Broszka & Company cz.4

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw gru 06, 2012 20:30 Re: Broszka & Company

Sanek nie mamy ale przez te zaspy nie bardzo nawet dałoby się sankami przejechać...
Grubsze zakupy miały być zapasami na wypadek zasypania drogi :evil:

Mówiłam już że nie lubię zimy? Jutro od rana szufla w dłoń i do roboty bo kurier z karmą też nie dojedzie :evil:
Obrazek ObrazekObrazek

Broszka

Od: Śro gru 22, 2010 8:43

Post » Czw gru 06, 2012 20:54 Re: Broszka & Company

Rakiety? ..

Ale nie chcesz się stamtąd wyprowadzić, prawda? Mimo wszystko... Prawda?

Też mówiłam, że też nie cierpię zimy. Jak mieszkałam w Bieszczadach to jej jeszcze bardziej nie lubiłam :twisted: Tam sie trzeba urodzić, żeby to znosić - wiecie co przeżywałam, jak dziecko nie wracało ze szkoły, autobus szkolny nie jechał.. a to było 16 km? A, i nie było komórek :mrgreen:
Prawo i Sprawiedliwość jest najbardziej mściwym gangiem politycznym w Europie./Davies

Obrazek
"Lepiej czasem zapalić małą świeczkę, niż przeklinać mrok.."

morelowa

Od: Sob gru 19, 2009 10:38

Post » Czw gru 06, 2012 20:56 Re: Broszka & Company

Aż poleciałam do okna sprawdzić jak sytuacja- śniegu odrobina, tyle co nic.
Obrazek

Revontulet

Od: Sob maja 26, 2012 8:26

Post » Czw gru 06, 2012 21:20 Re: Broszka & Company

A u nas zima, jednak śniegu nie wiele. :roll: :roll:
Obrazek

jasia0245

Od: Czw mar 24, 2011 16:39

Post » Czw gru 06, 2012 22:03 Re: Broszka & Company

morelowa pisze:Te makiełki to mi też się podobają :D no, bardzo..

Mi też :wink: Tylko strasznie pracochlonne są :twisted: No ale raz do roku mogę się poświęcić i kroić te bakalie przez kilka godzin.

Śnieg u nas pada od kilku godzin, ale jest -2, więc topnieje.

felin

Od: Wto sty 06, 2009 0:04

Post » Pt gru 07, 2012 10:09 Re: Broszka & Company

felin pisze:
morelowa pisze:Te makiełki to mi też się podobają :D no, bardzo..

Mi też :wink: Tylko strasznie pracochlonne są :twisted: No ale raz do roku mogę się poświęcić i kroić te bakalie przez kilka godzin.

Śnieg u nas pada od kilku godzin, ale jest -2, więc topnieje.

W sumie robota czasowo podobna czy to makiełki, kutia czy makowiec ;)
U nas piękny krajobraz zimowy :P
Niestety chwilami nadal sypie intensywnie, czeka mnie dzisiaj niezłe szuflowanie :evil:

morelowa pisze:Ale nie chcesz się stamtąd wyprowadzić, prawda? Mimo wszystko... Prawda?
Prawda :twisted: jak to mówią: byle do wiosny :ok:
Zimą jest tu bardzo ciężko żyć... ale krajobraz bardzo urokliwy :)
Obrazek ObrazekObrazek

Broszka

Post » Pt gru 07, 2012 12:23 Re: Broszka & Company

Broszka pisze:Zimą jest tu bardzo ciężko żyć... ale krajobraz bardzo urokliwy :)

Co fakt, to fakt - pogórze sudeckie coś w sobie ma :P
Wcale mnie nie dziwi, że różni "wypędzeni" i inni wyjechani wracają do Heimatu, żeby sobie choć popatrzeć.

felin

Post » Pt gru 07, 2012 14:26 Re: Broszka & Company

Brr, ale zimno...
Uporałam się z szuflowaniem a kurier nie chciał dojechać tylko wolał przytaszczyć paczki od główniejszej drogi piechotą 8O
Plecy i ręce mnie bolą :evil: Choć nie było źle bo śnieg świeży, puchaty i lekki. Tylko podwórko wielkie i nasza droga długa... Strasznie żałuję że mamy taki nierówny teren że nie dałabym rady przejechać odśnieżarką spalinową tylko muszę ręcznie machać :?

felin pisze:
Broszka pisze:Zimą jest tu bardzo ciężko żyć... ale krajobraz bardzo urokliwy :)

Co fakt, to fakt - pogórze sudeckie coś w sobie ma :P
Wcale mnie nie dziwi, że różni "wypędzeni" i inni wyjechani wracają do Heimatu, żeby sobie choć popatrzeć.

To prawda. W sumie nadal mam obawy czy któregoś dnia nie zapuka do nas jakiś potomek "wypędzonych" i nie zacznie się jazda o odzyskanie nieruchomości. Na szczęście wszystkie papiery i księgę wieczystą mamy uporządkowane - ale w naszym kochanym kraju wszystko jest możliwe więc jakieś tam obawy czasem się pojawiają :evil:
Obrazek ObrazekObrazek

Broszka

Post » Pt gru 07, 2012 19:14 Re: Broszka & Company

Makiełki wyglądają zachęcająco. U mnie w domu tradycją stał się makowiec pieczony bez mąki, sam mak z dodatkami. Mogłabym wciągnąć każdą ilość. A zamiast kutii - gotowany orkisz z prażonymi kiełkami i kolendrą lub rukolą. Ale to żadne regionalne specjały, jakoś tak się przyjęły jako wigilijne.
Broszka, krajobrazów zazdraszczam. Mnie coraz częściej nosi, żeby się z miasta wynieść.

megan72

Od: Śro kwi 18, 2007 12:41

Post » Pt gru 07, 2012 19:33 Re: Broszka & Company

Po konsultacji z mamą muszę uzupelnić: do masy makowej z bakaliami dodaje się na etapie mieszania na cieplo w garze trochę slodkiej śmietanki. Bulki zaś ma nie być za dużo - tak, żeby nie byl sam mak z bakaliami.
Smacznego :P

felin

Post » Pt gru 07, 2012 20:47 Re: Broszka & Company

makowiec pieczony bez mąki, sam mak z dodatkami.

O, tak. Taki makowiec z duża ilością bakalii, taki tort orzechowy - bez ciasta i sernik wiedeński bez ciasta.
No, póki miałam kogoś do mielenia tego maku... :?

A z tym orkiszem , to jak dokłanie? Możesz przepis, megan? Kolendra liściasta, rozumiem? To tak poza świątecznie mnie zainteresowało.
Przy okazji zupełnie przypomniało mi się, że zoo+ raklamował się z poduszką dla kotów orkiszową, która mnie zainteresowała osobiście :mrgreen:
Prawo i Sprawiedliwość jest najbardziej mściwym gangiem politycznym w Europie./Davies

Obrazek

morelowa

Post » Sob gru 08, 2012 0:08 Re: Broszka & Company

Broszka, możesz się pośmiać :mrgreen: :wink:

Mam meeeega-wqrw :twisted: :twisted: :twisted:
Jak robilam ostatnio zamówienie do zoo+, to nie mieli malych opakowań TOTW, jak przyszlo zamówienie, to TOTW się pojawilo, ale ja nie mialam kasy na kolejne :evil: Dziś siadam Ci ja do kompa coby zamówić TOTW i jakieś prezenty pod choinkę dla kocurów i co? I dupa blada - malych opakowań TOTW znowu nie ma :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:

Na dodatek wyszukiwarka pokazuje, że w tej chwili tylko w dwóch sklepach w RP, a jednym z nich jest Krakvet (dziękuję, postoję :mrgreen: ) No żeszq :!: Konferuję z kuzynką, żeby mi w wawie zanabyla i podeslala, bo ten drugi sklep za przesylkę liczy sobie jakieś krocie! Zaraz mnie coś trafi :roll: :twisted:

felin

Post » Sob gru 08, 2012 8:30 Re: Broszka & Company

Broszko - jakbyś chciała zrobić turron (http://www.youtube.com/watch?v=IQr-1i2UCgc) to chętnie Ci przetłumaczę co ta pani mówi. To tradycyjny słodycz hiszpański na Boże Narodzenie - coś jak chałwa, tylko smaczniejsze (moim zdaniem). Ten na filmiku to turron blando/de Jijona czyli miękki, jest też turon duro/de Alicante czyli twardy - na tym drugim można zęba złamać :mrgreen: .
“To co robimy dla nas, umiera wraz z nami. To co robimy dla innych i dla świata zostaje po nas i jest nieśmiertelne.” -A. Pine
nasz wątek: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=159694

Alienor

Od: Pt mar 19, 2010 14:48

Post » Sob gru 08, 2012 9:23 Re: Broszka & Company

Jak 'jak chałwa tylko smaczniejsze' to ja chcę przepis! Na miękkie!
O ile nie ma dużo roboty :mrgreen:

Obrazek

morelowa

Post » Sob gru 08, 2012 10:28 Re: Broszka & Company

Alienor pisze:Broszko - jakbyś chciała zrobić turron (http://www.youtube.com/watch?v=IQr-1i2UCgc) to chętnie Ci przetłumaczę co ta pani mówi. To tradycyjny słodycz hiszpański na Boże Narodzenie - coś jak chałwa, tylko smaczniejsze (moim zdaniem). Ten na filmiku to turron blando/de Jijona czyli miękki, jest też turon duro/de Alicante czyli twardy - na tym drugim można zęba złamać :mrgreen: .

O, jakie fajne :ok: Proszę o tłumaczenie Obrazek
Na miękki oczywiście :wink:

felin pisze:Broszka, możesz się pośmiać :mrgreen: :wink:

Mam meeeega-wqrw :twisted: :twisted: :twisted:
Jak robilam ostatnio zamówienie do zoo+, to nie mieli malych opakowań TOTW, jak przyszlo zamówienie, to TOTW się pojawilo, ale ja nie mialam kasy na kolejne :evil: Dziś siadam Ci ja do kompa coby zamówić TOTW i jakieś prezenty pod choinkę dla kocurów i co? I dupa blada - malych opakowań TOTW znowu nie ma :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:

Na dodatek wyszukiwarka pokazuje, że w tej chwili tylko w dwóch sklepach w RP, a jednym z nich jest Krakvet (dziękuję, postoję :mrgreen: ) No żeszq :!: Konferuję z kuzynką, żeby mi w wawie zanabyla i podeslala, bo ten drugi sklep za przesylkę liczy sobie jakieś krocie! Zaraz mnie coś trafi :roll: :twisted:

Nie będę się nabijała z tego że Twoje futra zostaną bez karmy :twisted: :wink:
Moje dlatego jedzą na zmianę różne, żeby się nie przywyczaiły wyłącznie do jednej.
A dlaczego nie kupujesz większego opakowania? Gdyby rozsypać do mniejszych szczelnych pojemników to może leżeć długo i nie zwietrzeje :)
edit. widzę że jest dostępny w zoo+ mały TOTW Canyon River Feline, chłopaki nie jedzą tego smaku?
tu chyba mają na magazynie: http://www.zooboom.pl/pl/p/Taste-of-the ... zyzna/1657

Jak rano szłam do stajni to było -14 stopni :evil:
Teraz jest -9... Oby tylko woda w stajni nie zamarzła :|
Od wczoraj przeszłam z karmieniem kotów wolnożyjących wyłącznie na mokrą karmę i karmienie "na żądanie" tzn nie ma określonej pory posiłków tylko jak pojawia się kot to wystawiam mu miskę z jedzeniem. Pochłaniają niesamowite ilości i mają takie grube futro i warstwę tłuszczu że wyglądają jak miśki polarne - mimo to bardzo mi ich szkoda w taki mróz :|
Obrazek ObrazekObrazek

Broszka

[poprzednia][następna]