Rudi i Pysia VI Dziennik niecodziennik ;) łamigłówka s. 73 ;

blaski i cienie życia z kotem

Moderator: Estraven

Post » Nie sty 05, 2014 13:10 Re: Rudi i Pysia VI Dziennik niecodziennik ;) filmiki s 13 i

jozefina1970 pisze:
shira3 pisze:Są głosy, że to Czernobyl tak nas załatwił

Niewykluczone. Głośno się o tym nie mówiło ale normy na Śnieżce przekroczone były sporo. Tam u Was pewnie jeszcze bardziej bo tak wiał wiatr.
sunshine pisze:Ja pamiętam, że na początku podstawówki wzywali nas do szkoły i kazali pić jakieś paskudztwo-niby miało to zapobiec skutkom wybuchu w Czarnobylu. Jestem pewna, ze akcja była dużo za późno...

Oczywiście. Szczególnie, że dzieci milicjantów dostały go w ten sam lub na drugi dzień po katastrofie - nie pamiętam już dokładnie. A wiem to na pewno bo na górze mieszkał milicjant z trójką dzieci, z córką się przyjaźniłam - piły wcześniej. Skażenie miało jednak większe skutki, niż się powszechnie o tym mówi. Owszem, bezpośrednio w katastrofie zginęło tyle osób ile podają oficjalne źródła, jednak dużo osób zmarło później na chorobę popromienną, sporo jest również wad genetycznych. Na chorobę popromienna cierpi również autor najsłynniejszych zdjęć z katastrofy Igor Kostin.
Wiecie, że okres połowicznego rozpadu plutonu (m.in. plutonem (bo pluton też potem rozkłada się na inne, np. stront i cez ale to w dużym uproszczeniu) została skażona Prypeć) wynosi 24 tysiące lat? To znaczy, że cały ten pluton rozpadnie się (zniknie) po 48 tysiącach lat? To jako jedna z "ciekawostek".
A teraz różne źródła różnie mówią. Jedne, że wpływ był większy, niż się powszechnie sądzi, inne, że mniejszy.

też słyszałam, że to kwestia Czernobyla... problem jest taki, że dawka promieniowania, którą każdy dostał była różna, płyn lugola niby ok, ale biorąc pod uwagę, jak była ustalana dawka, że dawkowanie nie uwzględniało jakoś specjalnie czy ktoś mieszka nad morzem czy na śląsku, czy ktoś je dużo soli jodowanej, czy ma niedobory jodu itd...
z moich znajomych też większość ma problemy z tarczycą..
jak się okazało, moje jazdy zdrowotne przez ostatnie ponad pół roku też były spowodowane tarczycą....
trzymam kciuki za wyniki histo, i żeby wszystko się szybko ułożyło :ok:

co do poczernobylowej radioaktywności - flaga, która wtedy wisiała nadal jest na uniwerku, i jak miałam pracownię jądrową, to badaliśmy ją licznikiem gigera - zgadnijcie, jakie były wyniki... :mrgreen:

powiem tak - to, co było i co jest po Czernobylu to dużo więcej niż kiedykolwiek pojawiło się w mediach...
i piszę to jako fizyk, który miał okazję dowiedzieć się kilku rzeczy więcej...

AYO pisze:Ciotki, Shira chwilowo poza łączem.

Ma kłopot z Mamą.

Nie tyle kciuki, co wsparcie wskazane bardzo.
wspieram wirtualnie i mocno przytulam :kotek:

charm

Od: Nie paź 26, 2008 20:07

Post » Nie sty 05, 2014 13:28 Re: Rudi i Pysia VI Dziennik niecodziennik ;) filmiki s 13 i

Kurczę, nie mam pozainternetowego kontaktu z nią, więc będę wdzięczna, jeśli ktoś mający przekaże, że ciepło myślę.

floxanna

Od: Pon paź 27, 2008 18:41

Post » Nie sty 05, 2014 13:33 Re: Rudi i Pysia VI Dziennik niecodziennik ;) filmiki s 13 i

Ciepło myślimy
Obrazek Obrazek Obrazek
Toffie [*] 15.03.2016r. , Kubuś [*] 07.12.2016r. , Julia (Dżulia) [*] 15.01.2018r.

Miraclle

Od: Wto maja 10, 2011 10:47

Post » Nie sty 05, 2014 13:34 Re: Rudi i Pysia VI Dziennik niecodziennik ;) filmiki s 13 i

O Czarnobylu wiem na bank, że przyspieszył śmierć mojego Ojca, a mnie pozbawił progenitury.
Kiedy to dupło mieszkałam bardzo blisko wschodniej granicy i tylko temu, że ex mój szlubny miała zawsze dwa radia na dwie różne stacje nastawione, wiedziałam o tym niby wcześniej, ale i tak za późno, a poza tym nie było wtedy takiej świadomości społecznej.

A z lugolem, to było dokładnie tak, jak Józia pisze.
Ja jeszcze dostałam od teścia dwie wielkie puchy [jak wiadra] holenderskiego mleka w proszku i tylko tego używałam karmiące swojego szczeniora ON-ka i moje małe, które nigdy nie obejrzało świata.... :|
Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek

AYO

Od: Śro gru 17, 2008 20:56

Post » Nie sty 05, 2014 13:38 Re: Rudi i Pysia VI Dziennik niecodziennik ;) filmiki s 13 i

A Gospodyni wątku potrzebne jest tylko nasze czarownicowe pasmo poparcia.
Z grubej rury Ciotki ..

Obrazek
Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek

AYO

Post » Nie sty 05, 2014 14:04 Re: Rudi i Pysia VI Dziennik niecodziennik ;) filmiki s 13 i

No pewnie,ze ciepło myślimy i trzymamy wszystko co się da :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
Obrazek

Myszolandia

Od: Pon sty 19, 2009 22:48

Post » Nie sty 05, 2014 15:06 Re: Rudi i Pysia VI Dziennik niecodziennik ;) filmiki s 13 i

:ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:

ciepłe myśli ..... a i czary odczyniamy :wink:
dołączam do "czarownicowego pasma poparcia"

Obrazek
"Aby mieć właściwe spojrzenie na własną pozycję w życiu,człowiek powinien posiadać psa, który będzie go uwielbiał,i kota, który będzie go ignorował"/ D. Bruce
Obrazek
Szarusia [*]; Roki [*]; Kiciucha [*]; Santa [*]2011; Tinka [*]2013; Timorka [*]2013; Azira [*]2015; Cynamon [*] 2019; Fituś [*] 2020; Tola [*] 09.2020; Tosia[*] 04.2021; Tysia [*] 12.2021; Dziunia [*] 02.2024.

Kotina

Od: Czw sty 26, 2012 15:52

Post » Nie sty 05, 2014 15:51 Re: Rudi i Pysia VI Dziennik niecodziennik ;) filmiki s 13 i

AYO pisze:A Gospodyni wątku potrzebne jest tylko nasze czarownicowe pasmo poparcia.
Z grubej rury Ciotki ..

Obrazek

ja też się przyłączam :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
Obrazek

http://www.nadziejanadom.org/

"Największym egoizmem jest życie dla czystych podłóg, foteli bez sierści i w przekonaniu -już nigdy więcej, bo później boli "

mir.ka

Od: Pt cze 01, 2012 10:06

Post » Nie sty 05, 2014 18:59 Re: Rudi i Pysia VI Dziennik niecodziennik ;) filmiki s 13 i

i ja też :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
Obrazek

charm

Od: Nie paź 26, 2008 20:07

Post » Nie sty 05, 2014 19:01 Re: Rudi i Pysia VI Dziennik niecodziennik ;) filmiki s 13 i

I my :ok: :ok: :ok:

Spilett

Od: Śro wrz 25, 2013 14:57

Post » Nie sty 05, 2014 19:48 Re: Rudi i Pysia VI Dziennik niecodziennik ;) filmiki s 13 i

Shira, kciuki!!! Nawet nie mam jak zadzwonic bo telefon u siory zostawilam :oops:
charm pisze:co do poczernobylowej radioaktywności - flaga, która wtedy wisiała nadal jest na uniwerku, i jak miałam pracownię jądrową, to badaliśmy ją licznikiem gigera - zgadnijcie, jakie były wyniki... :mrgreen:
Wole nie zgadywac, napisz!
Tam wisi podobno juz któras flaga z kolei bo wszystkie diabli brali juz po paru miesiacach. Klopot z plynem Lugola byl jeszcze taki, ze im pozniej podany, tym bardziej szkodzil podobno zamiast pomagac, bo wiazal jod radioaktywny w tarczycy.
charm pisze:powiem tak - to, co było i co jest po Czernobylu to dużo więcej niż kiedykolwiek pojawiło się w mediach...
i piszę to jako fizyk, który miał okazję dowiedzieć się kilku rzeczy więcej...
No, ja mysle. Zreszta do tej pory sa niejasnosci. Czytalam i naukowe opracowania i teraz czytam akurat zbior reportazy, autorka oddaje glos ludziom, nie jest to naukowe, jest to glos ludzi. Powiem wam, ze jest to przerazajace...
Ogladalam rowniez ostatnio film "Zniewazona ziemia" - nie ogladajcie go.
AYO :-(
Puszeńko

jozefina1970

Od: Nie maja 09, 2010 12:46

Post » Nie sty 05, 2014 19:58 Re: Rudi i Pysia VI Dziennik niecodziennik ;) filmiki s 13 i

Józiu!

Weź daj dla Shiry dobry metal, ona to lubi.

Arkona może? :wink:
Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek

AYO

Post » Nie sty 05, 2014 20:01 Re: Rudi i Pysia VI Dziennik niecodziennik ;) filmiki s 13 i

AYO pisze:Józiu!

Weź daj dla Shiry dobry metal, ona to lubi.

Arkona może? :wink:

Kochana, z tableta nadaje to linka nie wrzuce, jutro dam!
Puszeńko

jozefina1970

Post » Nie sty 05, 2014 20:02 Re: Rudi i Pysia VI Dziennik niecodziennik ;) filmiki s 13 i

Józiu cos zły numer mi podałaś. Dzwoniłam z życzeniami i mi telefon powiedział, ze nie istniejesz 8O
Dla Shiry moc czarów a jej mamie zdrowia życzę. :love:
ObrazekAnda i koty Obrazek

Anda

Od: Pon lut 02, 2004 14:46

Post » Nie sty 05, 2014 20:04 Re: Rudi i Pysia VI Dziennik niecodziennik ;) filmiki s 13 i

Anda pisze:Józiu cos zły numer mi podałaś. Dzwoniłam z życzeniami i mi telefon powiedział, ze nie istniejesz 8O

?
Może nie istnieję?
Zaraz pw puszczę.
Puszeńko

jozefina1970

[poprzednia][następna]