Ale ale wczoraj rano odkryłam coś na jednym z wątków, które obserwuję i odwiedzam : na technicznym – „Aktualizacja forum”
viewtopic.php?f=5&t=161764&start=135Zaglądałam tam, faktycznie to jest nasz stary styl forum, bez czata i jakichkolwiek zmian. Może skorzystam z niego do zapisu własnego wątka...
Używać od wczoraj zaczęłam jeszcze inny styl, o którym wspomniał Rafał – „miau-testy”…
….
Zaglądam ukradkiem na sekundkę i kontroluję sytuację na forum a przy okazji testuję jak co działa!
Skaczę sobie po różnych stylach i je oglądam i style i różne dostępne opcje….
W tej chwili mam opcję "ukryta obecność na forum " i "dostępna na czacie".
..........
Ktoś dostępny i tam i tutaj- rozumiem że ma zielone światełko i oznaczenie profilu obok avatara!
Co się dzieje gdy ktoś jest dostępny ale zielonego światełka nie ma tylko inny znaczek bez koloru?
..........
Czy stosujecie przełączanie na czacie na "niedostępny"?
Zastanawiam się do czego to komuś potrzebne...
Myślę, że czasem osoby ukrywają swą obecności, może ktoś ma bardzo dużo znajomych i chce znikać a obawia się, że odezwie się ktoś bardzo komunikatywny a na żadne rozmowy nie ma czasu ani ochoty…
Przy mojej komunikatywności mnie to nie grozi i dużej ilości znajomych nie przewiduję… zwłaszcza, że jest dużo innych możliwości szybkich form nawiązania kontaktu.
………
Ciekawe co daje podział na grupy na czacie.
Przypuszczam, że to może być przydatna opcja gdy ktoś ma dużo znajomych….
Ciekawe czy wtedy jest opcja dostępny lub niedostępny w zależności od grupy.
.........
Czat się wyświetla różnie:
Bez kategorii 1, czat z zieloną kropeczką 1 – wyświetlał się też z tym czymś bez tła, teraz jest brak dostępnych znajomych, czat 0...
………
Wiem o obserwacji innej sytuacji:„zaprosiłam koleżankę do znajomych - zaproszenie wisi a ja posty przez nią napisane nie widzę tylko jest informacja, :” Ten post został napisany przez ignorowanego użytkownika (…). Wyświetl ten post.”
a to jakaś totalna bzdura.... Tą osobę bardzo lubię i utrzymujemy kontakt w różnych miejscach. Po przyjęciu zaproszenia obydwie osoby widzą wszystko normalnie….” Ciekawostka…
…….
Ciekawe byłoby przeprowadzenie innego testu – co byłoby widać gdyby ktoś odrzucił zaproszenie do znajomych – jak i czy wtedy byłyby widoczne posty tzn. jak widziałaby je osoba, której zaproszenie odrzucono…
…..
Czat bardzo lubię, na FB korzystam z niego prawie na co dzień głównie do rozmowy z Krzysiem i przydaje się!
Nawet jeśli to nie rozmowa „na żywo” dopisuję wiadomość i wiem, że czy On czy ktokolwiek inny odezwie się gdy będzie mógł a czy jest aktywny widzę po zielonym światełku a dużo osób korzysta z internetu w komórce więc reagują natychmiast…!
..
Czasem chcemy porozumieć się bardzo pilnie dosłownie jednym słowem i nie trzeba pisać maila, albo SMS które nie wiadomo kiedy zostaną zauważone jeśli w ogóle dojdą albo nie blokujemy tym miejsca na pw i czat stwarza dodatkową możliwość rozmowy „na żywo” gdy obydwie osoby odczuwają taką potrzebę.
Fajna jest opcja wysłania na czacie wiadomości, która zostanie zauważona dopiero po zaglądnięciu we własny czat nawet gdy ktoś jest niedostępny ale ktoś inny zdążył coś do niego wysłać bo zostawił sobie otwarte okienko do rozmowy…