» Nie kwi 02, 2017 16:07
Re: Nala i Lilo cz.2
Słowo się rzekło, należny opisać sos na bazie cukinii czy dyni.
Gotuję cukinię - przeważnie obraną, pokrojoną w kostkę w małej ilości wody, tak aby była tylko przykryta z dodatkiem różnych przypraw.
Jako przyprawy dodaję np. rosół wegetariański- instant, wegetę, różne zioła.
Następnie miksuję samą cukinię, jak jest za gęsta do dodaję trochę tego wywaru, albo sosu z pieczenia mięsa, ale uwaga cukinia jest sama w sobie wodnista i należny uważać aby sos nie była za rzadki.
I teraz w zależności do ochoty, musztarda ( mamy sos musztardowy) - ten uwielbiam do zrazów, chrzan.
Miksuję też cukinię z serkiem topionym może być śmietankowy, czy inny i dodaję dużo koperku lub pietruszki natki.
W przypadku sosu pomidorowego stosuję pomidory krojone z puszki, czy kartonu, miksuję z cukinią i doprawiam do smaku.
Sosy te maja taka lekką puszystą konsystencję, nie wszystkim może to odpowiadać.
Tak samo robię z dynią, ale kupuję mrożona w kostkę. Leniwa jestem i nie będę obierać.
Oczywiście każdy sos doprawiam do smaku, ja głównie ziołami, gdyż w większości przypadków nie stosuję. Czasami dodaję trochę soli różowej himalajskiej.
Smacznego.
Nie podam proporcji, gdyż ja w kuchni dużo potraw robię na oko i modyfikuję często przepisy pod siebie.
Lubię takie szybkie, np udka z kurczaka bez skór i kości upieczone w piekarniku w rożnych wariantach. Na ostro, z jarzynami, w ziołach itp.
Do tego sosik i któraś z kasz, warzywa i obiad do pudełka czy dane w formie sałatki gotowe.