Szylkretki są piękne. 166.

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw lis 26, 2015 21:37 Re: Szylkretki są piękne. 166.

A tak pytam, bo ja nie :)
A ostatnio dojrzałam do kliszy. Robiłaś małpką czy aparatem bardziej kreatywnym z ustawieniami manualnymi? Ja tylko zrobiłam dwie klisze jako dziecko na wakacjach szkolnych. Rodzice jakoś nie zauważyli, że interesuje mnie fotografia - jako dziecko fotografowałam aparatem bez kliszy, bo mi kliszy nie dali i bawiłam się w fotografa ;p A były u mnie w domu piękne srebrne, metalowe aparaty. Dziś mi został jeden - metalowy, ale taki hm bardziej zabawka do lomofotografii - ale to się okaże co to za aparat jak zrobię jakieś zdjęcia.
Zamówiłam sobie wszystko do wywołania kliszy, do tego chyba dziś kupię skaner, bo nie ma na co czekać z tym i jak trafi się fajna okazja to chcę nabyć aparat 6x6 z kominkiem, dwuobiektywowy i będę tworzyć sztukę :mrgreen: hehe

Zrób sobie takie jabłko, ale trzeba potrzymać 15 min w kominku albo dłużej. Mi nie bardzo wyszło ;)

A wymyśliłam, że Marysia mogła nadepnąć na rozgrzany pogrzebacz, bo to by tak wyglądało właśnie na stopie = takie podłużne i cienkie jak pogrzebacz ;)
Skarby: Obrazek

klaudiafj

Od: Czw cze 05, 2014 21:02

Post » Czw lis 26, 2015 21:42 Re: Szylkretki są piękne. 166.

kalair pisze:
klaudiafj pisze:Hihi :) Ja wczoraj zrobiłam inne wariacje z jabłkiem - wzięłam folię do pieczenia, położylam jabłko, posypałam cukrem i cynamonem, zawinęlam i wrzuciłam do kominka :D
Fotografowałaś kiedyś na kliszy?

Tak :D A czemu pytasz?

No bo Ty robiłaś smakowite wariacje! Aż mi ślinka poleciała! :lol: :lol:
Głodna sie robie :smokin:
Psiara zreformowana od 2007 Smakusia, Gucio od 2008 oraz Rysia od 2009, Gapka odeszła w 2014, Gucio w 2017, Ryś i Jaga w 2020 . Nowi mieszkańcy Aki od 2018,a Bigos I Tekla od 2020 .
Smakusia odeszła 14.05.2024.

anulka111

Od: Sob lip 14, 2007 16:39

Post » Czw lis 26, 2015 21:44 Re: Szylkretki są piękne. 166.

No to proszę Aniu - trafiłam na ten przepis wczoraj http://afterkorpo.pl/pieczone-jabluszko-prosto-kominka/ Nie potrzeba kominka :)

klaudiafj

Post » Czw lis 26, 2015 21:49 Re: Szylkretki są piękne. 166.

anulka111 pisze:
kalair pisze:
klaudiafj pisze:Hihi :) Ja wczoraj zrobiłam inne wariacje z jabłkiem - wzięłam folię do pieczenia, położylam jabłko, posypałam cukrem i cynamonem, zawinęlam i wrzuciłam do kominka :D
Fotografowałaś kiedyś na kliszy?

Tak :D A czemu pytasz?

No bo Ty robiłaś smakowite wariacje! Aż mi ślinka poleciała! :lol: :lol:
Głodna sie robie :smokin:

no to jedz! :ryk:
Ja sobie pojadłam makowca. Tak w ramach odchudzania. :mrgreen:
Obrazek
Obrazek

kalair

Od: Czw maja 24, 2007 21:07

Post » Czw lis 26, 2015 21:53 Re: Szylkretki są piękne. 166.

klaudiafj pisze:A tak pytam, bo ja nie :)
A ostatnio dojrzałam do kliszy. Robiłaś małpką czy aparatem bardziej kreatywnym z ustawieniami manualnymi? Ja tylko zrobiłam dwie klisze jako dziecko na wakacjach szkolnych. Rodzice jakoś nie zauważyli, że interesuje mnie fotografia - jako dziecko fotografowałam aparatem bez kliszy, bo mi kliszy nie dali i bawiłam się w fotografa ;p A były u mnie w domu piękne srebrne, metalowe aparaty. Dziś mi został jeden - metalowy, ale taki hm bardziej zabawka do lomofotografii - ale to się okaże co to za aparat jak zrobię jakieś zdjęcia.
Zamówiłam sobie wszystko do wywołania kliszy, do tego chyba dziś kupię skaner, bo nie ma na co czekać z tym i jak trafi się fajna okazja to chcę nabyć aparat 6x6 z kominkiem, dwuobiektywowy i będę tworzyć sztukę :mrgreen: hehe

Zrób sobie takie jabłko, ale trzeba potrzymać 15 min w kominku albo dłużej. Mi nie bardzo wyszło ;)

A wymyśliłam, że Marysia mogła nadepnąć na rozgrzany pogrzebacz, bo to by tak wyglądało właśnie na stopie = takie podłużne i cienkie jak pogrzebacz ;)

ojej, to masz naprawdę fajne plany, powodzenia!! :P :ok: :ok:
Robiłam forki zwykłą małpką że tak powiem. Było nawet kilka aparatów, ale wiesz, chyba nie pamiętam, czy miały ustawienia manualne.Raczej nie. Ależ Ty młoda jesteś! :lol:
A jabłuszko czemu Ci nie wyszło??? Spaliło się, czy odwrotnie?? A spróbuje jutro, bo traz mi się już nie chce, kupie jakieś ładne jabłuszka. Nie wiem, czemu ładne, ale tak. Folie mam, będziemy zawijać. :mrgreen:
Obrazek
Obrazek

kalair

Post » Czw lis 26, 2015 21:57 Re: Szylkretki są piękne. 166.

Jabłuszko było mało słodkie w ogóle samo w sobie. A cukru nasypalam mało. Marzy mi się takie jablko jak z ogniska - Ty pewnie wiesz jak zrobić bo masz doświadczenie :)
Może zawine sobie ziemniaka w folię ;) raz.chciałam. upiec w kominku ziemniaki to nawet się nie obejrzałam jak spaliły się na wior ;)
Pisze w przepisie ze matowa strona na zewnątrz zawijamy ;)

Edit. No zobaczymy co mi wyjdzie z tego fotografowania na kliszy - drogie to nie jest a dla nauki i rozwoju cenne doświadczenie. :) Nigdy tego nie robilam :)

klaudiafj

Post » Czw lis 26, 2015 22:26 Re: Szylkretki są piękne. 166.

Fajnie, zdobędziesz nowe doświadczenia :D

O, muszę zapamiętać, matowa strina na zewnątrz :ok: . Ziemniaczki robiłam, jabłuszek nie. :D
Obrazek
Obrazek

kalair

Post » Pt lis 27, 2015 20:59 Re: Szylkretki są piękne. 166.

Udam ze nie przeczytałam o jabuszkach i ziemniakach z kominka bo jadłabym ino by mi sie uszy trzęsły :placz:

Fajnie ze macie takie możliwości, ja ratuje sie piekarnikiem, ale zapachu NIET!

Ostatnio sobie upiekłam ziemniaki i zrobiłam cos w stylu grula górskiego, chyba tak sie nazywa :strach: zapomniałam, ale wstyd :mrgreen: ale z masłem i twarożkiem, mniaaaaaaami :mrgreen:
"Dom należy do kotów. My tylko spłacamy kredyt"
Obrazek

Moli25

Od: Pon gru 22, 2014 21:40

Post » Pt lis 27, 2015 21:05 Re: Szylkretki są piękne. 166.

Moli25 pisze:Udam ze nie przeczytałam o jabuszkach i ziemniakach z kominka bo jadłabym ino by mi sie uszy trzęsły :placz:

Fajnie ze macie takie możliwości, ja ratuje sie piekarnikiem, ale zapachu NIET!

Ostatnio sobie upiekłam ziemniaki i zrobiłam cos w stylu grula górskiego, chyba tak sie nazywa :strach: zapomniałam, ale wstyd :mrgreen: ale z masłem i twarożkiem, mniaaaaaaami :mrgreen:

Wow, też smacznie!!! :D
Ale z piekarnika też pachnie!! :lol:
Witaj Martuś, dzięki, że odkopałas wątek. :mrgreen:
Obrazek
Obrazek

kalair

Post » Pt lis 27, 2015 21:06 Re: Szylkretki są piękne. 166.

Byłam u Was kilka razy dzis Kretuszki, ale piekłam super sernik i pierożki lepiłam, i dopiero teraz miałam czas na dłuższe pisanie :mrgreen:
Obrazek

Moli25

Post » Pt lis 27, 2015 21:15 Re: Szylkretki są piękne. 166.

makowiec? mmmmmmmmmmm..... pychota :1luvu: nie rob smaka

Kociara82

Od: Czw paź 09, 2008 22:20

Post » Pt lis 27, 2015 21:31 Re: Szylkretki są piękne. 166.

Moli25 pisze:Byłam u Was kilka razy dzis Kretuszki, ale piekłam super sernik i pierożki lepiłam, i dopiero teraz miałam czas na dłuższe pisanie :mrgreen:

ratunku, ja sie chcę odchudzać!!!! :twisted: :mrgreen: Jutro obię głodówkę. Koniec kropka. Bo się czuję jak napompowana! :ryk:
Obrazek
Obrazek

kalair

Post » Pt lis 27, 2015 21:34 Re: Szylkretki są piękne. 166.

Kociara82 pisze:makowiec? mmmmmmmmmmm..... pychota :1luvu: nie rob smaka

niom. Lubię baaardzo! :D Robiłam kiedyś taki bez mąki. Pyszny wyszedł :D
Obrazek
Obrazek

kalair

Post » Pt lis 27, 2015 21:37 Re: Szylkretki są piękne. 166.

kalair pisze:
Moli25 pisze:Byłam u Was kilka razy dzis Kretuszki, ale piekłam super sernik i pierożki lepiłam, i dopiero teraz miałam czas na dłuższe pisanie :mrgreen:

ratunku, ja sie chcę odchudzać!!!! :twisted: :mrgreen: Jutro obię głodówkę. Koniec kropka. Bo się czuję jak napompowana! :ryk:

To przez makowiec, sama pieklas? Pycha :1luvu:
Obrazek

Moli25

Post » Pt lis 27, 2015 21:45 Re: Szylkretki są piękne. 166.

Moli25 pisze:
kalair pisze:

To przez makowiec, sama pieklas? Pycha :1luvu:

Tak, to ten bez mąki, mnie on bardzo smakuje. :P :P Przepis na niewielką ilość, ale jak zrobiłam, i pokroiłam, to wyszło całkiem sporo. :mrgreen:
Obrazek
Obrazek

kalair

[poprzednia][następna]