Mała Kola - a obecnie Kolia...ma fantastyczny domek!!!

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw sty 31, 2013 18:48 Mała Kola - a obecnie Kolia...ma fantastyczny domek!!!

Kola trafiła do lecznicy wczoraj, a znaleziona została pod samochodem ciężko ranna. Jest 5 - miesięczną przesympatyczną buro - białą koteczką o pięknych, dobrych zielonych oczkach.
Tylna łapka była niestety w strasznym stanie - musiała zostać amputowana :( Czeka ją jeszcze amputacja części ogonka, ale to dopiero za parę tygodni, kiedy będzie sterylizowana.

Byłam przed chwilą w lecznicy spodziewając się że zobaczę ciężkochorego kota, chowającego się w pudełku. Ogromne było moje zdziwienie, kiedy na mój widok dziewczynka zaczęła przewracać się na plecki i ugniatać powietrze łapkami...głośno przy tym mrucząc. Zapytałam wetki czy to możliwe, że jej to nie boli. Powiedziała, że na pewno boli, ale chyba nigdy nie doświadczyła ciepła i miłości i tym się nie może nacieszyć w towarzystwie ludzi.
Kotka od samego początku nieźle sobie radzi na trzech łapkach, a najważniejsze było ocieranie się o mnie i wetkę i wgramolenie się na kolana.
Kola wymaga jeszcze dużo opieki, leczenia i przede wszystkim miłości. Konieczne będzie też zebranie środków finansowych na leczenie, ponieważ obecnie środki z urzędu które niegdyś mieliśmy, choć w ograniczonym zakresie, zostały wstrzymane i praktycznie już nie mamy na co liczyć.
Dlatego też w najbliższych dniach powstanie super bazarek na potrzeby Koli :)

A oto kilka zdjęć kochanego maleństwa:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ostatnio edytowano Sob kwi 27, 2013 16:50 przez Katalina, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek

Katalina

Od: Śro cze 22, 2011 10:08

Post » Czw sty 31, 2013 19:01 Re: Mała Kola straciła łapkę :( Potrzebna pomoc finans. i DS

Jaka piękna i dzielna! Brak tylnej łapki nie odbiera jej uroku! Oby szybko znalazła domek! :ok:

Irmina SM

Od: Wto sty 22, 2013 12:06

Post » Czw sty 31, 2013 19:52 Re: Mała Kola straciła łapkę :( Potrzebna pomoc finans. i DS

Wystarczy spojrzeć jak sobie wspaniale radzi dzień po operacji:

http://www.youtube.com/watch?v=PjUNZU92KzY
Obrazek

Katalina

Post » Pt lut 01, 2013 10:19 Re: Mała Kola straciła łapkę :( Potrzebna pomoc finans. i DS

Jaka słodziara! Cudne kocie maleństwo :) i jakie zaradne :)

wiewióra11

Od: Nie mar 30, 2008 20:09

Post » Pt lut 01, 2013 12:22 Re: Mała Kola straciła łapkę :( Potrzebna pomoc finans. i DS

Jeszcze kilka zdjęć Koli z jej ulubionego miejsca :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek

Katalina

Post » Pt lut 01, 2013 19:43 Re: Mała Kola straciła łapkę :( Potrzebna pomoc finans. i DS

Oglądałam filmik - jestem pełna podziwu dla determinacji i woli koteczki! Jeśli potrzebna jej pomoc finansowa to poproszę o dane na pw - niewiele, ale postram się dorzucić. Mam nadzieję, że mała da sobie radę!

Irmina SM

Post » Pt lut 01, 2013 19:44 Re: Mała Kola straciła łapkę :( Potrzebna pomoc finans. i DS

A jak ona sobie radzi w kuwecie? Potrafi utrzymać równowagę?

Irmina SM

Post » Sob lut 02, 2013 9:05 Re: Mała Kola straciła łapkę :( Potrzebna pomoc finans. i DS

Kola już nawet biega po sklepie :) Trzeba tylko na nią uważać bo szuka ludzi, żeby ocierać się o nogi i łatwo można na nią nadepnąć.
Tak naprawdę to w kuwecie jej nie widziałam :) Muszę zaobserwować. Wie już jednak gdzie w sklepie jest kuweta Kitki - koteczki naszej wetki i wczoraj zrobiła tam piękną, pachnącą kupkę :) Następnym razem zobaczę jak ona to robi.

Wczoraj zasiedziałam się w lecznicy. Siedziałam w poczekalni z nią na kolanach, a ona była najszczęśliwsza na świecie :) Nigdy nie widziałam, żeby kot tak intensywnie ugniatał...z całej siły :) Nie miałam sumienia nakładać jej kubraczka i zamykać znowu w klatce.
Niestety musi nosić kubraczek, który w miejscu jednej łapki jest zszyty. Jak bez łapki sobie radzi, to w kubraczku już w ogóle nie umie chodzić.
Obrazek

Katalina

Post » Sob lut 02, 2013 11:43 Re: Mała Kola straciła łapkę :( Potrzebna pomoc finans. i DS

Dowiedziałam się dziś od wetki, że kiedy kicia ma założony kubraczek, to robi pod siebie :(
Nie umie w nim nawet wstać, żeby iść do kuwetki :/

Po zdjęciu kubraczka nie ma z tym problemu, ale niestety liże szwy i na noc musi mieć założony.
Biedne słoneczko :( nie dość, że musi się nauczyć żyć bez łapki, to jeszcze ją ubierają w jakieś niewygodne skafandry.

Dobre jest to, że kiedy wetka jest, to malutka biega sobie wolno :) a z tym radzi sobie świetnie :)
Obrazek

Katalina

Post » Sob lut 02, 2013 11:46 Re: Mała Kola straciła łapkę :( Potrzebna pomoc finans. i DS

Hm... a może spróbować zrobić jakiś opatrunek, który zakryje tylko ranę a nie będzie ograniczać ruchów przednich łapek?
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Hebi

Od: Wto cze 26, 2012 14:47

Post » Sob lut 02, 2013 12:13 Re: Mała Kola straciła łapkę :( Potrzebna pomoc finans. i DS

jeśli miałaby opatrunek to na pewno by go zdjęła :) Ma bardzo dużo czasu kiedy jest w klatce..
musiałaby nosić kołnierz, a z kołnierzem chyba jeszcze gorzej niż z kubraczkiem...
Już sama nie wiem, najwyżej spróbujemy sam kołnierz i zobaczymy czy umie w nim chodzić.
Obrazek

Katalina

Post » Sob lut 02, 2013 18:30 Re: Mała Kola straciła łapkę :( Potrzebna pomoc finans. i DS

Dziś Kola trafiła z klatki do dużego transporterka. Musi to biedna wytrzymać, bo klatkę zajęła duża kotka. Kola ma jednak codziennie możliwość pobiegania, a w klatce i tak zwykle leżała i nie umiała się nawet podnieść w kubraczku.
Spróbowałyśmy założyć kołnierz. Koteczka w ramach protestu położyła się na plecach, ale na pewno umie w tym chodzić i da radę normalnie się załatwić.
Oto parę zdjęć Koli z wczoraj:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek

Katalina

Post » Sob lut 02, 2013 18:38 Re: Mała Kola straciła łapkę :( Potrzebna pomoc finans. i DS

Katalina pisze:Obrazek

To spojrzonko mnie rozbraja! :1luvu: :1luvu:

wiewióra11

Post » Sob lut 02, 2013 18:46 Re: Mała Kola straciła łapkę :( Potrzebna pomoc finans. i DS

A co powiesz na to?

Obrazek
Obrazek

Katalina

Post » Sob lut 02, 2013 18:49 Re: Mała Kola straciła łapkę :( Potrzebna pomoc finans. i DS

Cudna jest! I te łapeczki ugniatające, oby koteńka szybko znalazła kochający domek!

wiewióra11

[następna]