Teraz musi być tylko lepiej

Aniu ,jestem naprawdę pod wielkim wrażeniem akcji kociaków

Jesteś saniemowita,jak to powiada koteczka jednej naszej forumowej koleżanki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
jolabuk5 pisze:Ugryzienia kotów są gorsze od zadrapań, bo bakterie z jamy ustnej i zębów, w swoim naturalnym środowisku niegroźne, po przedostaniu się do krwi i tkanek wywołują silne zakażenie. Ja przy podrapaniu smaruję miejsce podrapane jak najszybciej maścią z antybiotykiem i maścią hydrokortizonową (działa przeciwzapalnie, zmniejsza obrzęk). Trzeba zastosować jak najszybciej, bo antybiotyk źle przenika przez obrzęk. Natomiast przy pogryzieniu potrzebny jest antybiotyk, najlepiej augmentin lub metronidazol - i też najlepiej wziąć od razu, zanim powstanie obrzęk (a powstanie na pewno). Najlepiej byłoby poprosić np. weta, żeby wypisał metronidazol na zapas, w dawce "na duzego psa" i mieć to w domu, żeby w razie potrzeby zastosować od razu po ugryzieniu, razem z obiema maściami. Wtedy nie dochodzi do zakażenia i nie powstaje bolesny obrzęk (albo powstaje mniejszy).
Ale to takie rady na przyszłość. Teraz po prostu życzę Ci Aniu, żeby ręka się szybko wyleczyła!!!![]()
![]()
![]()
Gibutkowa pisze:Ania, ja bym po antybiotyk dopaszczowy leciała lub w zastrzyku. Naprawdę brzydko to wygląda![]()
puszatek pisze:jestem Aniu, na razie tylko tyle mogęczytać, współczuć i Cię podziwiać
![]()
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 54 gości