 3 razy w tygodniu... no i w kuwecie miewam nieraz koraliki na bardzo grubych włosach, a wymiotów - odpukać - brak. Myślę, że po tych kokcydiach i ich leczeniu też śluzówka żołądka i jelit jeśli nie całkowicie, to przynajmniej znacznie się wygoiła. I pomyśleć, że jakbym zamiast łapać koopę, to kupiła RC Gastro Intestinal, to pewnie isospora by się nadal miała dobrze, tylko objawów może by było brak.

Magnolcia nie kicha już siarczyście, ale nosek nadal oczyszcza: staje blisko mnie i trzepie główką wywalając na mnie zawartość noska (surowicze, przeźroczyste) - wygląda to mniej więcej jak otrzepywanie się psa.

No i ma nowy zwyczaj: jak chce się bawić, to siada obok drapaka i miau miau miau: coraz łatwiej nam się porozumiewać.

--- EDIT ---
Magnolci znowu mocniej kapie - zauważyłam, że tak się dzieje jak w upał + wiatr wychodzi za okno... no ale z drugiej strony pobyt na powietrzu dobrze jej robi na samopoczucie ogólne :? skończyło się CFF z domieszką 1 łyżeczki sosiku z Gourmeta z 4 łyżeczkami wody (ile oni tam chemii dają, że nawet po takim rozwodnieniu mocno pachnie?) - nie jest to idealne, ale lepsze niż sam fast food albo głodujący kot: jakoś sobie trzeba radzić, aż jej się poprawi. Żeby już się wszystko rozstrzygnęło i żebyśmy już były w swoim szałasie - małe, ciasne, ale ze świętym spokojem... a tu jak na złość wszystko się wlecze (okres urlopowy).

Marzy mi się ta torba (kupię może niedługo), bo może wtedy by podróże stały się łatwiejsze i mniej stresujące (a może nawet przyjemne?) dla Magnolci...
Ostatnio edytowano Pt lip 19, 2013 15:27 przez czarnekoty123, łącznie edytowano 1 raz
...

czarnekoty123

Post » Pt lip 19, 2013 15:25 Re: Dzielne KOTY (i nie tylko) 3

Sosik Miamora na kłaki jest niejadalny. :D
Za to jadalne (i dooobre) na kłaki są "ciasteczka" GranataPet i kocia trawka (nie mam pojęcia, co to jest), jak wyrośnie.
Marcel <*>, Tygrys <*>

Słupek

Post » Pt lip 19, 2013 15:30 Re: Dzielne KOTY (i nie tylko) 3

Sosik miamora za pierwszym razem był niejadalny po przełożeniu do miseczki... ale dwa dni później skusiłam się otworzyć następny i dać prosto z opakowania - i wtedy był najlepszy na świecie - kotusie :roll:

"Kocia trawka" to zwykle jęczmień - ma dużo witamin i minerałów. Teoretycznie powinien wystarczyć sam, ale to zależy od kota. Poza tym sosik ma 87% wody, więc w 15g jest 13ml, a jak się rozmiesza pół na pół z wodą (bo tyle przechodzi), to już 28 ml :twisted: kotuś pije w ten sposób więcej (zresztą do mokrego też muszę trochę wody dolewać - tylko nie za dużo, bo jak nie doleję, to każde jest jej za suche jeśli nie ma sosiku). Coś tam zapewne i z miski, i z fontanny podpija, bo sika kilka razy na dobę i to konkretnym strumieniem, ale wolę chociaż te 35-40ml / kg m.c. mieć pewne (ja to taki niedowiarek jestem - nawet własnemu kotu nie wierzę).

Tak myślę, że jej tak apetyt też zmalał, bo tu są nieludzkie upały i duchota... tylko pytanie ile upał, a ile herpes :roll: koty są strasznie zakręcone :?
...

czarnekoty123

Post » Pt lip 19, 2013 16:08 Re: Dzielne KOTY (i nie tylko) 3

Zaznaczę sobie wątek :)

tamiss

Od: Śro lut 10, 2010 17:08

Post » Pt lip 19, 2013 20:05 Re: Dzielne KOTY (i nie tylko) 3

:-)

Kić mi się zbuntował - WildCat fuj! Chce Orijena i koniec. No cóż... to dobra karma z ziołami - nieco dużo węglowodanów (jak na bezzbożową, ale i tak mniej niż wiele innych), a skoro kić żąda, to musi być - przecież to oczywiste :ryk: Ale skoro mój kić ma już 5-6 lat i niejedno przeszedł, a nadal wyniki książkowe, to widocznie głupie to futerko nie jest.

Zamówiłam jej Oralade (do paczkomatu muszę podjechać: ledwo weszłam do domu, a dostałam SMS, że przyszło). Może będzie to dobre jako coś do dosmaczania wody, żeby jednak nauczyła się pić poza karmą i to dużo, a nie ledwo język umoczyć jak to robi (nawet w fontannie); swoją drogą to ciekawy wynalazek dla kotów z problemami, które nie potrafią jeść, bo coś w paszczy utknęło itp. Może zadziała. Niby wet mnie uspokajała, że Magnolcia jedząc prawie same mokre ma dość płynów i nie pije, bo widocznie ma dość wody i nie ma co panikować skoro normalnie sika, ale jak czytam 60ml na kg m.c. to musiałaby strasznie dużo zjeść; z drugiej strony czytałam opinię kilku wetów (znowu z USA), że te normy są przesadzone znacznie i jak kot je mokre, to jak ma 75% wilgotności to jest OK, bo ilość potrzebnej wody jest adekwatna do ilości spożytych kalorii przy założeniu, że kot je normalnie dla swojej wagi. I bądź tu człowieku mądry - ilu wetów, tyle opinii.
...

czarnekoty123

Post » Pt lip 19, 2013 21:40 Re: Dzielne KOTY (i nie tylko) 3

Jesteśmy na pierwszej stronie :ok:
Obrazek Obrazek
Klarunia [*] 06.2004 - 10.02.2013 czekaj na mnie za TM BARF-ujemy od września 2013r.

ab.

Od: Pt kwi 12, 2013 21:10

Post » Sob lip 20, 2013 7:31 Re: Dzielne KOTY (i nie tylko) 3

:D

Dzisiaj Magnolci nie leci z nosa (z oczu jeszcze trochę się gromadzi krwistej wydzieliny, ale rano przecieram i jest OK); za to mi leci koszmarnie :evil: rano marudziła przy vom feinstein z łososiem - głaski, zabawa i dodanie odrobiny sosu z gourmeta tuńczykowego dopiero pomogły. Zawsze od razu mi się w takiej sytuacji przypomina ten obrazek z załamana kobitką i kotusiem mówiącym ze stoickim spokojem kochana, miłość wymaga poświęceń.

Mama dzisiaj do mnie jak Ty się wyprowadzisz, to będzie strasznie - nie będzie tu kotka i nie będzie sobie można na piękną Magnolcię popatrzeć jak chodzi - nie, zostawić jej tutaj nie zostawię, bo przede wszystkim z jej powodu się stąd ewakuuję, żeby miała spokój. Magnolcia jak jest hałas, to się robi strasznie nerwowa, nie chce jeść itd.

Dzisiaj o 1 w nocy (no bo niecałe chrupki zjadła, wiec szybciej przeleciało przez brzuch) chrupała trawę, a jak to zignorowałam, to z impetem skoczyła na mój brzuch i zaczęła mnie trącać łapką jakby sprawdzała, czy jeszcze żyję (inaczej nie umiała sobie wytłumaczyć tego, że Pani głodna, a ja nic); do 2:30 wytrzymałam jej harce, a później ćwiczyłam "zjedz kotku choć troszkę", a ona tylko "niedobre". I tak się zastanawiam, ile w tym jest choroby i braku apetytu, a ile diabelskiego charakterku :evil: ale tak podobno jest z kotami, które nie były wysterylizowane za młodu, bo nabierają wtedy silnych cech osobniczych... nie wiem, czy to reguła, ale u Magnolki się sprawdza w 100%. Mały cwaniak :roll:

Obiecałam sobie jakiś czas temu nie walczyć z wiatrakami, ale znowu mnie podkusiło i znowu ciśnienie 300/200. Chyba muszę się jakoś w końcu pogodzić, że niektórzy ludzie nie widzą pewnych rzeczy, bo po prostu nie chcą i nie uświadamiać ich na siłę, bo widocznie chcą być wykorzystywani przez wszelkiego rodzaju koncerny i korporacje. Chyba przyszedł moment, żeby sobie odpuścić, bo to walenie grochem o ścianę i co najwyżej wiadro pomyj na głowę w zamian (jak kiedyś pisałam: nie musi mi dowalać żaden koncern, bo jego wierni wyznawcy to zrobią). Kiedyś mi było żal tych wszystkich ludzi, ale zaczynam dochodzić do wniosku, że większość jest wykorzystywana, bo po prostu sami tego chcą. Chyba czas skończyć z poczuciem misji i zająć się sobą i swoim szczęściem zamiast martwić się całym światem i problemami wszystkich po kolei. Jakbym miała inne zapędy, to mi o tym przypomnijcie.

--- EDIT ---
Ale Catz FineFood nawet rozmrażany (bo raz kupiłam puszki na próbę - wychodzą połowę tego, co saszetki) był już pyszny bez jakichkolwiek zachęt, choć zwykle animonda jest pyszna, a co do CFF to łaska kocia na pstrym koniu jeździ 8O i jak tu zrozumieć kota?
...

czarnekoty123

Post » Sob lip 20, 2013 11:25 Re: Dzielne KOTY (i nie tylko) 3

Jesteśmy i my ;-)

P.S. mam też takie podejście, uświadamianie innych nie pomaga. Czasem robię sobie wizualizację, że są różne szczeble rozwoju osoby i jej świadomości. Niektórzy są wyżej ode mnie, inni niżej, a dla niektórych mimo pomocy ten krok jest za duży na kolejny szczebel, bo nie są gotowi, wolą zostać tam gdzie są, bo tak jest wygodniej....

fifi2005

Od: Nie sie 26, 2012 18:28

Post » Sob lip 20, 2013 15:10 Re: Dzielne KOTY (i nie tylko) 3

Teraz tylko fileciki sheby są chwilowo jadalne - zastrzelcie mnie, bo nie wytrzymam! W sumie lepsze to niż gourmety, bo w składzie tylko mięso i produkty mięsne (czyli odpad, ale choć nie soja czy inne jedzenie dla chomików), a witaminy i taurynę mam, więc jakoś przeczekamy do zakończenia stresów / choroby; dobrze, że orijen nadal jadalny, a przynajmniej jeszcze wczoraj był.
...

czarnekoty123

Post » Sob lip 20, 2013 21:50 Re: Dzielne KOTY (i nie tylko) 3

Przysiądę po cichutku u Magnolci :)
Obrazek

KITKA[*]28.03.2011 ŻUCZEK[*]17.04.2013 BUNIA[*]30.03.2015 BUBA [*] 12.10.2015 ZUZIA[*] 14.01.2018
RUDY MIŚ [*]1.08.2019 MAŁA[*] 11.04.2020

Do zobaczenia nasze kochane

ankacom

Od: Wto wrz 14, 2010 17:23

Post » Sob lip 20, 2013 23:06 Re: Dzielne KOTY (i nie tylko) 3

gpolomska pisze:Teraz tylko fileciki sheby są chwilowo jadalne ...

U nas to w zasadzie tylko fileciki są jadalne. I to takie, w których widać, co jemy, aczkolwiek też nie wszystkie, bo czysty kurczak nie wchodzi. Z tuńczykiem albo z wołowiną to tak.
Na szczęście filetówki z Felini smakują.
I suchy Applaws z suchym GranataPet wymieszany na zagryzkę.

Dobrze, że Ciacho większość kociego żarcia za pyszne uważa, więc dostaje wymieszane ze swoim Hill'sem i (wymiennie) Christopherusem.
No i dwa piętra niżej kotka u sąsiadki mieszka. Wczoraj się na 5 saszetek załapała niezjadliwych dla Biby. Dzisiaj z sąsiadką rozmawiałam i pyyyszne. I bez rewolucji w kociej kuwecie. Na zdrowie i do smaku. :D

Czy Magnolia już wie, że przeprowadzka ją czeka?
Marcel <*>, Tygrys <*>

Słupek

Post » Sob lip 20, 2013 23:12 Re: Dzielne KOTY (i nie tylko) 3

hejka :1luvu: pozdrawiam cieplutko domowników i gości :1luvu:
30.07.09 Maciuś [*] 02.10.10 Kocik [*] 16.12.10 Pusia [*] 10.07.14 Meliska[*] 23.01.18 Boluś [*] Kubuś [*] 07.10.2019 Kisia [*] 09.06.2021 Piracik [*] 07.03.2022 Kacperek [*] 05. 01. 2024 Belfaścik [*] 16. 02. 24 Figa [*] 22.02.25 Tulinka [*]15.04.25 Kropek [*] 06.05.25 Ptysiek 08.05.25 wybaczcie mi, do zobaczenia...

puszatek

Od: Sob lut 05, 2011 21:53

Post » Nie lip 21, 2013 7:45 Re: Dzielne KOTY (i nie tylko) 3

:D

Magnolcia o przeprowadzce nic nie wie. Na szczęście dzisiaj wilczy apetyt wrócił i paszteciki/mielonki znowu są pyszne. Dobrze, że Orijen jest jej ulubionym a nie kukurydziane RC (smakowało jej kilka dni po czym wolała znowu Orijena, bo go z mieszanki wybierała - widocznie bardziej jej służy i ona to czuje: starsze koty dobrze wyciągają wnioski, przez co trudniej je podejść różnymi sposobami).

Niestety CFF w saszetkach (2 razy droższe - istna masakra) lepiej się sprawdza, bo więcej galaretki i zjadane w kilka godzin od otwarcia. A puszki to po otwarciu nawet nie zawsze. Ale już lepsze te saszetki niż kupowanie marketówek przy katarku czy gorszym samopoczuciu z innego powodu. Nie dziwota, że w schronie nie chciała jeść i tak schudła, skoro ma takie wymagania. BARF będę wprowadzać bardzo powoli, więc trochę jeszcze zejdzie zanim zostaniemy bez karm. Choć trochę Orijena chyba zostawię z racji probiotyku i ziół - są tam w ilościach przyprawowych, a nie leczniczych: wg niektórych zbędny dodatek, ale jak patrzę na Magnolkę buszującą w mięcie, bazylii, kocimiętce, jęczmieniu i papirusie oraz zaciągającą się moimi herbatkami ziołowymi, to nie jestem do końca przekonana, czy to takie zbędne dodatki.
...

czarnekoty123

[następna]