Kitusia i Marysia {Maciuś za TM} Bytomskie Łobuzy :D

blaski i cienie życia z kotem

Moderator: Estraven

Post » Wto mar 24, 2015 16:27 Re: Kitusia, Marysia i Maciuś w naszych sercach [']

Przyszedł czas, aby uporządkować grobek Maciusia. Nie wiem jak to ogarnąć. W zeszłym roku schronisko chciało, aby każdy grób miał pomnik. To kwota 450 zł. Mówię im, czy nie lepiej zrobić płytę marmurową i resztę przeznaczyć na zwierzęta u nich... Póki co muszę zrobić tabliczkę z imieniem. Myślałam, żeby znaleźć na polu duży kamień i tabliczkę przytwierdzić do niego. Potrzebuje wybrać epitafium - te które mi pasują to są takie:
19. Śpij Aniołku
20. Zawsze będziemy Cię kochać
22. Umrzeć to zbyt mały powód, żeby przestać Cię kochać
24. Powiększyłaś/eś grono aniołków
29. Wciąż jesteś w naszych sercach
30. Gdyby miłość mogła uzdrawiać a łzy wskrzeszać, żyłbyś wśród nas
41. Jedną malutką duszą tak wiele ubyło...

Najchętniej to bym kilka chciała, ale muszę wybrać jedno. W weekend pojadę do Maciunia mojego kochanego. Chcę utrzymywać ten grobek, bo to będzie mój grobek rodzinny dla wszystkich moich kotków.
Skarby: Obrazek

klaudiafj

Od: Czw cze 05, 2014 21:02

Post » Wto mar 24, 2015 17:31 Re: Kitusia, Marysia i Maciuś w naszych sercach [']

Mnie się podoba 22. :cry:
Obrazek
Obrazek

kalair

Od: Czw maja 24, 2007 21:07

Post » Wto mar 24, 2015 17:39 Re: Kitusia, Marysia i Maciuś w naszych sercach [']

41 :(
"Dom należy do kotów. My tylko spłacamy kredyt"
Obrazek

Moli25

Od: Pon gru 22, 2014 21:40

Post » Wto mar 24, 2015 17:43 Re: Kitusia, Marysia i Maciuś w naszych sercach [']

a mnie 30

oni chyba przesadzają z tymi nagrobkami, lepiej byłoby tak jak piszesz, żeby mniejszy a reszta na potrzeby schroniska
chyba się zapatrzyli na te ludzkie, tam kiedyś na urnowych grobach były małe takie, jak byc powinny, a teraz stawiaja takie wielkie jak na normalnych
Obrazek

http://www.nadziejanadom.org/

"Największym egoizmem jest życie dla czystych podłóg, foteli bez sierści i w przekonaniu -już nigdy więcej, bo później boli "

mir.ka

Od: Pt cze 01, 2012 10:06

Post » Wto mar 24, 2015 18:15 Re: Kitusia, Marysia i Maciuś w naszych sercach [']

To są takie malutkie grobki, ale np żołnierzom robią taką płytę tylko. To by fajnie wyglądało a nie minigrobki. Oni chcą, aby cmentarz ujednolicić, żeby był elegancki i można tylko od nich ten jeden wzór robić. To było w zeszłym roku. Jak chowałam Maciusia to mówili wtedy, że obojętnie jaki grobek, moja sprawa a pół roku później zrobili wystawkę i można tylko jeden pomnik robić. Ciekawe co teraz powiedzą. Sami nie wiedzą czego chcą, bo szczerze powiedziawszy to wiele osób przestanie utrzymywać tam grobki jak ma zapłacić te min 450 zł za pomnik. Powiedziałam tej kobiecie prosto w oczy, że tu proszą o karmę a tu każą inwestować w marmur - bez sensu. Nie zamówiłam jeszcze tej tabliczki. Teraz tam każdy ma inny grobek, każdy sobie po swojemu grobek zagospodarował. Fakt są groby zaniedbane, ale po tych zadbanych widać inwencję twórczą. Fajnie, że wzięli się za ten cmentarzyk, ale to chyba nie tędy droga, żeby inwestować w pomniki takie drogie. Cena za miejsce na rok to 50 zł. Ja chce je mieć, bo tam można potem do jednego grobku chować następne zwierzaczki i mieć swój taki mały grobowiec rodzinny.
Dzięki, że pomagacie mi wybrać :)

klaudiafj

Post » Wto mar 24, 2015 18:17 Re: Kitusia, Marysia i Maciuś w naszych sercach [']

a ile tam kosztuje pochówek?
Obrazek

http://www.nadziejanadom.org/

"Największym egoizmem jest życie dla czystych podłóg, foteli bez sierści i w przekonaniu -już nigdy więcej, bo później boli "

mir.ka

Od: Pt cze 01, 2012 10:06

Post » Wto mar 24, 2015 18:25 Re: Kitusia, Marysia i Maciuś w naszych sercach [']

ja bym dała 30,takie wydaje mi się od serca chyba

Ale cudują tam,że szok
Tylko co potem ,jak im się odwidzi i będą chcieli jednak ujednolicić ten cmentarzyk ?
Bo dobrze zrozumiałam ,że wszystkie płyty,nagrobki miały być takie same w pierwszej wersji ?

Trzymam mocno za Ciebie Klauduś,bo wiem,że porządkowanie grobku przywoła wspomnienia.....
Obrazek

Myszolandia

Od: Pon sty 19, 2009 22:48

Post » Wto mar 24, 2015 18:35 Re: Kitusia, Marysia i Maciuś w naszych sercach [']

Chyba 100 zł - 50 zł to pochówek a 50 zł to opłata za rok. Ja jestem bardzo zadowolona - schronisko jest fajne, ludzie mili, na cmentarzyku czuję się dobrze, chował go taki bardzo kochający zwierzaki pan. Pozwolił mi go z grobu wyjąć i przytulić jeszcze raz - wyryczałam się chyba na cały cmentarz, ale było mi to potrzebne. Ulżyło mi. I mogłam go złożyć do grobku. Chowie się zwierzaczka w kocyku najlepiej. Mój Maciuś trafił obok psa i między samymi facetami :) Ostatnio nawet ktoś mu usypał i wyrównał grobek razem z tym pieskiem :) Ogrodziliśmy zatem ich dwóch małym płotkiem. To było przed zimą, teraz czas zajrzeć i doprowadzić do porządku już grobek. Bardzo lubię to miejsce o ile można tak to nazwać. Bo nie czuje się tam dziwna, obok są inni ludzie, naprawdę kochający swoje zwierzęce dzieci, jest dużo zabawek i właśnie można poczytać różne epitafia i dowody ludzkiej miłości :)

Sylwio, oni teraz chcą ujednolicić cmentarz. Wcześniej było obojętne jakie grobki sobie ktoś robił - wymóg to dbanie o grobek! Nie może być zaniedbany. I to się chwali. Teraz zobaczymy co powiedzą. W pewnym sensie ich rozumiem. Ja też chciałam zrobić pomnik sama. Ale potem pomyślałam tak - co ten pomnik zmieni? Czy tym pomnikiem najedzą się głodne psy i koty? Już nie mówię, że te w schroniskach, ale np bezdomne. Nie! I lepiej przeznaczyć te pieniądze na potrzeby bieżące a nie na pomnik, którego już się nie przeje. Ale chciałabym marmurową tabliczkę. Może popytam w domach pogrzebowych.

Wspomnień się nie boję :) Ciągle pamiętam, rozpamiętuje, najczęściej wpadam w trans wyobrażając sobie że on żyje i siedzi obok. Wiem, to może i głupie. Nie trwa to długo, chwilę. Mam też jego zdjęcia na ścianach. Wprawdzie już dawno tam nie byłam, trochę tam mam kawałek. No i przez schronisko trzeba przejść a tam tyle paczałków się patrzy :(
Ostatnio edytowano Wto mar 24, 2015 19:09 przez klaudiafj, łącznie edytowano 1 raz

klaudiafj

Post » Wto mar 24, 2015 18:42 Re: Kitusia, Marysia i Maciuś w naszych sercach [']

klaudiafj pisze:a tam tyle paczałków się patrzy :(

ja właśnie dlatego na razie nie nadaję się na wizyty w schronie,jakiekolwiek ......za cienka jestem na takie widoki :(

Aaa,no tak ,sorki :oops: tak się wczułam w Twoją sytuację,ze poprzekręcałam :oops:
Ja chyba też bym wolała zwykłą marmurową tabliczkę,symbolicznie.Całą miłość,całą pamięć masz w sercu,w głowie
Obrazek

Myszolandia

Post » Wto mar 24, 2015 19:08 Re: Kitusia, Marysia i Maciuś w naszych sercach [']

Ja też myślałam, że nie dam rady tam iść do schroniska i patrzeć na te pieski. Jednak to daje siłę, chce się pomagać. I wcale nie jest strasznie. Ja tylko robię błąd, że często chodziłam po zamknięciu schroniska, więc wszystkie pieski zaczynały wrzawę, bo myślały że my idziemy do nich. Jednak lepiej iść w godzinach, kiedy pracuje schronisko - wtedy jest hałas, chodzą wolontariusze i łatwo przemknąć nie denerwując pieseczków.
Kupiłam tabliczkę - teraz wypisuje dane. Powiem Wam, boje się, że oni mi powiedzą że dla kota nie zrobią mi takiej tabliczki. A mają wzory różne też niereligijne to może już robili takie zamówienia.

klaudiafj

Post » Wto mar 24, 2015 19:10 Re: Kitusia, Marysia i Maciuś w naszych sercach [']

Wiesz,Ty zamawiasz tabliczkę ,Ty "rządzisz" ,Ty płacisz
Zrobią :ok: :ok: :ok: :ok:

A ze schronem pewnie jest jak mówisz,tylko ja na razie nie mogę i nie umiem się przełamać :oops:
Obrazek

Myszolandia

Post » Wto mar 24, 2015 19:15 Re: Kitusia, Marysia i Maciuś w naszych sercach [']

22 .

barbarados

Od: Sob lip 21, 2012 18:01

Post » Wto mar 24, 2015 19:19 Re: Kitusia, Marysia i Maciuś w naszych sercach [']

Mam nadzieje, że nie będą się śmiać i zrobią nie będąc zdziwieni :)

Po trudach i bojach wybrałam 22 - Umrzeć to zbyt mały powód, żeby przestać Cię kochać

Chciałabym znaleźć średni ładny kamień, na który przymocuję tą tabliczkę. A za płytą rozejrzę się później, jak ustalę co schronisko planuje, bo może plany się jednak po przemyśleniu zmieniły :)

I tabliczka biała z czarnym napisem - czarna z białym wydaje mi się za smutna i mroczna.

klaudiafj

Post » Wto mar 24, 2015 19:25 Re: Kitusia, Marysia i Maciuś w naszych sercach [']

kalair pisze:Ciekawe, kiedy moje przestaną wrzeszczec przy niesieniu do weta.. :mrgreen:

Na świętego Gdygdy
Edit: ja wybrałabym 41

MaryLux

Od: Pon paź 16, 2006 14:21

Post » Wto mar 24, 2015 19:28 Re: Kitusia, Marysia i Maciuś w naszych sercach [']

takie mam obawy.. :roll:

Klaudia, Jak pisze Sylwia-płacisz, żądasz, niech myślą co chcą! :ok:
Obrazek
Obrazek

kalair

Od: Czw maja 24, 2007 21:07

[poprzednia][następna]