Pelcia, Różyczka i Łobuziki. Brambor -zapalenie nerek (?) :(

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon cze 21, 2010 13:48 Re: Pelcia, Różyczka i Łobuziki - dziś imieniny Pelci s.59

My też chcemy zrobić taki trawnik! Jaki przepis jest? Koty nie skubią go do gołego? Nie kopią w nim dołków?
Wreszcie - nie sikają?
Na długo starcza?
Napisz koniecznie.
ObrazekObrazek

VVu

Od: Pt maja 14, 2010 11:46

Post » Pon cze 21, 2010 19:12 Re: Pelcia, Różyczka i Łobuziki - dziś imieniny Pelci s.59

O! jednak ktoś zauważył fotki :lol: A już miałam strzelić focha ;)

Widzę, że trawnik robi furorę :lol: Nie dalej jak wczoraj podawałam "przepis" w wątku balkonowym na Koci łapci: viewtopic.php?f=8&t=76383&start=240
genowefa pisze:To jest zwykła trawa do trawników. "Victoria" Z pudełka: Mieszanka uniwersalna, nasiona traw. Przystosowana do warunków klamtycznych Polski.
Cały sezon to się nie da. Wysiewam w marcu. W połowie lata muszę wyrzucić i wysiać nową. Ten drugi siew trwa do zimy.
Trawa musi być zabezpieczona siatką. Inaczej potffory ją rozgrzebią, wygniotną tudzież zrobią sobie tam kuwetę :roll:
Przedstawioną na zdjęciach metodę wypracowałam na wiosnę zeszłego roku. Wcześniej zakrywałam trawę tylko siatką. Potffory się na niej kładły, siatka się wyginała i tak trawnik był łysy w środku.
Dzięki plastykowemu "stalażowi", który zakupiłam zupełnie przypadkiem w Obi i który zupełnie przypadkiem pasował jak ulał do donicy na trawę, siatka mniej się wygina pod leżącym potfforem. Ten trawnik też jest przerzedzony w środku, czego na zdjęciu nie widać.

Tak więc "jakiś pasujący do donicy stelaż" przymocować do siatki mocnym sznurkiem. Najlepsza jest siatka metalowa pokryta zielonym laminatem, dobrze się dopasowuje do donicy. Tak przygotowaną konstrukcję położyć na donicy i następnie siatkę dodatkowo przymocować do donicy tymże sznurkiem.
Obrazek
Zamiast sznurka polecam repiki, do kupienia w sklepach ze sprzętem wspinaczkowym/turystycznym. Kawałek cienkiego repika kosztuje grosze, a jest mocniejszy niż każdy sznurek. Ja po prostu przeplotłam repik przez siatkę i zawiązałam jakimś węzłem. Chyba płaskim:
http://tkztramp.webd.pl/index.php?mgid= ... 5a87a7a8db
Jak zwiążecie byle jakim węzłem np. babskim, to repik będzie się luzował i zabezpieczenie przestanie spełniać swoją funkcję.

Trzeba zostawić dość miejsca trawie, aby zdążyła wyrosnąć zanim potffory będą mogły dobrać się do niej.
Obrazek
Obrazek
Jeszcze żaden nieśmiertelny bóg nie przeżył śmierci swoich wyznawców.
NAUKA O KLIMACIE.PL

genowefa

Od: Pon wrz 18, 2006 13:34

Post » Pon cze 21, 2010 19:42 Re: Pelcia, Różyczka i Łobuziki - dziś imieniny Pelci s.59

rewelacyjny pomysł!!!
u mnie właśnie następuje skubanie trawy z korzonkami i wcieranie w biały (kiedyś) dywan :roll:
--------
Obrazek
Obrazek

tajdzi

Od: Śro lut 16, 2005 10:47

Post » Czw cze 24, 2010 17:32 Re: Pelcia, Różyczka i Łobuziki - dziś imieniny Pelci s.59

Niesamowite!! :idea:
Czy jesteś inżynierem?!
Jutro wydrukuję sobie przepis (czy pobierasz jakieś opłaty licencyjne? Na PW przyślij nr konta) i będziemy kompletować sprzęt. Podpowiedz tylko jak głęboka (tzn. wysoka) musi być donica. Albo inaczej - jak gruba musi być warstwa ziemi? Bo chyba nasza kamionkowa misa nie wystarczy. Zresztą - na pewno nie wystarczy na trawnik-legowisko, więc raczej zainwestujemy w donicę.
Nie mamy balkonu, więc nie ma gwarancji powodzenia operacji, ale spróbujemy i damy znać (zdjęciami), czy się udało.
Jeszcze raz dziękuję i jeszcze raz wielki respekt!!
ObrazekObrazek

VVu

Post » Sob lip 03, 2010 22:43 Re: Pelcia, Różyczka i Łobuziki - dziś imieniny Pelci s.59

Nie, nie jestem inżynierem. Jestem idiotką, która zbiera wypatrzone z samochodu koty i zawozi je do Warszawy :roll: Właściwie, to TŻ wypatrzył tego kota... w Radomiu... Jedziemy sobie, zapala się czerwone, więc zwalniam. Po prawej stronie był sklep "Lidl" . Ponieważ godzina była już 21, parking był prawie pusty. TŻ woła do mnie "O! Popatrz kot!" i pokazuje mi kota na parkingu. Już z daleka było wdać, że kot nie zachowuje się dzikus patrolujący swój teren, ale łazi bez celu i zaczepia ludzi. No więc skręciłam na ten parking i patrzę jak się rozwinie sytuacja.
Jakaś dwójka pochyliła się nad kotem i zaczęła go głaskać. Pogłaskali go i stracili zainteresowanie, ale stoją tam dalej. W ostatnim przypływie nadziei wysiadłam z samochodu i zapytałam, czy to ich kot. Oczywiście nie. Nawet zastanawiali się czy go nie zabrać, ale mają trzy psy, więc nie mogą (Nie wiem jaki ma to związek, nie mam psa. Ale może jest jakiś). Zalicytowałam się jednak z Panią i mówię "Tak?! A ja mam siedem kotów." Państwo na to "Ha! ha! ha! No to na pewno lepiej sobie Pani poradzi!" Bardzo śmieszne. :roll:
Oczywiście nie miałam transportera, ani nic podobnego. Rzeczony "Lidli" był już zamknięty. Więc kot jechal luzem w samochodzie. Kotka, robocze imię Radomka, na początku była zaniepokojona. Ale już w okolicy Białobrzegów TŻtowi udało się ją spacyfikować na kolanach. Siedziała sobie i mruczała, nawet trochę przysnęła :)

Wygląda zdrowo. Nie ma jeszcze roku. Jest potwornie chuda :( Takiego chudego kota jeszcze nie miałam. Czarna z białą plamką pod szyjką. Urocza i śliczna. Strasznie nasyczała na moje koty. Szykuje się Żmijka bis :roll:

VVu - wysokość donicy 15 cm. Ile ziemi trudno mi teraz ocenić, bo trawa już urosła. Nasyp tak do połowy donicy.
Obrazek
Obrazek
NAUKA O KLIMACIE.PL

genowefa

Post » Sob lip 03, 2010 23:00 Re: Pelcia, Różyczka i Łobuziki - Radomka s. 60

O kurde :( :( :(

Ale na pewno śliczna i kochana jest! :wink:

Jana

Od: Pt sty 03, 2003 19:59

Post » Nie lip 04, 2010 7:55 Re: Pelcia, Różyczka i Łobuziki - Radomka s. 60

Dziękuję za dodatkowe informacje, świetna inżynierko (choc bez dyplomu).
Kamionkę naszą (w której kiedyś wysiewaliśmy już owies) Jana zajęła na zioła, ale i tak szukamy czegoś większego - mi się marzy, by koty mogły się pokulac [jestem na wyjezdzie i nie mam "ci"] w trawie, jak u Ciebie.

A teraz wrzucaj zdjęcia radomskiej chudzinki. Była już u weterynarza?
ObrazekObrazek

VVu

Post » Nie lip 04, 2010 19:42 Re: Pelcia, Różyczka i Łobuziki - Radomka s. 60

Bardzo proszę. Fotki Radomki, która zmieniła już imię na Bimbołka.

Bimbołka najdała się, nasyczała na koty i zaległa na kanapie. Chyba odsypia trudy poprzednich dni. Na szczęście na razie nie jest agresywna. syczy tylko jak kot się zbilża do niej. Jak któryś nasyczy na nią natychmiast odsykuje. Nie daje sobie w kaszę dmuchać dziewczyna :lol:

Niestety nie jest przetestowana, więc jutro czeka ją całodniowy karcer w łazience :( Zresztą nawet jakby była przetestowana i tak bym jej nie zostawiła z moimi kotami gdy nas nie ma w domu.

Bimbołka została dziś zaszczepiona. Oprócz chudości nic jej nie dolega.

Przecinek. Zdjęcia nie oddają tych sterczących kości biodrowych. Dzisiaj w lecznicy oglądałam obrazek ilustrujący tuszę kotów od wychudzenia do otyłości. Bimbołka podpada pod pierwszy stopień, czyli wystające kości biodrowe.
Obrazek
Obrazek

Mordka składa się głównie z oczu
Obrazek

Nareszcie można sobie poleżeć:)
Obrazek
Obrazek
Obrazek
NAUKA O KLIMACIE.PL

genowefa

Post » Nie lip 04, 2010 20:24 Re: Pelcia, Różyczka i Łobuziki - Radomka s. 60

ale śliczności
Obrazek

monika794

Od: Sob kwi 18, 2009 1:24

Post » Nie lip 04, 2010 20:41 Re: Pelcia, Różyczka i Łobuziki - Radomka s. 60

:1luvu: Bimbiołka i :1luvu: Genia i jej TŻ :1luvu: :1luvu:
--------
Obrazek
Obrazek

tajdzi

Od: Śro lut 16, 2005 10:47

Post » Nie lip 04, 2010 23:49 Re: Pelcia, Różyczka i Łobuziki - Radomka s. 60

Jaka ona piękna :love: :love: :love: , trochę podobna do mojej Chudej Cholery.
Ale o wiele wiele chudsza :(
I imię ma podobne, bo Buś bywa też czasami nazywany Bimbolajem.

Genowefa, gratuluję takiego chłopa 8)

EDIT: Rany, i przecież Buśka też jest z Radomia !!!
Lisiaczku[`] herszcie nasz, nie ma nas bez Ciebie :( Nunku[`] krowinko najpiękniejsza :( Plupluniu głupiąteczko[`]
07.03.2019 KONIEC WSZYSTKIEGO, KONIEC MNIE: Busiunia [`]
16.05.2017 PĘKŁO MI SERCE: Żabciu najukochańszy Skarbie[`]
Maciejku[`] Buniu[`] Placuniu[`] Glamutku[`] Bidonku[`] Tadzinko[`] Gadziu złotooka[`]

Wielbłądzio

Od: Sob mar 25, 2006 15:11

Post » Pon lip 05, 2010 7:36 Re: Pelcia, Różyczka i Łobuziki - Radomka s. 60

Bimbołka jest bardzo podobna do mojego tymczasa Bobka :)

seidhee

Od: Czw sty 08, 2009 13:03

Post » Pon lip 05, 2010 7:39 Re: Pelcia, Różyczka i Łobuziki - Radomka s. 60

:lol:

a Ty to nie lubisz innych odcieni? :wink:
za Bimbołkę :ok:
ObrazekObrazekObrazek

Maryla

Od: Pt sie 22, 2003 9:21

Post » Pon lip 05, 2010 8:26 Re: Pelcia, Różyczka i Łobuziki - Radomka s. 60

o rany ile cudnych zdjęć przegapiłam :1luvu: :1luvu:
i jakaś Elegantka nowa widze jest :twisted:
Obrazek
http://www.forastero.pl hodowla kotów brytyjskich

Mysza

Od: Pon cze 02, 2003 10:17

Post » Pon lip 05, 2010 8:30 Re: Pelcia, Różyczka i Łobuziki - Radomka s. 60

Najbardziej po szyi, na zdjęciu, widać jaka chuda jest, bidula. Tasiemka z białą plamką.
Napisz wieczorem jak zniosła samotność w łazience.
ObrazekObrazek

VVu

[poprzednia][następna]