» Pon lut 27, 2012 2:11
Re: OGRYNIA-zaginiona koteczka już w domu ze swoją przyjaciółką
Bardzo mnie zastanawia zachowanie Ogryni. W pokoju, w którym ona jest jadamy posiłki. Weszłam tam po powrocie do domu, usiadłam przy stole i zaczęłam normalnie szykować sobie coś do jedzenia. Ogrynia, cały czas na szafie, przyglądała mi się z wielkim zainteresowaniem i wcale się nie bała. Ja do niej mówiłam, ona przymykała oczki, porozumiewała się ze mną. Tłumaczyłam jej, żeby się nie bała, cały czas z nią rozmawiałam. Jestem pewna, że mnie sobie przypomniała.
Jadłam kolację, krzątałam się, ona cały czas mnie obserwowała. Potem na chwilę tak jakby ułożyła się do snu. Po niedługiej chwili wstała i zaczęła spacerować po szafie. Z jednego końca na drugi. Nagle zaczęła żałośnie miauczeć. Wiecie, że dopiero wtedy zdałam sobie sprawę, że nigdy nie słyszałam jej miauczącej. Miauczała identycznym żałosnym cieniutkim głosem - dokładnie taki sam ma Babunia. Babunia siedziała na oknie za zasłoną, w pierwszej chwili byłam przekonana, że to miauczy Babunia. Zastanawiam się, czy one nie są czasem siostrami - dopiero teraz mam możliwość się im przyjrzeć. Są do siebie niesamowicie podobne. Kształt główki, uszu i ciała. Obie są kotkami dużymi, Kasie początkowo myślały że to kocurek, podobnie i ja, gdy pierwszy raz zobaczyłam Ogrynię, dlatego nazwałam ją Ogryzkiem.
Ze strony Babuni nie było żadnej reakcji. Ogrynia stała na brzegu szafy i patrzyła na Babunię. Tej było to całkowicie obojętne. Tak jakby wcale nie zwracała uwagi na Ogrynię.
Postanowiłam wyjść z pokoju, bo być może Ogrynia chciała zejść do kuwety, a może bała się zejść?
Młodzież cały czas nasłuchuje teraz pod drzwiami, sądzę, że w zamkniętym pokoju coś się dzieje, ale nie zamierzam już tam wchodzić.
Reasumując mogę powiedzieć, że Ogrynia nie boi się mnie, przypuszczam że jest zaniepokojona, że nie może wyjść na zewnątrz. Jestem zadowolona, bo sądziłam że będzie trudniej. Nie wiem także czy zjadła mięso, które postawiłam jej na szafie.
To, jak traktujesz koty, decyduje o twoim miejscu w niebie. - Robert A. Heinlein
Justynka [*] 26.8.2011 Piglunia [*] 29.9.2011 Babunia [*] 24.11.2014 Rysio [*] 10.10.2016 Ogrynia-zaginęła 8.10.2011 odnaleziona 25.02.2012 zm. 26.11.2018, Tosia [*] 25.03.2019