Duduś,biało-niebieski,mądry kot.W domku!

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie mar 30, 2014 16:40 Re: Duduś,biało-niebieski,mądry kot.W domku!

Duduś na początku był na karmie wyłącznie mokrej, bo miał złe wyniki nerkowe.Poprawiło mu się i dlatego suchej nie dostawał prawie wcale.
Nowy bazarek viewtopic.php?f=20&t=217527 Zapraszam

ewar

Od: Wto lis 06, 2007 20:17

Post » Nie mar 30, 2014 17:30 Re: Duduś,biało-niebieski,mądry kot.W domku!

Uff! Dzwoniłam.Okazało się, że nie wszystko było na raz, tylko w pewnych odstępach czasu.Błąd w komunikacji.

ewar

Post » Nie mar 30, 2014 17:48 Re: Duduś,biało-niebieski,mądry kot.W domku!

Przepraszam wszystkich za niepotrzebny stres i już piszę sprostowanie. Napisałam, że byliśmy u nowej wetki, bo wcześniej nie pisałam tutaj o zmianie lekarza, ale nie, że była to jego pierwsza wizyta u niej. Faktycznie napisałam to tak, jakby miał robione wszystko naraz, mój błąd, ale uspokajając, tak nie było. Szczepionkę na wirusy dostał, jak to było planowane, na początku marca, dziś dostał tą drugą, więc już minął jakiś czas. Jeśli chodzi o krople na kleszcze i tabletki na robaki, to dostał je, ale do domu i mamy je podać również w odpowiednim odstępie czasowym. To oczywiste, że nie można podać wszystkiego jednego dnia i zdajemy sobie z tego sprawę. Nie jest to nasz pierwszy kot, więc chociaż może ekspertami nie jesteśmy, to mamy już pewne doświadczenie. Jeśli chodzi o suchą karmę, to byłoby to tylko tymczasowe rozwiązanie, dopóki trochę nie schudnie. A schudnąć niestety musi :( Ale jeśli istnieje ryzyko, że Dudusiowi to zaszkodzi, to oczywiście poczytamy wątki na ten temat i pomyślimy o innym rozwiązaniu. My naprawdę chcemy dla niego, jak najlepiej i nie damy zrobić mu krzywdy. Osoba u której byliśmy, jest osobą sprawdzoną i znającą się na rzeczy. Przy pierwszej wizycie zapoznała się dokładnie z historią leczenia Dudusia, zrobiła obszerny wywiad, więc z pewnością nie działałaby na jego niekorzyść. Mam nadzieję, że trochę uspokoiłam :)

Dom Dudusia :)

Od: Sob lut 01, 2014 13:34

Post » Nie mar 30, 2014 19:31 Re: Duduś,biało-niebieski,mądry kot.W domku!

Jasne.Ja już wcześniej napisałam wyjaśnienie.Z różnymi rzeczami tutaj się spotykamy. Sama doświadczyłam na przykład szczepienia przeciw wściekliźnie nie wychodzącej kotki :evil:
Z Dudusiem będzie trudno, chodzi mi o odchudzanie.Odchudzałam swoje koty, dawałam karmę light.To totalna bzdura, parę osób już pisało o tym na forum.Wstyd mi było przed znajomymi, kiedy widzieli Melę :oops: Teraz jest normalna, je malutko, chociaż jej nie ograniczam.Była wiejską kotką, ciągle głodowała i najadała się na zapas.Do tej pory też lubi suchy chleb :wink: .
Wszyscy wiemy, że otyłość to wstęp do różnych poważnych chorób, ale strasznie trudno odchudzić zwierzę.Życzę powodzenia :ok:

ewar

Post » Nie mar 30, 2014 21:23 Re: Duduś,biało-niebieski,mądry kot.W domku!

Dom Dudusia :) pisze: Jeśli chodzi o suchą karmę, to byłoby to tylko tymczasowe rozwiązanie, dopóki trochę nie schudnie. A schudnąć niestety musi :(

To nie jest takie proste, bo to przede wszystkim sucha karma (a szczególnie taka, która zawiera zboża i kukurydzę) jest przyczyną otyłości kotów :oops: Więc przestawienie kota wyłącznie na suchą karmę bytową w celu odchudzenia go nie ma sensu.

Odchudzam w tej chwili dwie ogromne kocice z potężną nadwagą. Robię to w porozumieniu z naszą lekarką, a ponieważ wcześniej wypróbowałam już wszystkie diety odchudzające( bez rezultatu ) tym razem zdecydowałam się na nowość: Hill`s Feline Metabolic. Karma występuje w postaci suchej i mokrej, jedna kotka je i jedna i drugą, druga - tylko suche (nie chce karmy puszkowej). Warunkiem działania tej karmy jest konieczność stosowania tylko i wyłącznie tej karmy zgodnie z tabelą dawek.Podawanie dodatkowo innego jedzenia niweczy rezultat. Figa, moja "większa" (waga wyjściowa 10,30 kg) kotka, którą odchudzam od 2,5 miesiąca schudła już prawie 70 dkg. Jej matka (waga wyjściowa 6,90 kg) chudnie wolniej, po miesiącu ubyło jej 20 dkg. Drugim warunkiem odchudzania jest dobre zdrowie - obie moje kotki mimo otyłości mają bardzo dobre wyniki. I kolejny warunek - kot jedzący tylko suche musi dużo pić (wszystkie moje koty ładnie piją).

Reasumując, aby kot trochę schudł:
- można stopniowo zmniejszyć mu ilość jedzenia zachowując urozmaicone menu oparte o dobrej jakości produkty (suche absolutnie bez dodatku zbóż, zamiast puszek podawać świeże jak najmniej przetworzone jedzenie w tym chude mięso), kocie jedzenie nie może w takiej sytuacji stać non stop, trzeba kota karmic regularnie, kilka razy dziennie. Bardzo ważny jest też ruch.
- można zastosować profesjonalne odchudzanie karma specjalistyczną, ale pod warunkiem, że kot jest absolutnie zdrowy, lubi pić i zaakceptuje nowy rodzaj jedzenia.
W obu przypadkach trzeba uzbroić się w cierpliwość, bo odchudzanie kota to proces bardzo długotrwały.
Obrazek

Amica

Od: Śro lut 11, 2004 9:11

Post » Pon mar 31, 2014 6:02 Re: Duduś,biało-niebieski,mądry kot.W domku!

Amica, dzięki :1luvu: O tej specjalistycznej karmie nie słyszałam, będę polecać.Mnóstwo osób przechodzi na bezzbożówki, ja również taką daję, ale malutko.Muszę, bo jedna kotka nie chce jeść mięsa , mokrej karmy też nie bardzo :evil:

ewar

Post » Pt kwi 18, 2014 18:15 Re: Duduś,biało-niebieski,mądry kot.W domku!

Ewa przekazuje (chwilowo nie ma komputera):
nie moze co prawda pisac ale chetnie przeczyta najnowsze wiesci o Dudusiu
"Człowiek nie jest apoteozą ewolucji, a jedynie ślepą uliczką pomniejszej, bocznej gałęzi jednej z mniej wykształconych podgrup ssaków." pamietnikpoldka.blogspot.com

Killatha

Od: Sob lis 17, 2007 12:04

Post » Śro lip 30, 2014 21:54 Re: Duduś,biało-niebieski,mądry kot.W domku!

dziewczyny możecie napisac schemat leczenia dr Gancarza? nasza Ślepinka nie ma jednego oczka, a drugie ma zamglone z 3 powieką mocno wysuniętą. Dostawałą Tobrex ale nic nie dało. Jutro popołudniu idę do weta to wzięłabym recepty.

margoth82

Od: Pon lut 15, 2010 21:10

Post » Śro lip 30, 2014 21:55 Re: Duduś,biało-niebieski,mądry kot.W domku!

A co u Dudusia?????
Obrazek

aannee99

Od: Wto sie 28, 2012 8:35

Post » Czw lip 31, 2014 6:31 Re: Duduś,biało-niebieski,mądry kot.W domku!

Duża Dudusia nie będzie pisać na wątku, ale wszystko jest dobrze.Amica go odwiedziła, może jeszcze się tam wybierze i napisze.

ewar

Post » Czw lip 31, 2014 11:34 Re: Duduś,biało-niebieski,mądry kot.W domku!

Szkoda :?
Obrazek

aannee99

Post » Pt sie 01, 2014 6:36 Re: Duduś,biało-niebieski,mądry kot.W domku!

Też żałuję, ale najważniejsze, że ma dobry domek, jest zdrowy i szczęśliwy.

ewar

Post » Pt sie 01, 2014 11:17 Re: Duduś,biało-niebieski,mądry kot.W domku!

Racja..
Obrazek

aannee99

Post » Śro sty 07, 2015 13:57 Re: Duduś,biało-niebieski,mądry kot.W domku!

Ciekawa jestem co u Dudusia.... :1luvu:
Obrazek

aannee99

Post » Czw sty 08, 2015 23:15 Re: Duduś,biało-niebieski,mądry kot.W domku!

Ja też ...
Obrazek

Każda przykrość nas dotyka, tylko niektóre szczególnie.

Amika6

Od: Śro sty 24, 2007 18:48

[poprzednia][następna]