No to na początek spósób starej położnej: wieczorem bierzesz zwykłego buraka, odkrajasz górę(jak z jajka na miękko) i robisz dołek łyżeczką i wsypujesz łyżkę cukru. Rano wypijasz, pogłębiasz dołek i wsypujesz cukier. Wieczorem poprawiasz. Buraka należy wymienić co dwa dni ( czyli po czterech pogłębieniach dołka).
Wątróbkę drobiową przygotowujesz jak do smażenia, ( myjesz i dzielisz na kawałki) Przyprawiasz pieprzem i solą, zawijasz każdy kawałek w wąski pasek boczku, spinasz wykałaczką i zapiekasz. Można też w formie szaszłyków (mniej roboty ze spinaniem).
Tatar wołowy - kawałek polędwicy lub szynki wołowej zmielić na b. drobno (2-3 razy maszynką elektryczna) doprawić do smaku oliwą z oliwek lub z pestek winogron dodać pieprz, sól, gałkę muszkatołową i tto co kto lubi oraz jedno -2 żółtka, wyrobić na gładką masę i na grzankę lub świeżą bagietkę. Wołowina musi być przemrożona (bezpieczniej) zamist wołowiny można użyć łososia - jego nie trzeba mielic, wystarczy drobno posiekać np. blenderem. Pyszny z kiszonym ogórem lub korniszonem.
Sos szpinakowo serowy" na patelni zeszklić małą cebulkę lub posiekanego pora ( białą częśc) dodać szpinak ( mrożony) jak się rozpuści doprawić do smaku solą,pieprzem i gałką muszkatołową. Dolać słodkiej śmietanki ( 30%, ja daję 18 i też dobrze) dorzucić ser pleśniowy z błękitną pleśnią ( np. Lazur) na małym ogniu poczekać aż się roztopi. Dodać tez 1-2 zmiażdżone ząbki czosnku. Zanim makaron się ugotuje sos jest gotowy. Najlepszy z makaronem typu wstążki. Po odparowaniu może służyć jako nadzienie do naleśników, do tarty, pierogów czy strucli ( gdy używamy jako nadzienie można dodać startego żółtego sera i jajko). J jem go na zimno z bułką. i na koniec - już pod kątem świąt - keks z grzybami:
Ciasto z grzybami
Składniki:
- 180 g mąki (1 szklanka)
- 1 paczka proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 100 g startego parmezanu
- ½ szklanki oleju
- ½ szklanki mleka
- 300 g świeżych lub mrożonych grzybów
- łyżka masła
- 2 małe cebule
- natka pietruszki
- sól i pieprz
Sposób przyrządzania:
Piekarnik nagrzać do 180°C. Na patelni rozgrzać masło. Dodać pokrojone grzyby, smażyć do wyparowania wody. Wtedy dodać pokrojoną drobno cebulę, smażyć jeszcze ok 1 min. Ochłodzić. W misce ubić jajka z olejem i mlekiem. Dodać sól, pieprz, mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać na jednolitą masę. Dodać starty parmezan, pokrojoną natkę i grzyby. Jeszcze raz wymieszać. Wylać do formy keksowej wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Piec ok. 45 min.
J dałam suszone grzyby przygotowane jak do farszu i wyszło super. Z barszczykiem - poezja!!!
Smacznego
