Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
MariaD pisze:A masz wyniki na papierze? Może prześlij do Niziołka mailem i poproś o ocenę diagnozy i proponowanego leczenia?
Różnica jest rzeczywiście mała. To pierwsze badanie serca? Po pół roku trzebaby powtórzyć i zobaczyć czy się zmienia i w którą stronę.
Mam kotkę z wynikami na granicy norm, w kolejnych badaniach nic się nie zmieniło, więc lekarz nie widział w tym niczego złego.
Discordia pisze:Ja się zastanawiam - podawać, czy nie podawać leków?
Morgan ma około 14 lat, jakby był zdrowy, miałby kilka lat życia jeszcze przed sobą, już mniej niż więcej, nie czarujmy się. Na lekach - tez kilka lat życia. Ja się obawiam, ze podawanie leków na jedno, wymusi konieczność wprowadzenia leków na drugie, i trzecie itp. Nie znam tej choroby u kotów, ale u fretek jeden lek wywoływał konieczność podawania np furosemidu, bo się zbierał płyn w płuckach czy coś takiego. Boje się ze lecząc to bezobjawowe serducho wywołam konieczność leczenia wątroby, nerek i diabli wiedza czego jeszcze.
Jest tu jakiś watek dla bardziej doświadczonych w tym temacie? Tak jak są watki nerkowców i cukrzyków?
Discordia pisze:Ok, poprawiaja komfort i dlugosc zycia - u kotow u ktorych choroba jest juz zauwazalna, komfort ich zycia spadl i jest co poprawiac.
Morgan jest na oko i po zachowaniu - zdrowy. Bawi sie, 3-5 razy dziennie kotluje sie ze smarkaczem Eziem, i wygrywawdrapuje sie na belki 4m nad ziemia i skacze po nich jak wiewior, biega za laserkiem, mizia sie, wyniki krwi (poza ALAT, ktory ledwie przekroczyl norme) wzorowe. Domaga sie glosno spacerkow (brata sobie okrecil wokol palca, on z nim teraz wychodzi). Jakby bylo widac, ze sie gorzej czuje nie zastanawialabym sie wcale i od razu weszla z lekami. Czego sie obawiam, ze jak za lekami na serce posypia sie inne organy, to dopiero wtedy obnizy mu sie komfort zycia. Poki ma sie dobrze (na USG serducho mialo 0,65 norma jest 0,5 na watkach kotow z HCM koty mialy po 2,5 i 1,7 gigantyczna roznica jak dla mnie, laika), nie chce kota zepsuc.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 14 gości