Wczoraj zmarł mój kochany kot Maciek/Kitusia i Marysia <3

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon gru 08, 2014 13:53 Re: Wczoraj zmarł mój kochany kot Maciek/Kitusia i Marysia <

Brud w uchu to może być cokolwiek - woszczyna, świerzbowiec, stan zapalny wywołany polipem... Jeśli Cię to martwi, można do weta. Są koty, którym nie przeszkadza dłubanie w uszach a są takie, które traktują to jak dopust boży - zależy od kota.
“To co robimy dla nas, umiera wraz z nami. To co robimy dla innych i dla świata zostaje po nas i jest nieśmiertelne.” -A. Pine
nasz wątek: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=159694

Alienor

Od: Pt mar 19, 2010 14:48

Post » Pon gru 08, 2014 14:01 Re: Wczoraj zmarł mój kochany kot Maciek/Kitusia i Marysia <

Używam wąskich patyczków i takiego płynu, który mam od wetki. Marysia miała świerzbowca, kiedy ją zgarnęłam z podwórka, a ponieważ od początku jak ją wzięłam to dostawała tabletki, miała liczne wizyty u weta i musiałam jej uszy myć przez ponad 2 tyg co dzień a potem co drugi dzień to w końcu, kiedy zwalczyłam świerzbowca to chciałam dać jej odpocząć od tych pielęgnacji niemiłych. Teraz myję uszy kiedy widzę, że są brudne. Moja Kitulka też kiedyś miała wciąż brudne uszy a teraz od lat ma czyściutkie. Tylko niepokoi mnie to jak Marysia się przy tym wydziera - rozumiem, że małżowina uszna może być delikatna, ale Kituś siedzi cicho. No trudno, może się przyzwyczai do tego zabiegu, bo muszę jej czyścić i to częściej. Ale po czyszczeniu mam wrażenie, że jest zadowolona ze świeżymi ucholami, na pewno jej milej :) I nie drapie się po nich :) Ogólnie się nie drapie, tylko jak jej się nazbiera to wtedy ją swędzi i wiem że to czas na czyszczenie, ale będę to robić częściej. Trudno, niech się wydziera ;)

Nie niepokoi mnie brud w uszach, bo to nie świerzbowiec, tylko niepokoi mnie że ona się zachowuje, jakbym jej robiła straszne tortury i dlatego te uszy czyszczę rzadziej niż powinnam, a robię to delikatnie :/
Ostatnio edytowano Pon gru 08, 2014 14:04 przez klaudiafj, łącznie edytowano 1 raz
Skarby: Obrazek

klaudiafj

Od: Czw cze 05, 2014 21:02

Post » Pon gru 08, 2014 14:03 Re: Wczoraj zmarł mój kochany kot Maciek/Kitusia i Marysia <

Mój pies ma bardzo wrażliwe uszy i bardzo często robi mu się stan zapalny. Czyścimy, przemywamy, ale czasem to nic nie daje. A moje koty jakoś same sobie wylizują uszka, bo co zaglądam, to czysto.

Milena_MK

Od: Sob lip 21, 2012 17:20

Post » Pon gru 08, 2014 14:13 Re: Wczoraj zmarł mój kochany kot Maciek/Kitusia i Marysia <

Och, ja pamiętam jak Maciuś do nas przyjechał i też miał świerzbowca i też nie lubił mycia uszu. Tak uciekał, że mu się nogi plątały i darł się w niebogłosy. Na początku to nawet nogę zwichnął, bo zerwał mi się i skoczył z fotela niefortunnie. Potem się trochę przyzwyczaił. Pewnie koty nie lubią jak im się gmera w ucholach, bo to dla nich nienaturalne. Nawet jak same sobie myją językiem to nie sądzę, żeby się dostały do kanału usznego. A z Marysią do weta pójdę na wiosnę, kiedy będzie cieplej. Wtedy zrobię jej morfologię, bo jeszcze nie miała robionej. (mam nadzieję, że nie będę miała powodów iść wcześniej) I pokaże co też mi wyrosło z tej kotki wetce :) Teraz jest bardzo elegancką, ważącą 5 kg kotką z miękkim lśniącym futerkiem a nie szczeciną popodwórkową :)

klaudiafj

Post » Pon gru 08, 2014 15:57 Re: Wczoraj zmarł mój kochany kot Maciek/Kitusia i Marysia <

Promocja na zooplusie.
http://www.zooplus.pl/shop/zwierzeta/pr ... ue=HTML249
może komuś się przyda.
Dobro raz dane, wraca z podwójną siłą.
Kacperku[*]przepraszam Cię za to, co musiałam Ci dziś zrobić. Dziękuję Ci za 16,5 roku bycia razem.
05-1995-27-12-2011.:( :(
Rysio-16-02-2013 [*] :( :( Przecinak-Synuś-13-12-2016[*] :( :(
ObrazekObrazek

Hieny na pokład.
Dążymy do szczęścia, nie zadeptując trawników innym.
“Człowiek, który nie ma się czego bać, to człowiek, który nie ma czego kochać.”

meg11

Od: Wto sty 11, 2011 15:22

Post » Pon gru 08, 2014 16:12 Re: Wczoraj zmarł mój kochany kot Maciek/Kitusia i Marysia <

Ja właśnie czekam na dwie paczki po 2,27 o dwóch różnych smakach http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_dla_kota_sucha/taste_of_the_wild/pakiet_probny/366547. Doszłam do wniosku, że kupowanie jednego 6,5kg jest bezsensowne skoro przy 3 po 2,27 płaci się raptem około 10 zł więcej, a przynajmniej są świeże. Ciekawe tylko czy ten drugi smak też będzie kotkom smakował. Zauważyłam też, że te mniejsze paczki mają mniejsze kulki. No nic, zobaczymy.

Czytałam teraz o samobójstwie dziewczyny z forum - czytam jaka była reakcja forum, jak pewna osoba napisała po śmierci dziewczyny "wiedziałam, że była dobrym człowiekiem" - to się w głowie nie mieści :(

klaudiafj

Post » Pon gru 08, 2014 17:23 Re: Wczoraj zmarł mój kochany kot Maciek/Kitusia i Marysia <

Właśnie nie wytrzymałam i nie poczekałam na święta co by komuś ten zakup wcisnąć w ramach prezentu i kupiłam sobie w końcu Balsam dla duszy miłośnika kotów http://www.matras.pl/balsam-dla-duszy-milosnika-kotow-177005.html Już tak strasznie chcę to przeczytać, że trudno - sama sobie zrobiłam prezent :mrgreen:
Przy okazji, żeby nie być zbyt jałowym kupiłam też kilka książek dla rodziny na prezent, a może Wam pokaże ;)
dla mojej 8 letniej siostrzenicy taką http://www.matras.pl/dzieci-gotuja-wielka-ksiega-przepisow.html
dla szwagierki http://www.matras.pl/swojsko-karolina-na-tropie-polskich-smakow.html no nie wiem czy to będzie fajne, ale ona ma bzika na punkcie zdrowej kuchni i eksperymentów kulinarnych
i dla męża http://www.matras.pl/kopalnie-wegla-kamiennego-w-polsce.html nudy na pudy, ale on się tym pasjonuje :)

A to dopiero wierzchołek góry prezentów, który muszę kupić :roll:

Najbardziej cieszy mnie oczywiście moja książka - przyjdź książko jak najszybciej :ryk:

klaudiafj

Post » Pon gru 08, 2014 18:57 Re: Wczoraj zmarł mój kochany kot Maciek/Kitusia i Marysia <

Kurcze, ale fajne zakupy. Świetny pomysł - ja też chyba zamówię w tym roku książki. Bardzo nie lubię łazić po galeriach w poszukiwaniu prezentów, zwłaszcza tuż przed świętami, kiedy ludzie dostają czerwonej gorączki...

Milena_MK

Od: Sob lip 21, 2012 17:20

Post » Pon gru 08, 2014 22:24 Re: Wczoraj zmarł mój kochany kot Maciek/Kitusia i Marysia <

Milena_MK pisze:Kurcze, ale fajne zakupy. Świetny pomysł - ja też chyba zamówię w tym roku książki. Bardzo nie lubię łazić po galeriach w poszukiwaniu prezentów, zwłaszcza tuż przed świętami, kiedy ludzie dostają czerwonej gorączki...

O to to..istny szał to jest,nie lubię tego,serio :|

Książki,super pomysł na prezenty :)

Byłam w piątek w Galerii i zaszłam do Empiku, szalenie chcę mieć książkę "Moje wypieki" :ok:
http://www.empik.com/moje-wypieki-i-des ... tAod2SYALA

Mojemu Mikołajowi już to zapowiedziałam 8)
Obrazek

aannee99

Od: Wto sie 28, 2012 8:35

Post » Pon gru 08, 2014 22:41 Re: Wczoraj zmarł mój kochany kot Maciek/Kitusia i Marysia <

Cześć Dziewczynki :D :D
jak sobie pomyślę ile kiedyś książek czytałam :oops: tygodniowo potrafiłam co najmniej dwie przeczytać. Wizyty w bibliotece były dla mnie wydarzeniem co najmniej mistycznym, ten zapach książek, te regały, ta atmosfera. To oczekiwanie na moment kiedy zacznę wypożyczoną książkę czytać.
No a teraz wstyd się przyznać ostatnią książkę czytałam kilka miesięcy temu i to przez miesiąc chyba :oops: :oops: Nie mam kiedy czytać :cry: a jak zaczynam to zasypiam
Oj jak brakuje mi tamtych pięknych chwil :cry:
Obrazek

agusialublin

Od: Nie lip 29, 2012 20:27

Post » Pon gru 08, 2014 23:57 Re: Wczoraj zmarł mój kochany kot Maciek/Kitusia i Marysia <

agusialublin pisze:Cześć Dziewczynki :D :D
Wizyty w bibliotece były dla mnie wydarzeniem co najmniej mistycznym, ten zapach książek, te regały, ta atmosfera. To oczekiwanie na moment kiedy zacznę wypożyczoną książkę czytać.
:

Mam dokładnie tak samo a raczej miałam :) Chociaż ja czytam sporo - gł z tematu fotografii, ale kiedy odechce mi się nauki to beletrystyczne też. Tylko, że kiedy sięgam po taką to wiem, że niestety już mnie nie ma, bo utonę w niej na 24 h - wtedy czytam, jem i czytam, kąpie się i czytam, siedzę w wc i czytam, i nie śpię bo czytam i jestem jak wrak, dopóki nie skończę :D Więc jest to dla mnie dość wykańczające :)

Ja uwielbiam dostawać książki i uwielbiam dawać książki - szkoda tylko, że nie zawsze obdarowywany cieszy się z prezentu :/

A dodam jeszcze, że w przedszkolu byłam pierwszą osobą, która umiała czytać i jak nam pani dawała do czytania jakąś bajkę to reszta grupy była na pierwszej stronie a ja miałam już skończoną - panie robiły wielkie oczy. A kiedy przychodziłam do kogoś w odwiedziny np kuzynek czy kuzynów to pierwsze co robiłam to szłam do półki z książkami i czytałam wszystkie po kolei ile tylko dałam radę w ciągu tej wizyty. Byłam też zapisana w dwóch bibliotekach miejskich, gdzie wypożyczałam nielegalnie dwa razy więcej książek niż było dozwolone.
Masakra, co ja się tych książek naczytałam to ino jo wiem :D
:ryk:

klaudiafj

Post » Wto gru 09, 2014 7:24 Re: Wczoraj zmarł mój kochany kot Maciek/Kitusia i Marysia <

jeszcze polecę ci jedną książkę o kotach, nie wiem czy czytałaś "Kot Bob i ja", jak ja zaczęłam to nie poszłam spać aż skończyłam :D
Obrazek

http://www.nadziejanadom.org/

"Największym egoizmem jest życie dla czystych podłóg, foteli bez sierści i w przekonaniu -już nigdy więcej, bo później boli "

mir.ka

Od: Pt cze 01, 2012 10:06

Post » Wto gru 09, 2014 9:06 Re: Wczoraj zmarł mój kochany kot Maciek/Kitusia i Marysia <

Dzień dobry :)
Obrazek

aannee99

Od: Wto sie 28, 2012 8:35

Post » Wto gru 09, 2014 10:23 Re: Wczoraj zmarł mój kochany kot Maciek/Kitusia i Marysia <

Cześć Klaudia ! :)
Obrazek

Ewa L.

Od: Śro lut 27, 2013 20:02

[poprzednia][następna]