Holy:) kody promocyjne ZOOPLUS str.41

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro lis 11, 2009 14:09 Holy:) kody promocyjne ZOOPLUS str.41

Witam wszystkich ,jestem nowa na forum .Pisze do was gdyż chyba mam problem z moja kicia.Mieszkam we Włoszech.Moja Holy ma około 7 miesięcy, adoptowałam ja jakieś 2 miesiące temu,byłam ja zaszczepić i odrobaczyć, jej ogólny stan był dobry.Dwa tygodnie temu zauważyłam pasożyty długie ,okrągłe w kolorze białym przezroczystym.Zadzwoniłam do weterynarza polecił milbemax.Podałam i na chwile obecna wydaje się ,ze wszystko wróciło do normy.Kolejna tabletkę mam jej podać 17 listopada.Trzy dni temu zauważyłam rankę na czubku głowy.Pomyślałam ,ze pewnie gdzieś się uderzyła.Następnego dnia pokazała się krwawiąca ranka u podnóża ucha, co mnie już zaniepokoiło.Drugie ucho u podstawy jest lekko zaczerwienione.Uszy nie śmierdzą.Nie drapie się jakoś specjalnie ,no może trochę więcej po szyi.A dosłownie przed chwila pokazała się kolejna mała ranka krwawiąca nad okiem, i wygląda tak jakby została wyrwana kępka sierści w miejscu ranki, która ma wymiary 0,3 cm na 0,3 cm.Proszę o pomoc ,powiedzcie co to może być? Czy to może być świerzb?Co radzicie, oprócz wizyty u weterynarza?
Z góry dziękuję za zainteresowanie.
Ostatnio edytowano Pon lis 01, 2010 21:03 przez asijek, łącznie edytowano 18 razy
Obrazek

asijek

Od: Wto lis 10, 2009 21:35

Post » Śro lis 11, 2009 15:25 Re: Krwawiące ranki na głowie kici

Proszę o pomoc ,naprawdę nikt nie wie?Jaki to może być typ świerzbowca?Mam obawy ,ze to to ten drążący?Czy przy świerzbie usznym tez występują tego typu rany na głowie?
Obrazek

asijek

Post » Śro lis 11, 2009 16:00 Re: Krwawiące ranki na głowie kici

Cóż można poradzić nie będąc wetem i nie widząc kota?-tylko wizytę u weta 8) Skoro dzwoniłaś do Niego w sprawie odrobaczania to przecież możesz wybrać się do niego z kotką? Takie ranki moga być tez objawem alergii-co kicia je?
Obrazek

Ewik

Od: Pt lip 25, 2003 22:55

Post » Śro lis 11, 2009 16:15 Re: Krwawiące ranki na głowie kici

Ah gdybym tylko mogla to natychmiast bym pojechała do weterynarza, ale niestety przez jakiś czas nie dam rady. Dzwoniłam do niego dziś rano ,powiedział ,ze z opisu wynika ,ze jest to właśnie świerzb. Zalecił tresaderm.Czytałam w necie ,ze pomaga na świerzb uszny(otodectes ).Siedzę przed kompem od wczoraj i zastanawia mnie , czy jest możliwe aby tego typu ranki występowały przy świerzbie usznym?Jeśli tak ,to ok.A jeśli nie to znaczy ,ze jest to ten drążący najprawdopodobniej.
A jeśli chodzi o karmę ,to od zawsze je Royal ,i nigdy nie było problemu. W schronisku wcześniej ,wiem ze tez jadła ta karmę sucha. Mokrej nie ruszy.
Obrazek

asijek

Post » Pt lis 13, 2009 14:35 Re: Krwawiące ranki na głowie kici

Przeglądając to forum znalazłam zdjęcie innej kici ,które ma podobne ranki ,ale tylko tej pod okiem mojej kici , gdyż ranka pod uchem jest trochę inna. A może to alergia pokarmowa?
viewtopic.php?f=1&t=76152
Ostatnio edytowano Pon lis 16, 2009 18:53 przez asijek, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek

asijek

Post » Pt lis 13, 2009 14:48 Re: Krwawiące ranki na głowie kici

Napisz do CoolCaty, to wet, i to z sercem :ok:
Jestem dla ciebie tylko lisem, podobnym do stu tysięcy innych lisów. Lecz jeśli mnie oswoisz, będziemy się nawzajem potrzebować. Będziesz dla mnie jedyny na świecie. I ja będę dla Ciebie jedyny na świecie(...) Mały Książe

http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=111621

mamucik

Od: Wto kwi 20, 2004 12:27

Post » Pt lis 13, 2009 16:28 Re: Krwawiące ranki na głowie kici

Bardzo dziękuję za podpowiedz :)
Obrazek

asijek

Post » Nie lis 15, 2009 14:47 Re: Krwawiące ranki na głowie kici

Odwiedziłam weterynarza ,który podejrzewa świerzba usznego , polecił kontynuacje tresadermu kropli(przeznaczony na świerzba oraz infekcje).
Kicia uszy ma czyste jak łza ,ranka pod uszkiem goi się ,nie jest rozdrapywana, lecz jest wciąż zaczerwieniona. Natomiast ta kolo oka,(bardzo podobna do tej viewtopic.php?f=1&t=76152 ) -kicia nie ruszała jej przez 2 kolejne dni aż do wczoraj rana ,kiedy to zauważyłam ,ze jest rozdrapana do krwi, bez włosów w tym miejscu. Choć dzisiaj w tym miejscu wyrastają już malutkie włoski i co najważniejsze nie drapie tego. Apetyt jej dopisuje ,bawi się , nic niepokojącego nie zauważyłam. Ale na balkonie odkryłam , ze obgryzła kwiatka o czym oczywiście poinformowałam weterynarza,który powiedział ,ze naradzie kończymy ta kuracje ,jeśli nie pomoże to skierujemy się w stronę alergii(którą ja sama zasugerowałam). W chwili obecnej zmieniam jej karmę na karmę biologiczną ,naturalną - Almo nature. Kwiatka wyniosłam ,kupiłam jej trawę.
Ostatnio edytowano Pt sty 22, 2010 19:06 przez asijek, łącznie edytowano 3 razy
Obrazek

asijek

Post » Pon lis 16, 2009 18:40 Re: Krwawiące ranki na głowie kici

Pomyślałam ,ze zdjęcia coś pomogą http://chomikuj.pl/kijnsa?fid=181682079 ,są tam zdjęcia mojej kici ,może jednak znajdzie się jakaś dobra duszyczka :?
Rana na uchy nie jest rozdrapywana , ale się powiększyła i obejmuje kawałek uszka od wewnętrznej strony i jest dość zaczerwieniona :cry:
Obrazek

asijek

Post » Pt lis 27, 2009 14:55 Re: Krwawiące ranki na głowie kici

Kuracja tresadermem zakończona -szkoda ,ze bezsensownie zakrapiałam uszy mojej kici ,gdyż świerzb został wykluczony przez innego weterynarza(do którego udało mi się dotrzeć dzięki przyjaciółce :D ).Zasugerował grzyba lub alergie pokarmowa.Niestety i temu weterynarzowi nie ufam (bez żadnych analiz zlecił kuracje). W chwili obecnej podaje antybiotyk zwalczający wiele rodzai grzybów skórnych i infekcji.dotrwam do końca i tej kuracji ,choć mam przeczucie ,ze to nie to,mimo iż ranki ładnie się pogoiły.Od czasu do czasu pod uszkami ,na główce pokazuje się rumień, którego kicia nie rozdrapuje do krwi i ,który znika po 2-3 dniach.Znalazłam tez strupek krwisty na szyi i na szyi z tylu.Dawałam mojej kici tylko karmę sucha hypoalergiczna Almo Natural oraz kilka razy zdarzyło mi się dać mleko,ser żółty i surowa wołowinę,bo bardzo lubi.
Doszłam do wniosku ,ze powinnam przez 4 tygodnie podawać tylko karmę i zobaczyć czy problem zniknie.Będę musiała wytrwać w prowadzeniu tzw diety eliminacyjnej.Proszę o opinie - może miał ktoś do czynienia z alergia pokarmowa ? Proszę o wsparcie :cry:
Obrazek

asijek

Post » Pt lis 27, 2009 22:19 Re: Krwawiące ranki na głowie kici

Halo , napiszcie cos o tej alergii ,pliiiiiiiiiiiiiissssssssssssssssssssssss :cry:
Obrazek

asijek

Post » Sob lis 28, 2009 12:34 Re: Krwawiące ranki na głowie kici

Hej!

Może być alergia pokarmowa, nie podawaj mleka bo ono często uczula, sama karma hipoalergiczna albo nawet spróbować np,. z gotowanym kurczakiem przez parę dni, jeśli to alergia to dieta powinna pomóc (choć zapewne lepiej byłoby zrobić badania w kierunku alergii).

Ale rzeczywiście może być też grzyb. Tylko, że... grzyba nie leczy się antybiotykiem :!: A leki doustne na grzyba są bardzo obciążające np. dla wątroby, w dodatku nie zapobiegaja nawrotom.

Grunt to dobra diagnoza. Jeśli to najczęstsza grzybica Microsporum Canis to u nas sprawdziły się w leczeniu szczepionki. Plus leczenie miejscowe i ewentualnie immunostymulatory (ale jeśli to alergia to immunostymulatory mogą nie być dobre, więc diagnoza najpierw).

Ciężko niestety więcej pomóc na odległość. Chyba tylko tyle, że odradzałabym podawanie w ciemno, na wszelki wypadek leków doustnych jeśli nie masz zaufania do diagnozy weta...
Obrazek

Agulas74

Od: Pt maja 11, 2007 12:30

Post » Sob lis 28, 2009 12:43 Re: Krwawiące ranki na głowie kici

Oby to nie była alergia bo to bardzo niefajna rzecz :roll: ....... :ok: :ok: :ok:

bubor

Od: Czw maja 24, 2007 18:25

Post » Sob lis 28, 2009 16:40 Re: Krwawiące ranki na głowie kici

Nic nie poradzę ,ze lekarze do bani ,sama nie jestem lekarka ,ale na zdrowy rozum ,należałoby najpierw jakieś badanie przeprowadzić a nie bawić się w zgaduj zgadula. Ten antybiotyk podaje już 12 dni zostało 8 . A zdaje sobie sprawę z tego ,ze obciąża wątrobę ,ale mnie tez jest trudno podjąć decyzje dawać czy nie ten antybiotyk. Nie chciałabym zrobić kici krzywdy,a z drugiej strony być może jej pomoże.

Dziękuję za dodanie mi otuchy, nawet nie wiecie jak bardzo mi było potrzeba ,żeby ktoś jednak się odezwał w temacie. Jestem daleko od kraju ,niewielu znajomych i tak naprawdę jest mi z tym ciężko ;)
Obrazek

asijek

Post » Sob lis 28, 2009 16:49 Re: Krwawiące ranki na głowie kici

Jeszcze apropo grzyba - kicia nie wychodzi z domu zupełnie ,jest u mnie od około 3 miesięcy ,raczej chyba wątpliwe ,żeby go gdzieś załapała(chyba ,ze przy wizycie u weta).
Znalazłam krwiste strupki na szyi i na karku,bez żadnych zmian skórnych wokół,kicia jeśli się drapie to są to zazwyczaj okolice szyi.Reszta ciała ok ,nie ma nic.
Tak jak pisałam wcześniej, ranki pod uszami zagoiły się ,został niewielki rumień pod jednym.
Rana pod okiem zagoiła się a i włoski prawie odrosły,choć w tym miejscu prześwituje maleńkie zaczerwienienie.
Obrazek

asijek

[następna]