PK+NP[']+BŁ[']+JW+DP+PM['] - operacja jelit Fała

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob cze 18, 2011 15:42 Re: [wro] PK+NP[']+BŁ[']+JW+DP+PM - no i d... :(

Dziś od rana koty łaziły jak potłuczone. Bo miski puste...
Co prawda nie widziałam by PM jadła suche (wciąż te dziąsła), ale na wszelki wypadek wszystkie miały głodówkę.
Byliśmy u weta na pobraniu krwi, a potem z tym urobkiem ziu do laboratorium i w poniedziałek będziemy wiedzieć czy coś się ruszyło. I w którą stronę.
Oprócz tego PM straciła dziś kolejnego zęba, następny jest "nadżarty" i można go by usunąć tylko pod narkozą (a przy obecnym stanie nerek to odpada), tak też musimy poczekać.
Póki co Mackuś je samą mokrą karmę RC Renal o smaku tuńczyka (a reszta stada strasznie jej zazdrości) oraz ma codzienne kroplówki podskórne.

Z pozytywniejszych wiadomości, to to iż moja dupa wołowa PK okazał się nie taką dupą wołową :hum: Spuścił dziś Fałowi takie manto, aż miło :P Dodam, że Fał jest dwa razy taki jak PK (chodzi o gabaryty typu długość, wysokość, nie wagę). No i Fał próbował wysiudać PK z najwyższej półki na drapaku. No to PK zrobił z gówniarzem porządek :cool: Po PK jest najstarszy stażem w domu (teraz mijają 4 lata), a Fał najmłodszy (2 lata).

Pańcia za to kupiła ładną antyramę (35x100) i na czerwonym tle umieściła wszystkie kartki z życzeniami ślubnymi.
Obrazek

marcjannakape

Od: Pon cze 18, 2007 9:26

Post » Pon cze 20, 2011 17:09 Re: [wro] PK+NP[']+BŁ[']+JW+DP+PM - mała poprawa

No to mamy małą poprawę zdrowia PM uzyskaną przez tygodniową dietę i płukanie :)

mocznik 91 mg/dl (było 135)
kreatynina 3,58 mg/dl (było 4,62)

Do glukozy z NaCl dodajemy płyn Ringera - naprzemienne kroplówki plus witamina B12.
Dalej dieta i 2 x dziennie Rubenal.
Obrazek

marcjannakape

Post » Pon cze 20, 2011 20:47 Re: [wro] PK+NP[']+BŁ[']+JW+DP+PM - mała poprawa

:ok:
Obrazek

Boo

Od: Pt lis 04, 2005 11:41

Post » Pon cze 20, 2011 21:20 Re: [wro] PK+NP[']+BŁ[']+JW+DP+PM - mała poprawa

marcjannakape pisze:No to mamy małą poprawę zdrowia PM uzyskaną przez tygodniową dietę i płukanie :)

Do glukozy z NaCl dodajemy płyn Ringera - naprzemienne kroplówki plus witamina B12.

To tylko takich dalszych popraw życzymy :ok: :ok: :ok:
19.11.10 - Tosia (*) - kocie dziecko, któremu los dał tak mało czasu
26.08.11 - Czikita (*) moja pierwsza kocia miłość - przyszła, zabrała moje serce i odeszła tak szybko
14.12.12 - Felciu (*) zawsze będziesz z nami
26.04.14 - Papaja (*) najsłodsza strachliwa królewna, takiej już nie będzie
31.07.17 - Rudolf (*) moja najukochańsza kocia pierdoła

AgaPap

Od: Pt sie 31, 2007 6:49

Post » Sob lip 16, 2011 15:05 Re: [wro] PK+NP[']+BŁ[']+JW+DP+PM - mała poprawa

Serdecznie zapraszam na Pchli Targ:

Kocia kolekcja po raz drugi!

Avonowa wyprzedaż
Obrazek

marcjannakape

Post » Sob lip 16, 2011 16:41 Re: [wro] PK+NP[']+BŁ[']+JW+DP+PM - mała poprawa

marcjannakape pisze:No to mamy małą poprawę zdrowia PM uzyskaną przez tygodniową dietę i płukanie :)

Marcjanno, jako doswiadczona z kotami nerkowymi zrobiłaś oczywiście PM:

- posiew moczu
- monitorujesz poziom fosforu i pozostałych istotnych
- oznaczyłaś ilościowo zrzut białka w moczu
- spotkałaś się z przemiłym dr. Atamaniukiem
- spotkałaś się z dr. Pasławską

Dieta i Rubenal nie wydaje się być poważnym podejściem do problemu. Kocura Olka, przy podobnych wynikach, nie zmuszam do zjadania nic nie wnoszących specyfików. Nie wnoszących, ponieważ z najnowszych badań wynika, ze zasługa wstrzymywania postępu degradacji nefronów, błędnie przypisywana diecie niskobiałkowej, w istocie wynikała wyłącznie z ograniczonej podaży fosforu w tej diecie. Fosfor zaś łatwo można monitorować i korygować w dowolnej diecie. Natomiast wyniki badań nad Rubenalem nie zostały jeszcze opublikowane. (Miały byc na ACVIM w czerwcu, ale jakoś nie moge znaleźć.) Wobec tego, zważywszy na cenę i wielkość tabletki Rubenalu, pakowanie go do małego kociego pyszczka wydaje się być słabo uzasadnione.

PcimOlki

Od: Nie wrz 16, 2007 14:12

Post » Pon lip 18, 2011 11:56 Re: [wro] PK+NP[']+BŁ[']+JW+DP+PM - mała poprawa

marcjannakape pisze:Ciekawostki:

Wózek / torba / plecak dla kota/psa Obrazek :arrow: http://www.zooplus.pl/shop/zwierzeta/pr ... psa/227485

Żwirek do badania moczu Obrazek :arrow: http://animalia.pl/produkt,22311,Nullod ... cator.html
Obrazek

marcjannakape

Post » Pon lip 18, 2011 17:41 Re: [wro] PK+NP[']+BŁ[']+JW+DP+PM - mała poprawa

PcimOlki dzięki za rady. Kot jest przebadany, bo to nie mój pierwszy nerkowiec.
Diety nie uważam za nieistotny element, bo raz, ze mój kot nie może jeść suchego (plazmocytarne zapalenie dziąseł), dwa nie tak prosto takiemu kotu skomponować właściwy posiłek. Nie wspominając o tym, że niekoniecznie kotu może smakować.
Rubenal z kolei jest podawany w celu poprawienia komfortu życia, a nie leczenia nerek.
Teraz mam zamiar iść w "eksperymentalne" leczenie. Chodzi mianowicie o Azodyl, amerykański lek, na temat którego sporo się mówi. I to zarówno pozytywnie jak i negatywnie. Nie mniej kilku znajomych wetów go stosowało i efekty były lepsze niż przy tradycyjnym leczeniu.
Mi głównie zależy na tym, by oszczędzić kotu stresu podczas leczenia, czyli cotygodniowego USG, badania krwi i codziennego płukania. Bo stres na nerki borze niestety nie działa. A azodyl to taka dializa jelitowa.

Tak tez pytanie do innych: ma ktoś azodyl na zbyciu? Nawet w minimalnych ilościach? By zacząć podawać kotu zanim ściągnę lek z USA?
Obrazek

marcjannakape

Post » Czw sie 25, 2011 10:44 Re: [wro] PK+NP[']+BŁ[']+JW+DP+PM['] za TM

Serdecznie zapraszamy na X Targi Zoo-Botanica 2011.

Obrazek

Odbędą się one w terminie 2-4 września 2011.
Do dyspozycji zwiedzających są dwie hale w Centrum IASE w kompleksie Hali Stulecia oraz pawilon wystawienniczy.

Bardzo serdecznie zapraszamy na nasze stoisko nr 309 w pawilonie wystawienniczym:

Obrazek

szczegóły :arrow: viewtopic.php?f=7&t=132217&p=7876082#p7876082 (forum miau)

szczegóły :arrow: http://www.kociezycie.pl/forum_kocie/vi ... 696#p50696 (forum KŻ)
Obrazek

marcjannakape

Post » Wto sie 30, 2011 8:05 Re: PK+NP[']+BŁ[']+JW+DP+PM['] - operacja jelit Fała

W niedziele było tak:
Jak nie urok to sraczka... mawia ludowe przysłowie.
Od czwartku Fał rzyga lekko zgryzioną karmą lub śliną i sokami trawiennymi :(
Jak się łasi do cioci to znaczy, że coś mu jest,
Myślałam, że zakłaczony, więc dostawał "Remover" na kłaki, dzień w dzień.
Wracamy dziś z zakupów, a dom w ... karmie.
Potem niestety Fał wyrzygał wstążkę, zieloną, taką od kwiatów. W kawałkach i rozwarstwioną :(
RTG pokazało zagazowane jelita i jakiś zbitek w żołądku.
Fał dostał leki, parafinę i przymusową separację, bo nawet nie wiem przy tej ilości kotów czy robi kupę...
Jutro zależnie od efektów gastroskopia, laparoskopia lub operacja.

A wczoraj:
O 18 mieliśmy kontrolę po wczorajszych lekach i odseparowaniu kota od stada (głodówka).
Fał nie nie oddał ani przodem ani tyłem. I niestety nie jest to najlepsza wieść :(
Zrobiliśmy ponowne RTG i dodatkowo spacyfikowaliśmy rudzielca, by lepiej go wymacać. No bo jak już mu palca pani wkładała...
Jelito grube bardzo nierównomiernie zgrubiałe w kilku miejscach (zgazowane). W jelitach bardzo luźna zawartość (biegunkowa), która się nie przesuwa, jakby coś ja blokowało... Na samym wejściu jakieś łykowate coś...
Krojony był dopiero po 21.00, a skończyli ok. 23.
W sumie to dalej nie wiadomo co jest.
Otworzyli jelita, trochę wycięli, opróżnili (była tam kupa twarda i biegunkowa, trochę kul włosowych i dużo gazów) i wymasowali.
Ciała obcego nie znaleźli, to pewnie wyrzygał całość.
Niepokojące jest to, że węzły chłonne są bardzo powiększone, a jelita w bliznach. A kot ma 2 lata i od początku był chowany w domu, nie jest po przejściach. Pobrano wycinek do badania hispatologicznego.
badania krwi w normie.
Resztę dopiszę po południu jak będę miała wypis, bo tyle pamiętam z wczorajszej nocnej rozmowy.
No i będzie fakturka, he, he - pójdę na dietę chyba :roll:
Obrazek

marcjannakape

Post » Wto sie 30, 2011 9:07 Re: PK+NP[']+BŁ[']+JW+DP+PM['] - operacja jelit Fała

Ojej biedny Fałek. Mam nadzieję, że ładnie dojdzie do siebie.
Tyle masz na głowie a jeszcze ja się zwalam z kocimi problemami :-(

ewung

Od: Pon lis 13, 2006 13:04

Post » Wto sie 30, 2011 20:14 Re: PK+NP[']+BŁ[']+JW+DP+PM['] - operacja jelit Fała

Spoko, ewung, damy radę ;)

Fał już w domu w seksowym zielonym kubraczku z piłkarzami i flaga polską, czyli nasza domowa reprezentacja na euro2012 :mrgreen:
Poza tym na razie głodówka i kroplówki. Potem Recovery RC w minimalnych ilościach. I czekamy na wyniki hispatologii.

Doktor Niedzielski bardzo wspaniałomyślnie za sam zabieg policzył jedynie 212 zł, czyli po koszcie materiału.
Póki co mamy rachunek na ... 589. Potem dojdzie dalsze leczeni i oczywiście specjalistyczna dieta.
Obrazek

marcjannakape

Post » Wto sie 30, 2011 20:23 Re: PK+NP[']+BŁ[']+JW+DP+PM['] - operacja jelit Fała

Biedny rudzielec, mam nadzieję, że wszystko się ponaprawia i będzie już dobrze, a wyniki histo wyjdą ok. :ok:
19.11.10 - Tosia (*) - kocie dziecko, któremu los dał tak mało czasu
26.08.11 - Czikita (*) moja pierwsza kocia miłość - przyszła, zabrała moje serce i odeszła tak szybko
14.12.12 - Felciu (*) zawsze będziesz z nami
26.04.14 - Papaja (*) najsłodsza strachliwa królewna, takiej już nie będzie
31.07.17 - Rudolf (*) moja najukochańsza kocia pierdoła

AgaPap

Od: Pt sie 31, 2007 6:49

Post » Śro sie 31, 2011 8:00 Re: PK+NP[']+BŁ[']+JW+DP+PM['] - operacja jelit Fała

Noc minęłam nam pod hasłem "Nie zawsze będziesz piękna i wyspana" :mrgreen:
O trzeciej w nocy usłyszałam odgłos pawiowy, co zerwało mnie na równe nogi. W panice szukałam okularów, bom bez nich jak krecik. I co? PK wypluł mi na kołdrę szczypiorek. I to jaki! Jeden dłuuuugi kawałek (tak jakieś 12 cm). PK jest znany ze zjadania zieleniny dlatego w szklance stoi sobie koperek, szczypiorek, natka i może jeść do woli. Ale widocznie zbyt się połasił...
Posprzątałam i patrzę, ze drzwi od Madzika otwarte - Fała nie ma nigdzie! W łóżku, pod łóżkiem, w kuchni, w przedpokoju, w łazience... Lekka panika zaczęła mnie brać, ze wlazł za zabudowę i tam utknął, bo za duży jest. Poza tym miał stan podgorączkowy, i po operacji :roll:
W reszcie patrzę na ścianę, a on leży w koszyku jak królewicz i gapi się na mnie jak na głupka...
Dostał więc 1 łyżkę recovery z 2 łyżkami wody. Bardzo zadowolony zjadł. Reszta stada niezadowolona, bo nic nie dostała :twisted:
Potem się już na dobre wybudziłam i znalazłam pełno "pachnących" kleksów w kuchni i pokoju :evil:
No to Fał trafił znów do Madzika i wył pod drzwiami i drapał, a drzwi przesuwne niestety. Ostatecznie podłożyłam pod nie jedną książkę i się zablokowały :cool: Ale wył dalej...
O szóstej wstała Madzia i stwierdziła, iż całe łóżko ma w kleksach. I siebie też :ryk:
A jakie u niej "chanel o'dor obor" :ryk:
Obrazek

marcjannakape

Post » Śro sie 31, 2011 8:45 Re: PK+NP[']+BŁ[']+JW+DP+PM['] - operacja jelit Fała

Nie no Fałek dał czadu :-)
A Pan Kot faktycznie miał smaka na szczypior :-)

ewung

Od: Pon lis 13, 2006 13:04

[poprzednia][następna]