Kotomania-czyli ja i moje 4 ogony

blaski i cienie życia z kotem

Moderator: Estraven

Post » Śro wrz 02, 2009 20:23 Re: Kotomania-czyli ja i moje 4 ogony

Kasiu, a jakie szyldy zbieracie?

Mnie też się podobają takie rzeczy w kolorze zeliwa, nie znam się wcale na sztuce, zadnej niestety :oops: ale dwie rzeczy bardzo mi sie podobają, takie stare maszyny stolikowe Singera, a raczej same stoliki i w mieszkaniu, w którym mieszkałam na studiach była piękna biblioteczka, stare drewno, lekko podniszczone, ale raczej z powodu czasu, a nie zaniedbania, zresztą przekonałam się wtedy, ze to jest genialna rzecz, ksiażki za szybą, nie wiedziałam co to znaczy odkurzanie ksiażek.
Obrazek*Obrazek*Obrazek*Obrazek

Jeśli nie odbieram, to postaram się jak najszybciej oddzwonić - 695-817-051
Wyprzedaż przeprowadzkowa - viewtopic.php?f=27&t=110041 - ZAPRASZAM!

milenap

Od: Czw mar 06, 2008 12:35

Post » Śro wrz 02, 2009 20:31 Re: Kotomania-czyli ja i moje 4 ogony

Milenko-szyldy-to te zewnętrzne,ozdobne części wagi,szyldami tez nazywa sie ozdobne elementy przy meblach-obudowujace zamek ,klamki w drzwiach,z reguły te elementy w starych meblach sa z blaszki mosiężnej,bogato tłoczonej.
Kocham starocie!!!
Taka maszyna Singera stoi u Mamy na strychu,ale niestety nie mam gdzie jej postawić,ale nadal działa!!!
ObrazekObrazekObrazek
Tylko przyjaciele słyszą Twój krzyk , gdy milczysz i widzą łzy, gdy się śmiejesz
"Boże , chroń mnie od fałszywych przyjaciół -z wrogami sobie poradzę"

kropkaXL

Od: Wto sie 12, 2008 14:18

Post » Śro wrz 02, 2009 20:36 Re: Kotomania-czyli ja i moje 4 ogony

No widzisz Kasiu, a ja o takich zwykłych szyldach (myślałam, ze może jakieś zabytkowe) od razu niedouczona pomyślałam :oops:

No ja na takiej maszynie uczyłam się szyć, jeszcze w podstawówce i wtedy sie zakochałam po prostu!

Taką magie ma dla mnie jeszcze klimat starej apteki, te wielkie meble drewniane, właśnie stare wagi, butle z brązowego szkła, nie podobają mi się wcale współczesne apteki. Na studiach uwielbiałam laboratoria, to, ze było dużo staroci wynikało raczej nie z zamiłowania do takich rzeczy :wink: ale właśnie dla mnie to miało swój urok. Zresztą polibuda gdańska ma świetny budynek, a raczej gmaszysko, super klimat!

milenap

Post » Śro wrz 02, 2009 20:49 Re: Kotomania-czyli ja i moje 4 ogony

Jeszcze do niedawna mieliśmy taka apteke,własnie stare ,drewniane szafy,szklane słoje z łacińskimi nazwami leków,stolik na jednej nodze-taki okrągły,a na nim kryształowa karafka z wodą i ten specyficzny zapach-teraz już tak nie pachnie :(
Bywałam czasem na zajeciach u siostry,jak studiowała na ART w Olsztynie-tam też-zwłaszcza w katedrze botaniki-były takie stare meble i naczynia-uwielbiałam tam być ,zwłaszcza,że personel bardzo mnie lubił,bo zadawałam rzeczowe pytania(jestem po klasie biol-chem)i wiele rzeczy wiedziałam,co było dla nich zaskakujące u licealistki,a zwłaszcza licealistki z maleńkiego miasteczka!
ObrazekObrazekObrazek
Tylko przyjaciele słyszą Twój krzyk , gdy milczysz i widzą łzy, gdy się śmiejesz

kropkaXL

Post » Śro wrz 02, 2009 20:57 Re: Kotomania-czyli ja i moje 4 ogony

Dzięki Kasiu-Kropko. To zostawiam jak jest. Odziedziczyłam zielone, niech zostanie zielone. Nie będę kombinować.

Przy okazji - nie wiem jakie lubicie starocie, ale na bazarku mam dwie malusieńkie pudełeczka (lew i ryby). Metalowe, a wieczko z masy perłowej. "Staruchy", ale nie wiem jak bardzo. Zajrzyjcie. A nuż Wam się spodobają. Nie namawiam, nie zmuszam, nie agituję - informuję. :)
viewtopic.php?f=20&t=99265
не шалю, никого не трогаю, починяю примус ;)
Aktualnie na pokładzie: Nadszyszkownik
Nasze koty za TM(w kolejności zgłoszeń): Kulka [*] 17.03.2023, Gluś [*] 26.03.2020, Zmrol [*] 24.09.2023, Żwirek [*] 07.06.2024
Robalek['] Kredka['] Pirat['] Połamaniec [']

zabers

Od: Nie lut 08, 2009 14:21

Post » Śro wrz 02, 2009 21:03 Re: Kotomania-czyli ja i moje 4 ogony

Piękne sa Olu,ale ja już nie mam gdzie stawiac takich drobiazgów,nastawiam sie bardziej na duże formy -do powieszenia np na sciane,bo tam jeszcze mam miejsce!
Własnie zeliwo jest moja wielką miłością,kiedys bardzo lubiłam mosiądz,ale teraz zeliwo!
Nie mam zbyt wiele staroci,bo nie mam skąd ich zdobyć,ale gdybym mogła,kupiłabym sobie stare meble,takie własnie drewniane,z kryształowymi szybami,z pieknymi szyldzikami-ech-marzenia!
ObrazekObrazekObrazek

kropkaXL

Post » Śro wrz 02, 2009 21:07 Re: Kotomania-czyli ja i moje 4 ogony

Ja juz sie zegnam-dobrej nocki dziewuszki-papapa!
ObrazekObrazekObrazek

kropkaXL

Post » Śro wrz 02, 2009 21:08 Re: Kotomania-czyli ja i moje 4 ogony

A, to dobrze, że mi powiedziałaś. Tak tylko napisałam, zeby Krewni i Znajomi Królika wiedzieli na bieżąco co się dzieje na bazarach. Ok.
Ja też lubię starocie, ale nienawidzę ich odkurzać, więc rzeczona waga jest jedynym "staruchem", który mam wyeksponowany (no, skłamałabym - jeszcze żelazko z duszą). Poza tym chowam, co mogę. Z lenistwa, oczywiście. :wink:
Nasze koty za TM(w kolejności zgłoszeń): Kulka [*] 17.03.2023, Gluś [*] 26.03.2020, Zmrol [*] 24.09.2023, Żwirek [*] 07.06.2024

zabers

Post » Śro wrz 02, 2009 21:15 Re: Kotomania-czyli ja i moje 4 ogony

Mi to nawet to odkurzanie nie przeszkadza tak je lubie!-po prostu lubie je dotykać-stare rzeczy maja jakas taka inna aure,ma sie wrażenie ze maja w sobie jakąs mądrość,wiedzę-może bzdury piszę,ale tak to czuje! :oops:
No ,ale teraz juz naprawde spadam!
ObrazekObrazekObrazek

kropkaXL

Post » Śro wrz 02, 2009 21:25 Re: Kotomania-czyli ja i moje 4 ogony

Nie piszesz bzdur. Ja też mam wielki sentyment do staroci, ale wolę je chować ( także ze strachu - mam szczególne zdolności do upuszczania WSZYSTKIEGO i tłuczenia).
dobranoc wszystkim. Też idę spać.

zabers

Post » Śro wrz 02, 2009 22:00 Re: Kotomania-czyli ja i moje 4 ogony

Kasiu to ja sobie zapamietam ze lubisz turkus i bede sie rozgladac :D
Ciesze sie ze sie podoba. A starocie maja poprostu dusze tez je lubie
miec w domu, mam slabosc do zegarow i juz kilka mi sie udalo wygrzebac na targu
staroci niektore w Polsce np taki budzik jest na chodzie tylko dzwonek nie dziala, ale
to kwestia oddania do zegarmistrza.

Obrazek

Kolorowych snow :D

muac

Od: Pt gru 12, 2008 19:53

Post » Śro wrz 02, 2009 22:59 Re: Kotomania-czyli ja i moje 4 ogony

Takie starocie po prostu tworzą klimat :D

Dobranoc!

milenap

Post » Czw wrz 03, 2009 6:32 Re: Kotomania-czyli ja i moje 4 ogony

Dzieńdoberek :D

Głaski dla futer :wink:

MarciaMuuu

Od: Sob sie 25, 2007 19:36

Post » Czw wrz 03, 2009 7:04 Re: Kotomania-czyli ja i moje 4 ogony

Witam czwartkowo .. :)
Obrazek

dzikus

Od: Nie paź 02, 2005 16:42

Post » Czw wrz 03, 2009 7:14 Re: Kotomania-czyli ja i moje 4 ogony

Tez witam!!!!!!-jak dobrze,że juz czwartek ,jeszcze tylko piatek i znów dwa dni wolnego!-ciężko przyzwyczaić sie do pracy po długim urlopie!
ObrazekObrazekObrazek

kropkaXL

[poprzednia][następna]