Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
Broszka pisze:W następne sylwestry byliśmy już przygotowani, choć i tak zawsze jest ryzyko że któryś zwierz zejdzie - lub że tak blisko puszczane fajerwerki spadną na nasze zabudowania i np zajmie się stodoła czy stajnia gdzie jest full słomy i siana.![]()
felin pisze:Broszka pisze:W następne sylwestry byliśmy już przygotowani, choć i tak zawsze jest ryzyko że któryś zwierz zejdzie - lub że tak blisko puszczane fajerwerki spadną na nasze zabudowania i np zajmie się stodoła czy stajnia gdzie jest full słomy i siana.![]()
To się kwalifikuje jako stwarzanie zagrożenia dla bezpieczeństwa publicznego, a jako takie do zgloszenia policji.

Broszka pisze:felin pisze:Broszka pisze:W następne sylwestry byliśmy już przygotowani, choć i tak zawsze jest ryzyko że któryś zwierz zejdzie - lub że tak blisko puszczane fajerwerki spadną na nasze zabudowania i np zajmie się stodoła czy stajnia gdzie jest full słomy i siana.![]()
To się kwalifikuje jako stwarzanie zagrożenia dla bezpieczeństwa publicznego, a jako takie do zgloszenia policji.
Ale w takiej samej jak ja sytuacji jest każde gospodarswto gdzie są zwierzęta - myślisz że Policja się tym zajmie? Jestem pewna że mnie wyśmieją![]()
Nie mają chyba takiej mocy sprawczej żeby zakazać sąsiadom urządzania sylwestra na ich własnym podwórku - tym bardziej że żeby u mnie zagrożenie było mniejsze to musieliby zakazać kilkunastu okolicznym sąsiadom...
Myślę że nie ma sensu nawet z nimi rozmawiać
Gochulec pisze:Ale warto spróbować![]()
My wzywaliśmy kiedyś w Sylwestra policję do głośnych sąsiadów. PrzyjechaliI sami powiedzieli, że mają taki obowiązek. I jeszcze powiedzieli, że gdyby sytuacja z sąsiadami się powtórzyła, to mamy od razu dzwonić
Gochulec pisze:Ale warto spróbować![]()
My wzywaliśmy kiedyś w Sylwestra policję do głośnych sąsiadów. PrzyjechaliI sami powiedzieli, że mają taki obowiązek. I jeszcze powiedzieli, że gdyby sytuacja z sąsiadami się powtórzyła, to mamy od razu dzwonić
Broszka pisze:Gochulec pisze:Ale warto spróbować![]()
Ale to trochę co innego wzywać Policję do zbyt głośno bawiących się lub awanturujących sąsiadów. Nam ich zabawa nie przeszkadza, przeszkadzają wyłącznie fejerwerki a policja sąsiadom nie wyda zakazu ich używania bo niby na jakiej podstawie mieliby to zrobić?
Zadzwoń do swoich policjantów i powiedz że przeszkadza Ci że sąsiedzi przygotowują zabawę sylwestrową z fajerwerkami, myślisz że im zakażą ich używania?
Broszka pisze:Czyli co - uważacie że ktoś mieszkający przy Rynku we Wro może wezwać sobie dzisiaj Policję i powiedzieć że nie życzy sobie zabawy sylwestrowej na Rynku bo mu przeszkadza? i Policja uniemożliwi odbycie się tej imprezy?
Chyba nie macie jednak racji.

Gochulec pisze:"Ograniczenia w używaniu fajerwerków wprowadzają zarówno przepisy kodeksu wykroczeń, jak i prawa lokalnego – w postaci uchwał rad gmin czy zarządzenia wojewody. W art. 51 k.w. opisano czyn polegający na zakłócaniu ciszy, spokoju i porządku publicznego. Przepis ten nie zawiera ograniczeń czasowych – obowiązuje nieprzerwanie cały rok. Dla wyczerpania znamion wykroczenia, a tym samym podjęcia interwencji przez strażnika lub policjanta, wymagane jest zgłoszenie osoby, której przeszkadza hałas. Gdy funkcjonariusz nie jest świadkiem zdarzenia, zgłaszający musi świadczyć przed sądem. Zgodnie z k.w., sprawcy (w wieku powyżej 17 lat) grozi mandat w wysokości 150 zł (250 zł w porze nocnej) lub/i wniosek o ukaranie do sądu (grzywna do 5 tys. zł). Regulacja ta stanowi podstawę działania organów porządkowych m.in. w Warszawie, Poznaniu, Szczecinie, Opolu, Katowicach i Kielcach.
Przepisy prawa lokalnego w formie zarządzenia wojewody lub uchwały rady gminy wskazują ramy czasowe, w których dopuszcza się używanie fajerwerków, tj. w Sylwestra i Nowy Rok. "
http://www.komunalny.pl/index.php?name= ... ow&id=8067
Broszka pisze:powołując się na przepisy o zagrożeniu p/poż gdyby któryś fajerwerk upadł na moje zabudowania

Użytkownicy przeglądający ten dział: pibon i 43 gości