DT u Bastet ♥ Trabcia i Toyka w DS. Orfik + dwie bidy

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto maja 26, 2020 17:34 Re: DT u Bastet ♥ NOWY BEJBIŚ - Orfik! + dwa nicponie!

Ja nie wiem.. Orficzek dalej ma jeszcze biegunkę, tym razem na żółto - to już po mleku. Nie powinno chyba tak być... Fakt, że rzadziej biega, niż wczoraj, ale nadal. Chociaż czy ja wiem... W ciągu ostatnich dwóch godzin był 3 x w kuwecie. A dziś był już chyba z 5 x. Zamówiłam mu właśnie DiaDog&Cat - na ostre zaburzenia wchłaniania. No... nie wiem naprawdę, o co chodzi...
Obrazek ObrazekObrazek
Tosia, Basti, Rudi

Do zobaczenia Matrisiu. ♥ ♥ ♥ Kocham Cię.

Bastet

Od: Pon paź 12, 2015 19:20

Post » Wto maja 26, 2020 17:52 Re: DT u Bastet ♥ NOWY BEJBIŚ - Orfik! + dwa nicponie!

dla KOCICH MAM wierszyk od Pana kotka..

Co dać Matce na Dzień Matki?
Może kłaczki do sałatki?
Albo trochę dla zabawy
łapkę wsadzę jej do kawy?
Może kwiatka zjem i zwrócę?
Może kubek jakiś zrzucę?
Lecz czy znów się nie rozzłości
z okazanej tak miłości?
Lepiej ładnie zjem śniadanie
I pomruczę coś tej Mamie :D

Orfisiu, nie kombinuj, najlepszym prezentem dla Twojej Mamy będzie ładna kupka.
Jedna. :201461 :kotek:

Marmolada18

Od: Pt sie 24, 2018 10:34

Post » Wto maja 26, 2020 17:59 Re: DT u Bastet ♥ NOWY BEJBIŚ - Orfik! + dwa nicponie!

tradycyjnie polecę- u mnie działa zawsze- gluta z siemienia wymieszanego z węglem z kapsułki, dlatakiego maluszka ten węgiel trzeba dozować dawałabym po 1/4 kapsułki do tego gluta ( mieszam to razem tak z 20 ml gluta i kapsułka węgla, staram sie to wymieszać jak można maksymalnie, dodaję czasem smektę- a raczej zazwyczaj i po 5 ml podaję co jakiś czas patrząc na efekty. A efekty są, natomiast wszystko naturalne i zaszkodzić nie może
Obrazek

maczkowa

Od: Pon gru 03, 2018 16:47

Post » Wto maja 26, 2020 18:25 Re: DT u Bastet ♥ NOWY BEJBIŚ - Orfik! + dwa nicponie!

Ja już się boję mieszać... :( Gluta bym podała z siemienia osłonowo. Ale z mojego doświadczenia węgiel nie działa... A glinka kaolinowa nie byłaby dobra? Mam chyba gdzieś..
On ma tak jakby zaburzenia wchłaniania..
Obrazek ObrazekObrazek
Tosia, Basti, Rudi

Bastet

Post » Wto maja 26, 2020 18:38 Re: DT u Bastet ♥ NOWY BEJBIŚ - Orfik! + dwa nicponie!

Marmolada18 pisze:dla KOCICH MAM wierszyk od Pana kotka..

Co dać Matce na Dzień Matki?
Może kłaczki do sałatki?
Albo trochę dla zabawy
łapkę wsadzę jej do kawy?
Może kwiatka zjem i zwrócę?
Może kubek jakiś zrzucę?
Lecz czy znów się nie rozzłości
z okazanej tak miłości?
Lepiej ładnie zjem śniadanie
I pomruczę coś tej Mamie :D

Orfisiu, nie kombinuj, najlepszym prezentem dla Twojej Mamy będzie ładna kupka.
Jedna. :201461 :kotek:

:1luvu: :1luvu: :1luvu:
Obrazek ObrazekObrazek
Tosia, Basti, Rudi

Bastet

Post » Wto maja 26, 2020 19:01 Re: DT u Bastet ♥ NOWY BEJBIŚ - Orfik! + dwa nicponie!

https://zooart.com.pl/product-pol-4672- ... gI2S_D_BwE
Zawsze mi się sprawdzał, u malców też.

Z kaolinem jest Attapectin:
https://sklep.mvet.pl/Choroby-zoladkowo ... dukt.1299/

I jeszcze jakaś nowość, której nie znam, ale napisane że bezpieczna dla szczeniąt i kociąt:
https://sklep.mvet.pl/Prebiotyki-i-prob ... dukt.4660/
To tylko ja,
Tż Gretty
:cat3: Kot. Nie dla idiotów!

Gretta

Od: Wto lip 18, 2006 12:53

Post » Wto maja 26, 2020 19:03 Re: DT u Bastet ♥ NOWY BEJBIŚ - Orfik! + dwa nicponie!

Ale z czym mieszać? chyba zgubiłam informację, co dajesz Orfikowi?

Smekta generalnie jest zalecana na wszelkie przypadki biegunek ostrych i przewleklych i u małych dzieci. Z węglem, to na takie podtrucia, nie zdarzyło mi się, by nie zadziałało, często daje psu, który ma objawy zołądka nadwrażliwego, ale jak się zdarzyła biegunka kotu tez dawałam, przy czym węgiel ostrożnie w sensie, ze podaję stopniowo i czekam na efekt i nigdy nie dłużej niż 1-2 dni. Ale to moje sposoby, które przetrenowałam i tylko podpowiadam.
A glinka, z tego, co kojarzę, to chyba bardziej dla Trabci, ona nie działa bardziej na zaparcia? Tak kolebie mi się z pamieci, ale nie mam możliwości terz szukac
Obrazek

maczkowa

Post » Wto maja 26, 2020 19:05 Re: DT u Bastet ♥ NOWY BEJBIŚ - Orfik! + dwa nicponie!

Glinka na biegunkę, zdecydowanie (Attapectin).
To są kocie dzieci, a Smecta jest dla ludzkich.
To tylko ja,
Tż Gretty
:cat3: Kot. Nie dla idiotów!

Gretta

Od: Wto lip 18, 2006 12:53

Post » Wto maja 26, 2020 19:12 Re: DT u Bastet ♥ NOWY BEJBIŚ - Orfik! + dwa nicponie!

Dorosłemu kotu smecta nie zaszkodzi, nie wiem jak z kociętami.
Jakie konkretnie mleko dostaje Orfik?
wątek Księżniczki Ofelii i Małej Czarnej Carmen
viewtopic.php?f=46&t=213181 - cz. IX
Obrazek

MB&Ofelia

Od: Pt gru 09, 2011 9:20

Post » Wto maja 26, 2020 19:21 Re: DT u Bastet ♥ NOWY BEJBIŚ - Orfik! + dwa nicponie!

nie zaszkodzi, widziałam takie " rady" na jakichś fundacyjncyh stronach, pytałam wetki, sama stosowałam.

a co do glinki , wiedziałam, że gdzieś to czytałam
https://www.recepta.pl/artykuly/biala-g ... a-na-wlosy
Biała glinka pita regularnie usuwa toksyny z organizmu, wzmacnia zęby i kości oraz łagodzi dolegliwości trawienne takie jak zaparcia czy wzdęcia. To także świetny sposób na kaca. Przepis na roztwór z glinki może różnić się w zależności od jej producenta, jednak zwykle 1 łyżeczkę glinki rozpuszcza się w 1 szklance wody mineralnej. Tak przygotowaną miksturę zostawia się na noc i rano wypija na czczo. Pić glinki nie powinny kobiety w ciąży, dzieci i osoby z nadciśnieniem. Należy również pamiętać, że glinka przyjmowana doustnie może zmniejszać skuteczność tabletek antykoncepcyjnych.

ale skoro nie powinno się dzieciom, to może kotom też niekoniecznie, szczegółnie maluchom.
koniec, ide stad, bo próbuje pracować i mnie ciągle cos odciąga ;)
Obrazek

maczkowa

Post » Wto maja 26, 2020 19:22 Re: DT u Bastet ♥ NOWY BEJBIŚ - Orfik! + dwa nicponie!

MB&Ofelia pisze:Dorosłemu kotu smecta nie zaszkodzi, nie wiem jak z kociętami.
Jakie konkretnie mleko dostaje Orfik?

Orfik dostaje mleko KMR. Jest na nim od samego początku i ślicznie rósł. Niestety pucha mam się kończy, starczy jeszcze może na 2 dni. Mam zamówione Farm Food na bazie koziego.

Provitę chyba właśnie dostał u weta, jak dobrze kojarzę. I na dziś i ja jutro mam w strzykawce (dziś podałam już).

Też kojarzę, że Attapectin jest na biegunkę.

Też jeszcze myślę nad tym, czy te jego ostre włoski mu przewodu pokarmowego dodatkowo nie podrażniają... On ma taką szczecinkę... :roll: Mówiłam Wam, że 2 razy kłaczki zwracał..?
Obrazek ObrazekObrazek
Tosia, Basti, Rudi

Bastet

Post » Wto maja 26, 2020 19:42 Re: DT u Bastet ♥ NOWY BEJBIŚ - Orfik! + dwa nicponie!

Spojrzałam na skład tego mleka bo jeszcze mi przyszła do głowy celiakia (koty też ją mogą mieć). Ale nie ma tam (chyba) zbóż.
Ale i tak trochę mnie przeraził ten skład, zwłaszcza jego długość
wątek Księżniczki Ofelii i Małej Czarnej Carmen
viewtopic.php?f=46&t=213181 - cz. IX
Obrazek

MB&Ofelia

Od: Pt gru 09, 2011 9:20

Post » Wto maja 26, 2020 19:53 Re: DT u Bastet ♥ NOWY BEJBIŚ - Orfik! + dwa nicponie!

wciągnęłam się w to ustalanie i dziwne, bo we wszystkich innych miejscach piszą, ze ta glinka na rozstroje zołądka i sprawy biegunkowe. Ale, co więcej- glinka jest chyba składnikiem smecty właśnie, więc pewnie można zastosowac wymiennie.
A glut z siemienia ( gotowanych ziaren!) to jest po prostu coś, co zawsze podziała osłonowo na brzuszek, tylko dobrze pamiętac, zeby dawać między posiłkami.
Obrazek

maczkowa

Post » Wto maja 26, 2020 20:47 Re: DT u Bastet ♥ NOWY BEJBIŚ - Orfik! + dwa nicponie!

MB&Ofelia pisze:Spojrzałam na skład tego mleka bo jeszcze mi przyszła do głowy celiakia (koty też ją mogą mieć). Ale nie ma tam (chyba) zbóż.
Ale i tak trochę mnie przeraził ten skład, zwłaszcza jego długość

Skład jest bardzo dobry. Podstawowe parę składników, a potem probiotyki i dodatki witaminowe. Tu porównanie składów:

KMR - Składniki: kazeina, olej roślinny (konserwowany mieszaniną tokoferoli), suszone odtłuszczone mleko w proszku, śmietanka w proszku, koncentrat białek serwatkowych w proszku, fosforan dwuwapniowy, lecytyna, chlorek choliny, L-arginina, chlorek potasu, siarczan magnezu, dekstroza, maltodekstryny, białczan żelaza, tauryna, fosforan monopotasowy, witamina A, ryboflawina, Lactobacillus casei w proszku, Lactobacillus fermentum w proszku, Lactobacillus acidophilus w proszku, Lactobacillus plantarum w proszku, Enterococcus faecium, Bifidobacterium bifidum w proszku, Pediococcus adicilactici w proszku, białczan miedzi, witamina D3, niacyna, fruktooligosacharydy (FOS), krzemian glinowo-sodowy, pantotenian wapnia, witamina E, siarczan cynku, chlorowodorek tiaminy, chlorowodorek pirydoksyny, fosforan trójwapniowy, fosforan dwupotasowy, jodek wapnia, manganu siarczan, kwas foliowy, biotyna, witamina B12.

Farm Food - Skład: pełne mleko kozie w proszku, serwatka w proszku, kazeinian sodu, tłuszcz wołowy, olej słonecznikowy, minerały, witaminy i pierwiastki śladowe.
Dodatki dietetyczne na kg: E-672 Witamina A (retinol): 20.000 IE, E671 Witamina D3(25-hydroksycholekalcyferol): 15.000 IE, Witamina E: 85mg, Witamina K: 1mg, Witamina B1 (tiamina): 10mg, E101 Witamina B-2 (ryboflawina): 4mg, Niacyna: 50mg, Witamina B6 (chlorowodorek pirodyksyny): 3.6mg, Witamina B12 (kobalamina): 0.095mg, Witamina C (kwas askorbinowy): 52mg, Kwas pantotenowy (witamina B5): 7.5mg, Biotyna (witamina H): 0.2mg, Kwas foliowy (witamina B9): 1mg, Chlorek choliny: 38.6mg, Mangan E5 (siarczan manganu): 8mg, Miedź E4 (miedzi II siarczan): 12mg, Cynk (siarczan cynku): 80mg, Selen (Na-selenit): 0.1mg, Kobalt (kabalt II siarczanu): 0.5mg, Lizyna: 22gr, Metionina: 7.5gr, Treonina: 12.7gr, Tryptofan: 3.7gr, Tauryna: 45mg.
Obrazek ObrazekObrazek
Tosia, Basti, Rudi

Bastet

Post » Wto maja 26, 2020 21:02 Re: DT u Bastet ♥ NOWY BEJBIŚ - Orfik! + dwa nicponie!

Może za dużo tych probiotyków w KMR plus ten provita..? :20147
Obrazek ObrazekObrazek
Tosia, Basti, Rudi

Bastet

[poprzednia][następna]