Nie tylko dla VIP-ów, cz.6...

blaski i cienie życia z kotem

Moderator: Estraven

Post » Czw sie 23, 2012 15:15 Re: Nie tylko dla VIP-ów, cz.6....wracamy z nowymi siłami :-

A ja mam znowu wysyp ogórków i już nie wiem co z nich robić :x Zrobiłam po meksykańsku, w curry i kiszone. Kto jeszcze coś innego zna?
Obrazek

alab108

Od: Wto lis 09, 2010 22:35

Post » Czw sie 23, 2012 15:39 Re: Nie tylko dla VIP-ów, cz.6....wracamy z nowymi siłami :-

alab108 pisze:A ja mam znowu wysyp ogórków i już nie wiem co z nich robić :x Zrobiłam po meksykańsku, w curry i kiszone. Kto jeszcze coś innego zna?

Jako składnik mieszanej sałatki- pysznej : pomidory (zielone, albo lekko dojrzałe) papryka, cebula i właśnie ogorki.
to na tarce w plasterki lub paski i przyprawy :D

Ewentualnie znam jeszcze jedno - puste sloiki u mnie :mrgreen:
Obrazek
Obrazek
_______________________________________________________________________________________

Dorota Wojciechowska

Od: Czw lip 24, 2008 9:21

Post » Czw sie 23, 2012 15:46 Re: Nie tylko dla VIP-ów, cz.6....wracamy z nowymi siłami :-

Dorota Wojciechowska pisze:Ewentualnie znam jeszcze jedno - puste sloiki u mnie :mrgreen:

O! O! Właśnie, też mam tak samo :mrgreen: Polecam moje słoiczki również :ryk:
"We don't apologize
And that's just the way it is
But we can harmonize
Even if we sound like shit
Don't try to criticize
You bitches better plead the fifth" \\m//
MRRRRAAUUUUUU! :twisted: HELL BLOODY YEAH! :twisted:
"Dark matter. It's not atoms. It's the other stuff." :ryk:

Caragh

Od: Pon sie 03, 2009 23:03

Post » Czw sie 23, 2012 15:48 Re: Nie tylko dla VIP-ów, cz.6....wracamy z nowymi siłami :-

alab108 pisze:A ja mam znowu wysyp ogórków i już nie wiem co z nich robić :x Zrobiłam po meksykańsku, w curry i kiszone. Kto jeszcze coś innego zna?

ja znam :)

SAŁATKA Z OGÓRKÓW

składniki:
* 5kg ogórków
* 6 dużych cebul
* pęczek natki pietruszki
* 2 łyżki soli
* 2 łyżki cukru
* 1 szklanka oleju
* 1 szklanka octu
* 1 łyżeczka mielonego pieprzu

Ogórki i cebulę pokroić w plastry, dodać pokrojoną natkę, posolić, wymieszac i odstawić na około 3-4godz. Odcisnąć wodę, dodać resztę składników, włożyć do garnka. Gotować 15minut na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając. Do przygotowanych słoików włozyć gorącą sałatkę, zakręcić i odstawić sloiki do góry dnem. Nie potrzenba pasteryzowac

OGÓRKI CHILLI

składniki:
* 3,5kg ogórków
* 2 główki czosnku
* 3 łyżki soli

ogórki pokroić w paski (mogą być ćwiartki-jak komu pasuje), czosnek obrać i wymieszać z ogórkami, posolić i odstawić na 6 godzin
Wycisnąć sok i zalać gorąca zalewą na 12 godz
po 12 godz ogórki wkładamy do słoików i zalewamy zalewą, pasteryzujemy około 15min

zalewa:
* 3 łyżki oleju
* 2 szklanki octu
* 2 łyżki chilli
* 3 szklanki cukru
* woda odciśnięta z ogórków

OGÓRKI W ZALEWIE MUSZTARDOWEJ

składniki:
* 3kg ogórków
* 1 litr wody
* 1 szklanka octu
* 1 szklanka cukru
* 3 płaskie łyzki soli
* 5 łyżek musztardy
* przyprawy: ziele angielskie, gorczyca, pieprz ziarnisty, liść laurowy, czosnek, chrzan, koper

ogórki umyć, pokroić na ósemki, włożyć do słoików; dodać przyprawy
przygotowac zalewę z wody, octu, cukru, soli i musztardy; zalać nią ogórki
pasteryzować przez około 15min

osobiście robię zalewę x2 bo wg przepisu jest za mało

a taką nakładkę sobie zakupię :)
no i w ogóle zamówiłam zamrażarkę..... taką http://www.avans.pl/amica-zamrazarka-am ... 3,id-29967
Obrazek Obrazek

johaśka

Od: Nie mar 14, 2010 22:25

Post » Czw sie 23, 2012 17:48 Re: Nie tylko dla VIP-ów, cz.6....wracamy z nowymi siłami :-

Cześć, dziewczyny :D .
Ależ się na wątku przetworowo zrobiło! :mrgreen:
Ja niestety w tym temacie nic nie zaproponuję, bo jestem zielona w tych rzeczach :mrgreen: .

Ze względu na temperaturę i brak odpowiedniego sprzętu niemal całe jedzenie dziś było do wywalenia :( .
Zostalo masło, pomidory, ogórek, pieczarki...o, i jajka.
I dwie rybne konserwy.
A, jakoś musi starczyć i tyle.
A w poniedziałek już lodówka bedzie :ok: .
Marysiu, dziękuję :1luvu: .

W sprawie Ringowej pojawił się problem.
Otóż Ringo uważa mnie za swoją osobistą własność.
Warczy z odsłanianiem zębów na wszystko, co się do mnie zbliży, obojętnie czy to pies, czy kot, czy... moja córka 8O.
I gdyby nie miał kagańca, to...aż sie boję pomyśleć :strach: .
Jeszcze nie wiem, jak rozwiązać tą sprawę...pomyślę.
Przecież w kagańcu cały czas też nie może chodzić, bo to bez sensu.
Poza tym Ringo jest " kopidołem ".
Dziś zrobił piękny podkop pod kojcem, dobrze, że w porę zauważyłam.
" There are people who have an extraordinary, spiritual connection with animals. And when such a man dies, it happens, that he connects with the animal that he was closest to and loved most. "

vip

Od: Pon maja 23, 2011 10:55

Post » Czw sie 23, 2012 18:36 Re: Nie tylko dla VIP-ów, cz.6....wracamy z nowymi siłami :-

Gosiu, na wiele pytań odnośnie wychowania Ringo znajdziesz odpowiedzi na tym portalu http://www.psy24.pl/1416-porady-kynologiczne.html - działem "porady kynologiczne" zajmuje się Marcin Wierzba - mój "idol" jeżeli chodzi o pracę z psami, ich wychowanie i treserkę. Warto też, żebyś przeczytała dział poświęcony wychowaniu psa i szkoleniu pozytywnemu. Trzymam :ok: żeby się udało - nie może być tak, żeby Ringo dominował, to Ty musisz być "samicą ALFA" tylko musisz to zrobić umiejętnie
Mieszkałem z kilkoma mistrzami Zen. Wszyscy byli kotami - Eckhart Tolle
Obrazek Obrazek

Bianka 4

Od: Wto sie 10, 2010 21:35

Post » Czw sie 23, 2012 18:41 Re: Nie tylko dla VIP-ów, cz.6....wracamy z nowymi siłami :-

Bianeczko, bardzo dziękuję :1luvu: .
W takim razie już tam pędzę i poczytam :ok: .
" There are people who have an extraordinary, spiritual connection with animals. And when such a man dies, it happens, that he connects with the animal that he was closest to and loved most. "

vip

Post » Czw sie 23, 2012 18:41 Re: Nie tylko dla VIP-ów, cz.6....wracamy z nowymi siłami :-

Łoj, Ringo ma coś z psa myśliwego! :P
Obrazek
Obrazek

kalair

Od: Czw maja 24, 2007 21:07

Post » Czw sie 23, 2012 19:11 Re: Nie tylko dla VIP-ów, cz.6....wracamy z nowymi siłami :-

kalair pisze:Łoj, Ringo ma coś z psa myśliwego! :P

Cześć, Bożenko :D .
Zaczytałam się :oops: .
Ale tak pobieżnie to nie ma sensu...muszę się skupić i porządnie przeczytać ze zrozumieniem :ok: .

vip

Post » Czw sie 23, 2012 19:13 Re: Nie tylko dla VIP-ów, cz.6....wracamy z nowymi siłami :-

E tam, skupiać się to trzeba....wiesz gdzie.. :lol: :lol:
Obrazek
Obrazek

kalair

Post » Czw sie 23, 2012 19:20 Re: Nie tylko dla VIP-ów, cz.6....wracamy z nowymi siłami :-

kalair pisze:E tam, skupiać się to trzeba....wiesz gdzie.. :lol: :lol:

No wiem :lol: .
Najlepszy w tym skupianiu jest Grześ mojej Roksany...bierze słuchawki, mp3, i sie skupia, nawet i pól godziny :mrgreen: .
Niszczyciel papieru toaletowego :mrgreen: .

vip

Post » Czw sie 23, 2012 19:29 Re: Nie tylko dla VIP-ów, cz.6....wracamy z nowymi siłami :-

Nigdy tego nie zrozumiem... :ryk: :ryk:
Obrazek
Obrazek

kalair

Post » Czw sie 23, 2012 19:34 Re: Nie tylko dla VIP-ów, cz.6....wracamy z nowymi siłami :-

Ja też :mrgreen:
Mieszkałem z kilkoma mistrzami Zen. Wszyscy byli kotami - Eckhart Tolle
Obrazek Obrazek

Bianka 4

Od: Wto sie 10, 2010 21:35

Post » Czw sie 23, 2012 19:35 Re: Nie tylko dla VIP-ów, cz.6....wracamy z nowymi siłami :-

kalair pisze:Nigdy tego nie zrozumiem... :ryk: :ryk:

czego?
skupiania? czy długości czasu spędzanego na skupianiu :D
ja uwielbiam się skupiać z krzyżówkami w ręce :mrgreen: albo z książką :mrgreen:

wróciłam z roboty i padam
Obrazek Obrazek

johaśka

Od: Nie mar 14, 2010 22:25

Post » Czw sie 23, 2012 19:36 Re: Nie tylko dla VIP-ów, cz.6....wracamy z nowymi siłami :-

kalair pisze:Nigdy tego nie zrozumiem... :ryk: :ryk:

Ja też nie....ja robię, co mam zrobić, i wychodzę :mrgreen: .
Czemu miałabym chcieć siedzieć pół godziny w kibelku, gdzie...no...fiołkami nie pachnie :ryk: .

vip

[poprzednia][następna]