No i masz, babo, kota. U mnie na zawsze.

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob lis 06, 2010 14:16 No i masz, babo, kota. U mnie na zawsze.

Miałam dziś łapać piwniczną kotkę na sterylkę. Zamiast niej złapał się kociak. O, taki:

Obrazek

Załamałam się. Kompletnie nie mam go gdzie przetrzymać na kwarantannie, a moja Nesca dopiero co wyszła z poważnej infekcji (pomijając już fakt, że w ogóle nie znosi obcych kotów w domu). Druga sprawa, nie mniej ważna - ja zupełnie nie mam za co go przebadać, odrobaczyć, zaszczepić. :crying: Ledwie wyrabiam na potrzeby moje i moich kotów, a wydałam ostatnio fortunę na leczenie Neski. :( Mały miotał mi się po klatce, a ja miałam gonitwę myśli - wypuścić, nie wypuścić? Właściwie byłam bliska wypuszczenia, wsadziłam rękę do klatki, mały syczy i prycha, wzięłam go na ręce, a on uspokoił się i wtulił we mnie. :crying: Pomyślałam sobie, że nie mogę, po prostu nie mogę go wypuścić. Drugi raz go nie złapię, a to że mam go teraz, to jego jedyna szansa na normalne życie u kogoś, kto go pokocha.

Piszę tego posta z małym na kolanach... Siedzi cichutko, wtulony we mnie, a kiedy go dotykam, delikatnie mruczy. 8O Dziki kot, psia krew! :? Nie mam doświadczenia jako DT, a jako DT dla kociaków to już w ogóle. :roll: Ile on może mieć tygodni? Oczy już ma zielono-szare, chociaż pewnie nie widać, bo zdjęcie kiepskiej jakości.
Ostatnio edytowano Śro mar 09, 2011 15:39 przez aniaposz, łącznie edytowano 7 razy

aniaposz

Od: Pt maja 25, 2007 8:41

Post » Sob lis 06, 2010 15:44 Re: No i masz, babo, kota :/

Podrzucę, bo spadłam błyskawicznie. 8O

Aha, kociak to prawdopodobnie dziewczynka.

aniaposz

Post » Sob lis 06, 2010 15:49 Re: No i masz, babo, kota :/

Myślę, że ma około 2 miesięcy. Z reguły w okolicach grudnia jest większy popyt na kocięta, więc może długo u Ciebie nie zabawi.
Obrazek<=klik
Obrazek

mirka_t

Od: Pon gru 20, 2004 18:21

Post » Sob lis 06, 2010 15:52 Re: No i masz, babo, kota :/

Wiesz - na tej fotce dość trudno ocenic jego rozmiary. Zrób fotę kociaka z czymś o ogólnie znanych wymiarach. Na moje oko wygląda na 6-8 tyg. ale to jest wróżba bardziej.

PcimOlki

Od: Nie wrz 16, 2007 14:12

Post » Sob lis 06, 2010 15:53 Re: No i masz, babo, kota :/

mirka_t pisze:Myślę, że ma około 2 miesięcy. Z reguły w okolicach grudnia jest większy popyt na kocięta, więc może długo u Ciebie nie zabawi.

Tylko domy należy weryfikować szczególnie starannie, bo potem taki "prezent pod choinkę ląduje na ulicy...
Obrazek
UWAGA - Angalia to IKA 6 (na FB Krystyna Kowalska) nie wysyłajcie kotów!!!
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=117164

Zofia.Sasza

Od: Wto wrz 09, 2008 15:02

Post » Sob lis 06, 2010 16:05 Re: No i masz, babo, kota :/

Trzeci miesiąc co najmniej, już ma duże uszy
JM Qua (*)

JOANNAM

Od: Pon lis 24, 2008 14:54

Post » Sob lis 06, 2010 16:19 Re: No i masz, babo, kota :/

PcimOlki pisze:Wiesz - na tej fotce dość trudno ocenic jego rozmiary. Zrób fotę kociaka z czymś o ogólnie znanych wymiarach. Na moje oko wygląda na 6-8 tyg. ale to jest wróżba bardziej.

Właśnie przestał mi działać aparat w telefonie. :? Ale jest mniej więcej długości dwóch puszek coli. ;)

aniaposz

Post » Sob lis 06, 2010 16:24 Re: No i masz, babo, kota :/

Mierzone z ogonem czy bez. :wink:

Przykładowe kociaki.

Obrazek Kociak mający dokładnie 61 dni. Obrazek Ten sam kociak z rodzeństwem w 82 dniu życia.

Obrazek Około 2 miesięczne rodzeństwo. Obrazek Około 2 miesięczny kociak.
Ostatnio edytowano Sob lis 06, 2010 16:26 przez mirka_t, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek<=klik
Obrazek

mirka_t

Od: Pon gru 20, 2004 18:21

Post » Sob lis 06, 2010 16:26 Re: No i masz, babo, kota :/

Podnoszę. Ja bym u dała 6 tygodni, ale może po prostu jest drobniutki...

mrr

Od: Czw gru 11, 2008 17:48

Post » Sob lis 06, 2010 16:31 Re: No i masz, babo, kota :/

mirka_t pisze:Mierzone z ogonem czy bez. :wink:

Bez ogona. ;) Jak tak porównuję ze zdjęciami, to wydaje mi się, że faktycznie ma ok. 2 miesięcy. A drobniutka jest swoją drogą. Mam wrażenie, że po prostu nie służył jej piwniczny wikt. :(

aniaposz

Post » Sob lis 06, 2010 16:34 Re: No i masz, babo, kota :/

aniaposz pisze:
PcimOlki pisze:Wiesz - na tej fotce dość trudno ocenic jego rozmiary. Zrób fotę kociaka z czymś o ogólnie znanych wymiarach. Na moje oko wygląda na 6-8 tyg. ale to jest wróżba bardziej.

Właśnie przestał mi działać aparat w telefonie. :? Ale jest mniej więcej długości dwóch puszek coli. ;)

Niestety znam tylko wymiary puszek piwa. :D

PcimOlki

Od: Nie wrz 16, 2007 14:12

Post » Sob lis 06, 2010 16:35 Re: No i masz, babo, kota :/

PcimOlki pisze:
aniaposz pisze:

Niestety znam tylko wymiary puszek piwa. :D

To będzie ok. 1 cała + 1/3 :wink:
Obrazek

Zofia.Sasza

Post » Sob lis 06, 2010 16:57 Re: No i masz, babo, kota :/

Zofia&Sasza pisze:
mirka_t pisze:Myślę, że ma około 2 miesięcy. Z reguły w okolicach grudnia jest większy popyt na kocięta, więc może długo u Ciebie nie zabawi.

Tylko domy należy weryfikować szczególnie starannie, bo potem taki "prezent pod choinkę ląduje na ulicy...

Zdaję sobie sprawę. Tylko że adopcja to dopiero za chwilę. Najpierw i tak muszę wymyślić jak by tu koteczkę odizolować od moich rezydentów. A potem skąd wziąć kasę na rozruch kota. ;) Pcheł raczej nie ma, ale chyba i tak powinnam profilaktycznie odpchlić, bo może po prostu ich nie widzę? Odrobaczyć mogę sama - mam fenbenat. Przydałoby się zaszczepić, no i koniecznie testy na FIV/FeLV, jeśli ma u mnie czekać na DS. Ile teraz w Wawie te testy kosztują i gdzie najtaniej? :roll:

aniaposz

Post » Nie lis 07, 2010 11:16 Re: No i masz, babo, kota :/

Noc upłynęła nam spokojnie. Mała siedzi w kontenerku na ręczniczkach i z prowizoryczną kuwetką w środku. Jest tak drobna, że ma naprawdę sporo miejsca. Zaczęłam się trochę niepokoić, bo wczoraj przez cały dzień nie robiła siusiu ani kupki, ale dziś obie te niespodzianki były już w kuwecie. Wzruszyła mnie tym. Takie maleństwo, a już podreptała grzecznie do kuwetki. :1luvu:

Na śniadanie była porcja Gerberka z pierwszą dawką Fenbenatu. Poszło bez problemu. :)

aniaposz

Post » Nie lis 07, 2010 11:19 Re: No i masz, babo, kota :/

aniaposz pisze:
Zofia&Sasza pisze:

Zdaję sobie sprawę. Tylko że adopcja to dopiero za chwilę. Najpierw i tak muszę wymyślić jak by tu koteczkę odizolować od moich rezydentów. A potem skąd wziąć kasę na rozruch kota. ;) Pcheł raczej nie ma, ale chyba i tak powinnam profilaktycznie odpchlić, bo może po prostu ich nie widzę? Odrobaczyć mogę sama - mam fenbenat. Przydałoby się zaszczepić, no i koniecznie testy na FIV/FeLV, jeśli ma u mnie czekać na DS. Ile teraz w Wawie te testy kosztują i gdzie najtaniej? :roll:

Tyle że przed 12 mniej więcej tygodniem życia nie ma co robić testów, bo kociak ma przeciwciała od matki. Tak moi weci mówią.
Obrazek

Zofia.Sasza

[następna]