alab108 pisze:A ja mam znowu wysyp ogórków i już nie wiem co z nich robić

Zrobiłam po meksykańsku, w curry i kiszone. Kto jeszcze coś innego zna?
ja znam

SAŁATKA Z OGÓRKÓW
składniki:
* 5kg ogórków
* 6 dużych cebul
* pęczek natki pietruszki
* 2 łyżki soli
* 2 łyżki cukru
* 1 szklanka oleju
* 1 szklanka octu
* 1 łyżeczka mielonego pieprzu
Ogórki i cebulę pokroić w plastry, dodać pokrojoną natkę, posolić, wymieszac i odstawić na około 3-4godz. Odcisnąć wodę, dodać resztę składników, włożyć do garnka. Gotować 15minut na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając. Do przygotowanych słoików włozyć gorącą sałatkę, zakręcić i odstawić sloiki do góry dnem. Nie potrzenba pasteryzowac
OGÓRKI CHILLI
składniki:
* 3,5kg ogórków
* 2 główki czosnku
* 3 łyżki soli
ogórki pokroić w paski (mogą być ćwiartki-jak komu pasuje), czosnek obrać i wymieszać z ogórkami, posolić i odstawić na 6 godzin
Wycisnąć sok i zalać gorąca zalewą na 12 godz
po 12 godz ogórki wkładamy do słoików i zalewamy zalewą, pasteryzujemy około 15min
zalewa:
* 3 łyżki oleju
* 2 szklanki octu
* 2 łyżki chilli
* 3 szklanki cukru
* woda odciśnięta z ogórków
OGÓRKI W ZALEWIE MUSZTARDOWEJ
składniki:
* 3kg ogórków
* 1 litr wody
* 1 szklanka octu
* 1 szklanka cukru
* 3 płaskie łyzki soli
* 5 łyżek musztardy
* przyprawy: ziele angielskie, gorczyca, pieprz ziarnisty, liść laurowy, czosnek, chrzan, koper
ogórki umyć, pokroić na ósemki, włożyć do słoików; dodać przyprawy
przygotowac zalewę z wody, octu, cukru, soli i musztardy; zalać nią ogórki
pasteryzować przez około 15min
osobiście robię zalewę x2 bo wg przepisu jest za mało
a taką nakładkę sobie zakupię

no i w ogóle zamówiłam zamrażarkę..... taką
http://www.avans.pl/amica-zamrazarka-am ... 3,id-29967