Moje koty Sabcia Usia Calinka Mini i Kitka 2

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt cze 23, 2023 20:22 Re: Moje koty Sabcia Usia Calinka Mini i Kitka 2

KĄCIK MUZYCZNY
Mam trochę mało czasu, więc zdecydowałam się na "łatwy" Kącik - ostatni z mojej strony w temacie tanga. Po prostu - przegląd tang, które Placido nagrał w 1981 r. w Buenos Aires, jeszcze na płytę winylową. Tak wyglądała okładka:
Obrazek
Obrazek
Atrakcyjna, prawda? Szczególnie, że dotyczy gwiazdy opery, a nie piosenkarza :D
Na płycie zarejestrowano 10 tang, przedstawię je tej samej, "płytowej" kolejności.
1. Caminito (Ścieżka) - tango, którego słowa napisał Gabino Coria Peñaloza w roku 1903, a muzykę skomponował dwa lata później Juan de Dios Filiberto. Pierwsze wykonanie tanga odbyło się w 1926 roku na koncercie w Buenos Aires, z tego roku pochodzi też pierwsze nagranie Gardela. Do tanga Caminito nawiązuje nazwa uliczki Caminito w Buenos Aires. Filiberto, mieszkaniec Buenos Aires imał się z początku różnych zajęć, jednym z nich była praca mechanika w stoczni w kompanii Mihanovich, mieszczącej się w miejscu Vuelta de la Rocha z którym styka się uliczka Caminito. Po drodze do pracy spotykał często stojącą w oknie dziewczynę, która machała do robotników. Chcąc opisać to wspomnienie, a jednocześnie szukając słów do swojej muzyki, natrafił na słowa Caminito.

2. Nostalgias – napisane w 1936 roku tango argentyńskie. Autorami są Juan Carlos Cobián (muzyka) i Enrique Cadícamo (słowa)

3. Volver (wracać, powrót)- tango z 1934 r., do którego słowa napisał Alfredo Le Pera, a Carlos Gardel skomponował muzykę i był pierwszym wykonawcą. Mieli je w swoim repertuarze Luis Miguel, Julio Iglesias, Libertad Lamarque, Los Panchos.

4. Vida mia (moje życie) - kompozycja (z lat dwudziestych XX wieku) Osvalda Fresedo, argentyńskiego twórcy piosenek i szefa orkiestry. Jego kariera trwała wyjątkowo długo, nagrywał tanga od 1920 do 1980 r.

5. Mi Buenos Aires Querido (moje kochane Buenos Aires) - tango z 1934 r., którego kompozytorem i pierwszym wykonawcą był Carlos Gardel, a słowa napisał Alfredo Le Pera. Wykorzystano je w dwóch filmach pod tym samym tytułem - z 1936 i z 1961 r. W filmiku na początku krótka rozmowa z Domingiem, potem rejestracja nagrania płytowego.

6. El Dia Que Me Quieras (dzień, w którym mnie pokochasz) - tango argentyńskie z muzyką Carlosa Gardela i słowami Alfredo Le Pera. Uznana za jedną z najpopularniejszych XX-wiecznych piosenek i jedną z najlepszych piosenek latynoamerykańskich wszechczasów (2014). Oprócz Dominga zarejestrowali ją także José Carreras, Juan Diego Florez i Alfredo Kraus.Tu na fortepianie akompaniuje Daniel Barenboim podczas koncertu Star Crossed Lovers 1999.

To tango Placido śpiewa czasami w duecie - nie mogę się powstrzymać przed przypomnieniem Wam uroczej scenki z Carol Burnett Show (od 7 do 10 min.):
https://my.mail.ru/video/embed/9220220475752317021

7. Uno - tango z 1943 r., muzyka - Mariano Mores (argentyński dyrygent, pianista i kompozytor, autor wielu tang), słowa - Enrique Santos Discépolo (też Argentyńczyk; kompozytor i dramaturg). Uno to jedno z klasycznych tang argentyńskich.

8. Maria - tango skomponowane w 1945 r. przez Aníbala Troilo do słów Cátulo Castillo, pierwszym wykonawcą utworu był Alberto Marino.

9. Alma de Bohemio (cygańska dusza) - to tango z 1914 r. skomponował Roberto Firpo, a autorem tekstu jest Juan A. Caruso. Firpo był jednym z pierwszych muzyków, który przyczynił się do ewolucji tanga, nadając pierwotnym kształtom formę orkiestrową. Alma de Bohemio skomponował do sztuki pod tym samym tytułem, w której wystąpił jako pianista, na prośbę swego przyjaciela, aktora i pisarza, Florencio Parravicini'ego. Utwór bardzo się podobał i został potem opublikowany jako "tango koncertowe". Domingo śpiewa je podczas koncertu w Avery Fisher Hall, 1987.

10. Questa abajo (droga w górę) - kolejne tango Carlosa Gardel'a do tekstu Alfredo Le Pera, zostało napisane w 1934 r. do filmu pod tym samym tytułem (bohater wspomina w nim przeszłość i kobietę, którą kochał). Tango od razu odniosło wielki sukces. Słuchamy ponownie sesji nagraniowej z 1981 r. w Buenos Aires. Domingo śpiewał wtedy Otella w argentyńskiej stolicy. Gdy kończył się spektakl w teatrze i wszystko, co towarzyszy później każdemu przedstawieniu Dominga - wszystkie autografy, uściski, pocałunki, zdjęcia, życzenia, kwiaty - ludzie zadowoleni szli do domu, a Placido pędził do studia, aby nagrywać tanga i - przy okazji - udzielać wywiadu telewizji, przygotowującej o nim program w ramach serii pt. "300 milionów".
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

Post » Pt cze 23, 2023 20:37 Re: Moje koty Sabcia Usia Calinka Mini i Kitka 2

jolabuk5 pisze:Ciociu-Babciu, Ciociu Aniu, Ciociu Gosiu, Ciuciu klaudiafi, Ciociu mir.ka - miauwitam i przesyłam mizianki :201461 :201461 :201461
U nas spokój, balkon otwarty i cieplutko, lezymy sobie. Mamy podwójne zabezpieczenie - siatkę i moskitierę, więc Duża otwiera, mimo tej dziwnej zarazy...
Na zewnatrz dziś 29 st., ale w mieszkaniu mamy 25 i jest milusio :1luvu: Można się ochłodzić, jak komuś za gorąco.
A poza tym dziś czwartek, zaraz weekend :ok:
Milego dnia :1luvu:
Sabcia
Lucasku, co u Ciebie? :201461
Łateczko, zjadłaś cokolwiek? :1luvu:
Ciociu-Babciu, jesteś już zakwaterowana? Jaki masz pokój?

Mam jedynkę.
I spotkałam dwa koty

MaryLux

Od: Pon paź 16, 2006 14:21

Post » Pt cze 23, 2023 20:49 Re: Moje koty Sabcia Usia Calinka Mini i Kitka 2

MaryLux pisze:
jolabuk5 pisze:Ciociu-Babciu, Ciociu Aniu, Ciociu Gosiu, Ciuciu klaudiafi, Ciociu mir.ka - miauwitam i przesyłam mizianki :201461 :201461 :201461
U nas spokój, balkon otwarty i cieplutko, lezymy sobie. Mamy podwójne zabezpieczenie - siatkę i moskitierę, więc Duża otwiera, mimo tej dziwnej zarazy...
Na zewnatrz dziś 29 st., ale w mieszkaniu mamy 25 i jest milusio :1luvu: Można się ochłodzić, jak komuś za gorąco.
Sabcia

Mam jedynkę.
I spotkałam dwa koty

I może będzie tak:
pierwszego dnia stanął na jej drodze i spojrzał głęboko w oczy,
drugiego dnia delikatnie ją musnął,
trzeciego dnia przytulił się do niej,
czwartego dnia szepnął jej czule do ucha,
........................................................................................................
ostatniego dnia spakowała walizkę i do podręcznej torby zapakowała kolejnego kota, który z nią zamieszka....
Aktualny wątek Noliny: viewtopic.php?f=46&t=218357

madrugada

Od: Pon maja 18, 2009 12:01

Post » Pt cze 23, 2023 23:54 Re: Moje koty Sabcia Usia Calinka Mini i Kitka 2

madrugada pisze:
MaryLux pisze:
Sabcia

Mam jedynkę.
I spotkałam dwa koty

I może będzie tak:
........................................................................................................
ostatniego dnia spakowała walizkę i do podręcznej torby zapakowała kolejnego kota, który z nią zamieszka....

Jedynka jest super!!!
A koty pewnie jeszcze będą się pojawiać. Kto wie, może stanie się tak, jak pisze Ciocia madrugada? :D
Miłego weekendu wszystkim :201461 :201461 :201461
Łateczko, jadłaś dziś?
Lucasku, co u Ciebie?
Ciociu pibon, przesyłam mizianki :201461
U nas dziś było pracowicie, bo Duża rozmrażała lodówkę, pakowała do niej nową dostawę jedzenia, robiła zakupy (głównie dla nas) przez internet i tworzyła Kącik Muzyczny. Wcale nie miała dla nas czasu :twisted: Może jutro będzie lepiej, to znaczy - spokojniej... :)
Sabcia
Nasz wątek:
Kącik Muzyczny

jolabuk5

Post » Sob cze 24, 2023 6:59 Re: Moje koty Sabcia Usia Calinka Mini i Kitka 2

Miau Ciocie, wczoraj jadłam słabo, dziś rano zjadłam dostatecznie - tak mówi duża, czyli 1/4 dużego gotowanego śledzia.
Miau Kącik Muzyczny :1luvu: :1luvu: :1luvu:
Miau Ciociababcia a spakowałaś ze sobą NIEZBĘDNIK KOCIOLUBNEGO KURACJUSZA???? saszetki, puszeczki, kocie lekarstwa itp. Kiedyś w Busku Zdroju jedna kuracjuszka tak pokochała tamtejsze kocie bidy że im przywiozła za którymś razem dużą solidną drewnianą budkę, nie budkę - budę, bo to naprawde było duże, miała zgodę na postawienie tego domku. W sanatoriach często te koczeki są niekastrowane i chodzą biedne ciągle z okrągłymi brzuszkami.....

Miau,
Łateczka

Anna2016

Od: Pt lut 12, 2016 17:41

Post » Sob cze 24, 2023 9:06 Re: Moje koty Sabcia Usia Calinka Mini i Kitka 2

Łateczko, jak dobrze, że trochę zjadłaś, może jeszcze będziesz miała apetyt na obiadek i kolację :ok: :1luvu:
Duża bardzo się cieszy się, że podobał Wam się Kącik :D

Koteczki w Ciechocinku na pewno się zaprzyjaźnią z Ciocią-Babcią :201461 :catmilk: :201438
A u nas Usię coraz trudniej namówić na pastę miamorka z leczniczą wkładką, Duża się trochę martwi...
Dziś chłodniej, ale balkon otwarty :ok:
Miłej soboty :201461
Sabcia
Nasz wątek:
Kącik Muzyczny

jolabuk5

Post » Sob cze 24, 2023 10:35 Re: Moje koty Sabcia Usia Calinka Mini i Kitka 2

jolabuk5 pisze:Łateczko, jak dobrze, że trochę zjadłaś, może jeszcze będziesz miała apetyt na obiadek i kolację :ok: :1luvu:
Duża bardzo się cieszy się, że podobał Wam się Kącik :D

Koteczki w Ciechocinku na pewno się zaprzyjaźnią z Ciocią-Babcią :201461 :catmilk: :201438
A u nas Usię coraz trudniej namówić na pastę miamorka z leczniczą wkładką, Duża się trochę martwi...
Dziś chłodniej, ale balkon otwarty :ok:
Miłej soboty :201461
Sabcia

Usiu jedz ładnie lekarstwa
Obrazek

http://www.nadziejanadom.org/

"Największym egoizmem jest życie dla czystych podłóg, foteli bez sierści i w przekonaniu -już nigdy więcej, bo później boli "

mir.ka

Od: Pt cze 01, 2012 10:06

Post » Sob cze 24, 2023 11:45 Re: Moje koty Sabcia Usia Calinka Mini i Kitka 2

Łateczko, Usiu :201461 :201461
Aktualny wątek Noliny: viewtopic.php?f=46&t=218357

madrugada

Od: Pon maja 18, 2009 12:01

Post » Sob cze 24, 2023 12:04 Re: Moje koty Sabcia Usia Calinka Mini i Kitka 2

madrugada pisze:I może będzie tak:

O pacz pani, tej wersji nie znałam!
wątek Księżniczki Ofelii i Małej Czarnej Carmen
viewtopic.php?f=46&t=213181 - cz. IX
Obrazek

MB&Ofelia

Od: Pt gru 09, 2011 9:20

Post » Sob cze 24, 2023 17:05 Re: Moje koty Sabcia Usia Calinka Mini i Kitka 2

Miau, obiadek zjadłam, a jak Ty - Usiu? lekarstwo już w brzuszku?
Łacia

Caminino :1luvu:
Volver :1luvu:

Anna2016

Post » Sob cze 24, 2023 18:59 Re: Moje koty Sabcia Usia Calinka Mini i Kitka 2

Pozdrawiamy kotki i Ciocie!

aga66

Od: Nie mar 05, 2017 18:46

Post » Sob cze 24, 2023 19:31 Re: Moje koty Sabcia Usia Calinka Mini i Kitka 2

Anna2016 pisze:Miau Ciocie, wczoraj jadłam słabo, dziś rano zjadłam dostatecznie - tak mówi duża, czyli 1/4 dużego gotowanego śledzia.
Miau Ciociababcia a spakowałaś ze sobą NIEZBĘDNIK KOCIOLUBNEGO KURACJUSZA???? saszetki, puszeczki, kocie lekarstwa itp. Kiedyś w Busku Zdroju jedna kuracjuszka tak pokochała tamtejsze kocie bidy że im przywiozła za którymś razem dużą solidną drewnianą budkę, nie budkę - budę, bo to naprawde było duże, miała zgodę na postawienie tego domku. W sanatoriach często te koczeki są niekastrowane i chodzą biedne ciągle z okrągłymi brzuszkami.....

Miau,
Łateczka

Łaciu, nie mam nic dla kotecków :oops:

MaryLux

Od: Pon paź 16, 2006 14:21

Post » Sob cze 24, 2023 19:38 Re: Moje koty Sabcia Usia Calinka Mini i Kitka 2

MaryLux pisze:
Anna2016 pisze:Miau Ciocie, wczoraj jadłam słabo, dziś rano zjadłam dostatecznie - tak mówi duża, czyli 1/4 dużego gotowanego śledzia.

Miau,
Łateczka

Ciociubabciu jesteś nieprzygotowana :evil: w KAŻDYM sanatorium są koty! Jeszcze możesz to nadrobic : jutro jest niedziela handlowa.....
Ł.

Anna2016

Post » Sob cze 24, 2023 19:39 Re: Moje koty Sabcia Usia Calinka Mini i Kitka 2

Anna2016 pisze:Miau, obiadek zjadłam, a jak Ty - Usiu? lekarstwo już w brzuszku?
Łacia

Caminino :1luvu:
Volver :1luvu:

Ja też zjadłam. Ale insulinę dostałam dopiero wieczorem, prawie cała doba upłynęła od poprzedniej dawki. Może dlatego, że wlasciwie nie jadłam suchego? Leki jakoś zmęczyłam w miamorku, ale tylko na balkonie - w pokoju nie chcę :oops: Na szczęście jest ciepło i balkon otwarty.

Lateczko, cieszymy się wszyscy, że zjadłaś obiadek! :1luvu:

Jak pięknie, że Duża posłuchała tang :1luvu:
Usia
Nasz wątek:
Kącik Muzyczny

jolabuk5

Post » Sob cze 24, 2023 19:42 Re: Moje koty Sabcia Usia Calinka Mini i Kitka 2

Anna2016 pisze:
MaryLux pisze:

Miau,
Łateczka

Ciociubabciu jesteś nieprzygotowana :evil: w KAŻDYM sanatorium są koty! Jeszcze możesz to nadrobic : jutro jest niedziela handlowa.....
Ł.

Koniecznie powinnaś nosić ze sobą saszetki, Ciociu-Babciu! Nie wiadomo gdzie możesz spotkać glodnego kotka! :ok:
Sabcia
Nasz wątek:
Kącik Muzyczny

jolabuk5

[poprzednia][następna]