Trójkot i Szatony (n° 6) - po przeprowadzce.

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt lis 22, 2013 23:18 Re: Trójkot i Szatony (n° 6) - teraz Puszek kosmonauta :P

Automat to automat, powinien mieć funkcję KOT i wyłapywać jak najlepiej koty w ruchu, w spoczynku czy stanach pośrednich.
Ładne fotki to ja lubię oglądać, ale ich robienie i ustawianie aparatu jest śmiertelnie nudne :crying:
KK1, KK2, Kocia Koalicja 3
ROWERZYŚCI TO ZUO!

Monostra

Od: Śro lut 08, 2006 21:42

Post » Pt lis 22, 2013 23:22 Re: Trójkot i Szatony (n° 6) - teraz Puszek kosmonauta :P

Ja nawet opanowalam robienie fot komorka, ale dotad nie rozgryzlam, jak je stamtad wydlubac Obrazek

Co do kotow w ruchu, to musze wykorzystac program "sport" (trzaska seriami), tylko ze w pomieszczeniach mi chyba foty nie wyjda, bo za ciemno (to inny program niz ten swiatloczuly).
Obrazek
"Il n'y a pas de chat ordinaire" (Colette)
Trójkot - Puszek i Szatony

Birfanka

Od: Pon lip 06, 2009 9:48

Post » Pt lis 22, 2013 23:24 Re: Trójkot i Szatony (n° 6) - teraz Puszek kosmonauta :P

Mozesz wyslac sobie na @ 8) i potem zapisac na kompie i wstawiac 8)
Psiara zreformowana od 2007 Smakusia, Gucio od 2008 oraz Rysia od 2009, Gapka odeszła w 2014, Gucio w 2017, Ryś i Jaga w 2020 . Nowi mieszkańcy Aki od 2018,a Bigos I Tekla od 2020 .
Smakusia odeszła 14.05.2024.

anulka111

Od: Sob lip 14, 2007 16:39

Post » Pt lis 22, 2013 23:27 Re: Trójkot i Szatony (n° 6) - teraz Puszek kosmonauta :P

Ale jakie wyslac? Nie mam Netu w telefonie, mam komorke najprostsza z mozliwych. Prawdopodobnie potrzebny bylby jakis kabelek, ale kompletnie nie wiem, jaki Obrazek
Obrazek
"Il n'y a pas de chat ordinaire" (Colette)
Trójkot - Puszek i Szatony

Birfanka

Od: Pon lip 06, 2009 9:48

Post » Pt lis 22, 2013 23:36 Re: Trójkot i Szatony (n° 6) - teraz Puszek kosmonauta :P

:twisted: rudy mi jednym przejsciem obrócil grafike o 90stopni,mnie powrot zajac z dwie minuty zanim trafilam w odp. ikonki :evil:
Psiara zreformowana od 2007 Smakusia, Gucio od 2008 oraz Rysia od 2009, Gapka odeszła w 2014, Gucio w 2017, Ryś i Jaga w 2020 . Nowi mieszkańcy Aki od 2018,a Bigos I Tekla od 2020 .
Smakusia odeszła 14.05.2024.

anulka111

Od: Sob lip 14, 2007 16:39

Post » Sob lis 23, 2013 8:12 Re: Trójkot i Szatony (n° 6) - teraz Puszek kosmonauta :P

No i widzisz, Birfanko, widzisz? A Bryska - czy zakonotowała Wojtkowy tekst? To jest właśnie ta niezrozumiała mowa fanów fotografii! Małpki z ekspozycjami, szumy i czułości, garść nic niemówiących liczb i jestem ugotowana! :crying: Ale, Birfanko - pozwolisz?, i tak spróbuję skorzystać z okazji i spytam Wojtka bezczelnie wstawiając autocytat:
"Otóż marzy mi się fotoaparat. Ale nie daj Panie Boże spytać np. na forum, bo natychmiast jest człek zarzucony Bardzo Fachowym Słownictwem, tysiącem ofert z nic laikowi nie mówiącymi opisami - słowem: dupa zimna. A ja tylko chciałabym, żeby aparat dobrze łapał kontrast tzn, żeby zdjęcia nie były przepalone w miejscach jaskrawego oświetlenia. Żadna ze mnie fotografka, chcę cykać fotki z wakacji, na które zwykle jadę w ciepłe kraje, w efekcie ostry kontrast świetlny kończy się fotograficzną porażką. Chciałabym też mieć aparacik z dużą głębią ostrości - żeby pięknie można było zaakcentować pierwszy plan a tło żeby było nieostre. I żeby był lekki i niedrogi. Hmmm, zaraz się dowiem, że takie cuda to tylko w Erze.
Uczyłam się robić fotki manipulując przesłoną i czasem naświetlania, teraz cieszę się, że idiotenkamera robi to za mnie. Nie mam czasu ni chęci ustawiać się, kombinować, często staram się chwytać coś, co trwa mgnienie, albo jestem w sytuacji "idziemy dalej, proszę wycieczki". I właśnie dlatego aparat dla głupich mi potrzebny, tylko dobry". Obrazek
LUBMY SIĘ

Hańka

Od: Sob lut 09, 2008 0:22

Post » Sob lis 23, 2013 8:44 Re: Trójkot i Szatony (n° 6) - teraz Puszek kosmonauta :P

Zakonotować to zakonotowałam.
Ja takie wykłady to mam od TŻta na porządku dziennym, z komentarzem "to jest bardzo proste, opanujesz jak ustawiać trzy parametry i robisz zdjęcie, jakie chcesz".
Tylko żeby mi się nad tym chciało zagłębiać :roll:
Możliwość regulacji ekspozycji póki co mi wystarcza :D Przesłony i czasu naświetlania w mojej malpce ustawiać się niestety nie da.

Bryska4

Od: Sob paź 25, 2008 17:59

Post » Sob lis 23, 2013 10:44 Re: Trójkot i Szatony (n° 6) - teraz Puszek kosmonauta :P

Hańka pisze:(...) spróbuję skorzystać z okazji i spytam Wojtka bezczelnie wstawiając autocytat:
"Otóż marzy mi się fotoaparat. Ale nie daj Panie Boże spytać np. na forum, bo natychmiast jest człek zarzucony Bardzo Fachowym Słownictwem, tysiącem ofert z nic laikowi nie mówiącymi opisami - słowem: dupa zimna. A ja tylko chciałabym, żeby aparat dobrze łapał kontrast tzn, żeby zdjęcia nie były przepalone w miejscach jaskrawego oświetlenia. (...)

Wojtek odpowie :lol: , że nie jest na bieżąco z ofertą aparatów fotograficznych. Od kilku lat nie śledzę rynku.
Jeśli chcesz, żeby aparat "sam" zrobił dobre zdjęcie w takich warunkach, sprawdź jakie tryby oferuje. Np. w mojej kamerze brałbym pod uwagę: "Lampa - pozwala uniknąć nadmiernego rozjaśnienia twarzy osób oświetlonych silnym światłem" lub "Śnieg - pozwala uzyskać wyraźne zdjęcia białego krajobrazu". Oczywiście każdy producent wymyśla własne nazwy dla poszczególnych trybów, więc poczytania instrukcji nie uniknie się.

Hańka pisze:Chciałabym też mieć aparacik z dużą głębią ostrości - żeby pięknie można było zaakcentować pierwszy plan a tło żeby było nieostre.

To co chcesz uzyskać daje mała głębia głębia ostrości. :) Duża powoduje, że wszystkie obiekty są ostre: bliskie i dalekie. Na głębię ostrości wpływasz zmieniając przysłonę.

Monostra pisze:Automat to automat, powinien mieć funkcję KOT i wyłapywać jak najlepiej koty w ruchu, w spoczynku czy stanach pośrednich.

Spróbuję namówić Czitkę, żeby opisała tu jak kupowała aparat z funkcją "kot w ruchu". Powiem tylko, że podobają mi się zdjęcia, które robi jej aparat.

Wojtek

Od: Śro wrz 03, 2003 3:43

Post » Sob lis 23, 2013 11:04 Re: Trójkot i Szatony (n° 6) - teraz Puszek kosmonauta :P

Sprawa z kotem w ruchu jest prosta :P
Dobrych kilka lat temu został nabyty aparat do focenia kotów, miał miliony pikseli, automat i nie wiem co jeszcze, a wszystkie koty w ruchu były rozmazane, albo ich nie było w ogóle lub tylko ogon :evil:
Poszłam do MediaMarktu jakiegoś z mordem w oczach. Poprosiłam doradcę i zaczął znowu opowieść o milionach pikseli i rozdzielczości.
I pokazywał różne aparaty kompaktowe z taką malutką dziurką jako obiektywem. Ja się nie znam, ale mu nie wierzyłam i tak.
Poprosiłam o aparat z dużym zoomem optycznym na dzień dobry. A potem załadowaliśmy baterie do kilku aparatów i pan doradca miał za zadanie biegać między półkami i regałami z prędkością kota uciekającego w popłochu, a ja robiłam zdjęcia. A potem miał przy kasie machać rękami i szybko obracać głowę. Były też przysiady i inne ekscesy. Biegał obok, albo dalej. Szybko! :mrgreen:
No, i w ten sposób nabyłam znakomity aparat i mogę sobie wszystkie koty w ruchu fotografować :ok:
Polecam metodę, jedyna słuszna :ryk:
A aparat to Fuji FinePix S 5600, z tych większych, to nie compact.
Obrazek

czitka

Od: Sob lut 12, 2005 10:03

Post » Sob lis 23, 2013 11:13 Re: Trójkot i Szatony (n° 6) - teraz Puszek kosmonauta :P

czitka pisze:A potem załadowaliśmy baterie do kilku aparatów i pan doradca miał za zadanie biegać między półkami i regałami z prędkością kota uciekającego w popłochu, a ja robiłam zdjęcia. A potem miał przy kasie machać rękami i szybko obracać głowę. Były też przysiady i inne ekscesy. Biegał obok, albo dalej. Szybko! :mrgreen:
No, i w ten sposób nabyłam znakomity aparat i mogę sobie wszystkie koty w ruchu fotografować :ok:

Aaaaahahaha, i pomysleć, że od rana zły humor miałam. You made my day, dzięki czitka

Bryska4

Od: Sob paź 25, 2008 17:59

Post » Sob lis 23, 2013 12:02 Re: Trójkot i Szatony (n° 6) - teraz Puszek kosmonauta :P

Wojtek pisze:
Hańka pisze:Chciałabym też mieć aparacik z dużą głębią ostrości - żeby pięknie można było zaakcentować pierwszy plan a tło żeby było nieostre.

To co chcesz uzyskać daje mała głębia głębia ostrości. :) Duża powoduje, że wszystkie obiekty są ostre: bliskie i dalekie. Na głębię ostrości wpływasz zmieniając przysłonę.

Sam widzisz, jaka ze mnie znawczyni :? A nie ma aby aparatów z gotową opcją pt. nieostre tło?
Birfanko, pogoń mnie, jeśli nie chcesz zaśmiecenia wątku :oops:
LUBMY SIĘ

Hańka

Post » Sob lis 23, 2013 12:05 Re: Trójkot i Szatony (n° 6) - teraz Puszek kosmonauta :P

Tryb "portret" powinien dawać małą głębię ostrości.

Wojtek

Post » Sob lis 23, 2013 12:06 Re: Trójkot i Szatony (n° 6) - teraz Puszek kosmonauta :P

czitka pisze:Sprawa z kotem w ruchu jest prosta :P
Dobrych kilka lat temu został nabyty aparat do focenia kotów, miał miliony pikseli, automat i nie wiem co jeszcze, a wszystkie koty w ruchu były rozmazane, albo ich nie było w ogóle lub tylko ogon :evil:
Poszłam do MediaMarktu jakiegoś z mordem w oczach. Poprosiłam doradcę i zaczął znowu opowieść o milionach pikseli i rozdzielczości.
I pokazywał różne aparaty kompaktowe z taką malutką dziurką jako obiektywem. Ja się nie znam, ale mu nie wierzyłam i tak.
Poprosiłam o aparat z dużym zoomem optycznym na dzień dobry. A potem załadowaliśmy baterie do kilku aparatów i pan doradca miał za zadanie biegać między półkami i regałami z prędkością kota uciekającego w popłochu, a ja robiłam zdjęcia. A potem miał przy kasie machać rękami i szybko obracać głowę. Były też przysiady i inne ekscesy. Biegał obok, albo dalej. Szybko! :mrgreen:
A aparat to Fuji FinePix S 5600, z tych większych, to nie compact.

Aaa, że też mnie tam nie było! :ryk:
A ciężki ten Twój aparat? Kosztowny wielce? Nie przepala przy dużym kontraście i umie robić nieostre tło? Obrazek
LUBMY SIĘ

Hańka

Post » Sob lis 23, 2013 12:44 Re: Trójkot i Szatony (n° 6) - teraz Puszek kosmonauta :P

Czitka dyktuje mi przez telefon, bo nie może sobie poradzić z Windowsem 8, który żyje własnym życiem.

"Aparat był kupiony 10 lat temu, teraz ten model to pewnie już tylko z demobilu.
Owszem, ciężki, ale nie za bardzo, bo on z tych dużych. Tła robi, kontrasty robi, ruchy łapie. Nie pamiętam ile kosztował, ale dolna granica średniej półki.
Swoją drogą, jak opanuję Windowsa 8 (a teraz mi proponują codziennie Windows 8,5 :evil: ) to sama sprawdzę za ile ten aparat można teraz kupić."

A ja myślę, że Czitka odda ten aparat w bonusie, jako dodatek do czterech obiektów uciekających. Taki zestaw podchoinkowy.

Wojtek

Post » Sob lis 23, 2013 12:48 Re: Trójkot i Szatony (n° 6) - teraz Puszek kosmonauta :P

Wojtek

[poprzednia][następna]