Mam Kubusia i nie zawaham się go użyć! :D

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob sie 30, 2014 9:21 Re: [BYŁO]Pomocy!!! JEST ->Mam grzeczną kotkę

Pisałem, że weterynarz nie zbyt się spisał.
Za miesiąc idę na szczepienie to wezmę książeczkę zdrowia i pójdę do innego.

Tu macie kolejną fotkę w pozycji śpiąco_mruczącej.
Obrazek
Świat jest tylko tak skomplikowany, jak sami go sobie komplikujemy. Nie wiem kto to, tak wymyśliłem.

tomciopaluch

Od: Czw sie 28, 2014 4:41

Post » Sob sie 30, 2014 9:31 Re: [BYŁO]Pomocy!!! JEST ->Mam grzeczną kotkę

Tomciupaluchu - w sprawie weta popytaj dziewczęta z Wrocławia/ swoja drogą bardzo mi się podoba to określenie zwłaszcza,że mam ponad 60 lat/ lub zajrzyj na weci polecani.
Pozdrawiam i :ok: za kotkę.
Obrazek

muza_51

Od: Pon paź 04, 2010 10:04

Post » Sob sie 30, 2014 9:45 Re: [BYŁO]Pomocy!!! JEST ->Mam grzeczną kotkę

Ci weci polecanii to mają pojedyncze opinie max 3.
Zobaczę co z tym moim, jak druga wizyta będzie taka jak pierwsza to szukam innego.
Nawet kotu do uszu nie zajrzał a ja zapomniałem z tego wszystkiego mu powiedzieć.
A co ja mam weterynarza za rączkę prowadzić, to ma być "fullservice" a nie to, co właściciel powie.
Świat jest tylko tak skomplikowany, jak sami go sobie komplikujemy. Nie wiem kto to, tak wymyśliłem.

tomciopaluch

Post » Sob sie 30, 2014 10:26 Re: [BYŁO]Pomocy!!! JEST ->Mam grzeczną kotkę

Powinno być :ok: , niestety, praktyka jest inna, weci są przeróżni. Mój wet na pierwszej wziycie z moimi kotami trzymał mnie ponad godzinę a koty prawie przewlókł na lewa stronę. A są tacy, co robią po łebkach :( , właśnie max co właściciel powie.
Stąd sporo z nas ma dyplomy z kotologii praktycznej i często nęka specjalistów głupimi pytaniami i żądaniami

alix76

Od: Nie mar 22, 2009 7:37

Post » Sob sie 30, 2014 10:42 Re: [BYŁO]Pomocy!!! JEST ->Mam grzeczną kotkę

Masz nadzwyczajną kotkę, naprawdę.Postaraj się, aby miała dobre życie.Nie chcę prowadzić dyskusji na temat zwierząt, o naturze, łańcuchu pokarmowym...itd.Wciąż cytuję Małego Księcia, któremu lis powiedział "Oswoiłeś mnie, a więc jesteś za mnie odpowiedzialny".Proszę, bądź.
Nowy bazarek viewtopic.php?f=20&t=217527 Zapraszam

ewar

Od: Wto lis 06, 2007 20:17

Post » Sob sie 30, 2014 11:04 Re: [BYŁO]Pomocy!!! JEST ->Mam grzeczną kotkę

No przecież jestem odpowiedzialny, nawet jak widać za innych. Ale nie pochwalam tego. Ludzie są nieodpowiedzialni i to powinno być karane.

tomciopaluch

Post » Sob sie 30, 2014 11:44 Re: [BYŁO]Pomocy!!! JEST ->Mam grzeczną kotkę

Powinno i tak stanowi prawo, którego egzekucja jest jednak pod psem :evil: Trzeba zmienić mentalność ludzi.Sam wiesz, jak jest na wsi.Pies na łańcuchu ( przestępstwo), kot ma wyżywić się sam, bo są przecież myszy :wink: .O tym, że są zapchlone i zarobaczone nie wspomnę, a ewentualne leczenie jest fanaberią.Długo by pisać.Dla mnie to jest tak, że moje zwierzę świadczy o mnie.Wstydziłabym się mieć zaniedbanego kota czy psa, a w tym jest sterylizacja i kastracja.Opiekowałam się dość długo kotami w lecznicy, widziałam jak odchodziły z powodu ropomacicza, chociażby.Kiedyś znajomi znajomych odwozili moją kotkę do Warszawy, do DS-u.Była kiedyś bezdomna.Myśleli, że zobaczą nędzne, brudne stworzenie, a to była puchata, pachnąca kotka w pięknym transporterku, na czyściutkich kocykach.Jakoś głupio im było, bo ich dwa koty były zaniedbane.Ponoć natychmiast wysterylizowali kocura i zaczęli kupować lepszą karmę.

ewar

Post » Sob sie 30, 2014 12:04 Re: [BYŁO]Pomocy!!! JEST ->Mam grzeczną kotkę

Liczby robią wrażenie, prawda?

Obrazek
"...nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem!"

http://diakrytyczne.pl/

dzika ruta

Od: Pon mar 17, 2014 12:03

Post » Sob sie 30, 2014 12:18 Re: [BYŁO]Pomocy!!! JEST ->Mam grzeczną kotkę

Dobra starczy na dziś tego kociego świata.
Pozdrawiam wszystkich. :)

Edycja 12:47
Tak ale ja umiem liczyć ten 12 rok to z kosmosu jest wzięty. :)
Pozdrawiam :))

tomciopaluch

Post » Sob sie 30, 2014 13:26 Re: [BYŁO]Pomocy!!! JEST ->Mam grzeczną kotkę

Aby nastąpił całkowity powrót do niezakłóconej natury, należałoby zlikwidować cały rodzaj ludzki. :mrgreen: Marzenia o idyllicznym stanie natury snuł już Jean Jacques Rousseau, w Oświeceniu, ale taką wizję w filozofii nazywa się utopią (dosłownie "miejsce żadne"). Według mnie racjonalność polega na jak najlepszym, optymalnym rozwiązywaniu problemów, które już istnieją w aktualnym stanie rzeczy, przy założeniu, że tego staniu zmienić się nie da (patrz pierwsze zdanie). Możesz, TomciuPaluchu, zaufać mi w temacie racjonalności i logicznego myślenia, ponieważ zajmuję się tym, że tak powiem, zawodowo :wink:
Racjonalne jest: wysterylizowanie kotki niehodowlanej, zapewnienie jej bezpieczeństwa poprzez ochronę przed: kołami samochodów, rękami zwyrodnialców, upadkiem z wysokości (a w naszych realiach to znaczy najczęściej, że kot musi pozostać w domu).

Agnieszka2009

Od: Sob sty 10, 2009 16:57

Post » Sob sie 30, 2014 14:30 Re: [BYŁO]Pomocy!!! JEST ->Mam grzeczną kotkę

tomciopaluch pisze:Tak ale ja umiem liczyć ten 12 rok to z kosmosu jest wzięty. :)
Pozdrawiam :))

A niby dlaczego? Znam domowego kota, który kończy w tym roku 21 lat.Na moim podwórku była bezdomna kotka, poznałam ją, kiedy już była w zaawansowanym wieku, na pewno miała nie mniej niż 17 lat.To faktycznie ewenement.Moje huciane bezdomniaki są dość młode, ale są dwie kotki powyżej ośmiu lat ( wysterylizowane!) i są w świetnej kondycji.Problem polega na tym, że nie ciachnięte koty zarażają się od siebie wirusówkami w czasie kopulacji, poród jest obciążeniem dla organizmu, karmienie kociąt i w ogóle opieka nad nimi również, stąd duża śmiertelność. Kocury walczą ze sobą, instynkt podpowiada im, że muszą zadbać o przedłużenie gatunku.Nie jedzą, są poranione, wychudzone, no i mają mgłę na oczach.Wpadają pod samochody, giną od ran...itd.Zupełnie inaczej jest z takimi, które złapałam i wykastrowałam.

ewar

Post » Sob sie 30, 2014 16:29 Re: [BYŁO]Pomocy!!! JEST ->Mam grzeczną kotkę

dzika ruta pisze:Liczby robią wrażenie, prawda?

Obrazek

Zabieram ten obrazek na fb - jest bardzo fajny (tzn. przemawia, treść jest mało fajna), mam nadzieję, że mogę.
Obrazek
Obrazek

MalgWroclaw

Od: Czw paź 15, 2009 17:39

Post » Sob sie 30, 2014 17:04 Re: [BYŁO]Pomocy!!! JEST ->Mam grzeczną kotkę

ewar podziel liczbę z R. 11 przez liczbę z R. 10 wyjdzie Ci współczynnik przyrostu zgodny z założeniami w tekście.
natomiast rok 12 jest zawyżony o 1,2 *10^13 reszta wyjdzie ok. :)

Edycja 17:23
Jak tak bardzo chcecie to mogę wam przerobić ten obrazek na poprawną wartość po 12 latach. Ale to jest tylko sam przyrost w danym roku obejmujący tylko przyrost z kotek okoconych w roku poprzednim.
Nie są to pełne dane zawierające kocie możliwości rozrodcze. No wybaczcie ale widzę świat taki jaki jest, nic na to nie poradzę.

tomciopaluch

Post » Sob sie 30, 2014 17:28 Re: [BYŁO]Pomocy!!! JEST ->Mam grzeczną kotkę

Nie będę liczyć.Nawet odejmując dwa zera to i tak daje to nieprawdopodobną liczbę.
Jeżeli o mnie chodzi to każdy kot został ciachnięty.Nigdy nie musiałam usypiać ślepego miotu, nie zrobiłabym tego, chociaż to akurat sankcjonuje prawo.Przy już trzycyfrowej liczbie kotów, którymi w taki czy inny sposób się zajmowałam miałam zaledwie kilka sterylek aborcyjnych i niech to wystarczy.Myślę, że zapobiegłam bezdomności wielu kotów, mają dobre domy i na pewno nie urodzą ani nie spłodzą niechcianych kociąt.Tak robi większość osób na forum i chwała im za to, bo instytucje prawnie powołane do walki z bezdomnością są niewydolne.Zrobiłeś już dużo,nawet bardzo, bo dałeś kotce dom.Pójdź krok dalej.Wysterylizuj ją, proszę, zapewnisz jej tym samym lepsze życie,będzie zdrowsza, to jest udowodnione.

ewar

Post » Sob sie 30, 2014 17:29 Re: [BYŁO]Pomocy!!! JEST ->Mam grzeczną kotkę

MalgWroclaw pisze:Zabieram ten obrazek na fb - jest bardzo fajny (tzn. przemawia, treść jest mało fajna), mam nadzieję, że mogę.

Myślę, że takie rzeczy nie tylko można, ale nawet trzeba rozpowszechniać.

Do tego mam jeszcze takie coś:

Obrazek
"...nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem!"

http://diakrytyczne.pl/

dzika ruta

Od: Pon mar 17, 2014 12:03

[poprzednia][następna]