Pięcioro człowieków i Gratis - aktualizacja

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob sty 21, 2012 1:49 Pięcioro człowieków i Gratis - aktualizacja

Skoro już podczytuję forum od dłuższego czasu wypadałoby się przywitać.

Mianowicie: mieszkamy sobie w pięknym miasteczku na Pomorzu o nazwie Tczew, w starej kamienicy wynajmowanej niemalże jak studenci (ja+córa+TŻ - czasem troll + współlokator T + współlokator S). Z racji tego, że miejsca u nas dużo a córa już powoli wyrasta z wieku bycia bardzo niebezpieczną dla zwierzaków wszelkiej maści postanowiłam wspólnie z pozostałymi lokatorami sprowadzić do domu kota.
W sumie przez całe życie miałam do czynienia zarówno z kotami jak i psami (a pomiędzy jeszcze zdarzyły się koszatniczki i rybki) to tak naprawdę czekałam tylko aż mój jeszcze-mąż się wyprowadzi (antyzwierzęcy całkowicie) i już mogłam przygarnąć zwierzaka. Akurat zbiegło się to z problemem znajomego - jego kicia "poszła w pole" i wróciła z młodymi. Chciałam wszystkie kocięta ocalone wziąć, niestety przeżył jedynie jeden - bury cwaniak, który zamieszkał z nami. Hołdując przekonaniu, że kot znajduje nas dostał wdzięczne imię Gratis i tak pomieszkuje już z całą ekipą od sierpnia.

Kocię przyjechało do nas w nienajlepszym stanie - pierwsze kilka tygodni spędziliśmy na walce z kk, na szczęście udało się wyleczyć przy pomocy wspaniałego doktora Malca (swoją drogą jego syn już od dawna mówi do mnie per "mamo"), potem standardowo jedno szczepienie, potem drugie a teraz Gratisowi już hormony buzują więc powoli zbieramy się na ciachanie jajek.

Gratis jest kotem niesamowicie żywym, kochanym i wnerwiającym :1luvu: potrafi bez żadnego uprzedzenia ukraść kanapkę z salami i wchłonąć ją całą zanim się zorientuję. Oprócz tego ma czasem irytujący zwyczaj ciamkania i memłania wszystkich moich ciuchów - no, ostatnio zdecydował się już tylko na szlafrok i piżamę.

ObrazekObrazek
zdjęcia z września 2011

Tak więc: witamy, w miarę możliwości będziemy się udzielać, ale to zależy od czasu i chęci (na forach wolę raczej pasożytować z rzadka tylko pisząc coś od siebie)
Ostatnio edytowano Czw maja 03, 2012 22:31 przez Ajudah, łącznie edytowano 2 razy

Ajudah

Od: Pon lis 14, 2011 14:19

Post » Sob sty 21, 2012 12:42 Re: Pięcioro człowieków i Gratis

witaj :kotek:
a swoją drogą jak czytasz forum to pewnie zaproponujesz znajomemu sterylizację kotki ,co by więcej nie było niechcianych maluchów . :cry:
Twój Gratis miał farta ,trafił do super domu :ok:
pozdrawiam .
Obrazek

dorcia44

Od: Pt maja 19, 2006 20:20

Post » Sob sty 21, 2012 14:28 Re: Pięcioro człowieków i Gratis

Witaj

Ja również tutaj jestem nowa, od kilku dni i również od bardzo długiego czasu podczytywałam forum :)

Podpisuję się pod dorcia... kotkę najlepiej wysterylizować, bo zbyt wiele tragedii potem...

Miłego weekendu i uściski dla buraska :)

KiCiMama

Od: Czw sty 19, 2012 14:57

Post » Pon sty 23, 2012 11:48 Re: Pięcioro człowieków i Gratis

@dorcia - kotkę już ciachnęłam - tzn. pojechałam z kumplem do weta i tam ją ciachnięto - w kolejce czekają jeszcze dwa jego kocury, ale na razie muszą poczekać z braku kasy

Z ostatniej chwili - właśnie Gratis próbował wyskoczyć przez zamknięte okno żeby upolować gołębia kręcącego się po patio - bardzo się zdziwił, że jest po drodze jakaś przeszkoda :lol:

Ajudah

Post » Pon sty 23, 2012 12:42 Re: Pięcioro człowieków i Gratis

bardzo się cieszę :kotek:

moje też uwielbiają polować przez szybę :lol:
Obrazek

dorcia44

Od: Pt maja 19, 2006 20:20

Post » Czw sty 26, 2012 11:44 Re: Pięcioro człowieków i Gratis

Dziewczyny, trzymajcie kciuki, bo dzisiaj idziemy Gratisa odjajczyć. Biedak zgodnie z zaleceniem weta od północy jest na ścisłej diecie - sama woda i chodzi głodny koło lodówki :( aż mi się serce kraje jak on płacze żeby dać mu jeść :(

Ajudah

Post » Czw sty 26, 2012 12:08 Re: Pięcioro człowieków i Gratis

Witamy Cię Ajudah, i oczywiście już trzymamy kciuki! :ok: :ok: :ok: :ok:
Obrazek
Obrazek

kalair

Od: Czw maja 24, 2007 21:07

Post » Pon lut 20, 2012 1:12 Re: Pięcioro człowieków i Gratis - wypuszczać na dwór??

Dawno nas nie było - Gratis przeżył kastrację, jednak przez cały następny dzień spał.

No i zaczyna mi się zagwozdka. Mianowicie - od kilku dni po kastracji kota rozpiera eergia i sam nie wie, co ze sobą zrobić w domu. Zastanawiam się, czy wypuszczenie go na dwór będzie dobrym sposobem, żeby się rozładował. Od razu uprzedzę - byłby wypuszczany na wewnętrzne podwórko, które jest dachem sąsiadów - raczej nie ma możliwości, żeby stamtąd zwiać (chyba że dałby radę wspiąć się około 5 metrów po murze kamienicy). No i właśnie pytanie - w jaki sposób możnaby zabezpieczyć to - nazwijmy "patio" przed inwazją gołębi miejskich - poprzedni lokatorzy wyrzucali im tam chlebek i ziarna, więc ptaszarnia przyzwyczajona do darmowej stołówki - czy kot ma szanse na to, by na ograniczonej przestrzeni około 20m^2 upolować gołębia?

Ajudah

Post » Pon lut 20, 2012 1:26 Re: Pięcioro człowieków i Gratis - wypuszczać na dwór??

Witaj imię świetne imię dla kota Gratis :kotek: :ok:
Obrazek ,

vailet

Od: Śro sty 05, 2011 22:28

Post » Pon lut 20, 2012 1:56 Re: Pięcioro człowieków i Gratis - wypuszczać na dwór??

Ajudah pisze:Dawno nas nie było - Gratis przeżył kastrację, jednak przez cały następny dzień spał.

No i zaczyna mi się zagwozdka. Mianowicie - od kilku dni po kastracji kota rozpiera eergia i sam nie wie, co ze sobą zrobić w domu. Zastanawiam się, czy wypuszczenie go na dwór będzie dobrym sposobem, żeby się rozładował. Od razu uprzedzę - byłby wypuszczany na wewnętrzne podwórko, które jest dachem sąsiadów - raczej nie ma możliwości, żeby stamtąd zwiać (chyba że dałby radę wspiąć się około 5 metrów po murze kamienicy). No i właśnie pytanie - w jaki sposób możnaby zabezpieczyć to - nazwijmy "patio" przed inwazją gołębi miejskich - poprzedni lokatorzy wyrzucali im tam chlebek i ziarna, więc ptaszarnia przyzwyczajona do darmowej stołówki - czy kot ma szanse na to, by na ograniczonej przestrzeni około 20m^2 upolować gołębia?

A w dół?
Z tego podwórka ktoś jeszcze korzysta? Jeśli tak, to wypuści kota w dobrej lub złej wierze albo nie zauważy jak kot się wymknie.
Tak, na 2 m kw. też mógłby upolować gołębia.

Drapak, zabawki, laserek, ew. drugi kot do towarzystwa.
To tylko ja,
Tż Gretty
:cat3: Kot. Nie dla idiotów!

Gretta

Od: Wto lip 18, 2006 12:53

Post » Pon lut 20, 2012 9:18 Re: Pięcioro człowieków i Gratis - wypuszczać na dwór??

@Greta - z podwórka nikt nie korzysta - jest to przestrzeń pomiędzy kamienicami, ze wszystkich stron otoczona murem. Jedyna droga na dół to spływ rynny, jednak jest on zakratowany. Od parapetu do powierzchni jest około 40 cm, więc mógłby spokojnie sam wracać do domu. Zastanawia mnie po prostu czy w jakiś sposób powinnam zabezpieczyć "patio" od góry, żeby kociasty nie miał możliwości upolowania gołębia miejskiego - wiadomo, że taki to niemalże rezerwuar paskudnych bakteriów :wink:

O dokoceniu już myślałam, niestety na razie współlokatorzy na to się nie zgadzają :(

Ajudah

Post » Czw maja 03, 2012 22:30 Re: Pięcioro człowieków i Gratis - aktualizacja

Dawno nas nie było

Gratis od kilku miesięcy ma koleżankę - czarną kotkę Ratri. Przygarnięta tak samo jak i on, niestety ze świerzbem i KK. Jedno i drugie już wyleczone, koty się zsocjalizowały, chociaż na początku było trudno.

dzisiaj tylko kilka zdjęć:
Obrazek
mały Gratis

Obrazek
jeszcze raz Gratis

Obrazek
Gratis i Ratri jeszcze nie pogodzone do końca

Obrazek
i oba kociaste obecnie

Ajudah

Post » Czw maja 03, 2012 22:47 Re: Pięcioro człowieków i Gratis - aktualizacja

Witanko nocne :) Jednak drugi kotek :lol: Dobrze że się dogadały :ok: Nie zawsze to możliwe.Czasem żyją obok siebie,ale bez siebie :( Są razem,ale unikają jeden drugiego.Dziwne istoty.
Obrazek ,

vailet

Od: Śro sty 05, 2011 22:28

Post » Pt maja 04, 2012 18:06 Re: Pięcioro człowieków i Gratis - aktualizacja

Witaj, sliczne kociaki :)

miltonia

Od: Wto maja 08, 2007 18:29