Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
taizu pisze:Ipakitine albo alusal w celach terapeutycznych powinno się dodawać do karmy, bo one działają tak, ze wtedy fosforany z karmy nie są przez kota wchlaniane. Alusal jest o tyle lepszy, że nie zmienia smaku, karmy z ipakitine wiele kotów nie chce jeść.
Boo pisze: Posiew moczu wyszedł jałowy. Nie mamy bakterii, mamy tylko bardzo nieliczne kryształki, które nie są odpowiedzialne za takie wyniki badań moczu. Prześledziłam wczoraj wątek o FIC, prócz złych wyników badania moczu, Zołza nie przedstawia żadnego z zachowań charakterystycznych dla kota z FIC.
Boo pisze: Nerki. BUN i CREA troszeńkę spadły i tym należy się cieszyć. Siłom i godnościom osobistom przekonałam, tudzież postawiłam przed faktem dokonanym, wetów, że nie będę dawała Zołzie karm nerkowych ani ipakityny. Zołza je ile ma ochotę (zjada koło 200gr mokrego na posiłek), dostaje mięsne i wartościowe karmy. Od wczoraj mamy już alusal. Usiadłam dziś do netu i pogrzebałam. Po przeliczeniu Zołzowych 2,45 mmol/l nieorganicznego P wyszło mi, że ma go ok 44,34 mg/dl!Czyli koszmarnie dużo
Zakładając 200mg alusalu na 1kg mc, przy 2,5kg wagi Zołzika, powinna dostawać 500mg czyli tabletkę dziennie, proszę bardzo sprawdźcie czy dobrze myślę.
zalatany pisze:Podaję wyniki referencyjne badania krwi wg układu SI dla kota i psa
- fosfor: kot 1,45-2,61 pies 1,35-2,87 mmol/l
Boo pisze: To, co cieszy to fakt, że Zołza jest kwitnąca. Nie jest absolutnie blada, humor, zabawa, ganianie na poziomie kocięcia. Apetyt też. Żadnych wymiotów. Chuda i koścista dupa zaczyna się nawet zaokrąglać.
Boo pisze:To, co cieszy to fakt, że Zołza jest kwitnąca. Nie jest absolutnie blada, humor, zabawa, ganianie na poziomie kocięcia. Apetyt też. Żadnych wymiotów. Chuda i koścista dupa zaczyna się nawet zaokrąglać. Tylko co jej jest????
mb pisze:
Poziom fosforu jest w normie - cytuję z "Małego ABC" kocich chrób:zalatany pisze:Podaję wyniki referencyjne badania krwi wg układu SI dla kota i psa
- fosfor: kot 1,45-2,61 pies 1,35-2,87 mmol/l
Edyta i Sebastian pisze:gochadrozdek pisze:Fosforu nie zbijamy, bo fosfor ma w normie. z tego laboratorium wskaźnik normy jest do 6,8. Jesteśmy zatem w górnej granicy normy, ale normy.
Norma fosforu dla kota z PNN jest inna niż dla kota zdrowego. Jest niższa. Wartości powyżej 5 mg/dl powinny być obniżane.Vetserwis pisze:Fosfor. Ograniczona podaż fosforu w diecie ułatwia utrzymanie prawidłowego stężenia tego składnika we krwi. Niewydolne nerki stosunkowo szybko tracą zdolność do wydalania fosforu z moczem dlatego często dochodzi do pojawienia się tzw. hiperfosfatemii (zbyt wysokiego poziomu fosforu we krwi). Wysoki poziom fosforu ma bardzo negatrywny wpływ na funkcjonowanie nerek i przyspiesza ich uszkodzenie.
Stężenie fosforu we krwi u kotów z PNN nie powinno przekraczać 5,5 mg/dl. Jeśli fosfor utrzymuje się na wysokim poziomie mimo diety z niską zawartością tego minerału, konieczne jest zastosowanie specjalnych preparatów wyłapujących fosfor z pokarmu.Jonathan Elliott w artykule Kot z azotemią pisze:Leczenie hiperfosfatemii. [...]kolejnym problemem do rozwiązania stała się hiperfosfatemia. Początkowo zmniejszyliśmy poziom fosforu w pokarmie przypisując specjalną dietę "nerkową". [...] Celem takiego postępowania było osiągnięcie stężenia fosforu we krwi na poziomie <1,6 mmol/l (4,95 mg/dl) (3 stadium CKD) a idealnie na poziomie poniżej 1,45 mmol/l (4,49 mg/dl) (2 stadium CKD). W stadium 3 u kotów może być konieczne stosowanie zarówno diety o obniżonym poziomie fosforu, jak i środków wiążących fosfor , aby osiągnąć zamierzony cel. Istnieje wiele substancji wiążących fosfor w jelitach (węglan wapnia, wodorotlenek glinu, węglan lantanu). Środki te nalezy mieszać z pokarmem, co umożliwia im reakcję z fosforem zawartym w pożywieniu i ogranicza jego biodostępność. [...] Wykazano, [...] iż ograniczenie poziomu fosforu poprzez stosowanie specjalnej diety i środków wiążących fosfor związane jest z poprawą współczynnika przeżycia u kotów z naturalnie występującą przewlekłą chorobą nerek. Poza kontrolowaniem poziomu fosforu we krwi , w celu sprawdzenia efektów terapii należy także kontrolować poziom wapnia, ponieważ u niektórych kotów, u których ograniczono poziom fosforu [...] rozwija się hiperkalcemia (wapń całkowity > 3 mmol/l (12 mg/dl)
Użytkownicy przeglądający ten dział: Paula05 i 45 gości