Kocia Koalicja 2 - listonosz do nas przyszedł :D

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon lis 02, 2009 21:49 Re: Kocia Koalicja 2 - Ich Wysokości Sybir i Trykot :)

Monostra pisze:Jesień była piękna, aż się nie chce wierzyć, że śnieg grubo leżał. Nawet trawnik trzeba było kosić. Dni piękne, ale w nocy z soboty na niedzielę b jyłuż przymrozek do -3 stopni. Mina Sybirka, który usiłował się napić wcześnie rano z miski na tarasie była bezcenna. Zrobiła się zupełnie niewidoczna warstewka lodu i zgłupiał na chwilę :twisted: .

dobrze że zimniej nie było :ryk: :ryk: :ryk: :ryk:

alus1

Od: Śro wrz 03, 2008 16:26

Post » Wto lis 03, 2009 9:46 Re: Kocia Koalicja 2 - Jego Wysokość Trykot :)

Monostra pisze:Koty pojechały na działkę po raz pierwszy prawie po miesiącu, więc energia je rozpierała :) .
Moher od razu dopadł swojej kocimiętki, w której zaległ na długo:

Jest, jest, wylazła spod śniegu, nawet jeszcze kwitnie! Boskie uczucie :mrgreen:
Obrazek

Jak już z niej wylazł, poszedł na obchód i po godzinie zameldował się z czymś w pysku. Byłam czujna, przyjrzałam mu się, zanim otworzyłam drzwi :wink: . Przytrzymałam go na tarasie - wypuścił z pyska ryjówkę (żywą oczywiście, brr). Tu już czekał czujny Trykot i po paru metrach dopadł zdobycz. Na drugi dzień powtórzyło się to samo, ale do domu nie doszli. Podzielili się zdobyczą na schodach. Zaczyna się robić Spółka Łowna 8O .

Sybirek pozazdrościł i też długo czuwał w miejscu, gdzie łowił Moher. Niestety nie miał szczęścia:

Stąd je wynosił, sam widziałem, to gdzie są?!
Obrazek

Na pocieszenie złowił sobie jakiegoś robala:

Jakiś niesmaczny, fuj :?
Obrazek

A potem zainteresował się jabłonką:

Siedziałem na słupku na prawym półdupku... bo lewy zwisał. Dziwne to siedzisko zrobiła...
Obrazek

Zobaczę, jak jest wyżej!
Obrazek

Co oni zrobili z moja jabłonką?!!! Połowy nie ma :evil:
Obrazek Obrazek

boskie zdjecia :mrgreen: a jak łowcy schodza z jablonki???Czy pancia zdejmuje,czy samodzielnie??? prosze o fotki schodzacych kotkow ....rety ile bede miala do nadrobienia,sibki sa super ,a Moher niezwykle urodziwy :1luvu:
Psiara zreformowana od 2007 Smakusia, Gucio od 2008 oraz Rysia od 2009, Gapka odeszła w 2014, Gucio w 2017, Ryś i Jaga w 2020 . Nowi mieszkańcy Aki od 2018,a Bigos I Tekla od 2020 .
Smakusia odeszła 14.05.2024.

anulka111

Od: Sob lip 14, 2007 16:39

Post » Wto lis 03, 2009 18:35 Re: Kocia Koalicja 2 - Jego Wysokość Trykot :)

anulka111 pisze:a jak łowcy schodza z jablonki???Czy pancia zdejmuje,czy samodzielnie??? prosze o fotki schodzacych kotkow ....rety ile bede miala do nadrobienia,sibki sa super ,a Moher niezwykle urodziwy :1luvu:

Same schodzą tą sam drogą - na słupek i zeskakują :lol: . Jabłonka jest pod tym względem idealna - ma dużo pochyłych gałęzi. Sybirek oprócz tego potrafi schodzić z innych drzew pionowo tyłem, ewentualnie robiąc salta na wysokości :roll: . Trykot na razie nie próbował - to jego pierwsza próba wejścia na drzewo. Do tej pory zawisał tylko dość nisko na pniu na chwilę i zeskakiwał.
KK1, KK2, Kocia Koalicja 3
ROWERZYŚCI TO ZUO!

Monostra

Od: Śro lut 08, 2006 21:42

Post » Wto lis 03, 2009 19:14 Re: Kocia Koalicja 2 - Ich Wysokości Sybir i Trykot :)

rajskie życie pięknych kotów - posadziłaś kocimiętkę? taki na ziemi w ogródku? też chcę :mrgreen:

Tyzma

Od: Sob wrz 20, 2008 21:44

Post » Wto lis 03, 2009 19:34 Re: Kocia Koalicja 2 - Ich Wysokości Sybir i Trykot :)

Ja już zamknęłam dom na zimę.
Woda spuszczona, armatury zdemontowane.
Lodówka rozmrożona.
Ogrzewacz zdjęty i schowany w ciepłym pomieszczeniu.

Chcę, żeby już był marzec i wszystko zaczynało się od nowa :crying: :crying: :crying:
Obrazek

redaf

Od: Śro sty 25, 2006 21:32

Post » Wto lis 03, 2009 20:30 Re: Kocia Koalicja 2 - Ich Wysokości Sybir i Trykot :)

Tyzma, posadź! Na razie mają jedną odmianę. Tę teoretycznie właściwą wysiałam w czerwcu (trochę późno, bo się zgapiłam), potem nie chciała kiełkować, bo było w czerwcu 10 stopni :roll: , w końcu ruszyła i wysadzałam do gruntu o miesiąc, półtora za późno. Jak przeżyje, to przeżyje wszystko - kotłujące się koty też :lol: .

Ja nie zamykam domu, na razie :roll: . Spuściłam tylko wodę z ujęcia ogrodowego. Do minus 10-15 w domu nie spada poniżej zera - sprawdzane było. Liczę na to, że jak nie będzie śniegu na półtora metra, jak w tamtym roku, i dużych mrozów, to w zimie też pojeździmy. Na wszelki wypadek jest ktoś, kto przyjdzie i w każdej chwili spuści wodę. Niestety, jak jest zimno nie opłaca się jeździć na krócej, niż 3-4 dni. Zanim wyziębiony dom się nagrzeje, minie dobre kilka-, kilkanaście godzin :( .
Mogłabym teoretycznie zostawić włączoną elektryczną podłogówkę na dole, ale wtedy domu nie będzie - elektrownia nas zlicytuje :twisted: .

Też chcę już marzec :crying:
ROWERZYŚCI TO ZUO!

Monostra

Post » Wto lis 03, 2009 20:36 Re: Kocia Koalicja 2 - Ich Wysokości Sybir i Trykot :)

nienawidzę zimy :evil:
łączę się w bólu i zaklinaniu ciepła :ok:

alus1

Post » Śro lis 04, 2009 0:57 Re: Kocia Koalicja 2 - Jego Wysokość Trykot :)

Monostra pisze:
anulka111 pisze:a jak łowcy schodza z jablonki???Czy pancia zdejmuje,czy samodzielnie??? prosze o fotki schodzacych kotkow ....rety ile bede miala do nadrobienia,sibki sa super ,a Moher niezwykle urodziwy :1luvu:

Same schodzą tą sam drogą - na słupek i zeskakują :lol: . Jabłonka jest pod tym względem idealna - ma dużo pochyłych gałęzi. Sybirek oprócz tego potrafi schodzić z innych drzew pionowo tyłem, ewentualnie robiąc salta na wysokości :roll: . Trykot na razie nie próbował - to jego pierwsza próba wejścia na drzewo. Do tej pory zawisał tylko dość nisko na pniu na chwilę i zeskakiwał.

:D Sibki az tak sa zdolne? Salta??? :D ja licze ,że brat z milosci do rudego ściagnie jakis konar na balkon, by male mialo odmiane poza drapakiem :P
Psiara zreformowana od 2007 Smakusia, Gucio od 2008 oraz Rysia od 2009, Gapka odeszła w 2014, Gucio w 2017, Ryś i Jaga w 2020 . Nowi mieszkańcy Aki od 2018,a Bigos I Tekla od 2020 .

anulka111

Post » Śro lis 04, 2009 10:33 Re: Kocia Koalicja 2 - Ich Wysokości Sybir i Trykot :)

ze mnie ogrodnik jak baletnica - skąd wziąć kocimiętkę do sadzenia? i kiedy sadzić?

Tyzma

Od: Sob wrz 20, 2008 21:44

Post » Śro lis 04, 2009 10:37 Re: Kocia Koalicja 2 - Ich Wysokości Sybir i Trykot :)

Tyzma pisze:ze mnie ogrodnik jak baletnica - skąd wziąć kocimiętkę do sadzenia? i kiedy sadzić?

kupiłam ostatnio do siania
w młynie bogutyń :mrgreen:

alus1

Post » Śro lis 04, 2009 11:25 Re: Kocia Koalicja 2 - Jego Wysokość Trykot :)

anulka111 pisze: :D Sibki az tak sa zdolne? Salta???

Salta wychodzą przypadkiem, jak kot usiłuje zejść pionowo głową w dół. Zazwyczaj tył przeważa i pięknym łukiem przelatuje niżej, a kot zawisa na pazurkach głową do góry :lol: .

Z sianiem kocimiętki jest zabawa :evil: . Trzeba wysiać, podlewać, potem przepikować do małych doniczek, znów podlewać, potem dopiero wysadzać. Tylko dla kotów mogłam się tak poświęcić :twisted: . Wyszło mi chyba ponad 100 krzaczków - posadziłam wszystko na początku października (powinnam w sierpniu, wrześniu). Jak przeżyje kilka, to już będę ukorzeniać kawałki po cięciu. Jak przeżyją wszystkie - utoniemy w kocimiętce :ryk: .
ROWERZYŚCI TO ZUO!

Monostra

Post » Śro lis 04, 2009 11:43 Re: Kocia Koalicja 2 - Ich Wysokości Sybir i Trykot :)

To ja sie uśmiechnę o kawałek kocimiętki na balkon do doniczki. Z tego nadmiaru co będzie. :oops:
Obrazek

MariaD

Od: Pt mar 19, 2004 18:31

Post » Śro lis 04, 2009 11:52 Re: Kocia Koalicja 2 - Jego Wysokość Trykot :)

Monostra pisze:
anulka111 pisze: :D Sibki az tak sa zdolne? Salta???

Salta wychodzą przypadkiem, jak kot usiłuje zejść pionowo głową w dół. Zazwyczaj tył przeważa i pięknym łukiem przelatuje niżej, a kot zawisa na pazurkach głową do góry :lol: .

Z sianiem kocimiętki jest zabawa :evil: . Trzeba wysiać, podlewać, potem przepikować do małych doniczek, znów podlewać, potem dopiero wysadzać. Tylko dla kotów mogłam się tak poświęcić :twisted: . Wyszło mi chyba ponad 100 krzaczków - posadziłam wszystko na początku października (powinnam w sierpniu, wrześniu). Jak przeżyje kilka, to już będę ukorzeniać kawałki po cięciu. Jak przeżyją wszystkie - utoniemy w kocimiętce :ryk: .
:P a ja sprobowac chce posadzic na balkonie w przyszlym roku :P

anulka111

Post » Śro lis 04, 2009 12:08 Re: Kocia Koalicja 2 - Ich Wysokości Sybir i Trykot :)

MariaD pisze:To ja sie uśmiechnę o kawałek kocimiętki na balkon do doniczki. Z tego nadmiaru co będzie. :oops:

No oczywiście. Ja pamiętam o kocimiętce dla Ciebie :D , tylko że ze względu na opóźnienie i mało rozbudowany system korzeniowy, one mają większą szansę przeżycia zimy w gruncie niż w doniczce na balkonie. W kwietniu/maju już będzie można spokojnie wykopać albo ukorzeniać z kawałka i w lecie zdążą "zmężnieć".
ROWERZYŚCI TO ZUO!

Monostra

Post » Śro lis 04, 2009 13:11 Re: Kocia Koalicja 2 - Ich Wysokości Sybir i Trykot :)

a czy ja bym się mogła uśmiechnąć o jeden malutki krzaczek z tego nadmiaru? :oops:
bo z opisu co to: wysiać, podlewać, przepikować 8O ukorzeniać po cięciu, itd. to zrozumiałam tylko, że utoniecie w kocimiętce :oops: ja nawet nie baletnica jako ogrodnik, raczej jak trąba z koziej d... :oops: dla mnie pikuje to się kołdrę, kurtkę ewentualnie :?
Ostatnio edytowano Śro lis 04, 2009 13:52 przez Georg-inia, łącznie edytowano 1 raz
Georg ['] Klemens ['] Miriam [']

Georg-inia

Od: Czw lut 02, 2006 12:13

[poprzednia][następna]