Nala i Lilo cz.2 Głowa do góry i do przodu...

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob kwi 01, 2017 19:49 Re: Nala i Lilo cz.2

MB&Ofelia pisze:Jaszcze nie umię - ale się mogę naumieć, co nie? A Mała Ciorna ćwiczy siusianie - wczoraj chciała nasiusiać do ziemi w skrzynku na kfiotki. I prawie jej się udało, ino ją Duża wygoniła. No to jak mię się nie uda, to Mała Ciorna nasiusia to walizku. To prawie to samo, co nie?
Książniczka Ofelja pewna-swego

To się naumcie

MaryLux

Od: Pon paź 16, 2006 14:21

Post » Sob kwi 01, 2017 21:19 Re: Nala i Lilo cz.2

MaryLux pisze:
MB&Ofelia pisze:Jaszcze nie umię - ale się mogę naumieć, co nie? A Mała Ciorna ćwiczy siusianie - wczoraj chciała nasiusiać do ziemi w skrzynku na kfiotki. I prawie jej się udało, ino ją Duża wygoniła. No to jak mię się nie uda, to Mała Ciorna nasiusia to walizku. To prawie to samo, co nie?

To się naumcie

Manisławo.
Przywołuję Cię do porządku. Nie namawiaj koleżanek na siusianie na moją walizkę, bo nie udostępnię kolanek i nie będę drapać za uszkiem.
Duża

Posadziłam kwiatki na balkonie :mrgreen: Ciekawe jak długo pożyją :roll:

Dyktatura

Od: Pon paź 12, 2009 8:40

Post » Sob kwi 01, 2017 22:49 Re: Nala i Lilo cz.2

Moli25 pisze:Piękna Nalinka
Obrazek

Ojej malenstwo slodziutkie :***
Skarby: Obrazek

klaudiafj

Od: Czw cze 05, 2014 21:02

Post » Sob kwi 01, 2017 22:49 Re: Nala i Lilo cz.2

Moli25 pisze:Przystojny Lilo

Obrazek

I nasz wspanialy kawaler <3

klaudiafj

Post » Nie kwi 02, 2017 11:45 Re: Nala i Lilo cz.2

Dyktatura pisze:
MaryLux pisze:

To się naumcie

Manisławo.
Przywołuję Cię do porządku. Nie namawiaj koleżanek na siusianie na moją walizkę, bo nie udostępnię kolanek i nie będę drapać za uszkiem.
Duża

Posadziłam kwiatki na balkonie :mrgreen: Ciekawe jak długo pożyją :roll:

I Ty, Ciociu, przeciw mnieeeeee? :placz:

MaryLux

Od: Pon paź 16, 2006 14:21

Post » Nie kwi 02, 2017 16:07 Re: Nala i Lilo cz.2

Słowo się rzekło, należny opisać sos na bazie cukinii czy dyni.
Gotuję cukinię - przeważnie obraną, pokrojoną w kostkę w małej ilości wody, tak aby była tylko przykryta z dodatkiem różnych przypraw.
Jako przyprawy dodaję np. rosół wegetariański- instant, wegetę, różne zioła.
Następnie miksuję samą cukinię, jak jest za gęsta do dodaję trochę tego wywaru, albo sosu z pieczenia mięsa, ale uwaga cukinia jest sama w sobie wodnista i należny uważać aby sos nie była za rzadki.
I teraz w zależności do ochoty, musztarda ( mamy sos musztardowy) - ten uwielbiam do zrazów, chrzan.
Miksuję też cukinię z serkiem topionym może być śmietankowy, czy inny i dodaję dużo koperku lub pietruszki natki.
W przypadku sosu pomidorowego stosuję pomidory krojone z puszki, czy kartonu, miksuję z cukinią i doprawiam do smaku.
Sosy te maja taka lekką puszystą konsystencję, nie wszystkim może to odpowiadać.
Tak samo robię z dynią, ale kupuję mrożona w kostkę. Leniwa jestem i nie będę obierać.
Oczywiście każdy sos doprawiam do smaku, ja głównie ziołami, gdyż w większości przypadków nie stosuję. Czasami dodaję trochę soli różowej himalajskiej.
Smacznego.

Nie podam proporcji, gdyż ja w kuchni dużo potraw robię na oko i modyfikuję często przepisy pod siebie.
Lubię takie szybkie, np udka z kurczaka bez skór i kości upieczone w piekarniku w rożnych wariantach. Na ostro, z jarzynami, w ziołach itp.
Do tego sosik i któraś z kasz, warzywa i obiad do pudełka czy dane w formie sałatki gotowe.

Hannah12

Od: Czw sie 11, 2005 11:57

Post » Nie kwi 02, 2017 17:19 Re: Nala i Lilo cz.2

Hannah12 pisze:Słowo się rzekło, należny opisać sos na bazie cukinii czy dyni.
Gotuję cukinię - przeważnie obraną, pokrojoną w kostkę w małej ilości wody, tak aby była tylko przykryta z dodatkiem różnych przypraw.
Jako przyprawy dodaję np. rosół wegetariański- instant, wegetę, różne zioła.
Następnie miksuję samą cukinię, jak jest za gęsta do dodaję trochę tego wywaru, albo sosu z pieczenia mięsa, ale uwaga cukinia jest sama w sobie wodnista i należny uważać aby sos nie była za rzadki.
I teraz w zależności do ochoty, musztarda ( mamy sos musztardowy) - ten uwielbiam do zrazów, chrzan.
Miksuję też cukinię z serkiem topionym może być śmietankowy, czy inny i dodaję dużo koperku lub pietruszki natki.
W przypadku sosu pomidorowego stosuję pomidory krojone z puszki, czy kartonu, miksuję z cukinią i doprawiam do smaku.
Sosy te maja taka lekką puszystą konsystencję, nie wszystkim może to odpowiadać.
Tak samo robię z dynią, ale kupuję mrożona w kostkę. Leniwa jestem i nie będę obierać.
Oczywiście każdy sos doprawiam do smaku, ja głównie ziołami, gdyż w większości przypadków nie stosuję. Czasami dodaję trochę soli różowej himalajskiej.
Smacznego.

Nie podam proporcji, gdyż ja w kuchni dużo potraw robię na oko i modyfikuję często przepisy pod siebie.
Lubię takie szybkie, np udka z kurczaka bez skór i kości upieczone w piekarniku w rożnych wariantach. Na ostro, z jarzynami, w ziołach itp.
Do tego sosik i któraś z kasz, warzywa i obiad do pudełka czy dane w formie sałatki gotowe.

Poczekam na sezon cukiniowy i na pewno spróbuję. :)

Dyktatura

Post » Nie kwi 02, 2017 19:02 Re: Nala i Lilo cz.2

Obrazek

Ewa L.

Od: Śro lut 27, 2013 20:02

Post » Nie kwi 02, 2017 19:25 Re: Nala i Lilo cz.2

Ewa L. pisze:http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=20&t=179673&p=11742994#p11742994
zapraszam :mrgreen:

Już zaznaczam.

Dyktatura

Post » Nie kwi 02, 2017 20:22 Re: Nala i Lilo cz.2

Kończy się moja półroczna sielanka.
Czas iść do pracy. Jutro pierwszy dzień. W żłobku.
Nie ma to jak cofnąć się do wczesnej młodości.

Dyktatura

Post » Nie kwi 02, 2017 20:37 Re: Nala i Lilo cz.2

Powodzenia!

Hannah12

Od: Czw sie 11, 2005 11:57

Post » Nie kwi 02, 2017 21:05 Re: Nala i Lilo cz.2

Tak, powodzenia i kciuki
Obrazek
Obrazek

MalgWroclaw

Od: Czw paź 15, 2009 17:39

Post » Pon kwi 03, 2017 15:12 Re: Nala i Lilo cz.2

:ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
Obrazek

Ewa L.

Od: Śro lut 27, 2013 20:02

Post » Pon kwi 03, 2017 20:12 Re: Nala i Lilo cz.2

Ale super :) Ale to ta nowa praca? Pracowałaś już w żłobku? :D

klaudiafj

Post » Pon kwi 03, 2017 20:22 Re: Nala i Lilo cz.2

klaudiafj pisze:Ale super :) Ale to ta nowa praca? Pracowałaś już w żłobku? :D

Tak. To ta nowa praca.
Byłam dziś w niej pierwszy dzień. Co prawda tylko 2,5h żeby dzieci oswoić z moją osobą.
Za dużo nie mogę powiedzieć, bo co z tego że dziś było fajnie jak po miesiącu dopiero będzie można to wszytko obiektywnie ocenić.
Najważniejsze, że dzieci mnie szybko polubiły.

Kiedyś już miałam incydent ze żłobkiem. Wytrzymałam tam 3 miesiące chodź już po 1,5 miałam serdecznie dosyć. Oczywiście zwolniłam się sama. Atmosfera taka, że brak słów. Podejście wychowawczyń karygodne. Z jedną skończyło się awanturą o podejście do dzieci. Ogólnie brak słów.

Dyktatura

[poprzednia][następna]