Dwie Dziewczyny, Chłopak i...Jamniś:) Kacperek [*]

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob sty 25, 2014 0:10 Re: Dwie Dziewczyny, Dwóch Chłopaków i...Jamniś:) V

Nie pytam ile ma Babcia :ryk: :ryk: :ryk:
Obrazek
...Kotom bez trudu udaje się to, co nie jest dane człowiekowi:
iść przez życie nie czyniąc hałasu...
Ernest Hemingway

AnnAArczyK

Od: Pt lip 24, 2009 22:00

Post » Sob sty 25, 2014 8:08 Re: Dwie Dziewczyny, Dwóch Chłopaków i...Jamniś:) V

AnnAArczyK pisze:Cieszę się, że Wam się podoba moja wnusia :1luvu:

A ja jeszcze o jamnisiu:)
Wcześniej opisałam zachowanie jamnisia trochę satyrycznie...
Może nawet trochę przerysowałam:)
To, że jemu "pozwalamy na wszystko" nie znaczy, że on żyje we własnym świecie i robi co chce...
Chociaż piesio jest przekonany że tak właśnie jest :D :D
I o to chodzi!
Bo to jamnik 100%-wy jak napisała Ela:) i jest jamnikiem przez duże J.
Ale tak naprawdę to jego łobuzowanie jest "pod ścisłą kontrolą"
I z chwilą, gdy nas bawią pewne zachowania piesia i są dla niego bezpieczne, my będziemy mu na to pozwalać.
Nie jesteśmy zwolennikami tresury...
Skóra mi cierpnie, gdy widzę takiego psa prowadzonego w kolczatce na smyczy, który jest co chwilę "przywoływany do porządku" przez gwałtowne szarpanie, bo pies na chwilę odwrócił głowę lub próbował zwolnić :evil: :evil:
Może tak ma być...nie wiem...nie znam się na tym...ale takich psów jest mi najzwyczajniej żal...

Mam podobne odczucia :mrgreen: Do tego widok taki budzi we mnie instynkty, do których nie chciałbym się przyznać :evil:
chciałbym tego co na drugim końcu smyczy potraktować identycznie jak on swojego psa :evil: :evil:

Ale psy - to bardzo mądre zwierzaki i wcale nie potrzebna jest tresura strachem czy - broń Boze - przemoc - to dla mutantów genetycznych !!!
Nasze ON były zawsze bardzo dobrze ułozone i zdyscyplinowane, parę błędów nie udało się uniknąc przy naszym pierwszym psie :oops: Następna - Santa budziła podziw nie tylko nas samych ale i wszystkich którzy ją obserwowali. Nie była bita, zastraszana, nie było potrzeby na nią krzyczeć, wystarczył lekko podniesiony głos albo zapytajnik Santa no co ty ?
Z Azirą było trudniej, bo trafiła do nas już jak była dorosła. Potrzebowalismy 2 lat by stała się psem dobrze ułożonym i posłusznym :ok: Na dwór wychodzi w kolczatce, bo rzucała się na inne psy (ktos kiedys ja tego uczył ?) i tylko jeden raz szarpnęła się mając ją na szyi - wystarczyło :ok: teraz już się nie szarpie. TZ ją nawet spuszcza ze smyczy, bo gdy tylko zawoła sunia od razu wraca do niego - odpuszcza psom. To wielki sukces TZ - ale dwa lata trzeba było nad tym pracować. Wierzcie mi nie trzeba psa bić, aby go wytresować. Nawet nasz york przy okazji się "wytresował" budząc zachwyt i zdziwienie wśród przechodniów.
A pies - szczególnie duży pies - MUSI być bezwzględnie posłuszny. I tylko debil chce to osiągnąć zastraszaniem.
Ale się rozgadałam, sorki :oops:
"Aby mieć właściwe spojrzenie na własną pozycję w życiu,człowiek powinien posiadać psa, który będzie go uwielbiał,i kota, który będzie go ignorował"/ D. Bruce
Obrazek
Szarusia [*]; Roki [*]; Kiciucha [*]; Santa [*]2011; Tinka [*]2013; Timorka [*]2013; Azira [*]2015; Cynamon [*] 2019; Fituś [*] 2020; Tola [*] 09.2020; Tosia[*] 04.2021; Tysia [*] 12.2021; Dziunia [*] 02.2024.

Kotina

Od: Czw sty 26, 2012 15:52

Post » Sob sty 25, 2014 12:22 Re: Dwie Dziewczyny, Dwóch Chłopaków i...Jamniś:) V

Cześć Zuziu!
Jamnisiu cudowny psiak jest i to fakt nie zaprzeczalny. :ok:

Nie powinno się porównywać psa do kota i odwrotnie. To są zupełnie inne zwierzęta. Ale jeśli się kocha zwierzęta czy to ma jakieś znaczenie , mnie wydaje się że chyba nie :wink:
Obrazek

Ewa L.

Od: Śro lut 27, 2013 20:02

Post » Sob sty 25, 2014 12:37 Re: Dwie Dziewczyny, Dwóch Chłopaków i...Jamniś:) V

AnnAArczyK pisze:Ta "laleczka" dzisiaj wygląda tak:)

Obrazek
Kochamy ją bardzo :1luvu: :1luvu: :1luvu:

Zuziu ta laleczka jest bardzo podobna do ciebie-tak sobie porównuję twoją fotkę na fejsie i fotkę wnuczki:wink:

rudy kociak

Od: Śro paź 19, 2011 18:21

Post » Sob sty 25, 2014 14:18 Re: Dwie Dziewczyny, Dwóch Chłopaków i...Jamniś:) V

Tak tak Zuzo wnusia podobna do Ciebie :1luvu: :1luvu:
Pierwsza myśl, jak ją zobaczyłam, a że pozwoliłam sobie zerknąć na Twojego fb to wiem co piszę :mrgreen:
Obrazek Obrazek Obrazek
Toffie [*] 15.03.2016r. , Kubuś [*] 07.12.2016r. , Julia (Dżulia) [*] 15.01.2018r.

Miraclle

Od: Wto maja 10, 2011 10:47

Post » Sob sty 25, 2014 21:09 Re: Dwie Dziewczyny, Dwóch Chłopaków i...Jamniś:) V

Cześć skarby :1luvu:

barbarados

Od: Sob lip 21, 2012 18:01

Post » Nie sty 26, 2014 0:32 Re: Dwie Dziewczyny, Dwóch Chłopaków i...Jamniś:) V

chiba mnie tu jeszcze nie było :mrgreen:

a ja myślałam, że to Twoja siostra, Zuziu :1luvu: jesteście takie podobne.....
30.07.09 Maciuś [*] 02.10.10 Kocik [*] 16.12.10 Pusia [*] 10.07.14 Meliska[*] 23.01.18 Boluś [*] Kubuś [*] 07.10.2019 Kisia [*] 09.06.2021 Piracik [*] 07.03.2022 Kacperek [*] 05. 01. 2024 Belfaścik [*] 16. 02. 24 Figa [*] 22.02.25 Tulinka [*]15.04.25 Kropek [*] 06.05.25 Ptysiek 08.05.25 wybaczcie mi, do zobaczenia...

puszatek

Od: Sob lut 05, 2011 21:53

Post » Nie sty 26, 2014 8:40 Re: Dwie Dziewczyny, Dwóch Chłopaków i...Jamniś:) V

Witamy z samego rana całą rodzinkę :1luvu: :1luvu: :1luvu: :1luvu: :1luvu:
Obrazek Obrazek Obrazek
Toffie [*] 15.03.2016r. , Kubuś [*] 07.12.2016r. , Julia (Dżulia) [*] 15.01.2018r.

Miraclle

Post » Nie sty 26, 2014 14:06 Re: Dwie Dziewczyny, Dwóch Chłopaków i...Jamniś:) V

Kotina pisze:.........
Ale się rozgadałam, sorki :oops:

Elu, po to my tu som, żeby sobie pogadać :D :D

Ewa L. pisze:Cześć Zuziu!
Jamnisiu cudowny psiak jest i to fakt nie zaprzeczalny. :ok:

Nie powinno się porównywać psa do kota i odwrotnie. To są zupełnie inne zwierzęta. Ale jeśli się kocha zwierzęta czy to ma jakieś znaczenie , mnie wydaje się że chyba nie :wink:

Ano właśnie :D dla mnie nie ma żadnego...wszystkie kochamy jednakowo, choć wiemy, że z jamnisiem musimy postępować ciut inaczej niż z resztą bandy :mrgreen:

rudy kociak pisze:

Zuziu ta laleczka jest bardzo podobna do ciebie-tak sobie porównuję twoją fotkę na fejsie i fotkę wnuczki:wink:

Jesteśmy podobne, nie da się ukryć, z czego się bardzo cieszę :D

Miraclle pisze:Tak tak Zuzo wnusia podobna do Ciebie :1luvu: :1luvu:
Pierwsza myśl, jak ją zobaczyłam, a że pozwoliłam sobie zerknąć na Twojego fb to wiem co piszę :mrgreen:

No właśnie, wnusia jest podobna do mnie, a moja córcia jest podobna do Mojej Mamy :1luvu:

A tak prawdę mówiąc, to powinnam na fb wstawić jakąś przyzwoitszą fotkę, chociaż ja się tam poruszam jak "mucha w smole":)
Coś nie mam "drygu" do fb....
Ale chętnie wysłucham uwag, co, jak i dlaczego, :ok: (przecież nie będę sobie robiła obciachu pytając członków rodzinki :))

barbarados pisze:Cześć skarby :1luvu:

Witaj Basiu ze swoją kocio-psią rodzinką :piwa:
puszatek pisze:chiba mnie tu jeszcze nie było :mrgreen:

a ja myślałam, że to Twoja siostra, Zuziu :1luvu: jesteście takie podobne.....

Och, Basiu, chciałabym, chciała....mieć siostrę i te naście lat :ryk:

Miraclle pisze:Witamy z samego rana całą rodzinkę :1luvu: :1luvu: :1luvu: :1luvu: :1luvu:

Też witamy się mocno :1luvu:

U nas zimno...całą noc padał śnieg...córka z mężem odśnieżali do południa dojście do furtek i bramy, aż mi się zrobiło ich żal, bo za chwilę znowu zaczęło sypać...
Kropcia z Lunką zbuntowały się i nie wychodzą, Żuczek bardzo chętnie wybiega na śnieg, ale jak szybko wybiegnie, tak jeszcze szybciej wraca, :mrgreen: Pan Pers ma wszystko w nosie, śpi w kuchni na swoim miejscu, tylko Rambek się męczy, bo na obchodzie terenu dzisiaj był dopiero raz, cały czas próbujemy go przetrzymywać w domu.
Ale on się męczy...mówię Wam, przez dwa dni siedzenia w chałupce, kot "się rozgrzał do czerwoności" miał tak gorący łepek, myślałam, że się kocio rozchorował...tak bardzo pragnął wyjścia na zewnątrz.
Więc przed chwilą poleciał...mam nadzieję, że zaraz wróci, bo za pół godziny będzie podany koci obiadek :ryk:

Wczoraj wieczorem Kropeczka próbowała się "upchnąć" obok mnie:)
Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek
Tyle się napracowała, ale i tak poszła do siebie...z ze mną było jej za ciasno:)
Cały czas mówię jej , żeby schudła :smiech3: :smiech3:
Obrazek
Ernest Hemingway

AnnAArczyK

Post » Nie sty 26, 2014 14:20 Re: Dwie Dziewczyny, Dwóch Chłopaków i...Jamniś:) V

AnnAArczyK pisze:...
Tyle się napracowała, ale i tak poszła do siebie...z ze mną było jej za ciasno:)

:ryk: :ryk: :ryk: :ryk: :ryk: :ryk:
Niedobra Duża nie zrobiła biednemu koteckowi miejsca :crying: :crying: :crying:

Rambuś lata po mrozie. Z niego to twardy kot. Imię dobrane idealnie :ryk: :ryk: :ryk: :ryk:
Obrazek Obrazek Obrazek

Miraclle

Post » Nie sty 26, 2014 14:44 Re: Dwie Dziewczyny, Dwóch Chłopaków i...Jamniś:) V

to moje przez to zimno przestały się dzierać pod drzwiami, wystarczy żeby poczuły zimno i odchodzą od drzwi :)
Obrazek

http://www.nadziejanadom.org/

"Największym egoizmem jest życie dla czystych podłóg, foteli bez sierści i w przekonaniu -już nigdy więcej, bo później boli "

mir.ka

Od: Pt cze 01, 2012 10:06

Post » Nie sty 26, 2014 14:51 Re: Dwie Dziewczyny, Dwóch Chłopaków i...Jamniś:) V

Miraclle pisze:
AnnAArczyK pisze:...

:ryk: :ryk: :ryk: :ryk: :ryk: :ryk:
Niedobra Duża nie zrobiła biednemu koteckowi miejsca :crying: :crying: :crying:

Rambuś lata po mrozie. Z niego to twardy kot. Imię dobrane idealnie :ryk: :ryk: :ryk: :ryk:

Rambuś już wrócił, zjadł z pozostałymi i zamknęłam go u niego, niech dupinę ogrzeje, bo nie ma się czym d.....a przykryć, ogon urwali:)

mir.ka pisze:to moje przez to zimno przestały się dzierać pod drzwiami, wystarczy żeby poczuły zimno i odchodzą od drzwi :)

to tak jak moje :D one się boją nawet spojrzeć w stronę drugiego przedpokoju :ryk:
Obrazek
Ernest Hemingway

AnnAArczyK

Post » Nie sty 26, 2014 14:58 Re: Dwie Dziewczyny, Dwóch Chłopaków i...Jamniś:) V

Grzeczny chłopiec :mrgreen:
Takie chwilowe wypadu ujdą. najgorzej jak znika na kilka godzin :roll:
Obrazek Obrazek Obrazek

Miraclle

Post » Nie sty 26, 2014 15:04 Re: Dwie Dziewczyny, Dwóch Chłopaków i...Jamniś:) V

teraz mróz mu wybił z głowy te "parogodzinne" wypady, ale i tak nie może usiedzieć, nie wiem co to za kot :ryk:
Obrazek
Ernest Hemingway

AnnAArczyK

Post » Nie sty 26, 2014 15:51 Re: Dwie Dziewczyny, Dwóch Chłopaków i...Jamniś:) V

AnnAArczyK pisze:teraz mróz mu wybił z głowy te "parogodzinne" wypady, ale i tak nie może usiedzieć, nie wiem co to za kot :ryk:

polarny? :mrgreen:
Obrazek

http://www.nadziejanadom.org/

"Największym egoizmem jest życie dla czystych podłóg, foteli bez sierści i w przekonaniu -już nigdy więcej, bo później boli "

mir.ka

Od: Pt cze 01, 2012 10:06

[poprzednia][następna]